Geen widgets gevonden in de zijbalk

De eerste klus voor Heiko was het afmaken van het behangen. Twee lange banen moesten nog worden afgemeten, waarvan er van de tweede baan slechts 8,5 centimeter meer nodig was! Het ging om het hoekje tussen de beide ramen en dat was een spannend hoekje… Het grootste gedeelte is niet recht en er zat ook nog een stopcontact. Heiko stelde het uit tot het allerlaatst. Eerst de kleine stukjes boven de ramen en onder de vensterbanken. Toen moest toch die hoek eraan geloven. Wonder boven wonder ging dat “als vanzelf”! Ik denk dat hij maximaal een uurtje boven bezig was. Hij kwam triomfantelijk met alle gebruikte gereedschappen naar beneden en borg alles meteen weer op in de garage. Klaar! Het nieuw behangetje zit erin! Dat lijkt weer een stuk mooier. We waren eigenlijk van de lichtere tinten, maar de iets donkere tinten hebben toch ook wel iets…

Daarna volgde voor mij de schoonmaakactie van de bovenverdieping. Heiko had voor de nodige stof gezorgd in onze slaapkamer en ik had eerder deze week voor de nodige stof gezorgd in de fitnessruimte. De winterkleding werd toen met de zomerkleding verwisseld. Heiko had weliswaar de bovenverdieping gestofzuigd, maar ja… Het stof ligt niet alleen op de grond hè? Ik nam alles af met een vochtige doek en ruim anderhalf uur later vond ik het weer lekker schoon en fris genoeg. Daarmee vind ik het nu echt klaar.

Heiko ging vanochtend al uit bed met het plan, om de gisteren gevelde berk “D” op te ruimen. Die twintig meter lange berk lag heel mooi dwars over het grasveld. Zodoende was hij heel goed te bereiken op het vlakke terrein. Tegen een uur of tien begon hij. Alle zijtakken werden weggezaagd. Deze keer zorgde hij ervoor, dat er slechts duimdikke takken op de grond vielen. De rest werd meteen in korte stukjes gezaagd. Waarom zo? Omdat de takken nadien versnipperd zouden gaan worden en daar kunnen maximaal duimdikke takken in. Om te voorkomen dat er tijdens het snipperen nog weer met de snoeischaar gewerkt moest worden, deed Heiko dat meteen met de kettingzaag.

Alle takken werden op een grote stapel gegooid. De gezaagde zijtakken werden gescheiden in “hout voor de grillplaats” en “hout voor de houtstek”. Daarna begon het grote werk: de dikke stam. Vele blokken van ongeveer 35 centimeter werden gezaagd en meteen afgevoerd met de kruiwagen. Richting de klover.

Na de middag werd de versnipperaar erbij gepakt en werd de stapel takken meteen weggewerkt. De snippers kwamen wederom over het pad achter het beekje. Tegen drie uur was er niets meer van de gevelde berk te zien. Alleen de afgezaagd stam is het bewijs dat er een berk stond. Ook dit levert in de tuin meer (zon-) licht op. De berk stond overigens te dicht op de grote den en het trollenhuisje. De berk heeft al voor nageslacht gezorgd en één van die nieuwe berken laten we groeien. Het is de verwachting dat de grote den, die al een beetje schuin staat na de laatste stormen, op enig moment omwaait. Dan is het goed dat er alvast een nieuwe, jonge boom staat.

Op de vlonder namen we samen een kopje koffie. In de zon. Heerlijk! Of toch niet? Er stond namelijk tegelijkertijd een fris windje. Van voren werd je warm door de zon, terwijl je van achteren koud werd door dat windje. Nee, het is nog geen zomer. Het lijkt wel leuk, maar het is nog best frisjes. In de tijd dat we daar zaten vernamen we beide dat onze neus dicht ging zitten. Nog snel een tweede kop koffie en daarna werden we weer actief. Heiko bedacht zich dat hij vanochtend twee uur bezig was met zagen van de takken en vanmiddag twee uur bezig was met het versnipperen. Gisteren hadden we al een half uurtje besteed aan het omzagen van de berk en morgen kan er nog 1,5 tot 2 uur gekloofd worden. In zijn totaliteit is deze berk in zes uur weggewerkt. Van boom tot brandhout en snippers. Het levert ons volgens Heiko ongeveer een kuub hout.

Oftewel, je bent zes uur bezig met een kuub hout! Uiteraard reken je je uren niet, maar stel dat je €.25,- per uur zou rekenen, dan kost die kuub hout €.150,-. Best duur, want het is overal te koop voor ongeveer €.50,- per kuub. Die mensen, bedrijven hebben dan ook iets andere apparatuur dan wij hebben. Die hebben een machine waar ze de volledige stam opleggen. De machine zaagt die stam af in blokken van steeds dezelfde lengte en klooft ze vervolgens ook direct. Via een lopende band vallen de gekloofde stukjes vervolgens automatisch op de grote stapel. Met zo´n machine kloven ze bijna 50 kuub op een dag! Dat vertelde onze buurman Roy ons een keer. Hoe dan ook: wij doen dit voor onszelf en hoeven het hout niet te verkopen. Daarbij komt dat Heiko het prachtig mooi werk vindt!

Tijdens onze pauze op de vlonder zagen we bij de carport wéér die grote betonnen ring staan. Die lag ergens in het gras en was toen omhoog gezet, zodat die niet in de weg lag. Onder andere tijdens het grasmaaien. Een bestemming hadden we er nog niet voor. Ineens zei ik, dat die misschien wel op de putring van de grill paste. Meteen werd de ring vanaf de carport over het gras gerold richting de grillplaats en inderdaad! Deze ring paste precies op de betonnen putring, waarin het vuurtje gestookt wordt als we worstjes gaan grillen. Alsof die ervoor gemaakt was! Twee vliegen in een klap: de ring is daar weg en heeft ook nog eens een functie gekregen. Die functie? Een soort “vensterbankje” rond het vuur, waar je iets op kunt zetten, de prikkers met worstjes op kunt laten leunen. Het was een spontane ingeving en dat pakte goed uit. Leuk!

Leuk is het momenteel ook in de tuin. Door alle bomen, stuiken en plantjes. Die doen ontzettend hun best om zich van hun beste kant te laten zien. Zoals de tulpen (nog steeds) en de salomonszegel. Dat is een sierlijke, inheemse schaduwplant. Zowel de bladeren als de bloemen worden als snijbloem gebruikt. De lichtgroene bladeren staan in rijen op lange, gebogen stengels. De plant bloeit met talrijke, witte, buisvormige bloemetjes, die onder de bladeren hangen. Zijn ze niet schitterend?

En wat te denken van de Lelietje-van-Dalen? Van nature groeit dit plantje, die niet groter wordt dan ongeveer 30 centimeter, vooral in de halfschaduw en een eerder op droge, tamelijk zure leem- of zandbodem. Doorgaans groeit de plant er in groten getale op niet al te rijke, eerder stikstofarme gronden. Er staan ook een paar bij de voordeur, maar die zijn lang nog niet zover, dat ze al bloemen geven. En dan staan ze nog geen 50 meter van elkaar vandaan!

In mijn hobbyruimte in de tvättstuga had ik een paar “pofmouwen” van een shirt afgehaald. Daar hou ik niet zo van en met een tornmesje kon ik die mouwtjes eraf halen. Het was van een gehaakt jurkje. Toen ik die twee mouwtjes eraf had, kreeg ik een idee. Het leek wel een beetje op vitrage! Ik knipte ze doormidden, naaide twee zijkanten aan elkaar, werkte de naden af en… Klaar! Met het “gordijntje” liep ik vervolgens naar de deur in onze tuin. De deur aan de overkant van het beekje. Daar hing ik mijn mouwtjes, wat nu een vitrage was geworden, op de spiraal. En opnieuw heeft de deur meer uitstraling gekregen. Eerst door het rode bloemetje, daarna door de snippers op de grond en nu door de vitrage. Grappig toch?

En ja hoor! De weg is schoongeveegd! Vanochtend reed de grote tractor met de veger ervoor van Bordsjö naar Tranås. Even later, nou ongeveer anderhalf uur later kwam hij weer terug. En dit herhaalde zich vanmiddag! Zit er een foutje in de communicatie? Na een keer vegen is de weg toch echt wel schoon hoor!

Dit is een foto, die Elise van haar kinderen heeft gemaakt. Merle, Daan en Jelte tussen de tulpen. Prachtig tafereeltje. Wat blijkt nou? Ze heeft die foto laten gebruiken voor “Diamond Painting”. En die gaat naar… Heiko zijn moeder! Die kijkt er erg naar uit, want ze heeft op dit moment geen kaartjes meer liggen die ze kan maken. Alleen is dit wel ietsjes groter dan een kaartje… Ik meende 40 x 50 centimeter groot en dat betekent honderden “diamantjes”! Volgens mij is ze daar wel een paar maandjes mee zoet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.