Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een van de eerste dingen die we vanochtend zagen was dit kleurrijk tafereeltje! De geraniums van Marco en Viviën worden steeds mooier, omdat er meer en meer knoppen open gaan. En de kleur is schitterend! Had daarover eerst eerlijk gezegd mijn twijfels. Gewoon omdat we altijd gaan voor de roze of rode kleur. Maar hoe mooi is dit? Die we zelf hadden gekocht weken ook al af van de “standaard kleuren” en die passen er perfect bij. Deze kleuren zijn zelfs mooier! Weg met roze of rood: oranje gaat het worden!

Heiko had gisteren een bericht in zijn digitaal dossier. Hij had eveneens uitslag van het, op 17 juni afgenomen bloed. Het ging bij hem om de waarden in verband met zijn cholesterol. Die waren nu allemaal binnen de referentiewaarden. Netjes gedaan! Toch werd hij vandaag door zijn huisarts gebeld. Die twijfelde of hij Heiko wel of niet medicijnen moest voorschrijven. Na wat afwegingen van voors en tegens werd uiteindelijk besloten, dat Heiko over een jaar (!) zijn bloed wederom moet laten testen… Dan moet de uitslag toch wel goed te noemen zijn.

We begonnen deze dag apart van elkaar. Zelf ging ik achter de laptop en Heiko begon met het kloven van het laatste hout dat bij de houtverwerkingsplaats lag. En dat was niet eens zoveel meer! Dat was dan ook in een paar uurtjes klaar. Dan denk je: “Ha! We zijn er door! Het kloven is af!” Niet dus, want er liggen nog een aantal bomen her en der te wachten om verkleind te worden. Maar dit is in ieder geval aan de kant! Daarna ging hij aan het onkruid wieden. Het bordertje bij de groentetuin was aan de beurt.

Buiten koffie drinken werd nog even bedenkelijk, want er waren vele wolken in de lucht. Dat hadden ze voorspeld. En ook af en toe een drupje regen. Tegen de tijd, dat we beide aan een pauze en daarmee aan koffie toe waren, waren de weergoden met ons en was het bij de camper onder de luifel goed vertoeven. Hierna ging Heiko een poosje op de bank liggen en hij sliep vrijwel meteen. Hij klaagde over duizeligheid, slecht zicht en zwarte vlekken voor de ogen, waarschijnlijk met als oorzaak vermoeidheid. Zoals hij vaak tegen mij zegt, zei ik het nu tegen hem: “Dan moet je eraan toegeven en rust nemen”. En dat deed hij. Na twee-en-een-half uur was hij weer helemaal de oude!

In die tijd had ik zijn taak overgenomen en was ik de overige borders netjes gaan maken. Onder de zwarte bessenstruik was het een chaos. Net als bij de laurier overigens. De kantjes waren al een poosje niet getrimd, waardoor ik daarmee begon. Niet alles werd getrimd hoor. Alleen om die bordertjes die ik wilde schoonmaken. En onder de fruitbomen. Het resultaat mocht er zijn. Het leek er zelfs even op, dat de zon het ermee eens was. Elke keer als ik een foto maakte van hoe het was, was het bewolkt. Elke keer als ik een foto maakte van hoe het was geworden, scheen de zon! Behalve inderdaad bij de fruitbomen. Dat lijkt overigens erger dan het was, want er lag ook gras onder door het trimmen. Maar netter werd het zeker wel! Heerlijk.

Via de mail ontvingen we uitslag van het onderzoek naar ons bronwater. We hadden dinsdag 28 juni jongstleden watermonsters naar Aneby gebracht, welke nog diezelfde dag naar Linköping gebracht waren. Daar hebben ze het water uit onze bron meteen onderzocht. Het rapport bestond uit drie pagina´s en er stond enorm veel informatie op. Onder andere wat er allemaal onderzocht was. En dat was véél! Bijvoorbeeld de aanwezigheid van natrium, koper, ijzer en nikkel. Overal stonden waarden achter. Maar waren die goed?

Via de website van SGS Analystics Sweden kon ik een brochure downloaden, waar veel in verklaard werd. Alleen duidelijker werd het er niet meteen van. Je wilt immers weten of de aangetroffen hoeveelheden niet te hoog zijn. Daar werd echter niet over gesproken. Wel over “mätosäkerhet”, maatonzekerheid. Dat is “een niet-negatieve parameter, die de spreiding van de waarden van een grootheid toegeschreven aan een gemeten grootheid karakteriseren. Definieert interval waarin, naar verwachting, de “juiste” waarde ligt”. Ja, ja… Op enig moment viel me evenwel het oog op het woord “bedömning”, beoordeling. Daarachter stond “tjänligt”. Toen waren we beide enorm blij: het water uit onze bron is “bruikbaar”. Het was de meest positieve van de drie uitslagen die ze konden geven! Fijn.

We gingen samen nog verder in de tuin bezig, want het weer was nog steeds goed. In tegenstelling tot de app van weersvoorspellers, want volgens hen had het op dat moment moeten regenen. Nu nam Heiko de trimmer ter hand en liep alle kantjes en randjes bij langs. Ook ging hij voor het trollenhuisje alles weer korter maken. Later maaide hij het gras met de loopmaaier op de plaatsen, waar de zitmaaier niet zo gemakkelijk bij kan komen. Zo ook bij de groentetuin. Daar had ik al de meeste vogelmuur tussen de aardappelen weggehaald. Die kleine plantjes nemen immers wel vocht weg van de aardappelplanten!

Daar komt nu meer en meer bloei in, wat aangeeft, dat het nog maar een paar weken zal duren, voordat we de eerste aardappelen uit onze tuin kunnen rooien. Nadat de planten zijn uitgebloeid en zich afgestorven op de grond laten vallen, is de tijd daar. We zijn ontzettend benieuwd naar de smaak en stevigheid, want we hebben geen idee! Uiteindelijk waren we beide bijna op hetzelfde moment klaar en ruimden we alle materialen op. Met een tevreden gevoel keken we op deze dag terug. Echter met één minpuntje: vandaag zou zand geleverd worden, wat Heiko wil gebruiken om onder andere de gaten op te vullen, die de uitgegraven stronken en stenen achterlieten. Het is jammer genoeg alweer niet gebracht…

We hadden er al over geschreven en vanaf 1 juli 2022 zijn de noodzones bij de Zweedse kerncentrales n daadwerkelijk definitief uitgebreid. We nemen de kerncentrale van Oskarshamn als voorbeeld, omdat die het meest dichtbij ligt. Huishoudens binnen een straal van 25 kilometer van deze OKG in Oskarshamn, OKG staat voor Oskarshamnsverkets Kraftgrupp, moeten nu beter voorbereid zijn op een mogelijk nucleair ongeval. Het was het ongeval in Fukushima in 2011, dat de Zweedse autoriteit voor stralingsveiligheid ertoe bracht een onderzoek in te stellen naar de Zweedse paraatheid. Het onderzoek heeft nu een concreet resultaat opgeleverd: iets meer dan 22.000 huishoudens rond deze kerncentrale vallen onder de uitgebreide zone voor paraatheid bij noodsituaties. Voorheen werden iets meer dan 2.000 huishoudens opgenomen in de noodzone rond OKG. Wie nu in de uitwijkzone zit, krijgt thuis informatie en jodiumtabletten. Het is een kleine beschermende maatregel bij een eventueel ongeval. Uiteindelijk krijgen ze ook RDS-ontvangers mee naar huis, een soort radio. Allemaal stuk voor stuk goede dingen, maar waarom dat 11 (elf!) jaar heeft moeten duren?

Nog even een paar vrolijke beelden ter afsluiting. De geraniums doen het allemaal zo ontzettend goed! Niet alleen die van onze vrienden. En wat te denken van de stamfuchsia? Die zit niet alleen vol met bloemen, maar heeft bijna nog net zoveel knoppen in de plant zitten! De geraniums trouwens ook. En daarmee kunnen we nog langere tijd genieten van deze fleurige, kleurrijke planten. Helemaal te woepie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.