Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanwege het slechte weer van vandaag ( – klein buitje regen – droog – zware regenbui – droog – motregen – nagenoeg droog – zware regenbui enzovoort) had ik mijn werkzaamheden maar binnen gepland. Er was genoeg te doen op huishoudelijk gebied. Een paar dingetjes waren uitgesteld vanwege het mooie weer. Die momenten moet je dan immers pakken, om buiten te kunnen zijn. Eveneens op digitaal gebied kon er nog het een en ander gedaan worden. Nee, vervelen hoefde ik mij niet. Sowieso vind ik de uren in de dagen altijd een beetje aan de lage kant…

Heiko was wel buiten bezig. Die was de laatste zes m2 straatwerk aan het afmaken bij de klant in Tranås. Daar was hij meteen om zeven uur begonnen en de drie uur dat hij daar bezig was, had hij geen regen gehad. Gelukkig! Het straatwerk bij deze klant is nu klaar en meteen daarna nam hij zoveel mogelijk alle spullen mee, die voor de klus waren gebruikt. Men verzamelt nogal wat spullen als men zo´n klus heeft! Hij had mazzel dat er een aanhanger meegenomen was en zodoende kon hij alles in een keer meenemen. Op een ding na: de tafel-steenzaag. Die kan door een persoon niet getild worden. Om die op de zaak te krijgen reed hij samen met collega Palle even en weer. Samen tilden ze dat apparaat op de aanhanger en bij de zaak weer van de aanhanger. Die steenzaag is veel gebruikt om de zogenaamde “passtukjes” te zagen. Heiko is tevreden over het eindresultaat van het straatwerk. Wat vindt de klant ervan?

Tegen half elf begon Heiko aan de voorbereidingen voor zijn volgende klus. Het leggen van de tegels en aanvullend stenen in de hondenkennel in het plaatsje Kvarnarp. Gisteren hadden ze daar stenmjöl klaargelegd en vandaag de stenen. Eerst legde Heiko de aanwezige 30 x 30 tegels langs de buitenste randen van de kennel. Toen bleef er in het midden een “gat” over. Die vulde hij met de meegebrachte stenen van Örtengren. Het paste precies! Alleen van de tegels moest het een en ander gezaagd worden.

Daarvoor was de motor-steenzaag meegenomen. Eigenlijk moet je daarop een waterslang aansluiten, die het zaagblad koelt tijdens het zagen. Maar er was geen water tappunt bij de werkplek. Heiko gokte erop en zaagde zonder waterkoeling. De tegels waren immers nat van de regen en daarmee koud. Het zaagblad zou dan ook niet zo heel warm worden. s Middags regende het daar namelijk en de tegels lagen buiten, maar gelukkig zat er een dak boven de hondenkennel en kon Heiko daaronder droog doorwerken.

“De sering kan blijkbaar niet zo goed zonder water. De blaadjes vertonen bruine vlekken en dat komt waarschijnlijk van de droogte. We hebben af en toe wel een bui regen gehad, maar dat regenwater drong niet echt diep in de grond. Of is het toch iets anders? Een insect, een ziekte en gaat de sering dood? Dat laatste kan ik me niet voorstellen, want de beide struiken staan er al heel lang en groeiden altijd goed. Het lijkt in ieder geval niet zo mooi, al die bruine vlekken.” Maar de bruine vlekken hebben helemaal niets met droogte of sterfte te maken: het zijn gewoon de restanten van de bloei en liggen los op de blaadjes!

Vanmiddag was het tijd voor bakken. Er lagen nog stroopwafels in de voorraadkast en daar wilde ik iets van maken. Na een poosje zoeken trof ik een recept aan voor een stroopwafelcake en die leek me wel heel lekker! Omdat we zaterdag hebben afgesproken met vrienden, maakte ik er meteen twee. Nadat het deeg klaar was en in de bakblikken was gedaan kon het bakken beginnen. In een mum van tijd rook het zó heerlijk in de keuken. Dat moet goedkomen. Morgen mogen we proeven.

Om iets voor vier uur was de vrachtwagen van Kanonaden uit Tranås hier met de bestelde acht kuub zand. Een paar minuutjes eerder had ik van Heiko een seintje gekregen, dat de chauffeur onderweg was. Kenth had opnieuw gebeld en nu was het eindelijk zo ver, dat het zand daadwerkelijk kwam. Heiko had aangegeven, dat onze voorkeur uitging naar het vandaag brengen, zodat Heiko er morgen meteen mee aan de slag zou kunnen. Anders waren ze morgen misschien ook pas tegen vier uur gekomen en was de dag bijna om. Nu ligt het zand op de zuidelijke oprit en zou hij er morgenvroeg meteen mee kunnen beginnen te scheppen…

Min of meer door het miezerig weer bestond onze warme maaltijd uit een Hollandse stamppot. Hutspot! Martin en Marijken hadden twee potten zure haring voor ons meegenomen uit Nederland. Al vele keren werd uit een van die twee potten even een stukje haring gesnaaid. Maar nu kwam het dan eindelijk op tafel bij de stamppot. Voor Heiko dan hè. Persoonlijk vind ik het een vreemde combinatie bij de stamppot wortels en uien. Van huis uit is Heiko het echter gewend, om hierbij een zure haring te eten. Ik houd het bij bruine suiker, uitgebakken spekjes en een augurkje. Wat dat augurkje betreft: toch ook “zuur”. Ondanks de zure haring en spekjes lieten we natuurlijk de lekkere Unox rookworst niet achterwege!

In mei kochten we onze eerste geraniums voor dit jaar. Die kregen een nachtvorst om de oren en stierven af. De tweede serie overkwam hetzelfde. Volgend jaar wachten we zeker met de aankoop van geraniums tot rond 1 juni. Van de tweede serie had Heiko nog een paar bewaard, die er “minder slecht” uitzagen. Ze werden ergens achteraf neergezet, om ze de kans te geven er nog iets van te maken. Van de twaalf stuks zijn er nu nog een stuk of vier redelijk “in leven”. Twee daarvan zijn wonderbaarlijk genoeg in bloei gekomen! Je kunt ook iets te snel weggooien…

We merken zo langzamerhand al, dat de dagen iets minder lang worden. Met name in de avonden. Dan is het ietsjes eerder donker dan een paar weken geleden het geval nog was. Toen we vanavond naar bed gingen zagen we voor ons huis eens geen zonsondergang, maar mist! Zeer laaghangende bewolking boven de bomen en struiken. Voor de verandering ook wel eens een mooi plaatje! Waarschijnlijk een voorbode voor het weer van morgen. Ze voorspelden mooier weer. Zal dat dan uitkomen?

4 gedachten over “Eindelijk zand gekregen”
 1. Persoonlijk vind ik Heiko’s combi redelijk normaal. Hutspot met worst en haring (en dan wel met wittebrood!) is de traditionele kost voor elke rechtgeaarde Leijenaar en voor allen die er ook van willen smullen, speciaal op 3 oktober, Leidens Ontzet viering.
  Daarentegen kan ik me niets voorstellen bij de smaak van bruine suiker bij hutspot….wat jij nu juist weer lekker schijnt te vinden. Maar smaken verschillen nu eenmaal en dat is prima, toch?
  Overigens kan je bij ICA of COOP ook prima zure haring stukjes kopen in vele soorten smaken, van ABBA of eigen merk. Die in mosterd zou prima zijn bij de hutspot.
  Wij zijn weer bijna thuis. Veel uit te pakken en op te ruimen. Maar alle tijd daarvoor. Verder gaat het met mij een stuk beter.
  Hopelijk gaat het bij jullie ook goed. Groetjes Jet.

  1. Jet! Wat valt me dat van jou tegen… 😉 Bruine suiker en zelfs nog een beetje peper: heerlijk! Ja, gelukkig verschillen we in smaak. Heiko en ik ook, maar niet al te veel moet ik zeggen. Nou kan Heiko wel alles na elkaar eten. Of het nu zoet, zuur, bitter of zout is: stop het er maar in!
   Die haring in potjes kennen we hoor. En hebben er al vele leeg gemaakt. Toch gaat er niets boven de Hollandse versie.
   Blij te lezen, dat het weer de goede kant met jou opgaat! Ja en dan… Een hoofdstuk afsluiten door alles op te ruimen. Maar ik weet zeker, dat jullie nog heel veel nieuwe hoofdstukken schrijven!
   Ha det så bra!

 2. Dag “medelanders”.
  Ik denk dat wij gister het slechte weer van jullie hebben gekregen. Het begon gistermorgen 9 juli om 8 uur te plenzen en het stopte pas om 8 uur vanmorgen 10 juli. Daarna hebben we nog wat bui(tjes) gehad maar geleidelijk is het droog en schijnt de zon. Een mooi dag om lekker te hangen en de tourrit van begin tot eind te bekijken. Vanaf morgen zo het weer opknappen zegt de voorspeller. We zullen zien.
  Verder vermaken we ons prima hoor en genieten van Sverige in de zomer. Groet

  1. Oh oh, meen je niet. Maar we hadden het naar het zuiden gestuurd 😉
   Zijn jullie Tour-kijkers? En damesvoetbal dan? Toevallig moesten SE en NL zaterdag tegen elkaar spelen. Het bleef bij een gelijkspel.
   Hopelijk is het mooie vakantieweer terug en kunnen jullie nog meer genieten!
   Kram!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.