Geen widgets gevonden in de zijbalk

      
Het mooie weer trekt veel badgasten, zoals onder andere bij het meer Assjön. Die ligt nabij Askeryd. Zelf zijn we daar ook al een paar keer geweest om te zwemmen en het is daar prima vertoeven. De parkeerplaats bij deze “badplats” is echter niet zo heel groot en dat is dan ook de reden waarom er auto´s in de berm geparkeerd worden. Dat is niet altijd even slim en al evenmin veilig. De auto´s worden onder andere in een onoverzichtelijke bocht van de weg geparkeerd, waardoor je een gevaarlijke situatie krijgt. Eerder dit jaar werd er al voor gewaarschuwd via een Facebookpagina van Aneby. Moet je nagaan. Niet alle badgasten trekken zich er iets van aan. Het lijkt erop, dat de eigen verkoeling voor de veiligheid van een ander gaat.

Vanochtend stonden we even op het terras. Gewoon even de omgeving te bekijken. Ik kreeg twee fietsers in het vizier, die bij ons voor het huis langs fietsten. De beide fietsen waren volledig bepakt en bezakt, zodat we meteen dachten aan vakantiegangers. Toen ze net ons huis voorbij waren hoorde ik ze tegen elkaar zeggen “Wat wonen deze mensen hier toch mooi!” Dat was leuk om te horen! En zo grappig dat het Nederlanders bleken te zijn, die hier een fietsvakantie hadden. Ik riep nog spontaan “Bedankt!”, maar dat hebben ze waarschijnlijk niet meer gehoord. Wellicht waren ze ook van verbazing van hun fiets gevallen bij het horen van de Nederlandse taal, want dat hadden ze natuurlijk nooit verwacht.
 
Terwijl die twee Nederlandse fietsers verder trapten richting Tranås, kregen we een paar foto´s via de WhatsApp binnen van dochter Elise en haar man Gert. Die twee waren met hun drie kids Merle, Daan en Jelte, op dat moment ook aan het fietsen. In Nederland dan wel te verstaan. De twee oudste kinderen, Merle en Daan, op hun eigen fiets en de jongste, Jelte, bij mamma achterop. Ergens halverwege de route hielden ze een kleine picknick zo te zien en maakte Elise snel even een paar foto´s voor de familie. Leuk! Die vrolijke gezichten maken je blij!
 
Vanuit Rotterdam, van Peter en Daniëlle, kregen we eveneens foto´s binnen. Waaronder een foto van grote broer Noud, die voor de eerste keer zijn broertje Mason op schoot kreeg. Een beetje onwennig keek hij naar zijn kleine broertje. Temeer daar Noud zelf nog niet helemaal weer lekker in zijn vel zat, vanwege een oorontsteking. De kleine Mason gaf er niet veel om en sliep daarna weer lekker in de wieg. Hij is vooralsnog een zeer tevreden kindje.
   
Toen we afgelopen woensdag bij Rob en Marijke waren, liet Rob ons een foto zien van een grote roofvogel. Hij had die onlangs op de foto gezet terwijl ze achter hun huis zaten en de vogel boven hun rondcirkelde. De foto was uitermate goed gelukt en loepzuiver. Werkelijk een prachtige foto! Het was hun gelukt om, zowel het mannetje, als het vrouwtje en een jong op de gevoelige plaat vast te leggen. Die laatste zat in een boomtop en leek nog niet zoveel vlieguren te hebben gemaakt. Of dat dezelfde vogel was als die vandaag boven ons huis rondcirkelde weet ik niet, maar het was wel een indrukwekkend groot exemplaar.
  
Hij cirkelde rond, met zijn kop omlaag, op zoek naar een prooi. Voor alle zekerheid hebben we Ebba maar even bij ons geroepen. Mijn foto´s zijn helaas niet zo duidelijk geworden als die van Rob. Toen we de vogel zagen moest ik namelijk eerst in huis om de juiste camera te pakken. Eenmaal weer buiten was de vogel reeds een behoorlijk stuk verderop aan het cirkelen en moest er flink ingezoomd worden. Dat komt de scherpte van de foto niet ten goede. Wat voor vogel het is weet ik overigens niet.

Over Rob en Marijke gesproken: Krijg ik ineens een berichtje binnen, dat ze een deurgordijn hebben “ingevlogen”. Huh? Nou, dat zit zo. Toen we bij hen waren viel het mij op, dat ze een mooi, slank vliegengordijn voor een buitendeur hadden. Die dingen heb ik hier in Zweden nog niet gevonden en eerlijk gezegd kunnen we er niet zonder. De vliegenplaag is behoorlijk groot dit jaar. We hebben wel een “vliegengordijn” voor de buitendeuren hangen, zo´n kattenstaart zeg maar, alleen die zijn erg grof en houden niet 100% alle vliegen tegen. Die van Rob en Marijke zag er veel doeltreffender uit. Ach en zo hadden we het er kort even over. Nu bleek, dat Marijke daarop meteen actie had ondernomen. Zaterdag zou namelijk hun dochter Roos vanuit Nederland naar Göteborg vliegen, om een weekje bij hen vakantie te hebben. Haar ouders zouden haar van het vliegveld halen. Aan dochter Roos had ze gevraagd, om zo´n deurgordijn te kopen en mee te nemen naar Zweden! Marijke vertelde me, dat zelfs oma in beweging moest komen, want die woonde ongeveer naast de Xenos, waar het gordijn te koop was. Wow! Oma heeft een vliegengordijn gekocht en naar kleindochter Roos gebracht. Die nam het mee in het vliegtuig naar Göteborg, daarvandaan ging het in de auto mee naar Flisby en ergens in de loop van de komende week wordt het bij ons gebracht. Ontzettend lieve verrassing!

Vandaag had Heiko niet zijn dag. De hele dag voelde hij zich ellendig. Hij heeft dan ook nagenoeg de hele dag op de bank gelegen en regelmatig ook geslapen. Hij was weer erg moe. Maar waarvan? Hij doet nagenoeg niets inspannends. Hij nam dan ook het wijselijk besluit, om morgen maar weer met de huisarts in Aneby te bellen. Zijn eetlust in overigens prima! Ik had namelijk een tweetal broodjes voor een semla uit de diepvries gehaald en die heeft hij zelf klaargemaakt met amandelspijs en slagroom. Om ze vervolgens met veel smaak op te eten. Niet tegelijk hoor: eentje bij de koffie en eentje bij de thee. Hopelijk gaat de huisarts morgen het bloed testen op een aantal zaken, om er uiteindelijk achter te komen, waarom Heiko al enige wekenlang zo verschrikkelijk moe is. Dit is namelijk niet normaal. Hij bruist normaliter van de energie, maar dat is op dit moment helemaal weg. Daar moet een oorzaak voor zijn…

Rond de klok van zes hadden we zoals gebruikelijk Heiko zijn ouders in Hoogezand aan de telefoon. Die zaten al op ons te wachten op de bank. Wat zijn wij toch blij met de mogelijkheden van beeldbellen! Het was weer een gezellig uurtje bijpraten over de gebeurtenissen van de afgelopen week en de plannen voor de komende week. Nog een paar weekjes en dan kunnen we elkaar hopelijk weer in de armen sluiten. De laatste keer was in september 2020 en daarmee bijna een jaar geleden. Nu zijn we allemaal twee keer ingeënt en hopelijk veilig. We feliciteerden hen natuurlijk ook met de geboorte van Mason, hun vijfde achterkleinkind. Dat hadden we al via berichtjes gedaan, maar dit was toch echter…

Corona-update Zweden. Vanaf 15 juli werden opnieuw verschillende beperkingen tegen de verspreiding van corona opgeheven, waarmee de volgende stap in het “openingsplan” voor Zweden wordt gestart. De ontwikkeling gaat nu gestaag de goede kant op in ons land, volgens de minister van Handel en Industrie. De regering zet nu de volgende stap om weer normaal te worden. Afgelopen donderdag ging Zweden daarmee fase 3 van de afbouw in. “Wij maken de inschatting, dat we het bestaande plan voor infectie-beheersings-maatregelen kunnen voortzetten”, zei staatsepidemioloog Anders Tegnell op een persconferentie. Een van de wijzigingen is, dat de grootte van groepen die zitplaatsen krijgen bij openbare bijeenkomsten en openbare evenementen, verhoogd worden van maximaal vier naar acht personen. En dan zowel binnen, als buiten. Maar één meter afstand houden blijft wel gelden.

Folkhälsomyndigheten, de Zweedse ministerie van Volksgezondheid, trekt ook de eisen voor een bepaald aantal vierkante meters per persoon voor winkelcentra, musea, sportscholen en pretparken in. Beperkingen, dat slechts de helft van de plaatsen op het langeafstands-openbaar vervoer geboekt mag worden, worden eveneens opgeheven. “Voor passagiers is het natuurlijk nog steeds belangrijk om voorzichtig te zijn als je je ziek voelt”, zegt de minister van Handel en Industrie. Tegelijkertijd kwamen er vandaag strengere aanbevelingen van Folkhälsomyndigheten met betrekking tot covid-tests voor reizigers. Iedereen die op reis is geweest en terugkeert naar Zweden wordt aangeraden een PCR-test te doen. De Zweedse Gezondheidsdienst heeft meldingen ontvangen van meerdere gevallen van besmettingen, waarbij mensen besmet zijn geraakt door het uitgaansleven in het buitenland (in nachtclubs, pubs) en plaatsen waar nieuwe contacten worden gelegd. Uitzondering op de aanbeveling zijn degenen die binnen de EU hebben gereisd en minimaal drie weken voor aankomst in Zweden met een dosis zijn ingeënt. Ook degenen, die de afgelopen zes maanden covid-19 hebben gehad, worden uitgesloten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.