Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nu de camper onder het kleed staat en aan zijn winterslaap is begonnen, hebben we het kenteken afgemeld bij de Zweedse RDW, Transportstyrelsen. Heiko dacht daar ineens aan vanochtend. Het is zonde om de wegenbelasting de hele tijd door te betalen, als de camper de komende maanden toch niet meer op de weg komt. Via de website van de overheidsdienst is het afmelden een fluitje van een cent: inloggen met je “Mobilt BankID”, juiste kenteken selecteren en afmelden. Binnen vijf minuten! Als het kenteken op deze manier is opgeschort, wordt automatisch ook de verzekering stopgezet. Die loopt via Länsförsäkringar. Er loopt namelijk een digitaal lijntje tussen Transportstyrelsen en de verzekeraars. Zodoende hoef je verder niets te doen. In het voorjaar gaat het precies omgekeerd. Kenteken aanmelden en de verzekering gaat ook weer automatisch in. Maar zover is het nog laaaang niet!

We kregen een WhatsApp-berichtje van Norbert. Hij vertelde ons, dat een link op onze site niet meer werkte. De link van het bestellen van Heiko zijn boeken. Dat varkentje zou ik wel even wassen, want we kunnen natuurlijk niet “duizenden lires aan royalties mislopen”, doordat de link niet werkt! Al snel kwam ik erachter waarom er niet meer kon worden doorgeklikt: de website van de uitgever is volledig veranderd: de pagina met Heiko zijn boeken bestaat niet meer. “Erger” nog: zijn boeken staan er niet eens meer op! Wat blijkt? Uitgever Van Dorp heeft de verkoop van emigratieboeken “verhuisd” naar een van zijn andere bv´s genaamd “Grenzenloos”, met een eigen website. Alleen die is nog niet helemaal klaar volgens mij. Je kunt niet alles van auteur Heiko Leugs op een pagina vinden. Vandaar dat ik een online verkooppunt heb gezocht, die wel alle boeken op één pagina heeft staan. Met slechts een kleine aanpassing op onze site werkt de nieuwe link: je kunt weer boeken bestellen!

Zoals eerder geschreven speelt Heiko de nodige spelletjes Wordfeud en Wurdian met vriend Jan. Inmiddels worden er 60 (!) spelletjes tegelijkertijd gespeeld. Nadat er een woordje is gevormd en op enter wordt gedrukt, komt er echter reclame in beeld. Dat kun je in de meeste gevallen na vijf seconden wegdrukken, maar met zoveel spelletjes begint het wel erg irritant te worden voor Heiko. Gelukkig kun je dat afkopen. Je koopt de licentie voor dat spelletje voor €.3,99 voor een periode van 12 maanden. Daarna kun je reclamevrij spelen. Heiko had het lang uitgesteld, maar was vandaag toch echt helemaal klaar met die vervelende reclame! De bankpas werd erbij gepakt, gegevens werden ingevoerd en de licentie was geregeld! Heiko vertelde, dat het nu stukken sneller gaat. Hij hoeft nu uiteindelijk niet steeds meer te wachten op die vervelende reclame. Zullen er nu nóg meer spelletjes bijkomen?

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Na de middag maakten we ons klaar voor een wandeling. Het zonnetje lokte ons naar buiten. Ik wilde een paar (!) foto’s maken van de herfst. Heiko zocht voor ons een nieuwe route op via Google maps en in de buurt van de steengroeve, Askeryds Stenbrottet vond hij eentje. Naar zijn inschatting zou de wandeling maximaal een uur duren. Ondanks ik al een tijdje niet had gewandeld, zou dit moeten kunnen. Met de auto reden we in ongeveer tien minuten naar de startplaats. In een zandpad parkeerden we de auto aan de kant en begonnen we aan de wandeling. In een zeer laag tempo, vanwege de vele fotomomenten. Fraaie verkleurde bladeren, mooie bemoste stenen, verschillende paddenstoelen en zo veel meer!

Halverwege de route hielden we een pauze. We hadden toen al bijna een uur gelopen. Dat wil zeggen, dat we een paar passen liepen, foto´s maakten, een paar passen liepen, enzovoort. Heiko had gezorgd voor koffie en broodjes, wat hij in de rugzak had meegenomen. Een welkome verrassing! We hadden een boomstam gekozen als tafel en daarop werd de thermo met koffie gezet, bekertjes, zoetjes en uiteraard de broodjes met ham, kaas en tomaatjes. Heerlijk! Ehhh… Maar waar roer ik de zoetjes mee door de koffie? Je raadt het al: geen roerstaafjes. Heiko zou Heiko niet zijn, als hij niet binnen een tel een oplossing had. Hij roerde met een stang van zijn bril! Geen probleem. De koffie smaakte ons goed!

We gingen na deze verrassende stop verder. Helaas liet de zon zich meteen na ons vertrek niet meer zoveel zien, waardoor de foto’s iets minder helder werden dan gehoopt. Toch was het een hele leuke wandeling. Heiko had de app Strava aangezet en het rondje bleek in totaal 2,46 kilometer te zijn. De tijd dat we ons bewogen was ruim driekwartier. Tenslotte geeft Strava ook het hoogteverschil aan dat overbrugd werd: 46 meter. Een kort rondje, echter waren we ruim anderhalf uur onderweg. We waren er even helemaal uit en het was mooi in de natuur.

Op het laatste stukje van de route zag ik trouwens nog verse pootafdrukken van een eland! Echte verse sporen. Ze hadden namelijk nog scherpe randen. Het weer had nog geen invloed op de afdrukken gehad. Ja, afdrukken. In meervoud. Ik kon namelijk de meerdere sporen volgen en al snel bleek, dat de eland langs de weg was gelopen, om uiteindelijk het bos weer in te gaan. Hetzelfde pad die wij op dat moment ook bewandelden! Misschien, als we iets eerder waren geweest, was het ons tegemoet gekomen. We hadden het grote dier blijkbaar echt net gemist! Hadden we de koffie dan niet moeten drinken?

Toen we weer terug waren bij de auto, wat in feite het einde van het uitje betekende, hadden we beide zoiets van “Hmmm… Nu al?” Daarom reden we niet rechtstreeks terug naar huis, maar via een aangename omweg. We kwamen uiteindelijk terecht bij een inhammetje van het meer Västra Lagern. Daar, waar we vaker komen voor een picknick. Het meer heeft trouwens een oppervlakte van 11 vierkante kilometer en ligt 207 meter boven zeeniveau. We hadden nog koffie in de thermo en die dronken we daar op. Met de zelfontspanner van de camera namen we een foto van ons tweetjes aan de picknickbank. Gelukt? Niet helemaal, want doordat de tijd tussen het indrukken van de sluiterknop en het afdrukken beperkt is, moest ik mijn best doen om op tijd naast Heiko te zitten. Het is na drie pogingen gelukt, maar ik zat bijna in een spagaat!

Toen de koffie op was, werd het tijd om huiswaarts te keren. Maar niet rechtstreeks. We hadden nog een boodschapje te doen in Aneby. Via Askeryd en Bredestad reden we naar het dorp, waar we bij een van de twee plaatselijke supermarkten roze potroosjes kochten voor ons gepland bezoekje aan de buren. Morgenvroeg worden we daar verwacht en dan willen we natuurlijk niet met lege handen aankomen. Uiteindelijk was het rond vier uur, dat we de sleutel in de achterdeur stopten om die weer te ontgrendelen. Later kwamen we erachter, dat de keukendeur nog los was… Zoals vaker gebeurd trouwens. Ebba gaat er vaak via die deur uit en dan doen we die niet meteen weer op slot. We hebben bij thuiskomst even een pauze genomen, elk op zijn eigen manier. Nagenietend van de heerlijke wandeling.

Veel van de eerder genoemde items (verkleurde bladeren, mooie bemoste stenen, verschillende paddenstoelen en zo veel meer) werden tijdens de wandeling van vandaag, met de fotocamera vastgelegd. Er werd zelfs even “gespeeld” met de macro stand op het fototoestel, om de foto´s van Heiko te evenaren. Die, waarbij het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig. Dat lukte heel af en toe, waarbij zijn nieuwe mobiele telefoon uiteindelijk, zoals verwacht, als winnaar uit de bus kwam. Aan het eind van de middag koos ik ervoor, om van alle genomen foto´s, ruim tweehonderd, een selectie te maken. Maar ze waren nagenoeg allemaal zo mooi! Elk beeld op zijn eigen manier: met rode en gele herfstkleuren, maar ook het groene van het mos op de grote rotsen, de rode gave paddenstoelen, maar toch ook die foto´s van de lelijke zwarte exemplaren, boomstammetjes met sierlijke vormen, plaatsen waar eekhoorntjes van dennenappels hadden gegeten… Keuzes maken is niet altijd gemakkelijk hoor!

2 gedachten over “Slideshow – Wandeling in de buurt van Stenbrottet!”
 1. Hej hej,

  Nou, dit zijn ook hele mooie foto’s. En zo te zien zijn jullie hebben jullie ook menigmaal bijna op de grond gelegen om zo’n mooie foto te maken! Waarom niet een paar op Instagram plaatsen?

  Ik krijg steeds meer zin om de herfst in Zweden mee te gaan maken! Nog zo’n anderhalve week… 😉

  Groetjes van ons allen,
  ../Wilfred

  1. Hej hej!
   We kwamen niet helemaal “schoon” weer thuis 😉 Zo foto´s maken was super. Je beleeft het anders.
   Nu nog maar een paar daagjes, dan kunnen de motoren gestart worden en kunnen jullie dit land weer bezoeken: met hopelijk nog veel blad aan bomen en struiken. En in die prachtige kleuren!
   We zien vast foto´s van jullie voorbijkomen!
   Hejdå och hälsa alla!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.