Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend was de achterwand van het kookgedeelte in de keuken aan de beurt. De plaatjes daarvoor waren gisteren door PostNord bezorgd. Van het karton, waarin de plaatjes verpakt waren, maakte Heiko een mal. Het liep uiteraard niet helemaal recht in die hoek en met karton is het net even eenvoudiger om te passen en te meten dan met de stijve plaat. We dachten eerst, dat het een dunne aluminiumplaat was, maar het blijkt een dunne plaat van trespa te zijn. Weliswaar met een opdruk. We hebben gekozen voor een grijs bewolkte. De plaat kon overigens aan beide zijden gebruikt worden. Aan de, voor ons, achterkant was ook een opdruk. Die was echter niet naar onze smaak.

Nadat het karton precies op maat was geknipt zaagde Heiko de trespa plaat met een decoupeerzaag in hetzelfde model. Dat deed hij in de kelder. Toen hij weer boven kwam bleek, dat er toch een beetje verschil zat in het kartonnen model en de definitieve plaat. Onwillekeurig druk je het karton een beetje in elkaar, zodat het past. De stijve plaat was helaas niet in een model te drukken. Er moest tot twee keer toe een beetje “bijgeschaafd” worden en toen paste het!

De beschermfolie werd van de achterkant afgehaald en op die achterzijde werd kit gespoten. Even later zat de plaat aan de wand, over de tegeltjes heen. Mooi hoor! Vlak en eenvoudig schoon te houden. Na de middag werd de klus afgerond door het korte stukje op maat te zagen en te plakken. Weer een klusje afgerond! Binnenkort maar eens nadenken over wat er op de oude kachel in de hoek moet komen te staan. Het mandje met uien en het eierrekje hebben er nu zo langzamerhand lang genoeg gestaan. Op zich was het verhogen van de afzuigkap een klein klusje, maar het nam verrassend genoeg veel tijd in beslag. Gelukkig hebben we tijd en geduld. Toch, Heiko?

Omdat er bij het kastje naast de afzuigkap een beetje geverfd moest worden, werd de pot met witte verf en een kwast gehaald. Dat stukje verfde ik en toen ik toch eenmaal verf aan de kwast had, verfde ik ook meteen een paar dennenappels. Niet te dik, maar zachtjes met de kwast met een beetje verf langs de uiteinden van de dennenappel strijken. Zo lijkt het net alsof ze besneeuwd zijn. Ik heb namelijk in mijn hoofd een idee over een winters tafereeltje en daarbij heb ik een paar “besneeuwde dennenappels” nodig. De beschilderde dennenappels legde ik op een eiertray te drogen, waarna ze later op de dag in mijn crea-kamer werden opgeborgen. Tot het moment, dat ik ze ga gebruiken.

Tussen het klussen door was Heiko nog even kort naar buiten geweest. Omdat er meer sneeuw wordt voorspeld wilden we graag zoveel mogelijk stookhout binnen hebben liggen. Een tweetal volle kruiwagens werden zodoende gehaald. Eveneens knipte Heiko de laatste sedum plant af. Alles was al uitgebloeid en de reeën hadden dit plantje helaas ook ontdekt. De bloemen waren er afgevreten. De oude stengels knipte hij er nu af en tot zijn verbazing zag hij onder in de plant, net boven de grond, de nieuwe knoppen alweer zitten. Het zal nog zeker een paar maanden duren voordat die zich verder gaan ontwikkelen. Eerder waren er drie sedum plantjes verpoot en langs de over van de vijver gepoot. Alle drie hadden nieuwe knoppen. Mooi! Die hebben de verhuizing blijkbaar overleefd!

Toen Heiko daar bij de vijver stond, viel het hem op dat het water opnieuw enorm hoog staat. Het stroomde flink door het sluisje en over het gemetselde dammetje van keien. Gisteren had Heiko contact met schoonzoon Peter over dat dammetje en de sterke stroming. Peter stuurde Heiko later een tekening en een verdere uitwerking en een YouTube filmpje, over het opwekken van stroom via stromend water. Erg interessant en wellicht gaan we dat in mei 2023, als ze hiernaartoe komen, verder uitwerken en wellicht bouwen.

Ja! Je leest het goed! Peter en Daniëlle, Noud en Mason komen volgend jaar mei naar opa en oma Zweden! Peter en Daniëlle zijn hier samen al twee keer geweest, maar nog niet met hun beide jongens. En dat gaat in mei gebeuren! Ze wilden even wachten met de lange reis naar het noorden, totdat de beide knuppels iets beter over langere autoritten konden. Zo heeft Noud er langere tijd veel last van gehad, wanneer hij in de auto zat. Dat lijkt iets beter te worden, doordat Peter zo´n rubberen stripje aan de auto heeft gemaakt. Het stripje verbindt het chassis met het wegdek en is met name bedoeld om wagenziekte te voorkomen. Dankzij het directe contact met de weg. Het lijkt Noud te helpen, want hij wordt tijdens het autorijden minder snel geïrriteerd. Dat is natuurlijk vooral voor hem mooi, maar ook voor ons allemaal: hierdoor worden plannen gemaakt, dat “Het Kwartet” uit Rotterdam naar Ödarp komt! Geweldig!

Vanmiddag hebben we een beslissing genomen over de reis naar Groningen. We hadden de boot vanaf Malmö naar Travemünde gereserveerd voor de 10e december. We zouden gaan in verband met de verjaardag van Heiko zijn moeder. Ze wordt 87 jaar op de 18e december en daar wilden we uiteraard heel graag bij zijn. Net zoals we in augustus bij de 92e verjaardag van Heiko zijn vader aanwezig waren. Echter, sinds ik de injecties heb gehad bij de afdeling pijnbestrijding, zijn mijn pijnklachten enorm toegenomen. Volgens de arts was een toename van pijn de eerste veertien dagen mogelijk. Daarna zou de pijn afnemen en (veel) beter moeten worden. Daar gokten we lange tijd op. Zoals het nu is, gaat het absoluut niet lukken. Als je veel ongemakken hebt is het immers nergens beter dan thuis. Hoe verdrietig het ook is, dat we wederom vanwege mijn klachten niet kunnen reizen. Het niet zien van familie en vrienden maakt me dan ook vaak erg droevig…

Helaas is ook Heiko niet klachtenvrij. Hij kan ongeveer een half uurtje zitten en moet dan veranderen van positie, omdat hij zenuwpijn rond de heupen voelt. Zelf denkt hij de laatste tijd, dat dit nog wel eens te maken zou kunnen hebben met zijn polyneuropathie. Met name omdat vele behandelingen van onder anderen fysiotherapeut en chiropractor en oefeningen niet werken. Binnenkort heeft hij een afspraak staan met zijn neuroloog. Alhoewel Heiko zijn ouders in het telefoongesprek van afgelopen zondag het zelf al aangaven, dat wij maar niet moesten komen, was het toch een grote teleurstelling toen we hen van ons definitieve besluit op de hoogte brachten. Voor alle vier. We gaan ervan uit, dat het slechts een kort uitstel is. Zodra het kan, gaan we alsnog!

Op Facebook zag ik vandaag een handige tip voorbijkomen, voor het geval je iets wilt kitten. Plak een pap- of theelepeltje aan de tuit van de kitspuit, met de holle kant naar de tuit van de spuit. Spuit de kit in de naad die je wilt afkitten en het te veel aan kit wordt meteen door het lepeltje meegenomen. Eveneens blijft er een mooie kitvoeg over. We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar het ziet er wel handig uit. En zo eenvoudig! Nee, het hoeft niet altijd duur te zijn om te functioneren. Dat blijkt hier al wel weer uit!

Beginsituatie

Deel V van de metamorfose van Björkhaga 1: de aanbouw van een terras. Min of meer vanaf het moment dat we het huis kochten hadden we al het idee, om aan de achterzijde van het huis en naast de keuken een terras te maken. De achterzijde ligt namelijk op het oosten en elke dag, als het niet te bewolkt is natuurlijk, komt daar de zon op. We zagen ons daar bij wijze van spreken al zitten, toen we nog met de makelaar van de verkopers in onderhandeling waren. Het had na de aankoop in 2017 echter niet meteen de hoogste prioriteit. Logisch, want er moest binnen heel veel gebeuren, om het naar onze zin te maken. Daarover later nog wel eens meer.

Op 14 juli 2018 waren we binnen zover op orde, dat het terras prioriteit kreeg. Het was hartje zomer. En wat voor een zomer! Hoge temperaturen en dat lange tijd zelfs en het bleek de droogste zomer sinds tijden te zijn. In de oude containers, die op de plek stonden waar nu de carport staat, had de vorige eigenaar nog heel veel balken en planken achtergelaten. Die kwamen ons prima van pas. Daarvan kon de gehele constructie gebouwd worden. Door hulpconstructies te maken lukte het Heiko, om het terras geheel in zijn eentje te bouwen!

Als eerste zette hij de dragende palen neer, waarna die met elkaar en met het huis werden verbonden met balken. Als laatste kwamen er planken overheen van geïmpregneerd hout. Twaalf dagen later, op 26 juli 2018, hadden we een terras op het oosten, waar we een tuinsetje op konden plaatsen! Vanaf dat moment hebben we al heel vaak met een kopje koffie (en iets erbij) op dat terras gezeten en genoten van de ochtendzon.

eindsituatie
5 gedachten over “Project afzuigkap afgerond”
 1. Lieve Joke en Heiko,

  Jullie chronische pijn gaat onvermijdelijk gepaard met negatieve emoties, zoals boosheid, angst, frustratie en somberheid. En desondanks slaan jullie er steeds weer in om zo actief te blijven en deze vrolijke en informatieve blog bij te houden alsof er niets aan de hand is.
  Wat een prestatie en doorzettingsvermogen!

  Waardeloos is het wel om elke dag weer met pijn te moeten dealen. Jammer en begrijpelijk dat het bezoek aan Nederland hierdoor uitgesteld moet worden. Balen!

  Wat zijn jullie toch kanjers of beter nog bikkels!

  Liefs, Ingrid

 2. Terras was natuurlijk geweldig, maar ook omdat jij, Joke, zonder hulp de ramen kon wassen en lappen! Dit is makkelijker dan op een ladder moeten staan, met alle gevolgen van dien…

  Ach wat sneu nou weer, dat jullie niet richting zuidwest kunnen afreizen! Dat is echt een tegenvaller. Komt het vaker voor dat de bewuste ruggenprik niet helpt?
  Jeetje, wat sneu ook voor jullie ouders!

  En dan is het in deze tijd toch heel fijn dat je kunt videobellen met elkaar. Dan ben je er toch een beetje bij.
  Maar elkaar even huggen… zou toch fijner zijn…

  1. We hadden tot het moment dat het terras klaar was slechts een keer de ramen aan de buitenkant gewassen. En dat was te zien!
   De injecties worden soms niet in een keer op de juiste plaats gegeven. Hopelijk kunnen ze het binnenkort weer proberen.

   Ja, het is bijzonder jammer, dat we niet kunnen gaan. En inderdaad is de familie daar ook verdrietig om…

 3. Btw…… Mooi dat de wasemkap wat omhoog is geplaatst! En mooie achterplaat. Deze plaat is ook heel mooi schoon te houden. Dat weet ik nog van ons vorige huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.