Geen widgets gevonden in de zijbalk

Op het grote stuk bos, dat eind vorig jaar is gekapt, hadden ze een “eilandje” met bomen laten staan. Dat is een wettelijke vereiste. Per hectare bos dat omgezaagd wordt, moeten tien bomen blijven staan. Maar ja… Na de storm van de 17e januari bleef er niet zoveel van het “eilandje” meer over. De bovenste foto is van net na het kappen, waar duidelijk nog tientallen bomen zijn blijven staan. De onderste twee maakte Heiko gisteren, toen hij er langs reed richting Eksjö. Volgens mij is in ieder geval de helft van het aantal gespaarde bomen nu alsnog omgewaaid. Wellicht zelfs meer. Dat zie je veel vaker. Als er een groot aantal bomen is weggezaagd, vangen de resterende bomen (veel) meer wind. Daarvan gaat dan na een eerstvolgende storm een fiks aantal alsnog omver. Het was te verwachten en toch blijft men het doen. Voorschriften moeten uiteindelijk wel worden opgevolgd…

Na de middag begon Heiko met het ontmantelen van de tweede omgewaaide dennenboom. Die in onze tuin ligt. De aanhanger werd achter mijn Hyundai gekoppeld en naast de grote boom gereden. Huh? De Hyundai en niet zijn “werkauto”, de Volvo? Ja, inderdaad. Noodgedwongen. Gisteren had hij de tank van de Volvo nagenoeg helemaal leeggereden. Na het ritje naar Eksjö. Het oranje lampje van de brandstofmeter brandt al en om te voorkomen dat hij maandagmiddag niet meer in Tranås kan komen om te tanken, pakte hij de Hyundai maar. Misschien ook beter, omdat de grond stevig bevroren was en de Hyundai een goed werkend vierwielaandrijving systeem heeft. Daarmee kom je nu gemakkelijker weg op onverhard terrein, dan met de Volvo.

Met de kettingzaag haalde Heiko alle zijtakken weg en die werden meteen daarna in de aanhanger gegooid. Drie volle aanhangers werden naar de overkant in het bos gebracht. Daar lag al een hele grote stapel met hout, dat binnenkort versnipperd gaat worden. De extra takken van ons geeft wat extra inkomsten voor de eigenaar van dat bos. Zo snijdt het mes aan twee kanten: wij zijn de takken op een eenvoudige manier kwijt en iemand anders wordt er iets(-jes) beter van. Een mooie win-win situatie. Een groot voordeel voor ons is, dat we er nu niet mee naar de stort in Tranås hoeven te rijden. De 26 meter lange dennenboom is nu, op de top na die over het beekje ligt, helemaal gestript. Morgen gaat Heiko hem misschien nog in stukjes zagen en dan is het grasveld weer vrij. Op de kluit na uiteraard. In de opengetrokken grond zit de vorst nog. Zodra het dooi is kan er met een schep en een ijzeren staaf in gestoken worden, zodat de grond en de keien terugvallen in het gat.

Tussen het zagen en slepen van de takken door, kreeg Heiko een berichtje van iemand, die geïnteresseerd was in onze kleine betonmolen. Die hadden we zelf ongeveer een jaar geleden gekocht, met de bedoeling, om die te gebruiken voor het maken van de dam in onze vijver. En wellicht voor een vloertje in de berging van de carport. Inmiddels zijn de plannen gewijzigd en is de betonmolen overbodig geworden. Via Marketplace hadden we die dan ook maar weer te koop gezet en vandaag meldde zich een koper. Na een beetje onderhandelen over de prijs was die aan het einde van de middag verkocht! De koper kwam diezelfde middag nog langs met een aanhanger, om het gele gevaar op te halen. Nog even snel aan een stroomkabeltje gehangen, in werking gesteld en daarmee laten zien dat die het echt wel doet en klaar! Mooi, die is ook weer weg en dat geeft weer een beetje meer ruimte in de schuur.

Een behoorlijke tijd geleden kregen we een berichtje van een van onze trouwe lezers, Wilma. Dat was naar aanleiding van de gedichten van opa Leugs. Haar oom had geen gedichten geschreven, maar wel hele leuke spreuken op papier gezet. Dat wilde ik al een hele poos noemen, want enkelen zijn ontzettend scherp en anderen weer heel grappig. Een paar voorbeelden van de scherpe: “Verwaandheid is de verpakking voor geestelijke onbenul” – “Welvaart garandeert geen welzijn” – “In nood wordt veel wat klein is groot”. En wat te denken van “Openheid houdt veel gesloten”? Een paar grappige: “Voor pretogen is geen speciale bril nodig” – “Luchtkastelen geven geen dak boven het hoofd” – “Wie het hoofd laat hangen ziet geen zon meer”. Niets te veel gezegd volgens mij. Ik vind ze (bijna) allemaal erg goed. Deze spreuken geven stof tot nadenken…

Toen we gisteren samen met onze vrienden Jan en Dietske aan de lunch zaten, aan de keukentafel, zagen we bij ons vogelvoederhuisje diverse vogeltjes een graantje meepikken. De bekende koolmeesjes en pimpelmeesjes uiteraard, evenals de boomklever en de zwartkopmees waren weer van de partij. En tot twee keer toe kwam ook de grote bonte specht voorbij, om van de vetbollen te snoepen. Dat vond Dietske wel heel erg leuk om te zien. Vandaar deze foto hier, speciaal voor jou Dietske!

Voor Jan deed ik vanmiddag ook iets: ik bakte voor hem een rijstevlaai. Toen ze vertelden, dat ze morgen voor hun vertrek nog bij ons langs komen, vroeg ik wat ze graag bij de koffie wilden. Jan had, als trouwe lezer van onze site, al aangegeven, dat er veel lekker gebak op de site voorbij komt. Hij hoefde dan ook geen twee seconden na te denken: “rijstevlaai!”. En als je iets beloofd… Op zich geen moeilijke klus, maar wel intensief. Gelukkig was het niet de eerste keer dat dit gebakken werd. Hopelijk smaakt hij zo, als Jan hoopt dat hij smaakt en dat het geen teleurstelling wordt. De geur die tijdens het bakken door de keuken werd verspreid was in ieder geval goed…

Gisteren werd de Zweed Nils van der Ploeg Olympisch kampioen op de 10.000 meter schaatsen! Nils van der Poel verpletterde zijn eigen wereldrecord. Zijn eigen record lag op 12.32.95, terwijl hij nu 12.30.74 reed. Met deze overwinning won de 25-jarige zijn tweede gouden medaille en werd daarmee de beste Zweedse schaatser tijdens deze Olympische Spelen. Nils van der Poel ging bijna 14 seconden sneller dan de zilverenmedaillewinnaar Patrick Roest uit Nederland. Loopt met deze twee gouden medailles de schaatscarrière van de Zweed af? In een tv-uitzending deed Van der Poel namelijk uitspraken over de toekomst. Dat leek te duiden op stoppen. Daarop vroeg men wat hij bedoelde. Ter verduidelijking gaf hij aan, dat dit daadwerkelijk het einde was van het OS-avontuur. De hoge verwachtingen die hij voor de spelen had zijn nu zelfs overtroffen.

Een vertederend verhaal: een man en zijn vriendin gingen afgelopen zaterdag naar Hallnäs (een dorpje op het eiland Öland), om met de camper te kamperen. De kat ging zoals gewoonlijk ook mee. Het is een plek waar ze vaak komen, maar deze avond gedroeg de kat zich anders. Meestal loopt die rond en doet “katten-dingen”. Maar deze keer zat hij stil en keek naar iets. De man werd nieuwsgierig en zette zijn koplamp op, om vervolgens de omgeving te verkennen. Er stond daadwerkelijk iets: een reebok, die volledig stil stond aan de waterkant. Het was die nacht erg koud en het waaide hard. De man liep naar de bok en in plaats dat de bok wegliep, kon de man hem pakken. Het was bijna alsof het dier de man om hulp vroeg. De bok werd door de man naar het gemaakte vuur gedragen, waar hij een slaapzak en een deken over kreeg.

De ree was al snel ontspannen en zo zaten ze met z´n drietjes rond het vuur. De kat hadden ze in de camper gebracht. Binnen een uur stond de ree op en ging een paar meter verderop liggen, waar hij toch nog een deken over kreeg, omdat hij nog nat en koud was. De man en vrouw gingen zelf in de camper. Een half uur later werd er weer naar de bok gekeken en toen was hij ongeveer tien meter verderop gaan liggen. Hij was op dat moment alerter en hief zijn hoofd op, toen ze dicht bij hem kwamen. Na een tijdje keken ze weer bij hem, maar toen stond de ree op en haastte hij zich weg. Wat er gebeurd is, waardoor de ree zo nat en koud was? De redders denken, dat het dier misschien in het water is geweest, onder de wateroppervlakte, waardoor het helemaal doorweekt was. Een andere theorie is, dat het is opgejaagd door een vos of een jachthond en dat het daarna volledig uitgeput is geraakt. Hoe het ook zij: het was een hele bijzondere ervaring.

2 gedachten over “Opruiming 2e dennenboom begonnen”
  1. Hé, wat leuk om de gezegden te zien van mijn oom. Ja, niet van mijn opa Joke! Oom en opa lijken wel wat op elkaar. De oom had er veel zin in om dit te maken. Ik heb veel albums van hem uit de erfenis mogen meenemen. Misschien ga ik er nog eens een boekwerkje van maken. Heb alles al overgestapt, dus zou niet zo veel werk zijn.
    En ik kan de tekeningetjes, die in de albums bij de gezegden staan, ook gaan gebruiken.

    En wat mooi, die reebok. Is echt in nood geweest. Echt speciaal hoor! En wat mooi van die poes dat hij iets signaleerde.
    Heel apart om dit mee te maken, net als de foto met de eland voor de zon. In Zweden beleef je nog eens iets! ÷=)>

    1. Oeps, ik meende dat het van jouw opa afkomstig was. Nou, die correctie zal ik nog even opnemen. Dankjewel Wilma. Ze zijn echter nog steeds echt leuk! En ja, in Zweden beleef je van alles, maar in Nederland toch ook wel…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.