Geen widgets gevonden in de zijbalk

De twee stormen in januari hadden ervoor gezorgd, dat er in het stukje bos tegenover ons huis ook diverse bomen waren omgewaaid en afgeknapt. Dat ontdekte Heiko toen hij daar langs liep, om het vakantiehuisje van de twee zussen uit Stockholm te controleren op stormschade. Omdat het al de tweede keer was, dat in dat stukje bos veel bomen waren gesneuveld, leek het Heiko beter, dat het hele stuk maar meteen gerooid zou worden. Waarschijnlijk vond iemand anders dat ook een goed idee. Vanmorgen om half negen hoorden we namelijk ineens een grote machine over de straat aankomen rijden.

Het was zo´n grote bosbouwmachine, een harvester, die de bomen onderaan vastpakt, doorzaagt, platlegt en daarna alle takken in een keer verwijderd. Om tenslotte de lange stammen in stukken van drie of vier meter te zagen. Die machine was eerst even “een poosje” bezig, om de grote, zware ijzeren kettingen om de vier voorste wielen te leggen. De vorst trekt uit de grond en het is daardoor nu erg soppig in het bos. Met die kettingen kan hij het gewicht van het zware apparaat beter verdelen en veilig in het bos werken. Dat was trouwens een klusje van anderhalf uur! Waarschijnlijk met een pauze voor de meneer…

Toen de zware kettingen eindelijk goed gemonteerd waren reed hij verder het pad op, om met de bomen te beginnen. Rond de middag kwam er een grote vrachtauto van het merk Volvo aan, die achteruit het laantje opreed. Deze vrachtauto had een enorm lange oplegger achter zich, waar klaarblijkelijk de bosbouwmachine opgereden zou worden. En inderdaad. Tegen de klok van half vijf stopte het geluid aan de overkant en werd de bosbouwmachine op de oplegger gereden. Even later reed de vrachtauto met het hele gevaarte uit Ödarp. Op weg naar een volgende klus. Vanuit ons huis konden we zien dat er nog veel bomen overeind stonden op dat perceel.

Reden voor Heiko om te gaan kijken. De harvester had alleen de afgeknapte en de ontwortelde bomen gerooid. Er was een behoorlijk groot gat geslagen in dat perceel, maar ze hadden toch niet besloten om alles maar in een keer te rooien. Dan tot ziens maar weer. Tot de volgende storm. Die zit er trouwens al vrij snel aan te komen. Vanuit Engeland zijn er twee stormen onderweg naar Ödarp. Donderdagavond komt de eerste en zaterdag de tweede. Stormen met veel neerslag en windstoten van opnieuw 24 tot 25 meter per seconde! Die komen volgens de voorspellingen morgen al over Nederland razen.

Zaterdag merkte Heiko op, dat het beeldscherm van de laptop erg kraakte. Toen hij nog eens beter keek zag hij, dat de rechterhoek, waar het scherm scharniert op het toetsenbord, los zat. Ai! Niet goed niet! We besloten, om het scherm vanaf dat moment maar niet meer open en dicht te doen, want als het eenmaal los zit, gaat het waarschijnlijk met het gewrik steeds verder los. Zondag vond ik plotseling een heel klein schroefje op het bureau. Typisch zo´n schroefje, die het plastic omhulsel van een computer vasthoudt.

Vandaag zette ik de laptop op zijn kant en zag inderdaad dat er een klein schroefje ontbrak. Precies in die rechterbovenhoek waar het kraakte en een beetje openstond. Ik pakte een heel klein kruiskopschroevendraaiertje. Die zit in een reparatiesetje voor brillen, die nu heel goed van pas kwam. Met dat minuscule kruiskopschroevendraaiertje (mooi woord voor Scrabble) schroefde ik dat ieniemienie schroefje er weer in en klaar: computer gerepareerd! Wat een geluk dat ik dat schroefje heb gevonden!

De eerste storm van de 17e januari had het kleed, welke ter bescherming over de camper ligt, van de camper geblazen. Met het oog op de regen en natte sneeuw die voorspeld wordt, leek het ons verstandig om het kleed er weer overheen te trekken. Nadat Heiko het grote groene tentzeil weer over de camper had getrokken en stevig had vastgezet, was hij nog maar weer even naar de garage gegaan. Om daar de klover te starten. Er lag immers nog een stapeltje houtblokken op hem te wachten. Voordat hij begon haalde hij eerst een pallet van buiten en legde die onder de houtklover.

Daarmee kwam die ongeveer 10 centimeter hogerop te staan en werd de houding tijdens het werken een stuk beter. Daar hadden Jan en Heiko nog samen over gesproken en mede daardoor leek het hem goed, om dit weer te doen. Weer? Ja, want toen hij buiten bezig was met de klover, vlakbij de houtstek, had hij dat al wel zo gedaan, maar sinds hij binnen in de garage kloofde niet meer. Gezien de hoeveelheid wat nog gekloofd moet gaan worden, leek hem dit nu toch wel de moeite waard, om alsnog te doen. Er werd weer een flinke stapel weggewerkt. In totaal negen kruiwagens vol gekloofd hout!

Deze dag ben ik tussentijds veel bezig geweest met het overzetten van een opname op een VHS-video band naar de computer. Daarvoor hadden we een hele tijd geleden al eens een setje gekocht, dat bestond uit diverse kabeltjes, een speciale adapter en een cd´tje met software. Helaas worden de laptops tegenwoordig niet meer voorzien van een cd-station en kun je dus niet meer met cd´s werken. Hmmm… Zou de software misschien ook online te vinden zijn? Ik ging aan het zoeken op het internet. Overigens had ik de oude videorecorder al helemaal startklaar op mijn bureau staan. Alle aanwezige kabeltjes, op een na, werden aan elkaar geknoopt en via de speciale adapter aan de computer verbonden. Dat ging uitstekend. Nu alleen de software nog even…

Om een lang verhaal kort te maken: vier uur later nog steeds geen software gevonden. We hadden tenslotte het setje, inclusief de software al gekocht en daarom was ik niet van plan om nogmaals software te kopen. Niet voor een filmpje. Ik vond wel meerdere programma´s hoor en installeerde die vol goede moed. Maar als ik het programma wilde gebruiken bleek, dat net dát gedeelte dat ik nodig had om de band digitaal te maken niet in de gratis versie zat! Frustrerend! Na de lunch deed ik nog een laatste poging, maar toen ook dat niet lukte was ik er helemaal klaar mee: “Dan maar niet!” riep ik hevig teleurgesteld…

Alleen was de betreffende opname een stukje televisie-uitzending, waar mijn moeder op te zien was. Dat was een keer bij het programma “Kunstschatten”, de Groningse versie van “Tussen Kunst en Kitsch”. Daar kon je met bijzondere (antieke) items naar toe gaan, om ze door experts te laten taxeren. Omdat het in de buurt was, in de Fraeylemaborg in Slochteren, is mijn moeder daarnaartoe gegaan met een bijzonder wandlampje. Er kwamen honderden mensen op af, maar zij werd er uitgepikt en kwam op de televisie! Dat had ik destijds opgenomen en nu wilde ik dat fragment graag digitaal maken. De kwaliteit van een VHS-band gaat in de loop der jaren immers achteruit en ik zou het jammer vinden, als ik dat fragment kwijt zou raken. Maar zoals gezegd, lukte het niet om het te digitaliseren…

Tenslotte hebben we samen de videorecorder aangesloten op een oud televisietoestel. Die hadden we min of meer samen met de videorecorder nog bewaard voor dit soort momenten. De grote fotocamera werd op een statief gezet en de band afgespeeld. Met de camera werd uiteindelijk een filmpje gemaakt van de beelden op de televisie. Zo heb ik het in ieder geval digitaal, al is de kwaliteit natuurlijk niet zo geweldig goed. Als laatste wilde ik de opgenomen film een beetje bewerken, zodat ik precies het stukje film met mijn moeder daarop over zou houden. Daarvoor heb ik een programma op de laptop staan en binnen een paar minuten was dat klaar. Vervolgens dacht ik het filmpje eenvoudig af te kunnen spelen, maar dat zat er niet in. Het was (voor mij) een hele vreemde extensie: mproj…

“Jeetje, wat is dat nu weer?” Opnieuw ging ik maar weer op het internet zoeken naar een oplossing. Deze keer zocht ik naar een conversieprogramma, waarmee het filmpje met de mproj-bestand omgezet zou kunnen worden naar bijvoorbeeld een mp4- of mov-bestand. Die zijn uiteindelijk wel af te spelen op onze laptop. Voor het converteren, het omzetten waren eveneens vele programmaatjes beschikbaar, alleen lukte het omzetten van dit bijzondere bestand ook niet. Soms duurde het wel een half uur, waardoor ik het idee kreeg, dat het eindelijk zou lukken.

Maar dan kwam er toch weer een berichtje op het scherm “Conversie mislukt”. Al met al zijn er vandaag voor beide “uitdagingen” wel twintig programma´s op de computer geïnstalleerd, geprobeerd en weer verwijderd. Helaas lukte het een en ander niet binnen mijn “geduldheids-grenzen”. Oftewel: ik was het helemaal zat! Bijna de hele dag was ik er, tussen huishoudelijke taken door, mee bezig geweest en zonder het gewenste resultaat. Natuurlijk ben ik blij, dat het filmpje via de fotocamera nu op de laptop staat, maar ik wilde die zo graag met een beter kwaliteit en een stuk ingekort… Misschien, heel misschien morgen in alle rust even verder kijken. Als er iemand is die me hier mee kan helpen… Héél graag!

4 gedachten over “Groot materieel tegenover ons”
 1. Hoi Joke,

  Dat mproj bestand is slechts het project bestand. Je moet volgens mij het filmpje nog ‘renderen’ en exporteren. Waarschijnlijk zit deze optie onder de menu optie ‘File’ of in het Nederlands ‘Bestand’.

  Groetjes,
  ../Wilfred

  1. Hoi Wilfred, heel erg bedankt voor je reactie. Ik heb het vandaag meteen geprobeerd en…. inderdaad, dát was het probleem. Het is gelukt, dankzij jouw aanwijzingen. Helemaal blij! Dankjewel Wilfred!

 2. Joke, heb je al geprobeerd om te filmen met je mobiel? Via WhatsApp of een ander programma?

  Even deze snelle tip.

  Ik hoor wel of DIT gelukt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.