Geen widgets gevonden in de zijbalk

Via Facebook heb ik eens een leuke techniek voorbij zien komen voor een schilderij. Op een redelijk eenvoudige manier kun je bloemen, lelies om precies te zijn, schilderen!

Daarvoor moet je stukken garen leggen in de kleuren verf die je wilt hebben. Die doordrenkte stukjes garen leg je vervolgens in kronkels op het doek. Een voor een en een beetje naast elkaar. Vervolgens trek je de stukken garen in een rechte lijn naar beneden en krijg je op het canvas “bloemen”.

Feitelijk is dit heel eenvoudig om te maken, als je maar weet hoe het moet! Net zoals dat met alle andere dingen het geval is. Het was even een snel probeerseltje tussendoor trouwens. Voor een volgende keer weet ik dat het verf iets dunner moet en dat ik vooraf misschien het witte doek een kleur moet geven. Desondanks kan dit “meesterwerkje” wel een plaatsje krijgen in mijn “atelier”…

Tijdens Heiko zijn verblijf in Nederland en dan specifiek in Rotterdam, werd er intensief met schoonzoon Peter gesproken over de te bouwen waterkrachtcentrale! Toen Peter en Daniëlle vijf jaar geleden bij ons waren, merkte Peter op, dat er wel erg veel water door ons beekje stroomt. “Daar moet je eigenlijk iets mee doen”, zei hij destijds. Het idee om er stroom mee op te wekken was geboren. Maar hoe? Het idee kwam ergens op de plank te liggen, maar werd niet vergeten. Peter sloeg aan het nadenken, zocht op het internet en werkte een plannetje uit. We gaan het doen! Er wordt een buis in onze vijver gelegd, waar het water doorheen geleid wordt. In die buis komen schoepen, die een asje laten draaien. Dat asje is aangesloten op een elektromotor. Daarvandaan gaat er een stroomkabel naar een omvormer en vervolgens gaat de uitgaande kabel daarvan in het stopcontact.

Schematische schets van de te bouwen installatie

Gisteren belde Peter, om te vragen wat precies het hoogteverschil is in het waterniveau voor en achter het dammetje. Dit moest hij weten, om de te verwachten stroomopbrengst te kunnen berekenen. Zodoende trok Heiko zijn laarzen aan en baande zich een weg door de sneeuw. Met een plank op het dammetje mat hij het hoogteverschil. Volgens Peter zijn inschattingen kunnen we per jaar ongeveer 2.500 kWh opwekken met dit stromende water. Als we veiligheidshalve uitgaan van 2.000 kWh, is dat meer dan de helft van ons huidige jaarverbruik! Dat zou erg leuk zijn. Temeer, omdat het water nagenoeg het gehele jaar stroomt en zodoende stroom oplevert. In tegenstelling tot zonnepanelen, die met name stroom opleveren als de zon schijnt.

Na de middag ging ik nog eventjes aan het kliederen met muurvuller. Onze bloempotten heb ik allemaal daarmee versierd, waardoor ze uniform zijn. Bloempotten met verschillende kleuren voor het raam vind ik afschuwelijk. Ik hoop, dat ik niemand daarmee kwets… Met de muurvuller uit een potje kregen ze allemaal dezelfde uitstraling. Ongeacht kleur, vorm of afmeting. Af en toe moet het muurvuller even bijgewerkt worden, omdat de pot vies wordt of als er een beschadiging aan de pot is gekomen. Deze twee kunnen er voorlopig weer tegenaan.

Een van onze trouwe lezers Wilfred schreef ons een reactie, op het verhaal over Heiko en zijn vergeten pasjes. Hij schreef, dat hij altijd met zijn mobieltje betaalt en nooit meer een betaalpasje bij zich heeft. “Wel eens van gehoord”, dachten wij toen. Ook al een paar keer geprobeerd, maar elke keer een melding gekregen, dat “het niet kon”. Echter nooit verder onderzocht en daarmee niet in werking gezet. Vandaag ging Heiko ermee aan de slag en binnen vijf minuten had hij mobiel bankieren met zijn mobieltje via de ING-app geïnstalleerd! Hij wel! Heiko kan nu zijn aankopen in Nederland in het vervolg betalen met zijn telefoon. Die telefoon werkt als het ware als een pasje en wordt gewoon gescand bij elke betaalautomaat. Nadat hij klaar was met zijn eigen Android toestel, ging hij verder met die van mij. Helaas wilde dat niet lukken. Wat vreemd! Er werd uiteindelijk contact gezocht met de helpdesk van ING. Na allerlei acties kwamen ze tenslotte tot de conclusie, dat mijn toestel dit niet ondersteund. Het is weliswaar een Android toestel en de versie software is ook oké, alleen mijn Motorola telefoon ondersteunt mobiel betalen niet! Dat was het verschil met Heiko zijn toestel: hij heeft eentje van Samsung en daarmee wil het wel. Jammer, maar geen man overboord. Zo vaak betaal ik niet vanaf de ING-bankrekening.

Na de middag ging Heiko uitzoeken of het op zijn toestel ook met de Zweedse bank kon. Uiteraard hebben we de mogelijkheid met Swish al, maar wellicht kan het betalen bij de winkels nog eenvoudiger. Dat liep allemaal een beetje anders dan hij had gedacht. Na een aantal pogingen, zonder resultaat moest hij verdere hulp inschakelen. Voor de verandering was het ineens Heiko die een technisch probleem had en op het internet aan het napluizen was.
Wat was het geval?
Via de app van Handelsbanken kwam Heiko niet verder. Ook via de website van onze bank kreeg hij geen goede informatie. Heiko besloot een hulpvraag uit te zetten via Facebook, op het Zweeds Forum. Daar kwamen vrij snel de eerste aanbevelingen en tips binnen. Geweldig!

Overigens had hij twee vragen uitgezet. De eerste betrof de St1 app. Dat is een app, waarmee je eenvoudig kunt afrekenen bij een St1 benzinepompstation.
Tijdens het installeren zei de app steevast, dat deze app niet in ons land gebruikt kon worden.
“Maar we wonen toch in Zweden?”
Dat probleem werd heel snel getackeld. Heiko moest in zijn Google-account zijn adres wijzigen!
Ondanks dat hij dat al vooraf gecontroleerd had, bleek er op een andere plaats nog “Nederland” te staan in plaats van “Zweden”.
Nadat hij dat had aangepast lukte het wel.
Mooi, één probleem opgelost!
Daarna het mobiel betalen nog…

Daarover kwamen ook tips binnen. “Kijk in de app van Handelsbanken. Daar en daar”. Nee, helaas. Daar stond niet datgene wat de schrijvers op het Zweeds Forum noemden. Vreemd! Omdat we vanmiddag toch naar Tranås reden, gingen we bij de Handelsbanken aan. De dame achter de balie was vriendelijk en deed een paar goede pogingen, maar kwam er niet uit en verwees Heiko naar hun website. Dit was een “technisch probleem” en feitelijk kon ze hem daar niet mee helpen. Thuis ging Heiko meteen weer op de website van Handelsbanken zoeken. En verder zoeken. Op een gegeven moment kwam hij op de website van Samsung. Hij heeft immers vorig jaar een nieuwe Samsung A13 gekocht, nadat de oude Samsung telefoon in de wasmachine gewassen werd… Daarop werd het heel simpel uitgelegd. Ga naar de Google Playstore en download de apps Samsung Wallet en Samsung Play. Oké.

Nee, niet oké! Zodra hij die apps intikte kwam er keer op keer een andere app naar voren: “Transfer Galaxy”. Die moest hij niet hebben! Uiteindelijk startte hij een chatsessie met een medewerkster van Samsung. Na veel zoeken, proberen, resetten en instellen lukte het nog steeds niet, om die twee apps te vinden en te installeren. Op enig moment vroeg de dame om het typenummer en het IMEI nummer van de telefoon. “De term International Mobile Equipment Identity, meestal afgekort tot IMEI staat voor het nummer dat een gsm-toestel identificeert. Het kan worden gebruikt om het toestel te laten blokkeren bij verlies of diefstal. De provider heeft het nummer ook nodig om een mobiele telefoon te ontgrendelen”. Daarna ging ze ergens iets opzoeken en kwam terug met de mededeling, dat het niet op dat toestel kon! Jeetje zeg! Een nagenoeg nieuw toestel! Moet je daar nu ook al op letten, als je een nieuw toestel koopt? Ik vind het erg vreemd. Het houdt echter op! Betalen met de telefoon kan Heiko nu dus wel met de ING-bankrekening, maar niet met de rekening van Handelsbanken. Ondertussen ben je wel een paar uur verder. Gelukkig hebben we tijd genoeg. Buiten beginnen we toch nog niets. Het sneeuwt en het sneeuwt en het sneeuwt…

4 gedachten over “Nog meer “kunst”!”
 1. Tjonge jullie hebben er nogal een studie van gemaakt! Jammer dat het met de Zweedse bankrekening niet lukt. Zelf gebruik ik een Apple iPhone en Apple Watch. Misschien toch eens een Apple proberen ;-)?
  Maar goed, de volgende keer dat Heiko in Nederland is kan hij gewoon met z’n mobieltje betalen! Jullie zijn in ieder geval weer een hoop wijzer geworden op dit vlak!

  Groetjes!

  1. Hej Wilfred!
   Het was inderdaad een leuke “puzzel”. We zouden het graag willen gebruiken, maar om daar een nieuwe mobiele telefoon voor te kopen… We hebben gelukkig Swish en daarmee komen we ook heel ver.
   Bedankt dat je ons hier weer even op hebt geattendeerd!
   Fijn weekend!

 2. Wat een leuke uitdaging, dat met draadjes en verf! Is leuk geworden hoor.
  En de vorige is ook heel apart, die met die zon. Er zit diepte in.
  Ben benieuwd naar je volgende creatie.
  Spannend om zelf energie op te gaan wekken, alle beetjes helpen tenslotte. Mooi project voor in de zomer.

  1. Ja leuk hé, vond ik zelf ook wel. Uiteraard verre van professioneel, maar gewoon leuk om te doen! Het water-stroom project lijkt me ook erg leuk. Hopelijk werkt het in de praktijk net zo als het op papier is uitgewerkt 😉
   Fijne Paasdagen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.