Geen widgets gevonden in de zijbalk

Ja! Ik heb het geflikt! Het schilderij is klaar! De laatste hand of eigenlijk de laatste penseelstreken werden vandaag aan het schilderij gelegd. Gisteren had ik het grootste deel al op het canvas aangebracht. Vandaag moest eigenlijk alleen de boom nog op de klif en in de maan geverfd worden. Dat moest ook weer in twee keer, omdat de verf van de stam van de boom, het zwarte eerst moest drogen. Daarna kon het gebladerte pas in de boom en in de maan geschilderd worden.

En zie hier het eindresultaat. Zelf ben ik er best tevreden over. Heiko trouwens ook! Als je de tijd ervoor hebt (of neemt) is schilderen best een leuke hobby. Er is ook veel in boeken en op het internet te vinden over de verschillende schildertechnieken. Er zijn naast de verschillende soorten kwasten bijvoorbeeld mogelijkheden met sponzen, doeken en andere materialen om mee te kunnen schilderen. Morgen weer?

Zo zag het er vanochtend weer bij ons uit. Opnieuw was er een pakketje sneeuw gevallen. Nou, nou, nou! Wat worden wij toch verrast met sneeuw dit jaar! Het kwam wat later op gang deze winter, maar hij weet niet van ophouden… Ongeveer tot het middaguur was de temperatuur onder nul. Daarna ging die omhoog en veranderde de sneeuw in natte sneeuw en vervolgens in regen. Aan het einde van de middag waren de wegen weer schoon. Toch zal dat niet lang duren, want er wordt opnieuw sneeuw verwacht in de tweede deel van deze week. Hoera! Of toch niet?

Vandaag lazen we in de pers, dat er opnieuw iets is voorgevallen tussen Zweden en Rusland. De Russische ambassadeur in Zweden is namelijk ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zo kondigde de minister van Buitenlandse Zaken aan. Dit nadat de Russische ambassade waarschuwde voor militaire vergelding tegen Zweden, als de NAVO Rusland zou aanvallen. De achtergrond van het ontbieden door het ministerie van Buitenlandse Zaken is een bericht, dat dinsdagavond door de Russische ambassade is gepubliceerd. Het is een lang verhaal over wat een Zweedse toetreding tot de NAVO zou betekenen. Als de NAVO in het offensief gaat tegen Rusland, heeft dat gevolgen voor Zweden, meent de ambassade. In het bericht staat onder meer, dat “de nieuwe leden van het vijandige blok een legitiem doelwit zullen zijn voor de vergeldingsmaatregelen van Rusland. Ook militaire”. De minister van Buitenlandse Zaken zegt, dat het Zweedse veiligheidsbeleid wordt bepaald door Zweden en door niemand anders. En dat het ontbieden van de Russische ambassadeur een duidelijke indicatie is: “Het is belangrijk voor Zweden om te kunnen protesteren tegen wat een voor de hand liggende poging tot beïnvloeding is. De meest geschikte manier om dit in diplomatie te doen is door de ambassadeur te bellen en hierover te praten. Experts hadden een dergelijke actie van Rusland al voorspeld, nadat Finland akkoord heeft gekregen van alle NAVO leden. De agressie en bedreigingen zullen zich nu concentreren op Zweden, aldus de experts. Het is toch vreemd dat Rusland de NAVO als een “vijandig blok” ziet. Zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten?

Een ander opzienbarend bericht in de Zweedse pers van vandaag is, dat het bestuur van de provincie Blekinge is geëvacueerd, na een alarm over een vermoedelijk gevaarlijk object. Net als verschillende andere provinciebesturen in het hele land heeft het kantoor in Karlskrona een brief met witte poeder ontvangen! Vanochtend werd de politie gewaarschuwd door verschillende provinciebesturen in het hele land. Om tien uur werd het commandocentrum van de politie gewaarschuwd, dat er een dergelijke brief was gevonden in het kantoor van het districtsbestuur in Karlskrona. Politiepatrouilles waren snel ter plaatse om het item te controleren. “We ontvingen de brief vanochtend en de persoon die de brieven behandelt, ontdekte dat het een poederbrief was. We zijn toen volgens de daarvoor geldende procedure begonnen met de evacuatie en ontruiming van het gebouw”. Aldus de defensiedirecteur van het provinciebestuur in Blekinge. Het gebouw is dus ontruimd en afgesloten. Het zou om een brief gaan, die een of andere vorm van wit poeder bevat. De inhoud wordt nog nader onderzocht, om te zien of deze gevaarlijk is of niet. Een groot reddingsteam is nog steeds aan het werk in en rond het gebouw van het provinciale bestuur in Karlskrona. Na het incident zijn zeker twee mensen naar het ziekenhuis gebracht. De omvang van de schade is momenteel onduidelijk. Of dit verband houdt met de Russische dreigementen?

Ook vandaag kwamen er nog flarden van de belevenissen in Nederland voorbij! Zo vertelde Heiko, dat er plaatsen in Nederland zijn waar eigenaren van zonnepanelen, de opgewekte stroom niet langer terug mogen leveren. Nou ja! Onder andere is dit het geval in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland (zie kaartje hieronder). Dat zal flink balen zijn! Het verdienmodel van de zonnepanelen is toch gebaseerd op het kunnen terug leveren van stroom? Het is immers een behoorlijke investering, om je dak vol te leggen met zonnepanelen. Dat doe je enerzijds voor het milieu en anderzijds ook voor je eigen economie. Het mes snijdt zodoende aan twee kanten. Het aandeel duurzame energie bedraagt in Nederland inmiddels zo’n 14%. Ongeveer 20 miljard kWh, goed voor zo’n 6 miljoen huishoudens. Windenergie is met zo’n 58% hiervan de grootste duurzame energiebron, biomassa met 28% bezet de tweede plek en zonnepanelen hebben met 13% de derde plek veroverd. Waterkracht vormt de sluitpost.

Wat blijkt? Het kabelnetwerk is niet berekend op de hoeveelheid stroom (kWh) dat er doorheen moet! Er staat ongeveer 230 Volt spanning op het elektriciteitsnetwerk. Als dat hoger wordt, kunnen ingeplugde elektrische apparaten ontploffen of ontbranden door kortsluiting. Als de spanning op het netwerk boven de 253 Volt komt, worden de omvormers van de zonnepanelen automatisch uitgeschakeld. Om die reden worden de zonnepanelen van particulieren op een aantal plaatsen in Nederland dan tijdelijk uitgeschakeld. Daar gaat je terugverdienmodel! Of toch niet? Worden de eigenaren hiervoor schadeloosgesteld door de regering? Immers: belofte maakt schuld. Er worden nu op diverse plaatsen met spoed extra dikke kabels getrokken, om dit probleem op te lossen. ´t Is toch wat.

Vanwege de hevige sneeuwval vandaag, kon Heiko niet naar buiten. Het was zijn planning, om een tweetal schuinstaande bomen om te zagen en in stukjes te maken. Het sneeuwde echter onafgebroken. In de ochtend grote vlokken en in grote hoeveelheden. Zoals gezegd later overgaand natte sneeuw en tenslotte regen. Geen ideale omstandigheden om buiten te gaan werken. Als het moet kan het uiteraard, alleen als het niet per se hoeft, stel je die werkzaamheden graag een dag of twee uit. Heiko koos duidelijk voor het binnenblijven. Er werd slechts een beetje “gelanterfant” vandaag: kachel stoken, stukje plint verven, een oude dikke stroomkabel verwijderen in de kelder, enzovoort. Allemaal kleine, nietszeggende klusjes. Oh ja! Hij heeft nog even een tijdje gedart in de kelder, tegen een virtuele tegenstander, genaamd Jan. Daarbij gooide hij BIJNA drie pijlen in de tripple twintig. BIJNA had hij 180 gegooid. Nu bleef de hoogste score van vanmiddag op 135 staan. Overigens won hij de partijtjes van Jan met 6-4. Net als vorige week woensdag in het “eggie” in Assen. Feitelijk stond hij deze keer natuurlijk gewoon tegen zichzelf te gooien. De gemiddelden waren overigens weer niet om over naar huis te schrijven. Over alle tien partijen was het gemiddelde met drie pijen slechts 38 punten… Bedroevend slecht. “Meer oefenen Heiko!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.