Geen widgets gevonden in de zijbalk

Op de vrijdag die het dichtst bij de 21e juni ligt wordt hier ieder jaar in Zweden massaal midsommar gevierd. In nagenoeg alle (iets grotere) dorpen wordt een majstång, een meiboom, opgezet en is er daarbij livemuziek. Meestal alleen een accordeonist en een zanger of zangeres. Vele bezoekers lopen dan in een kringetje rond die meiboom en dansen op de muziek en de zang. We hadden van tevoren een selectie gemaakt van een paar plaatsen in onze omgeving waar het groter gevierd werd. Het dichtst bij ons huis zou dat in Askeryd zijn. Daar waren we al een keer eerder en het was er erg gezellig. Mede omdat je er bekenden treft. Dit jaar vonden we het programma echter “minimaal “en besloten we verder om ons heen te kijken.

Bij Myclaflons Camping wordt de laatste jaren ook midsommar gevierd. Ook hier is het erg gezellig, maar het gehalte van Nederlandse bezoekers is daar erg groot. Logisch, want de campingeigenaren zijn Nederlanders en er staan mede daardoor veel landgenoten op die camping. Zodoende is het naar onze mening nét niet Zweeds genoeg. Ondanks het feit, dat ze wel Zweedse muzikanten inhuren voor die dag en ook een echte majstång hebben. “Sorry, Ben en Hanneke”. Wij keken verder naar ons “vertrouwde adres” in het dorpje Skede, nabij Vetlanda. Daar waar wij ons vakantiehuisje hadden en twee keer een traditionele midsommar hebben bijgewoond. Erg leuk, alleen wel een uur rijden en het begon daar pas om 18:00 uur. Te laat!

Na enig wikken en wegen besloten we om samen met onze vrienden Klaas en Reinie, om naar het plaatsje Haurida te rijden, waar het cultuurpark Åsens By is gelegen.

Daar staan oude huisjes en worden op bepaalde dagen oude ambachten gedemonstreerd. In een schitterende omgeving!
We waren daar al een paar keer in de zomer en ook een keer in de maand december toen er een kerstmarkt georganiseerd werd.
Åsens By wordt goed onderhouden door een grote groep vrijwilligers en is groots opgezet.

Toen we het programma lazen waren we overtuigd, dat het daar goed vertoeven zou zijn. Het begon daar om een uur in de middag al en dat vonden wij eigenlijk een heel mooi tijdstip.
Het was opnieuw schitterend mooi weer en het beloofde een gezellig uitje te worden. We reden met de Volvo via Aneby, Hullaryd en Vireda om vervolgens een uur later in Haurida aan te komen.

Daar stonden de parkeerwachters de vele auto´s al op te wachten. Men werd een weiland op gedirigeerd langs de weg. Omdat wij de situatie ter plekke een beetje kenden, wisten we dat we vanaf daar nog een behoorlijk eind moesten lopen. Heiko meldde bij de parkeerwachter dat ik niet zover kon lopen, waarna we verder mochten rijden naar een parkeerveld dichterbij de ingang van het park. Prettig geregeld!

Het parkeergeld van €.4,- per auto werd meteen
bij binnenkomst betaald via Swish.
Reuze handig.
Overigens was daar geen enkele controle op
en werd van iedere bezoeker
zijn eigen verantwoordelijkheid verwacht.

Het terrein stroomde vol met mensen en het was meteen al een en al gezelligheid! De meeste heren, jongens, mannen waren luchtig gekleed en heel veel dames, meisjes, vrouwen, zagen we in korte rokjes of zomerjurkjes. Uiteraard heel veel mensen met een plastic bloemenkrans op het hoofd of een zelfgemaakte van echte veldbloemen. Wij dames waren trouwens eveneens getooid met een echte, plastic bloemenkrans, zoals dat hoort tijdens midsommar! We hadden ons dus goed gekleed voor dit evenement! Op een groot veld, omringd door traditioneel Zweeds hekwerk en rotsen zagen we een aantal kraampjes staan en lag ook de meiboom al klaar.

We waren er om kwart voor een en liepen zodoende nog even rond.
Heerlijk, om je tussen al deze feestelijk geklede, vrolijke mensen te voegen!
In een van de grote schuren was een museum ingericht
met onder andere oude landbouwwerktuigen.
Daar liepen we in, terwijl we van buiten de muziek hoorden spelen.

Toen Reinie vanwege die muziek even om het hoekje keek, zag ze dat de meiboom al stond! Dat ging snel en precies volgens de aangekondigde planning. Om precies een uur was de paal namelijk door een aantal mannen van de organisatie in het daarvoor bestemde gat geplaatst en vastgezet met wiggen. De muziek, bestaande uit een accordeonist, een violiste en een zangeres zette de traditionele meiboom-liedjes in en een medewerker van Åsens By regelde de kringen met dansende mensen rond de meiboom en gaven het voorbeeld van de dansbewegingen.

Er werden twee kringen gevormd. Er was namelijk zoveel publiek en er waren zoveel mensen die mee wilden doen met de dans rond de meiboom, dat het in één grote kring niet lukte. Wát een enthousiasme! Van zowel jong als oud, van klein en groot en wát een gezelligheid! Reinie en ik deden de eerste dans mee, wat een redelijk eenvoudig ronddraaien rond de meiboom inhield. Daarna stapte ik uit de kring en ging Reinie alleen door. Zij deed veel rondjes mee en beleefde midsommar zo, op de echte traditionele manier. Geweldig!

Na vele rondjes rond de majstång vonden we het welletjes. We liepen nog langs de kraampjes, waar we onder andere een rad van fortuin zagen, een ballen-gooi-tent en een fiskedamm, waar kinderen iets uit een zwembadje konden vissen. De opbrengst van die kraampjes komt allemaal ten goede aan het cultuurpark. We besloten ergens een kop koffie te halen en te kijken of we daar ook konden zitten. Bij een andere grote schuur, waar we tijdens de kerstmarkt naar binnen waren gelopen en voor het eerst dikke rijst geserveerd zagen, konden we vandaag koffie kopen.

Buiten stonden witte tafeltjes, bankjes en stoelen op een grasveld en een zitje was vrij! Klaas en Heiko spoedden zich naar die tafel, terwijl Reinie en ik naar binnen gingen om koffie en “iets” erbij te kopen. Dat werd een lekkere taartpunt rabarbergebak. Die werd buiten in de zon met veel smaak opgegeten.

Na deze pauze liepen we nog een kort rondje langs een paar museumhuisjes, om vervolgens de parkeerplaats weer op te zoeken. De tijd vorderde gestaag, alsook de vermoeidheid van het staan, lopen, slenteren, enzovoort. Tijd om naar huis terug te keren!

Via een mooie route reden we terug naar het nóg mooiere (ahum…) Ödarp, waar we begonnen met een kopje koffie en een ijsje. Toen ik richting de grilplaats keek, bedacht ik me, dat het vandaag wél een heel geschikt weerbeeld was om te gaan grillen! Het waaide nog wel een beetje, maar niet extreem, waardoor het onplezierig zou kunnen zijn. Daar waren de anderen het direct mee eens en met vereende krachten werd alles klaar gezet. Klaas en Heiko zorgden voor de stoelen, de kussens, het vuurtje en het “bluswater”, terwijl Reinie en ik zorgden voor het vlees, de salades, de sauzen, het drinken, borden en het bestek.

Vrij snel daarna konden de eerste worstjes aan de prikkers geschoven worden en gegaard worden boven het vuur. Opnieuw erg relaxed en bijzonder gezellig! Een open vuur heeft iets extra´s ten opzichte van een barbecue. Er werd lekker gegeten en ondertussen geamuseerd gepraat. Na enige tijd haalde Heiko de gitaar op en werden er nog een paar deuntjes gespeeld en gezongen. Net zoals schoonzoon Peter het een aantal weken terug beschreef, ervoeren Klaas en Reinie het ook als het ultieme vakantiegevoel. Nadat iedereen voldoende had gegeten lieten we het vuurtje uitgaan.

Deze dag werd afgesloten met een kop koffie op de veranda, maar niet eerder nadat alles opnieuw met vereende krachten werd opgeruimd. Vele handen maken licht werk! Na de koffie stapten Klaas en Reinie weer op, om in hun vakantiehuis Slogebo de nacht door te brengen. Ze vertelden ons, dat ze morgen met het bootje van de eigenaar Per-Inge het meer op wilden gaan. Klaas wilde een hengeltje gaan uitgooien en Reinie wilde gaan zwemmen. De boot heeft een elektrische aangedreven motor en is zodoende erg stil. Bij de aanlegplaats staat een stuga, die eveneens verhuurd wordt aan trekkers te voet of op de fiets. Ze mochten alles uit het huisje gebruiken. Wát een perfect vakantie-onderkomen! Wij hebben morgen een halve rustdag en zondag een hele. Even bijkomen van de drukke week. Morgenmiddag komt er nog wel een “oude” bekende uit Onstwedde langs, die samen met zijn partner “in de buurt” in een huisje vakantie vieren. In de buurt betekent in dit geval op ongeveer 1,5 uur afstand rijden… Even weer bijpraten. Super!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.