Geen widgets gevonden in de zijbalk

Gisteravond lag ik al eerder op bed dan Heiko. Meestal is dat andersom. Gisteren was echter de finale van het wereldkampioenschap darten in Engeland op de televisie. Dat wilde Heiko graag zien. Het begon pas om negen uur en het was een strijd tussen twee giganten. Uiteraard, want anders waren ze niet in de finale gekomen. De twee finalisten waren Michael Smith (bijnaam de Bully) uit Engeland en Peter Wright (bijnaam Snakebite) uit Schotland. De beide darters waren bij de eerste leg enorm gespannen waarschijnlijk, want het lukte hun niet, om met een dubbel uit te gooien. Achter elkaar aan gooiden ze mis, waardoor het op een potje darten leek tussen bijvoorbeeld Heiko en mijn neef Sietse. Nadat de eerste leg eindelijk uitgespeeld was, ging het beter. Met name Michael Smith ging heel sterk gooien en in een gigantisch tempo. Als hij aan de beurt was gooide hij de drie dartpijlen in een onvoorstelbaar tempo naar het bord en trof hij frequent drie keer de trippel twintig. Echt onvoorstelbaar! Zelfs de camera kon er niet zo snel op scherp stellen, want dan zaten de drie pijlen alweer in het bord. De spelers werden beter en beter en bleken enorm aan elkaar gewaagd.

Peter Wright kon op enig moment zijn spel niet meer goed vinden en gooide met zwabberende pijlen. Gelukkig voor hem, bleef hij wel op de been. Regelmatig wisselde hij van een setje dartpijlen. De legs gingen nagenoeg gelijk op, waardoor ook de sets (3 gewonnen legs is een gewonnen set) gelijk opgingen. Het werd uiteindelijk 5-5 in sets, waarna Wright de volgende set mocht beginnen. Die won hij, waardoor het 6-5 werd in sets. De volgende set mocht Smith beginnen, maar die gooide “pudding”, zoals de verslaggevers het noemden. Hij was de scherpte even helemaal kwijt. In tegenstelling tot Wright, die op dat moment top stond te presteren. Hij won dan ook de set en zodoende werd het 7-5 voor Snakebite en daarmee won hij de wedstrijd. Voor de tweede keer mocht de 51-jarige Peter Wright zich wereldkampioen darten noemen. Ondertussen was het half twaalf geworden en ging Heiko ook snel naar bed. Vanmorgen deed hij mij het verslag van de wedstrijd. Hij had ervan genoten en is er opnieuw door gemotiveerd geraakt, om vandaag zelf de pijlen weer op te pakken.

Onze koning Carl Gustav en koningin Silvia zijn besmet met het coronavirus! Dat meldde een woordvoerder van het koninklijk huis. Beiden zijn nu in quarantaine en komen de eerste zeven dagen hun huis niet uit. Er wordt een onderzoek gedaan naar de bron van de besmetting. Tijdens de kerstdagen was het paar nog op bezoek bij kinderen en kleinkinderen, maar het lijkt erop, dat die niet besmet zijn. Overigens gaat het om milde klachten en kwam de besmetting aan het licht na een standaard zelftest, die het paar frequent doet. Dat de klachten zo mild zijn komt waarschijnlijk, omdat beiden goed zijn ingeënt, inclusief de booster. Aldus de woordvoerder.

Nadat de ochtend ons door de vingers was geglipt, gingen we na onze lunch, slechts een broodje, naar buiten. Gisteren had Heiko immers een aantal bomen in stukken gezaagd. Die wilden we nu naar binnen halen, zodat er in de garage gekloofd kan worden. Als hij daar zin in heeft. Aangezien ik ook wel eens een keer iets anders wilde doen, dan het huishouden of digitale administratie, gingen we samen naar buiten. Even omkleden en dan met name goed warm kleden, want het vroor. De thermometer gaf aan, dat het net ietsjes onder nul was. In de afgelopen nacht had het 3 tot 4 graden gevroren en overdag was het ongeveer rond het vriespunt. Het gras was in ieder geval hard en wit uitgeslagen. Het zonnetje was er wel bij en dat maakte het “vriendelijk” buiten! Heiko had de klover in de schuur al in werking gezet en was begonnen met het kloven van de onhandelbare stukken. De restjes van een eerdere partij hout, die hij uit Eksjö had gehaald.

Om resultaat te zien, klooft Heiko altijd eerst de stukken die eenvoudig gekloofd kunnen worden. Mooie rechte stukken. Daarmee slinkt de grote stapel met te kloven blokken snel en de houtstek wordt snel gevuld. Wat overblijft…Ja, stukken stam met lastige zijtakken of hele kromme stukken. Die had hij nog liggen en daar was hij mee begonnen vanmiddag. Toen ik naar buiten kwam was de eerste kruiwagen al tot ver boven de rand gevuld. Die was zelfs niet meer te tillen, althans niet door mij. Heiko schoof die kruiwagen voor mij naar de houtstek, waarna ik begon te stapelen. Ondertussen ging Heiko verder met kloven. Toen ik de kruiwagen leeg had, nam ik meteen een paar blokken hout mee, die gisteren gezaagd waren. Dat zijn geen zware blokken trouwens. Terug bij de garage lag er alweer een mooie stapel gekloofd hout en kon ik die in de kruiwagen gooien en eveneens vervoeren naar de houtstek. Zo ging het een achttal kruiwagens door. Het was bijna vier uur toen we er beiden genoeg van hadden. Heiko van het lange staan bij de klover en ik van het kruien en stapelen.

De laatste gezaagde stukken stam legden we binnen in de schuur en daarna deden we de klover uit. De vloer werd aangeveegd en de spaanders verdwenen naar buiten. Garagedeuren gingen dicht, licht ging uit, we kleedden ons om en namen een kop warme koffie. Toch mooi een kuub of twee weggewerkt. Van de tien. Nog acht kuub te gaan… Overigens is het niet zomaar willekeurig, dat we er vandaag mee aan de slag waren gegaan. Volgens de weersverwachtingen komt er morgen sneeuw en je weet maar nooit hoeveel er precies gaat vallen en hoelang het blijft liggen. Het kan zo maar zijn, dat we de komende twee maanden niet of zeer moeilijk bij het hout kunnen komen, omdat er zoveel sneeuw op ligt of omdat de stammen stijf bevroren zijn. In dat laatste geval kan de kettingzaag er moeilijker doorheen komen. Dan is dit toch maar mooi alvast weer aan de kant.

Hier in Zweden kunnen we ons afval via verschillende wegen kwijt. Het meeste gaat in de, op diverse plaatsen centraal opgestelde, afvalcontainers voor glas, blik, papier, karton en plastic. Daarnaast hebben we voor ons restafval een grijze container (die hier toevallig groen is). Net als in Nederland. Van de vuilnisophaaldienst krijgen we twee soorten plastic zakjes. Groene en rode zakken. De groene zakken zijn bedoeld voor voedselafval en alles wat gecomposteerd kan worden. Als de grijze (groene) container geleegd wordt, komen de rode en de groene zakken bij elkaar in de grote vuilnisauto. Op de vuilverwerking worden de vrachtauto’s geleegd en worden de rode en groene zakken van elkaar gescheiden en onafhankelijk van elkaar verwerkt. Maar… Vanaf oudejaarsavond worden de groene zakken met voedselafval uit vijf Småland-gemeenten opgestapeld, in plaats van gecomposteerd tot biogas en bio meststof. Na een conflict van een vuilnisophaalbedrijf met een biogasproducent werd de overeenkomst voor de productie van biogas en bio kunstmest ontbonden. In de voedselresten zat te veel groene plastic van de plastic zakken. De opdracht aan de ophaaldienst was, om het probleem van de hoeveelheden kleine plastic stukjes van de groene zakken op te lossen. Echter, die dienst wilde afstand doen van de taak van het voorbehandelen. Een taak die al jaren werd uitgevoerd, zonder er daadwerkelijk wettelijke verantwoordelijkheid voor te hebben. In november is vanwege het conflict een aanbesteding gestart, waarbij men op zoek is gegaan naar een externe speler, die het verwerken van het voedselafval in de gehele keten aan zou kunnen. Een gunningsbesluit zou in december klaar zijn, maar de aanbesteding moest worden geannuleerd, omdat de enige goedgekeurde offerte te duur was. Vanwege het uitblijven van een nieuwe overeenkomst worden vanaf oudejaarsavond de groene voedselafvalzakken met nog onbekende eindbestemming opgestapeld. Wat zal dat stinken!

Dan nog even een waarschuwing! Er is weer eens door de politie gewaarschuwd, dat er een nieuwe vorm van cybercriminaliteit gaande is. De manier waarop men dat doet is overigens niet nieuw. Er wordt gebeld met de mededeling, dat je DigiD misbruikt is. Men stelt dan voor, om bijvoorbeeld het programma TeamViewer te installeren. Daarmee willen ze dan de computer “wel even” overnemen, om samen het probleem op te lossen. Doe dat uiteraard niet, maar verbreek de verbinding meteen! Wanneer de computer (of telefoon trouwens) eenmaal is overgenomen kan men bij diverse programma´s komen, waaronder die van de bank. Dan is het een kwestie van enkele minuten en de rekening is leeg. Dus verbreek het telefoongesprek meteen en installeer absoluut niets! Een gewaarschuwd mens…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.