Geen widgets gevonden in de zijbalk

Goedemorgen! Het heeft weer lekker gevroren vannacht. Minus 8 graden gaf de thermometer aan toen we in de keuken kwamen. Alle bomen waren mooi wit aangezet door de rijp. Wat lijkt dat meteen anders en wat geeft het weer een prachtig plaatje. En dan die stilte erbij. Heerlijk…

Vanochtend was de energie bij Heiko blijkbaar helemaal terug! Ondanks dat het buiten best frisjes was met een temperatuur van minusgraden, wilde hij de grote, half omgewaaide sparrenboom omzagen. Die stond net aan de andere kant van het beekje en staat al sinds de storm van 17 januari scheef. Het is een “joekel” van een boom en volgens Heiko leunde hij tegen twee andere bomen aan. Dat was een extra punt van aandacht! Maar voordat hij begon, werd eerst een bruggetje over het beekje gemaakt. Omdat Heiko later met vele blokken hout vanaf die andere kant van het beekje, naar de houtstek zou moeten, leek het hem handig om een brug te maken. Dat voorkwam, dat hij aldoor door het water moest. We hadden nog twee stukken ijzeren I-profiel liggen, het leken wel spoorrails, en die gebruikte hij daarvoor. Beide stalen profielen werden over de sloot gelegd, ongeveer 60 centimeter uit elkaar en daaroverheen kwamen pallets. Perfect! Een stevige en ruime brug!

Ter plekke bij de grote spar besloot Heiko om de situatie eerst heel goed te bekijken, alvorens ook maar ergens te beginnen met de kettingzaag. Gelukkig maar! Na serieuze overwegingen begon hij met een zwarte els te zagen. Dat was een boom met één wortel, waaruit drie grote stammen, een drieling waren gegroeid. Het leek hem dat de grote spar daartegenaan leunde. Voorzichtig werd de eerste van de drie stammen van de zwarte els omgezaagd. Hmmm… Die leunde op zijn beurt weer tegen een berk, die in de valrichting van de els stond. Nadat de stam volledig was doorgezaagd en met enige hulp loskwam, bleef die, naast zijn onderste deel van de stam, gewoon rechtop staan! Heiko heeft er vervolgens een paar keer een stuk van twee meter af gezaagd, waarbij de boom telkens een stuk naar beneden zakte. Zo lang totdat de takken van de kruin zo ongeveer op de grond stonden. Hij wilde maar niet vallen! Maar goed, zo´n boom is natuurlijk niet de baas! Na die eerste “dwarsligger” volgde zijn broertje.

Laat die nou exact hetzelfde doen! Ook die bleef de hele tijd rechtop staan en moest steeds vanaf de onderkant twee meter korter gemaakt worden. Overigens bleef het op dat moment elke keer heel spannend wat de grote spar zou gaan doen. Zou die verder vallen of hielden de wortels hem nog tegen? Het voordeel was wellicht, dat er nog vorst in de grond zat. Die zorgden waarschijnlijk voor extra stevigheid voor die spar. In ieder geval bleef die staan en konden de twee zwarte elzen in stukjes gezaagd worden en konden die stukken hout een voor een in een leeg deel van houtstek 2 gelegd worden. Dat is die direct achter het beekje. Vervolgens was er een berk aan de beurt. Ook die stond nog scheef van de storm van 17 januari. Het omzagen en in stukjes zagen van die berk ging gelukkig relatief vlot. Ook dat hout verdween in dezelfde houtstek.

Toen was de grote spar uiteindelijk aan de beurt. Die werd aan de kant welke hij op zou moeten vallen, voor een derde deel ingezaagd en er werd een wig uitgehaald. Daardoor zou de boom ruimte krijgen om te vallen. Vervolgens zaagde Heiko de stam met de kettingzaag in, vanaf de achterkant, net boven de wig. Op eng moment hoorde hij, boven het geluid van de kettingzaag uit, dat de boom begon te kraken. Meteen stopte hij en zette de kettingzaag uit. Hij pakte zo snel als hij kon zijn mobiele telefoon en begon te filmen. De boom begon steeds angstvalliger te kraken en te knappen. Het zou niet zo heel lang duren voordat die zou vallen. Op veilige afstand filmde Heiko het gebeuren en inderdaad: binnen een minuut bezweek de boom. Hij viel met een doffe dreun op de grond. In zijn val nam hij nog twee berkenbomen mee… Daar kwam dus heel veel hout beschikbaar! Eerst de twee zwarte elzen, een berk, de grote spar en nóg twee berken! De inschatting is dat, nadat alles gezaagd en opgehaald is, er ongeveer 7,5 kuub brandhout omgezaagd is…

De grote spar werd vervolgens ontdaan van alle zijtakken en er werd een begin gemaakt met het in stukjes zagen van de lange stam. Oef! Wat een werk. De zijtakken werden allemaal op een grote stapel gegooid en op het moment, dat de top van de spar verwijderd werd, vond Heiko daar een hoopje met elandkeutels. Oh! Die had daar dus ook even staan kijken! De eerste tien meter van de lange spar werden nog in blokken van 35 centimeter gezaagd en daarna was de dag om.

Mijn dag bestond onder andere uit een beetje knutselwerk. Tegelijkertijd had het iets te maken met de voorbereidingen voor ons kerstdiner. Vandaag nog niet voor het eten zelf. Het was het maken van het menukaartje. Al sinds vele jaren maak ik een kaartje. Of voor slechts ons tweetjes of mede voor onze gasten. Dit jaar weer voor ons tweeën. En denk nou niet, dat ik er dan geen moeite voor doe. Dan zit je er namelijk helemaal naast. Het menuutje heeft twee doelen: de ene is voor Heiko en eventuele gasten wat we eten. Het tweede is, dat het een noodzakelijk rustpuntje is in een drukkere periode. Daarnaast maakte ik nog een kerststuk voor op tafel. Wat het uiteindelijk is geworden hou ik nog even “uit de lucht”…

Net buiten de plaats Eksjö hield de politie dinsdagochtend een controle. Ongeveer 150 auto´s werden er aangehouden en werden de chauffeurs gevraagd, om de benodigde papieren te laten zien. Door de agenten werd ook nog even rond de auto gelopen, om zich ervan te overtuigen, dat er niets mis was.

Vanochtend zag ik een berichtje van diezelfde politie. Ze meldden even dat ze die 150 voertuigen hadden gecontroleerd en dat alle voertuigen (en bestuurders) prima in orde waren! Wel vroegen ze nog even aandacht voor de snelheid tijdens het passeren van de plaats waar de politiecontroles plaatsvinden. Tenslotte wensten ze iedereen een fijne woensdag!

En dat vind ik dan weer zo´n heerlijk sympathiek berichtje! En zo lekker positief! Niet dat de politie niet positief is hoor. Alleen hoor je de politie vaak genoemd worden in zeg maar “minder positief” nieuws. Dan mag een berichtje als deze, zeker in deze tijd, niet zomaar aan de kant gelegd worden!

2 gedachten over “Groooote boom omgezaagd!”
  1. Wat een houtbaas is Heiko toch!
    Blijft mooi werk, hulp nodig met kloven? Dan daar even mee wachten tot eind april/begin mei.
    Wij hopen dan weer even bij jullie te mogen zijn!
    Hopelijk hebben jullie fijne kerstdagen en op naar een beter en geweldig 2023!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.