Geen widgets gevonden in de zijbalk

De kast met onder andere schoonmaakspulletjes werd schoongemaakt. Een paar flacons met iets “ondefinieerbaars” ging de asemmer in. Ze roken oud, ze leken oud: weg! Van een van de reinigers wist ik niet meer dat het er was: iets voor het onderhouden van houten meubels en kasten. Die hield ik er meteen uit, want daar had ik al een bestemming voor. De beide kisten op de bovenverdieping hebben vlekken en kringen en die zouden er vast mee verdwijnen. Toch?

Beide werden leeggehaald en er werd flink gespoten. Met uiteraard het onderhoudsmiddel. Dat moest worden ingewreven, waarna het na ongeveer een kwartier met een zachte doek kon worden uitgewreven. Of ik zacht wreef of hard: er kwam glans op het hout, alleen de vlekken bleven zitten. Potverpielekesnogaantoe! De grote kist deed ik nog een keer, met een beetje meer van het middeltje. Van hetzelfde laken een pak: de vlekken bleven zichtbaar. Ach, ze zijn al heel oud en daarmee mag het hier en daar niet helemaal perfect zijn. De kisten zijn er zeker beter op geworden, want ze glimmen weer mooi!

Heiko zat vanochtend alweer om acht uur bij Örtengren achter het bureau. Net voor de vakantie van Kenth, had hij Heiko sleutels gegeven van het hek en het gebouw. Wel zo handig, want hij is er nagenoeg altijd als eerste. Als de andere dames en heren komen staat de koffie al (bijna) klaar. Deze dag had hij wederom een aantal klusjes voor op kantoor. Hij wilde proberen met zijn laptop bij het bedrijf iets te printen. Helaas ging dat niet, omdat die het Excel-bestand niet herkende. Daar gaan we een oplossing voor zoeken. Wellicht door het een PDF-bestand te maken. Wordt vervolgd…

Samen met Håkan en Robban moet Heiko ervoor zorgen dat alle fruitbomen tijdig gesnoeid worden. Terwijl Håkan en Robban de grotere bomen voor hun rekening nemen, waarvoor ze de lange trap en ladder nodig zijn, neemt Heiko een paar kleinere bomen onderhanden. Vandaag waren dat er vijf stuks. Dat werkje wisselt hij nu af met een beetje kantoorwerk in de vorm van het bijwerken van de Excellijst, het aanmaken van informatie voor facturen en het bellen van klanten. Vandaag kwam hij terug en zag ik duidelijk dat hij in de zon had gewerkt. De zon was er vandaag lekker bij en die weerkaatste op de sneeuw, waardoor Heiko zijn gezicht al een beetje was verkleurd. Bij de boom op de foto´s hierboven was het overigens erg oppassen, omdat de klant er nog verlichting in had hangen. Tja, en die wilde hij natuurlijk wel graag heel houden.

Vandaag ben ik voor het eerst in bijna drie maanden weer achter het stuur gestapt en zelf naar Aneby gereden. Wel even een spannend momentje. De heenreis ging helemaal goed. Voor zover je dan de pijnscheuten door hobbels en bobbels niet meerekent. In de vårdcentral stond een afspraak voor een spirometrie, een “blaastest”. Niet eentje die je op alcohol controleert, maar eentje die de inhoud van de longen opmeet.

In mijn vroege jeugd werd geconstateerd, dat ik astmatisch was. Was. Sinds die tijd wordt elke drie jaar een blaastest afgenomen. Heel goed. Alleen moest ik vier pufjes innemen van de inhalator met salbutamol. Normaal krijg ik er eentje net voor het slapengaan. Nu vier! Daardoor “sloeg ik een beetje op hol”. Mijn hart ging tekeer, mijn handen begonnen te trillen en ik werd hyper. Dat resulteerde erin, dat ik drie keer op de terugreis ben gestopt. En vanwege de hyperigheid en erge rugpijn. Desondanks goed thuisgekomen! Heeft “oma” toch maar even weer geflikt! Oh, en de uitslag was prima overigens! De scores waren nagenoeg gelijk aan die van drie jaar geleden en ver binnen de normwaarden.

“Humana mag niet meer werken met persoonlijke assistentie en thuiszorg!” Dat soort krantenkoppen trekken mijn aandacht. Wat blijkt? Humana is een besloten vennootschap, die onder andere werkt in de ouderenzorg en persoonlijke assistentie. Maar onlangs maakte IVO bekend, dat hun vergunning wordt ingetrokken. IVO staat voor “Inspektionen för Vård och Omsorg”, de zorginspectie. IVO vindt, dat het bedrijf niet serieus genoeg is. Försäkringskassan heeft onder andere gemeld, dat Humana kosten in rekening bracht voor zorg aan mensen die geen hulp nodig hadden! En voor het laten werken van mensen, ondanks dat ze geen verblijfsvergunning of tewerkstellingsvergunning van de Dienst Vreemdelingenzaken hadden! De CEO bij Humana zegt, dat het bedrijf goede procedures hanteert in het werk en alle wetten volgt en in beroep zal gaan tegen de beslissing. Humana moet haar activiteiten op 10 februari al beëindigen. 2.000 Zorgvragers en 11.000 medewerkers worden geraakt door het besluit. Bij de gemeentelijke vakbond vindt men het juist, dat de vergunning wordt ingetrokken. Ondanks de nu onzekere situatie voor de zorgvragers en de medewerkers: “Het feit, dat het zo ernstig is, dat op een zo´n korte termijn de vergunning wordt ingetrokken geeft aan, dat ze (IVO) tot de conclusie zijn gekomen, dat er enorme tekortkomingen zijn. En dan vertrouw ik erop, dat IVO daarin een juiste afweging heeft gemaakt.” En wie geeft nu de zorgvragers hun zorg? Hopelijk is er ruimte bij andere instanties…

Beter nieuws: “Zweden lager op de lijst van corruptie in de landen van de wereld!” Dat blijkt uit een rapport van de organisatie Transparency International. TI is een organisatie, die strijdt tegen corruptie, wat staat voor het misbruiken van macht om daarvan te profiteren. Bijvoorbeeld bedrijven die geld ontvangen van mensen, om bepaalde zaken te doen. Of politici en autoriteiten die steekpenningen accepteren, om bepaalde beslissingen te nemen. TI maakt elk jaar een rapport en een leaderboard. Het is goed om hoog op de lijst te staan. Elk land krijgt een score tussen 0 en 100, waarbij 100 het beste is. Zweden staat hoog op de lijst met 83 punten. Maar het is een slechtere score dan vorig jaar. Zowel Denemarken, Finland, Noorwegen, als Nieuw-Zeeland lopen voorop. Met hogere scores. Een woordvoerder van TI denkt, dat Zweden mogelijk een lagere plaats op de lijst heeft gekregen, vanwege wat er vorig jaar voor de verkiezingen is gebeurd. Veel partijen wilden veel geld ontvangen van anonieme donateurs. De landen met de meeste corruptie ter wereld zijn Somalië, Syrië, Zuid-Soedan en Venezuela.

Een held! Teddy heeft het afgelopen jaar veel katten van hoge plaatsen naar beneden geholpen. Hij heeft bijna 60 katten in Stockholm gered. Hij doet het gratis. Teddy vertelt, dat hij het doet omdat hij van dieren houdt en weet hoe hij moet helpen. Hij gelooft dat vele anderen dieren zouden willen helpen, maar dat niet kunnen omdat ze niet kunnen klimmen. Hij gebruikt schoenen met spikes (spijkers) of touwen. Een redding die hij niet snel zal vergeten was in Småland, in het zuiden van Zweden. Hij en een vriend gingen midden in de nacht van Stockholm naar Småland. Ze hadden op Facebook gezien, dat iemand hulp nodig had, om hun kat uit een boom te halen. De kat zat daar al drie dagen zat. Is dat geen noemenswaardige daad? Ik heb Ebba meteen even in haar oortje gefluisterd, dat ze niet in te hoge bomen moet klimmen. Stel je voor…

Naar aanleiding van een opmerking van een lieve vriendin en een meedenkende lezer, hebben we ervoor gekozen om een zoekfunctie aan de site toe te voegen. We hadden al eentje, waar je woorden in de vele berichten kon zoeken. We gaan nu verder. De bovenste “Zoek in…” geeft de diverse categorieën aan (werk, hobby, gezondheid, enzovoort). De onderste “Blogarchief” geeft de maanden aan, waarin we de berichten hebben geschreven. Hiermee kun je dus terug in de tijd. Helaas maar tot februari 2020 en elke maand wordt er weer een maand verwijderd. Jammer genoeg is bij de provider “de maat vol”, onze map met foto´s zeg maar. Wellicht helpen de twee nieuwe zoekmogelijkheden naar een nog betere leesbaarheid van onze website. Bedankt Marijke en bedankt Oskar!

2 gedachten over “Genoeg adem!”
  1. Geen dank Joke,

    Soms denk je er zelf niet aan, en kan de input van een ander waardevol wezen.

    Ben ik gelijk tekstueel “vereeuwigd” op jullie site, bedankt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.