Geen widgets gevonden in de zijbalk

Als je ons eerder dit jaar had gevraagd hoe vaak we per jaar in Jönköping komen, zou het antwoord zijn geweest, dat dat op de vingers van een hand te tellen zou zijn. Misschien een keer extra in verband met een bezoekje aan het Ryhov ziekenhuis, maar beslist niet vaker! Op dit moment zijn we echter al drie weken op rij naar de grote stad gereden! De eerste keer voor een gezellige markt in het centrum, vorige week voor een onderhoudende rommelmarkt/ kofferbakverkoop bij het Asecs winkelcentrum en vandaag om een bestelling op te halen! Via Huskvarna reden omlaag richting het Vättern meer, wat altijd een leuk plaatje oplevert. Vooral als de zon erbij is. Zoals vandaag het geval was.

Bij de Mediamarkt gingen we op zoek naar een nieuwe stofzuiger. De oude zoog niet zo goed meer en daarbij kwam, dat er iets stuk was aan de stang. Die kwam om de haverklap los en dan viel die op de grond. Zó irritant! We kochten een nieuwe van het merk Bosch. Dat is voor ons een vertrouwde keuze, want die hadden we in Blijham ook al. Volgens mij zelfs al twee. We hoefden dan ook niet lang na te denken over de keuze en al snel verdween een grote doos achter in de Volvo. Bij de Biltema brachten we iets terug, wat we vorige week hadden gekocht. Dat bleek niet te passen en vanwege de 30-dagen “Öppet köp” kunnen we (bijna) alles te allen tijde binnen 30-dagen terugbrengen. Het geld werd meteen weer via het bankpasje op de bankrekening gestort en klaar. Perfect hoor!

Daarna reden we door naar het Asecs winkelcentrum, waar ik vorige week een dun gouden ringetje had uitgezocht voor mijn middelvinger. De juiste grootte hadden ze niet in die winkel. Wel ergens bij een ander filiaal. Dat ringetje, hadden ze naar Jönköping laten komen en kon vandaag opgehaald worden. Hij paste perfect en we rekenden de ring dan ook meteen af. Het voelde meteen weer vertrouwd en dus hield ik de ring om. Een soortgelijke heb ik vele jaren gedragen. Ergens tijdens de emigratie of verbouwing is die ring kwijtgeraakt. Sindsdien had ik af en toe gekeken naar een nieuwe. De laatste weken wat meer actief. Met het resultaat, dat er nu weer een ring om mijn linker middelvinger zit! We waren tegen half tien van huis gereden en ondertussen was het na twaalf. Tijd om iets te eten. Naast het Asecs zit de Ikea en bij hun restaurant kun je uitstekend eten. Dat deden we, om vervolgens rechtstreeks naar huis te gaan. En zo was het grootste gedeelte van de dag zomaar weer om! En wat hebben we nu gedaan? Niets! Een uur in de auto naar Jönköping gereden, daar een paar winkels bezocht en weer een uur terug gereden…

Op de terugreis langs Bordsjö zagen we, dat het dakje van het bijgebouwtje nu (in ieder geval) aan twee zijden voorzien is van nieuwe houten shingles. Heiko was nieuwsgierig naar de hoekoplossing en maakte de foto´s. Naar zijn mening moet daar nog wel een afdekker overheen, want zoals het nu is kunnen de weersinvloeden met gemak hun gang gaan. Dat kan vast niet de bedoeling zijn. De mannen zijn waarschijnlijk nog niet klaar en daarmee blijven we het volgen. Als bouwkundige boeit dit Heiko toch nog steeds.

Thuis werd de nieuwe stofzuiger in elkaar gezet en klaargezet voor gebruik. Uiteraard werd die even geprobeerd. De echte eerste zuigbeurt volgt een andere keer. We namen eerst een lekker kopje koffie. In de zon en op de vlonder.

In de border naast de oprit bloeiden gisteren de eerste bloemen van de pioenroos. Prachtige bloemen! Wist je dat botanici eerder dachten, dat deze bloemen verwant zijn aan boterbloemen? Blijkt achteraf niet het geval te zijn! * De naam pioenrozen gaat terug naar de legendarische dokter Pean, die volgens de Griekse mythologie niet alleen mensen genas, maar ook de goden! * In China wordt aangenomen, dat pioenen geluk brengen. * Men denkt (!), dat het meer dan 2.000 jaar geleden is, dat deze plant voor het eerst door de mens werd gekweekt! * Momenteel zijn er ongeveer 4.500 soorten pioenrozen gekweekt door botanici en tuinders! * Snijpioenen verwelken 2 tot 3 weken niet, als ze hun water op tijd ververst krijgen! * In het Japans betekent het woord voor pioenen letterlijk “medicijn uit China! * De meeste soorten pioenen kunnen 80 tot 90 jaar oud worden! * Deze bloemen zijn er in ontzettend veel verschillende kleuren, maar blauwe bloemen zijn er niet!

Vandaag bloeiden de eerste bloemen van de papaver! Eveneens indrukwekkende grote, mooie bloemen vind ik dat. Een streling voor het oog. In het Zweeds heet de papaver “vallmosläktet”. Klinkt toch nét iets anders… Terwijl ik op zoek was naar wat informatie over de plant viel mijn oog op een krantenartikel van nog niet zo lang geleden. De kop maakte me nieuwsgierig: “Heroïnetekort dreigt door verbod papaverteelt!” Ik las even door: “Bijna alle heroïne in Europa komt uit Afghanistan. 177.000 Hectare (!) velden vol met lichtroze papaverbloemen. Op het oog onschuldig, maar uit de zaadpeul van deze bloem wordt de morfine gewonnen, waar heroïne – en andere natuurlijke opiaten – van wordt gemaakt.” Door een verbod van de taliban op de papaverplant waar heroïne van wordt gemaakt, zou volgend jaar (2023) een tekort kunnen ontstaan. Klinkt misschien als een goede ontwikkeling, maar mogelijk wordt dat gat opgevuld door andere drugs. Drugs die nog risicovoller zijn. Het struikje in Ödarp wordt niet voor heroïne gebruikt hoor! Die staat er gewoon voor de sier.

Op de terugreis van Jönköping deed de nieuwe Volvo ons nog even twee keer versteld staan! We reden op de weg 132, richting Aneby, toen we een EPA-auto (rijdt maximaal 30 km per uur) van achteren naderden. We hadden de cruise control aanstaan en plotseling remde onze auto vanzelf af. De afstand tussen ons de de EPA-auto werd te klein, waardoor de Volvo automatisch ingreep. Geweldig! Heiko wilde die EPA-auto vervolgens inhalen. Net op dat moment leek het erop, alsof die EPA ook ineens naar links wilde! Heiko trok daarom even aan het stuur en ging er alsnog rustig omheen. Toen kwam er echter een geluidje uit de dashboard en er stond een melding in het digitale scherm: “Driver Alert! Dags för en paus”. Vrij vertaald: “Attentie bestuurder! Het is tijd voor een pauze!” Doordat Heiko even een “slingertje” maakte, dacht de Volvo, dat Heiko moe was en plotseling aan het stuur trok omdat hij wakker schrok. Onvoorstelbaar toch? Wat een techniek! Ook meteen een hele goeie techniek! Je begrijpt, dat we gewoon naar huis reden…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.