Geen widgets gevonden in de zijbalk

Als eerste gingen we vanochtend samen een paar dingen op de voorste overloop terugplaatsen. De drie lagen verf op de vloer waren inmiddels goed droog. We pakten samen de lege boekenkasten, de schommelstoel en de dekenkist. Hierna ging Heiko zijn eigen gang en ik besloot de overloop verder weer in te richten. Het was niet zo moeilijk, want in mijn hoofd had ik die inrichting al gemaakt. Nu was het een kwestie van alles uit de fitnessruimte pakken, schoonmaken en ergens op de overloop neerzetten of leggen. Ik deed het heel rustig aan, zodat het mij de hele morgen koste. Doet niets: het is het resultaat dat telt. We zijn ontzettend tevreden met de witte vloer en het nieuwe behangetje. We hebben een hele andere overloop gekregen!

Heiko ging naar houtstek nummer vier. Die zou vandaag een echt dakje krijgen. Het grote blauwe dekkleed had er nu lang genoeg op gelegen. Regelmatig had Heiko de laatste tijd op Marketplace gekeken of er dakplaten werden aangeboden, maar helaas was dat niet het geval. Althans niet bij ons in de buurt. Zodoende kocht hij afgelopen dinsdag een vijftal nieuwe, plastic golfplaatjes bij de Byggmax in Tranås. Gisteren kon hij er niet mee aan de slag in verband met het ziekenhuisbezoek, maar vandaag sloeg hij zijn slag. Het zou ergens overdag kunnen gaan regenen, maar die gok nam hij. Hij wilde het graag klaar hebben voordat de sneeuw komt en die wordt voor komende zaterdag voorspeld!

Stap 1 was het verwijderen van het grote blauwe dekkleed. Dat was een actie, die met beleid gedaan moest worden. Op een aantal plaatsen was regenwater verzameld en dat moest een beetje voorzichtig weglopen. Het liefst niet over het brandhout heen en Heiko wilde het ook zeker niet in zijn schoenen hebben. Met geduld en beleid lukte het, om het regenwater van het blauwe kleed af te krijgen, om vervolgens het kleed er helemaal af te kunnen trekken. Hierna werden een aantal balkjes opgezocht vanuit de inmiddels sterk geslonken voorraad in de garage. De start was gemaakt en daar bleef het eerst bij. Tijd voor een lunch!

Nog niet zo lang geleden zag ik een artikel op Facebook van de groep “Ongelooflijk”. Daar liet men een stukje steno zien met de kop “Steeds minder mensen weten wat dit is…”. Top! Ik heb dat jaren geleden tijdens de opleiding Secretaresse geleerd. In drie talen: Nederlands, Duits en Engels. En ik vond het echt fantastisch om te doen! In het begin had ik er best wel moeite mee. Tot het moment, dat ik me volledig kon concentreren op hetgeen gezegd werd en ik meteen meeschreef. Met de examens haalde ik hoge cijfers en behaalde op de dictee in het Nederlands zelfs een tien!

De tekst kon ik nu nog lezen. Veertig jaar na dato: “Stenografie Systeem Groote. Het systeem Groote werd in achttien negen en negentig geïntroduceerd door A.O. Groote, adjudant van een Nederlandse generaal bij de cavalerie. Groote zocht een manier om ter paard te kunnen…” “Schrijven” moet er nog achter. Groote leerde zichzelf aan om in tekens te schrijven. En paar kenmerken van zijn systeem: * De lettertekens zijn vereenvoudigde letters. Als gevolg hiervan is het schrijven makkelijker dan het teruglezen. * Er wordt fonetisch geschreven: je schrijft op wat je hoort. * Er is geen verschil tussen hoofd- en kleine letters. * Er worden geen puntjes gebruikt. * Elk woord wordt in één vloeiende penbeweging geschreven (bijvoorbeeld geen puntjes op de i), waardoor tijdwinst wordt behaald. * Veel voorkomende woorden hebben een afkorting.” De schriftjes heb ik nog met alle letters en afkortingen. Ik heb ooit overwogen om les te geven in steno…

Dit is een stukje tekst in steno, welke ik vanmiddag heb geschreven. Kun jij het lezen? Dan hoop ik, dat je dit in een reactie vermeld! Zou het ontzettend leuk vinden, wanneer iemand dit doet. Als je geen steno kent, kun je het wellicht met het getoonde alfabet uitpluizen. Ik ben zeer benieuwd!

Na de lunch werden de balkjes uit de garage op lengte gezaagd en voor de ondersteunende constructie van de golfplaatjes gebruikt. Omdat het allemaal resthout was, waren de balkjes en plankjes niet allemaal van hetzelfde formaat. Dat levert vervolgens geen strak dak op uiteraard, maar aangezien het hier slechts om een houtstek gaat, mag dat de pret niet drukken. Nadat de houten constructie klaar was, werden de golfplaatjes er een voor een opgelegd en vastgeschroefd. Aan de achterzijde van de houtstek was het overigens goed opletten waar de voeten geplaatst werden: het was daar enorm nat en soppig. De grond is ondertussen verzadigd met water. Terwijl Heiko met het dakje bezig was, regende het inderdaad, precies zoals was voorspeld door de app Yr. Gelukkig had hij een muts opgezet en een goede jas aan, waardoor hij niet zoveel vernam van die regen. Twee uurtjes later lagen de vijf golfplaatjes erop en ligt het hout er nu waterdicht. Laat de sneeuw nu maar komen! Persoonlijk ben ik erg blij, dat het lelijke blauwe kleed er eindelijk af is. Dat was zo schreeuwerig tussen al het mooie groen!

Ik had het idee opgevat, om een stukje van het behang van de overloop te omlijsten en terug te hangen op de overloop. Op een gedeelte van de wand, waar niet dit behang was geplakt. Een lijst had ik nog en die wilde ik daar graag voor gebruiken. Laat nou de magnolia-tekening van het behang er precies inpassen! Met een stuk karton van een of andere doos werd het behang aan de achterkant vastgezet. Het stukje papier zelf werd ruim in de lijst aangebracht, waardoor het een beetje naar voren komt. Alleen… Waar moet hij nu komen te hangen? De drie lijsten met het behang van de vorige eigenaars zijn ook al naar mijn hobbyhok in de kelder gegaan. Voor nu gaat dit exemplaar er ook maar eerst heen. Tot er een mooi plekje voor bedacht is. Want dat hij ergens komt te hangen, weet ik zeker!

Dat het de laatste tijd heel veel geregend heeft mag duidelijk zijn. De watermeter is daarvan een bewijs. Maar ook de grond. Die is op veel plaatsen erg soppig en helemaal verzadigd. Het vele regenwater moet afgevoerd worden door een aantal natuurlijk gevormde beekjes en eentje daarvan loopt door onze tuin. Het water daarin staat opnieuw behoorlijk hoog en stroomt nu erg hard verder naar ons vijvertje. Die is vervolgens ook erg vol en het sluisje kan al het water niet meer zo snel verwerken. Stel je nou eens voor dat het vier graden kouder zou zijn. Dan was het overal wit geweest en niet zo zuinig ook. Gelukkig gaan de temperaturen steeds verder omlaag en krijgen we zaterdag de eerste sneeuw van deze nieuwe winter. Zegt men…

Deel II van de metamorfose van Björkhaga 1: De achtergevel werd in 2017 ook aangepakt. Het eerste wat ik deed was het verven van de muren van de onderste verdieping, de kelderwanden. Die betonmuur had vele kleuren. Wij vonden, dat die muur zo snel mogelijk netjes gemaakt moest worden: alles kreeg dezelfde kleur donkergrijs. Net als de deuren, die werden zwart. Heiko begon met de achterwand van de veranda. De vlechtschermen verdwenen, net als de ijzeren hekjes. Een stevige houten wand kwam ervoor in de plaats. Heiko verfde dat, evenals het houtwerk van de serre. De oprit werd helemaal schoongemaakt. Daarover later meer. Een gedeelte van het resultaat is hier al te zien. Al met al kreeg de achtergevel, net als de eerder getoonde voorgevel, een heuse metamorfose!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.