Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend reed Heiko onder prima weersomstandigheden naar Tranås. De lucht was strakblauw en de zon scheen op de kleurrijke omgeving. Heiko moest die kant op, vanwege de tweede ontmoeting met de chiropractor. De eerste behandeling was vorige week en was er wel iets los gemaakt in de rug. Nog niet afdoende. De linkerkant van de rug/ heup lijkt iets beter nu en daarmee ging hij met goede hoop er weer naar toe. Nu de rechterkant nog even en klaar… Nou, zo gemakkelijk gaat dat niet. De vrouwelijke chiropractor drukte alle wervels weer op hun plek en drukte beide bekkens weer recht, trilde de spieren met een trilapparaat en masseerde de spieren op een hardhandige wijze. De behandeling duurde opnieuw slechts 20 minuten. Heiko wilde graag nog een derde afspraak maken, omdat hij er nog onvoldoende vertrouwen in had, dat het nu ineens na twee behandelingen klaar zou zijn. Terwijl hij er al een jaar mee rondloopt. Zodoende werd er een derde afspraak ingepland, maar dan over twee weken.

Ondertussen mag hij dapper doorgaan met de rek- en strekoefeningen, om de vervelende spieren (quadratus lumborum) weer op de juiste lengte te krijgen. Via het internet ontdekten we nog een filmpje over de behandeling van dit probleem: met een tennisbal. Die bal druk je tussen je rug en de muur, je zoekt de juiste drukplek (triggerpoint) op in je rug en wrijft daarna de bal hardhandig in die rugspier een beetje heen en weer. We grijpen alles aan om het probleem op te lossen. We hebben inmiddels een tennisbal opgezocht en dit geprobeerd.

Voordat Heiko terug reed naar huis, ging hij nog even kort bij Örtengren aan. Even zijn gezicht laten zien en melden, dat hij nog niet weer voor de volle 100% hersteld is en dat hij zodoende nog niet weer aan het (zware) werk zou gaan beginnen. Misschien volgende week. Op de zaak keek Heiko zijn ogen uit. Ze waren aan het opruimen en reorganiseren! De winkel zag er keurig uit, maar ook op het buitenterrein werd het netter en netter. Fijn om te zien. Er waren diverse soorten kamerplanten binnengekomen en dat wordt in de winkel keurig uitgestald en gepresenteerd door collega Magdalena. Zij maakt er vervolgens foto´s van en plaatst die op de Instagram pagina van Örtengren, waarna ze tegelijkertijd worden doorgeplaatst naar de Facebookpagina van het bedrijf. Dat dit vruchten afwerpt is inmiddels overduidelijk. Met de omzet gaat het goed: er zit een sterk stijgende lijn in sinds de verhuizing naar het nieuwe pand.

Na de middag kregen we visite die koffie kwam brengen en ophalen. Huh? Een toelichting volgt. Onze vrienden Rob en Marijke met hun vakantiehuis in Flisby, waren weer over komen varen voor een korte herfstvakantie in hun geliefde Zweden. Van tevoren hadden ze hun komst aangekondigd en ons gevraagd of ze nog iets voor ons mee konden nemen. In eerste instantie wisten we zo niets, maar toen bedacht ik me ineens, dat de koffiepads voor het Senseo apparaat wel erg snel op raakten. Daarom appte ik Marijke, dat een doos met koffiepads toch wel zeer welkom zou zijn. We halen die altijd bij de Aldi als we in Nederland zijn. Die zijn goed van prijs en tegelijkertijd ook heerlijk van smaak.

Dat hebben ze voor ons geregeld en zodoende kwamen ze vandaag de koffie brengen en tegelijkertijd een kopje koffie weer halen. Omdat een kop koffie hier nooit zonder iets erbij gedronken wordt, had ik een kwarktaartje gemaakt. Die ging er tezamen met de koffie uitstekend in. Zij verrasten ons met een enige echte “Hoornsche Koetaai”! Deze lekkernij was onlosmakelijk met de Hoornsche Koemarkt verbonden. Binnenkort gaan we hem proeven. Bedankt! Met Rob en Marijke raken wij nooit uitgepraat en is het altijd weer reuze gezellig. Zij lopen erg veel en vertelden ons over hun wandelingen en belevenissen. En omgekeerd vertelden wij over onze belevenissen.

Ze vertelden op enig moment ook over hun plannen, om in april volgend jaar naar Zweden te lopen! Vanaf Leer in Duitsland, net over de grens bij Bad Nieuweschans, willen ze in ongeveer acht weken naar hun vakantiehuis wandelen! Wow! Wat een onderneming! Wat een schitterend plan! Rob is al druk doende, om de details over de route in te vullen: de rustplekken, wat ze allemaal mee moeten nemen (eetgerei, eten, tent en matrasjes, mobieltjes met opladers, kleding…), maar vooral ook wat ze niet mee moeten nemen. Dit in verband met de mee te dragen bepakking. Hotels worden eveneens al uitgezocht, want na ongeveer vier à vijf dagen zullen ze een rust- en “vertroetel”-dag inplannen. Om van een verdiende rustdag te genieten. En er is nog veel meer te regelen…

Zo hadden ze nu al zomerkleding meegenomen voor volgend jaar, omdat ze te voet niet zo veel mee kunnen nemen. Ook Rob zijn ouders komen waarschijnlijk nog een keer in Zweden in hun vakantiehuis en zullen dan eveneens iets meenemen. Misschien wij zelfs, wanneer we in december naar Nederland kunnen. Nadat ze begin juni 2023 hun voettocht in Flisby eindigen, blijven ze vier of vijf maanden in Zweden. Rob werkt dan vanuit hun vakantiehuis. Hoe het met hun auto moet weten ze nog niet, maar toen wij vertelden, dat wij zeer waarschijnlijk rond de 10e april, de dag dat zij willen gaan starten met lopen, teruggaan naar Zweden en hun auto mee zouden kunnen nemen, klonk dat als een hele goede optie! Wij zijn altijd rond de 7e april in de Lage Landen en zouden op de terugreis in Leer, bij hun startpunt, hun auto op kunnen pikken. Een van ons rijdt dan verder in onze Volvo en de andere rijdt in hun Volvo naar Zweden. Het wordt meegenomen als mogelijke oplossing voor het verkrijgen van hun auto in Flisby, omdat ze die hier uiteraard na aankomst wel nodig zijn. We vinden het een prachtige onderneming van hun beiden en wensen ze heel veel sterkte (en plezier!) met de voorbereidingen.

Wist je dat het in Zweden mogelijk is, dat 15-jarigen al auto mogen rijden? Zonder dat ze daarvoor het correcte rijbewijs B hebben? Ja, dat mag! Volgens mij is dit uniek in Europa, vandaar dat we er hier “een paar woorden” aan wijden. Het gaat om het rijden in een zogenaamde “A-tractor” of in de volksmond ook vaak (onterecht) EPA auto genoemd. Het rijden in zo´n voertuig door de jeugd is inmiddels een belangrijk deel van de Zweedse cultuur. Het geeft de jeugd een gevoel van vrijheid. Een A-tractor is overigens een gewone auto (van een Fiat tot een Mercedes of Volvo of zelfs een Porsche), die qua snelheid wordt begrensd. De oude Volvo´s zijn echter nog steeds het meest populair bij de jeugd. Op de website van “Transportstyrelsen” kunnen we er het volgende over lezen: “”Een A-tractor is een, door een motor aangedreven voertuig, bestaande uit een omgebouwde auto. Hij is oorspronkelijk bedoeld voor het trekken van voertuigen of arbeidsmiddelen en moet voorzien zijn van een koppelinrichting. Tegenwoordig wordt de A-tractor, die vaak EPA auto wordt genoemd, vooral door jongeren gebruikt als vervoermiddel”.

De volgende zaken zijn van toepassing als je in een A-tractor gaat rijden: * 1. De snelheid van de A-tractor is maximaal 30 kilometer per uur. Dit betekent, dat de auto niet ontworpen mag zijn om sneller te rijden op een horizontale weg. * 2. Voor het besturen van een A-tractor is een rijbewijs AM vereist, dat wil zeggen een bromfietsrijbewijs klasse I, of een tractorrijbewijs. Je mag ook een A-tractor besturen als je een rijbewijs hebt met een andere bevoegdheid A, B, BE, enzovoort. Minimaal AM. * 3. De leeftijdsgrens voor het behalen van een AM-rijbewijs is 15 jaar en voor een tractorrijbewijs 16 jaar. De A-tractor moet aan de achterzijde zijn voorzien van een driehoekig, zogenaamd LGF-bord met een rode rand, dat aangeeft dat de auto een langzaam rijdend voertuig is. LGF staat voor “långsamt-gående fordon”, langzaam-rijdende voertuigen. * 4. Alle A-tractoren moeten worden gekeurd. Wanneer een auto wordt omgebouwd tot een A-tractor, moet deze een kentekenkeuring ondergaan, om te worden goedgekeurd voordat deze in het verkeer wordt gebracht. Daarna moet het regelmatig worden gecontroleerd.

Het is uiteraard verboden om ​​een A-tractor te manipuleren zodat het voertuig sneller dan die 30 kilometer per uur rijdt. Als dat gebeurt loopt de bestuurder het risico veroordeeld te worden voor illegaal rijden. Met als gevolg een boete en invordering van het rijbewijs. De bestuurder is ook verantwoordelijk voor de passagiers. Het dragen een veiligheidsgordel, indien beschikbaar, is verplicht. Dat geldt eveneens voor de passagiers. Om het aantal passagiers te beperken, is het niet toegestaan ​​om in een A-tractor een ​​achterbank te hebben. De A-tractor mag op alle wegen rijden, behalve op de E4 en E6, de twee snelwegen van Zweden, waar je harder dan 100 kilometer per uur mag rijden. Op de wegen met twee cijfers mogen ze wel rijden, terwijl je op die wegen soms 100 kilometer per uur mag rijden met een gewone auto! Zoals bijvoorbeeld de weg met nummer 32, waarvan een traject vanaf Eksjö naar Tranås loopt. Wij moeten als we daar rijden af en toe flink in de remmen, omdat we een A-tractor naderen die slechts 30 kilometer per uur rijdt! Overigens rijden er ook gewone tractoren (landbouwwerktuigen) op die wegen met diezelfde lage snelheid. Dat vind ik overigens nog steeds gevaarlijk…

Deze mogelijkheid voor jongeren om vanaf 15 jaar auto te kunnen rijden komt hier in Zweden de laatste weken regelmatig op een negatieve manier in het nieuws. Er gebeuren namelijk (te) veel ongelukken. Zelfs met dodelijke afloop. Vaak blijkt, dat er dan aan de auto is gesleuteld, nadat die is goedgekeurd. Tot twee jaar geleden werd er iets mechanisch in de versnellingsbak gedaan, zodat de hogere versnellingen geblokkeerd waren. De auto´s konden zodoende gewoon niet naar de derde versnelling schakelen en daarmee niet harder dan die maximale 30 kilometer per uur. Nu wordt de versnellingsbak van een gewone auto middels software deels geblokkeerd, zodat de auto niet harder kan rijden. Het schijnt echter vrij eenvoudig te zijn, om dat daarna te omzeilen. Er kan zelfs een knop in de auto ingebouwd worden, om die omzeiling aan, respectievelijk uit te zetten! Sinds deze aanpassing is doorgevoerd is het een stuk eenvoudiger om te sjoemelen. Het is een beetje afhankelijk van het merk auto en je moet een beetje kunnen programmeren en kabels kunnen trekken, maar het is te doen. Uiteraard zijn er personen die zich daarin gespecialiseerd hebben…

Vorige week lazen we in het nieuws over het overlijden van een 15-jarige jongen, na een ernstig ongeluk met een té snel rijdende A-tractor. Drie anderen waren ernstig gewond geraakt tijdens het eenzijdige ongeluk: tegen een boom aangereden. Een van die drie overleed later in het ziekenhuis. Een dag later lazen we over een frontale botsing tussen een A-tractor en een vrachtauto, in de buurt van Linköping. Daarbij zijn twee jongeren overleden: een jongen van 17 (de bestuurder) en een jonger meisje die als passagier in de auto zat. Een tweede meisje ligt zwaargewond in het ziekenhuis. De auto is door de politie in beslag genomen. Een derde nieuwsbericht schrijft over een “opgevoerde” of “getuned” A-tractor, die met een snelheid van boven de 100 kilometer per uur aan een politie achtervolging probeerde te ontsnappen! De bestuurder, een 15-jarige jongen, werd uiteindelijk klemgereden. In het jaar 2021 zijn ook meerdere ongevallen bekend In Fallköping, Timrå en Luleå, met ernstige verwondingen of zelfs met dodelijke afloop van 16 of 17-jarige bestuurders en passagiers.

Transportstyrelsen, transportagentschap, heeft naar aanleiding van de vele ongelukken met dodelijke afloop, de opdracht gekregen, om de regels voor de A-tractor eens goed te onderzoeken en waar mogelijk aan te scherpen. Dat moet in november klaar zijn. Het gaat onder meer over de problemen met getunede voertuigen, maar ook over snelheid, opleiding en gordelgebruik. Eveneens is de politie gefocust op de A-tractoren en controleert ze veel meer. In Stockholm zijn vorige week negen auto´s en rijbewijzen in beslag genomen, omdat de auto´s getuned waren. De politie waarschuwt ouders om controle te houden over de auto´s waar hun kinderen in rijden. In veel gevallen staan de auto´s namelijk geregistreerd op naam van de ouders. Dat maakt hun direct verantwoordelijk. Los van het feit, dat je dat als ouders te allen tijde bent, vind ik. Gezien het aantal ongelukken en het vele gesjoemel met de A-tractor auto´s vraag ik me af, hoe lang deze mogelijkheid nog voor de Zweedse jeugd blijft bestaan. Vooral ook, omdat het een bijzondere status heeft binnen Europa.

2 gedachten over “Zweedse jeugd vanaf 15 jaar rijdt auto”
    1. Sommigen maken er inderdaad hele bijzondere “auto´s” van: met laadbak er achterop, kerstverlichting erin, “mooie” uitlaten eronder, gordijntjes erin… En dan nog maar te zwijgen over de gigantische boxen, waar be-hoor-lijk veel (lelijke) muziek uit komt!
      Buurjongen heeft ook een dergelijke auto, maar gelukkig geen lawaai 😉
      Wens jullie een “rustige” zondag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.