Geen widgets gevonden in de zijbalk

Gisteren meldde ik, dat ik een herfstkrans had gemaakt van allerlei bladeren met verschillende kleuren. We waren beiden erg tevreden met het resultaat en de krans werd meteen aan de voordeur opgehangen. Vanochtend liep ik naar de postbus, uiteraard om te kijken of er post was en zag ik tot mijn grote verbazing, dat een groot aantal bladeren uit de kras gehaald was: vogels! Ahhh… Het was voor mij meteen overduidelijk, dat de vogels ermee vandoor waren gegaan. Daar had ik geen rekening mee gehouden, want er zijn immers meer dan genoeg bladeren in de buurt. Al dan niet aan de bomen. Ik had natuurlijk nieuwe blaadjes kunnen toevoegen, maar dat leek een heilloze poging. Vandaag zou ik het vanzelfsprekend opnieuw kunnen doen. Morgen opnieuw, overmorgen opnieuw, enzovoort. Ik besloot de krans maar weer helemaal te ontmantelen en weg te leggen voor de kerstdagen. We hadden in ieder geval een halve dag een herfstkrans aan de voordeur hangen…

Het was rond de middag, dat er iemand bij ons aan de voordeur klopte. We zaten net een broodje te eten. Heiko deed open en zag een, voor ons hele bekende, persoon voor de deur staan. Maar niet iemand die we hier zouden verwachtten. Ze waren immers eind juli geremigreerd naar Nederland! Jan en Ria! Voor ons stond Jan. Jan en Ria zijn in 2014 vanuit Nederland naar Zweden geëmigreerd en dit jaar in juli terug gegaan, vanwege de komst van een kleindochter. Via Facebook hadden we gezien, dat Ria een foto had gepost, waarop te zien is, dat Jan met hun bijna nieuwe Zweedse auto wegrijdt. Uit de tekst konden we opmaken, dat Jan alleen naar Zweden zou rijden en de auto in Zweden had verkocht. Einde verhaal. En toen stond hij ineens bij ons voor de deur! Geweldig! Een spontaan bezoekje, waarin hij de tijd had voor een kop koffie met een stroopwafel.

Wat bleek? Jan ging de auto terug verkopen aan de garage in Tranås, waar ze die ook hadden gekocht. Daar had hij om een uur een afspraak, waarvoor hij ruim op tijd was. De overtocht had hij gemaakt via de nachtboot Travemünde – Malmö, waardoor hij om zeven uur vanochtend in Malmö aankwam en vier uur later bij ons. Hij had nog tijd over en mede daardoor kwam hij bij ons aan. Kijk, dat is leuk! We praatten even gezellig bij. Terwijl we spraken werd Ria via WhatsApp op de hoogte gebracht van het feit, dat “haar” Jan veilig was aangekomen. De auto wordt ingeleverd bij de garage en Jan gaat daarna met de trein terug naar Arnhem. We wensten hem een goede reis en spraken de wens uit, dat we elkaar in de toekomst weer eens zien. Goede reis terug, Jan!

Nu Heiko (te veel) vrije tijd heeft, is hij gaan Googelen op zijn rug/ heupklachten. Uiteindelijk heeft hij iets gevonden wat exact zijn klachten weergeeft. De oorzaak van Heiko zijn rug/ heuppijn is daarmee bekend. Het is namelijk de spier quadratus lumborum, die het probleem veroorzaakt. Die spier of spieren, er zit er eentje links van de wervelkolom en eentje rechts, zijn geïrriteerd, verkrampt of verkort en moeten weer losgemaakt worden. Dat kan door strekoefeningen, door massage van de triggerpoints en door acupunctuur. Er is dus niets mis met zijn wervelkolom, maar de dikke spieren aan weerszijden daarvan. De oorzaak van de klacht ligt vaak in het herhaaldelijk buigen of gedraaid tillen, zoals tijdens het werken in de tuin. Dit vraagt veel van deze spieren. Wanneer de spier meer belast wordt dan het lichaam aankan ontstaat er overbelasting”, las hij op een website van een fysiotherapeut. Hmmm… Werken in de tuin… Erg herkenbaar. Fijn, dat de directe oorzaak nu bekend is. Door verder te Googelen vond hij korte filmpjes van fysiotherapeuten en sportschoolhouders, waarin uitgelegd werd hoe die spieren weer los gemaakt konden worden. Mooi, daar wordt vanaf nu aan gewerkt. Met ondersteuning door de chiropractor!

Vanmiddag haalden we de wildcamera van de grote boom. Die camera was een week lang gericht op de plaats waar we de valappeltjes neergooien. De appeltjes waren nagenoeg elke dag allemaal verdwenen. Het kon gewoon niet anders dan dat er reeën of misschien zelfs een eland langs was gekomen, om die appeltjes op te eten. De camera sloten we met een kabeltje aan op de laptop en een voor een werden de 29 filmpjes bekeken.

Ja! Daar zagen we de mee-eters. Bijna dagelijks kwamen er drie reeën zich tegoed doen aan de appels!

Op filmpje nummer 19 stond de “Koning van het Zweedse woud”, de eland! Yeahhhh… Uiteraard komen ze pas langs als het donker is en zijn de beelden in infrarood opgenomen. Ik hoop, dat dat de juiste bewoording is trouwens. Ondanks dat de beelden “zwart-wit” zijn alle dieren duidelijk te onderscheiden. We kunnen zelfs zien, dat de eland nog even recht in de camera kijkt en daarna doorloopt. Over ons bruggetje en naar de appelboom in onze tuin. Er waren duidelijk sporen in het gras waar te nemen. Ze waren vrij diep: de eland had een behoorlijk gewicht!

Dan even heel iets anders. “Oproep van opperbevelhebber aan de autoriteiten: Bereid je voor!” Op 12 oktober werd een artikel gepubliceerd, dat de Zweedse autoriteiten nu het tempo moeten opvoeren “om zich voor te bereiden op een verdediging van het land!” Volgens opperbevelhebber Bydén bevindt Zweden zich in een ernstige situatie op het gebied van veiligheidsbeleid. Dat was de boodschap, toen hij deze week leiders ontbood van zo’n veertig agentschappen, die deel uitmaken van de totale verdediging van Zweden. Onder de agentschappen vallen onder anderen de politie, MSB en Energi-myndighet (de overheidsinstantie onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en is het bestuursorgaan voor vragen over het gebruik en de levering van energie). “Nu zien we een verhoogde escalatie en sluiten we “toekomstige gebeurtenissen” (vergelijkbaar met het saboteren van de gasleidingen) niet uit. Poetin heeft laten zien, dat hij risico’s wil nemen. Hij doet wat hij zegt te gaan doen. Daarom is er voor ons nu reden genoeg, om onze planning en onze samenwerking te versnellen”, aldus Bydén.

“We nemen de volgende stap: we delen belangrijke informatie. Nu ook naar de burgers toe, zodat zij maatregelen kunnen nemen en zich ook kunnen voorbereiden op “een volgende stap”. Als de journalist vraagt “Moet dit worden opgevat dat de Zweedse autoriteiten zich nu moeten voorbereiden op het ergste?”. Het antwoord van Bydén: “Absoluut. Dat is precies waar we het nu over hebben. De dreiging is serieus en we hebben overleg op een hoger niveau. Het is een ernstige veiligheidsbeleidssituatie…”. Aanstaande donderdag heeft de regering het zogenaamde crisisteam bijeengeroepen, waar ze onder meer de vermoedelijke sabotage tegen Nordstream 1 en 2 zullen bespreken. De opperbevelhebber ziet op dit moment géén directe militaire dreigingen. “Het zijn in eerste instantie niet de conventionele strijdkrachten rond onze grenzen die we zien, maar andere soorten dreigingen. Ze kunnen politiek zijn, diplomatiek of middels cyberacties”…

Uiteraard gaat in Ödarp het gewone leven ondertussen gewoon door. Wel hebben we een groot aantal adviezen van het MSB serieus genomen en de nodige voorbereidingen getroffen. Voorlopig lopen we nog steeds met een gerust hart een rondje, met de camera in de hand, door de tuin en lukte het me om een paar mooie plaatjes te schieten. Het is tenslotte niet alleen maar kommer en kwel: het is herfst in Ödarp!

2 gedachten over “Appeldieven gespot op wildcamera!”
  1. Wat een prachtige herfstfoto hebben jullie weer geplaatst! En die reetjes en de eland… prachtig mooi zo! Er schoot op een gegeven moment ook wat langs. Hadden jullie dat ook gezien? Een snelle vogel? Een vleermuis? Tja, wie zal het zeggen?

    1. Dankjewel Wilma. De herfst is mooi! Echt geweldig mooi, maar wat er achteraan komt is een beetje mistroostig vind ik. De kale bomen… Zodra er sneeuw ligt of het vriest hoor je mij echter niet meer klagen. Ha ha, dan gaan we weer mooie foto´s maken. En die reetjes en de eland blijven we volgen hoor. En delen via deze website. Groetjes Heiko en Joke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.