Geen widgets gevonden in de zijbalk

Je kunt er tegenwoordig niet meer zonder… Een mobiele telefoon. Wat was Heiko onthand, nadat hij zijn mobiele telefoon in de wasmachine had gewassen. Meteen toen we het ontdekten deden we het natte, maar wel gecentrifugeerde Samsung toestel in een bakje met rijst. Dat hielp die twee eerdere keren immers goed, dus waarom nu niet? Helaas was de telefoon na twee dagen in de rijst te hebben gelegen nog steeds “half dood”. Half dood? Ja, je kon de telefoon namelijk wel opladen via de adapter, je kon de telefoon ook aandoen waarna je het startscherm kreeg, maar je kon de telefoon niet verder opstarten. De touchscreen was kapot. Hoe vaak of je ook met je vinger over het beginscherm ging, er gebeurde niets.

We konden de telefoon gelukkig wel aansluiten op de laptop en de foto´s er bijvoorbeeld afhalen, alleen verder was het over en uit. In ons digitale archief vond ik de aankoopnota en zag dat de telefoon op een paar dagen na precies vier jaar oud was. Ja, inmiddels sterk verouderd dus. Het interne geheugen was al lange tijd niet meer toereikend voor alle apps die op de telefoon stonden. Dat maakte het toestel enorm traag. Om die reden hadden we het al vaker gehad over een nieuw toestel, echter die aankoop werd steeds weer uitgesteld. Heiko stelt geen hoge eisen aan een telefoon of zijn hoesje. Die laatste, zijn tweede inmiddels, was ook al behoorlijk versleten. In zijn werk krijgen het toestel en het hoesje wel wat te verduren. Hij zit namelijk altijd in zijn werkbroek en daar komen stof, zand, kleine takjes of blaadjes vaak in de zakken. Ook in die waar het mobieltje inzit…

Nu was de periode van uitstel voorbij en moest het er van komen. Vanochtend reden we zodoende naar Tranås om de wekelijkse boodschappen te halen en een nieuwe mobiele telefoon. Omdat we goede ervaringen hebben met een Samsung keken we meteen weer naar de modellen van dit merk. Ze hadden onder andere een model A13, een A22 en een A32 en meer… Toen we vroegen naar de verschillen gaf de verkoper aan, dat de nummers die eindigen op een drie, de nieuwste modellen zijn. De A13 was zodoende de nieuwste van de A1 serie. Binnenkort kwam er ook een nieuwe uitvoering in de A2 serie vertelde de verkoper en dat zou dan de A23 worden. Hmmm… Toen hij de, in onze beleving, minimale verschillen tussen beide modellen uitlegde, kozen we voor de A13. Nadat we vervolgens onze boodschappen hadden gehaald, werd thuis de simkaart er ingezet en kon begonnen worden met het herstel van alle data op het nieuwe mobieltje. Gelukkig hebben we een Google account in de cloud, waarin alle info en data is opgeslagen. Bij het aanmelden op dat Google account via de nieuwe telefoon kwam zodoende bijna alles automatisch weer terug. Heel eenvoudig. Alleen de apps van de ING bank en het Zweedse BankID kostten even meer tijd om te herstellen. Uiteindelijk is ook dat gelukt en is het alsof er niets is gebeurd.

We hebben inmiddels ontdekt, dat we met het nieuwe toestel wel veel mooiere foto´s kunnen maken. Tjonge zeg! Wat een verschil! Op de achterkant van het toestel zitten zo te zien vier lenzen en een flits. Daarmee kan Heiko nu ook portretfoto´s maken. Dat wil zeggen, dat de persoon of het voorwerp op de voorgrond scherp wordt en de omgeving wazig. Eerder kregen we al regelmatig foto´s van Elise en Daniëlle, die dat ook kunnen met hun mobiele telefoons. Een van de kleinkinderen stond dan “vooraan” op de foto, heel scherp en de achtergrond was wazig. Prachtige foto´s van uiteraard prachtige kleinkinderen!

We gaan nog even verder babbelen over mobiele telefoons. Nu over wat je er zoal mee kunt doen. Zo heeft Heiko al jarenlang een app die zijn stappen dagelijks telt. Hoe toepasselijk “Stappenteller” genaamd. Omdat ik dit ook wel interessant vond koos ik eveneens een dergelijke app. Het werkte perfect en al snel had ik een leuk aantal stappen gezet. Maar… Ik heb niet altijd een broekzak ter beschikking, want ik draag ook graag leggings met een jurk erover. Uitdaging, want hoe telt de app dan mijn stappen? Eerst deed ik het mobieltje nog aan mij dij, zodat hij door kon gaan. Eenmaal bij het aanrecht, waar ik eten ging voorbereiden, kon ik dat niet langer volhouden. Tijdens een telefoontje eerder deze week vertelde mijn vriendin Reinie mij, dat er houders bestaan die je om je arm kunt doen. Laat nou de supermarkt die tijdelijk in zijn assortiment te hebben! Hoezo toeval? Ik kan nu weer de app mijn stappen laten tellen!

De Zweden kunnen morgen naar de stembus! Hier kun je dan ook niet om de vele affiches, reclames op televisie, in kranten heen en de drukte zoals hier op het marktplein in Tranås. Wij stemmen niet, omdat we niet politiek bewust zijn. Voor die het wel interesseert een paar zinnen uit een artikel van Nu.nl: “Het Zweedse politieke landschap ziet er vrij overzichtelijk uit: er is een blok van vier linkse en een blok van vier rechtse partijen. De partij die de meeste zetels wint, mag een coalitie vormen. Volgens de peilingen wordt dit waarschijnlijk de sociaaldemocratische partij van de huidige premier Magdalena Andersson. Het linkse en het rechtse blok gaan nek aan nek in de peilingen. Daarom is het nog onzeker of Andersson, mocht haar partij de verkiezingen winnen, een meerderheid kan vormen met een linkse coalitie. Ongebruikelijk is dat niet: de afgelopen vier Zweedse regeringen waren ook minderheidskabinetten. … De twee belangrijkste thema’s van de Zweedse parlementsverkiezingen zijn immigratie en geweld. Bendegeweld neemt de laatste jaren toe. Niet alleen in de grote steden, maar door het hele land. … Volgens veel inwoners van Zweden is het tolerante immigratiebeleid de boosdoener. Zij willen dat het geweld harder wordt aangepakt.” Maandag weten we meer, dan zullen de stemmen geteld zijn.

Het weer was eigenlijk niet om over te schrijven, maar ik doe het wel. Het was namelijk regenachtig. Nagenoeg de hele dag. Zo´n miezerig regentje, waar je lekker nat van wordt. Voor Heiko een teleurstelling, want die wilde heel graag het kloven voortzetten. Zelf heb ik er minder moeite mee, omdat er in huis ook meer dan genoeg te doen is. Om eerlijk te zijn geeft dit weertype ook nog mooie beelden! De wolken bijvoorbeeld. Die gingen als een speer! En elke minuut was de lucht anders ingevuld: dan donker, dan iets lichter, met donkere wolken, even geen wolk… Dan geniet ik. Dus hoe het weer was? Eigenlijk best wel leuk!

De herfstanemoon is momenteel op zijn mooist. Echt tientallen bloemen en evenveel knoppen zitten er in. Een lust voor het oog! Met name omdat nu veel kleur uit de tuin verdwenen is. De overgang van zomer naar herfst, waarbij de herfstkleuren nog niet aanwezig zijn. Dan is het toch wel lekker, als je een plant als deze anemoon zo prachtig in bloei ziet staan. En eigenlijk is de plant op zich niet eens zo groot. Althans niet in de hoogte. Inmiddels is hij door de vele bloemen en knoppen wel behoorlijk de breedte ingegaan. Hommels vinden ze ook bijzonder. Maar dan meer in de zin van “bijzonder lekker”! In de tijd dat ik er stond waren er zeker vijf, die genoten van een heerlijk menu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.