Geen widgets gevonden in de zijbalk

“Vandaag kunnen Zweden naar de stembus voor de parlementsverkiezingen, die een spannende race worden. De Sociaaldemocraten van de huidige premier Andersson lijkt de grootste partij te worden. De rechts-populistische Zweden Democraten stonden tot vandaag tweede in de peilingen, achter de Sociaaldemocraten. De vraag is of premier Andersson opnieuw een meerderheid met linkse partijen kan vormen. De Zweden Democraten hopen juist op een rechts blok, groot genoeg om te kunnen regeren. Volgens de Zweedse krant Aftonbladet stonden er vandaag lange rijen bij meerdere stembureaus, die sinds acht uur geopend zijn.

De Zweedse premier Andersson heeft haar stem uitgebracht in de buurt van Stockholm. In totaal zijn er ruim 7,7 miljoen stemgerechtigden. Veel Zweden maakten gebruik van de mogelijkheid om vervroegd te stemmen; bij het opengaan van de stembureaus vanochtend waren er al 2,8 miljoen stemmen geregistreerd. Hét thema dit jaar is het uit de hand gelopen bendegeweld in het land. In bijna elke Zweedse stad zijn verhalen bekend van wilde schietpartijen tussen rivaliserende groepen. Die groepen bestaan grotendeels uit jongeren met een migratieachtergrond. Rechtse partijen pleiten daarom voor een strenger migratiebeleid.

De Zweedse regering kwam onlangs al met een, voor sociaaldemocraten ongekend, actieplan dat “Law and Order” uitademt. Daarin wordt voorgesteld, om miljarden kronen uit te trekken voor versterking van het politiekorps en gepleit voor zwaardere straffen op wapenbezit. De hoop van de Sociaaldemocraten is dat die koers de wind uit de zeilen houdt van populistisch rechts.”
Rond half elf vanavond was de stand zoals in het grafiekje te zien is. In de loop van de week verwacht men de definitieve uitslag…

Wij hadden andere dingen op het programma. Zoals het bezoek van vanochtend. Buurman Roy had ons eerder dit jaar geholpen met het verwijderen van de grote boomstronken, -stammen en grote stenen uit de tuin. Toen spraken we af, dat we eens zouden afspreken. En dat deden we vandaag! Even voor half elf hadden we de tafel in de kamer gevuld met mokka- en slagroomtaart en een paar andere lekkernijen. Om even over half elf konden we Roy en Maria koffie inschenken! Ze hadden ons een prachtige chrysant meegenomen. In drie kleuren! Rood, roze en okergeel. Heel leuk. De plant kan binnen en buiten staan. Hij blijft voorlopig mooi binnen!

We hadden Roy en Maria een keer eerder hier mogen ontvangen, dat was met de nieuwjaarsvisite. Was dat in 2018 of 2019? Nee, het was in 2020! Alleen toen was er weinig ruimte om echt nader kennis te maken. Daarna hadden we hen nog eens ontmoet tijdens een wandeling. Nu was er tijd voor elkaar en hebben we de buren beter leren kennen. Zo weet Roy bijvoorbeeld heel veel over de omgeving, omdat hij hier het grootste gedeelte van zijn leven heeft gewoond. Samen met Maria hebben ze zelfs nog jaren de boerderij van Edhult gerund! We hebben van hun verhalen genoten en volgens mij was dat wel wederzijds. Het was namelijk rond twee uur, dat we elkaar nog een fijne zondag wensten. Als zij hun koeien niet hadden moeten verplaatsen van het ene naar het andere weiland, waren we gewoon door blijven praten… Bedankt voor de gezelligheid, Roy en Maria!

Elise had, samen met vele andere dorpsgenoten, een feestje. Dit weekend werd in het dorp namelijk gevierd, dat de plaatselijke volleybalvereniging, VCO´72 dit jaar 50 jaar bestaat. Dat maakt de naam al duidelijk! Er was een tentoonstelling, waarbij men vele artikelen van diverse jaartallen tentoongesteld had. Merle en Jelte stonden op enig moment bij een spelerskaart van… Opa Zweden! Leuk feitje: mama Elise en dochter Merle spelen nu beide volleybal!

Gisteren was ik ´s middags nog de tuin in gegaan. De bosjes van de rozen waren zo wild geworden, dat het echt niet meer leek. En met het oog op de komende, koudere periode mag er wel gesnoeid worden. Lekker de boel kort knippen! Nee, dat mocht dit keer (nog) niet. Daarom werden de struikjes op dezelfde lengte gesnoeid. Wat zal het zijn? Een metertje? Na het snoeien werd nog duidelijker, wat de bladluizen aangericht hebben. Een groot gedeelte van een paar struikjes is volledig verdwenen. Volgend jaar er meer alert op zijn, dat de bladluizen geen kans krijgen. Voor nu lijkt het weer stukken beter. Weer een stukje klaar voor de wintermaanden!

Het paaltje in het midden had ik tijdens ons verblijf in Kropswolde “per ongeluk” op de foto gezet. De foto was niet mooi genoeg om te plaatsen of om te bewaren. Tot mijn oog op dat blauwe gedeelte van het paaltje viel. “Wat is dat?” We hadden het geen van beiden ooit eerder gezien. Het is een wildreflector, welke in diverse uitvoeringen langs de wegen kunnen staan. Een wildreflector geeft door lichtinval, bijvoorbeeld door licht van auto en motoren, een optische waarschuwing, doordat het blauwe in dit geval oplicht. Hierdoor moeten wilde dieren zich verschuilen totdat het gevaar geweken is. En het schijnt dat het helpt. De wildreflector vermindert namelijk het aantal met wild gerelateerde wegongevallen in Nederland (en in België) aanzienlijk!

Terwijl ik een beetje door de tuin heen scharrelde werd ik op de voeten gevolgd door ons dametje. Wat is dat toch een fijn katje. Zo lief! Uiteraard werd er de nodige aandacht gevraagd en dan is de verleiding te groot om het niet te doen. Even aaien en knuffelen en dan weer verder. Totdat Ebba weer een beetje aandacht wilde…

Het is weer tijd voor de sedum planten. Die, die op diverse plaatsen bij ons in de tuin staan. De planten op zich zijn al groot. De bloemknoppen eigenlijk ook. Toch zijn ze nog niet open. Een aantal al wel en dat geeft al een beetje kleur aan de plant. Zo veel, dat er meerder hommels in de plant hun zoetigheid aan het verzamelen waren. Wat een leuk geluidje was dat van die vleugeltjes van die kleine insectjes. Het zal niet lang meer duren voordat de sedum in volle bloei staat. Dan zijn ze pas écht mooi!

Terwijl ik gistermiddag mijn rondje tuin maakte werd het donkerder en donkerder! Het begon eveneens behoorlijk te waaien. De situatie vond ik dermate dreigend, dat ik besloot “de fotosessie” maar te beëindigen. Alhoewel… Met je hoofd een poosje in de wind lopen is ook lekker hoor! Door die wind dwarrelden meteen tientallen bladeren uit de bomen. De meeste kwamen toch wel uit de berken, waarvan ook al genoeg bladeren lagen trouwens. De bladeren van de berken verkleuren vaak het eerst en de berken laten ook veelal als eerste loofboom hun bladeren vallen. Ja, de herfst is hier duidelijk begonnen. Voor de weerkundigen was dat al op de eerste van deze maand, terwijl de astronomische herfst pas op de 23ste begint… Qua bomen en struiken gewoon het begin van een kleurrijke periode!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.