Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het was de laatste maanden erg onrustig geweest in de verschillende wijken van Stockholm. Dagelijks waren er beschietingen en explosies. Leden van criminele bendes van Stockholm bedreigden elkaar, beschoten elkaar, vermoorden elkaar en bliezen voordeuren van huizen op. De oorzaak is waarschijnlijk het willen controleren van de drugshandel. Na de recente gewelddadige golf van explosies en schietpartijen heeft de regering een persconferentie belegd, waar minister van Justitie een overzicht van de criminaliteit presenteerde. Het jaar 2022 is afgesloten met het duistere record qua dodelijke schietpartijen. Het jaar 2023 is vervolgens op een zeer brutale manier begonnen. Hierbij vooral verwijzend naar de omgeving van Stockholm, waar de onrusten sinds eerste kerstdag de Zweden heeft geschokt. Een golf van geweld, die een zware last betekent voor de politie, die meer middelen heeft gekregen van, zowel nationaal, als regionaal niveau. Volgens de minister is het geweld ruw en meedogenloos geweest, op een niveau dat de politie nog niet eerder heeft gezien.

Het gaat om meer schoten, grovere wapens, schietpartijen op openbare plaatsen en op momenten, dat er veel mensen op pad zijn. Bovendien zijn veel van de betrokkenen erg jong. Factoren die allemaal bijdragen aan een tastbaar risico voor mensen die níet betrokken zijn bij de te treffen conflicten. Het geweld kan alleen maar als ruw en rauw worden omschreven, zegt hij en vervolgt: “Het is een soort binnenlands terrorisme”. In de nasleep van de golf van geweld heeft SVT Nyheter Stockholm 500 veroordeelde bendecriminelen beoordeeld, die behoren tot 40 (!) criminele netwerken in de provincie Stockholm. Nu hebben ze een speciale site gepubliceerd met de 30 grootste bendes en hun meest invloedrijke leden.

Een kwart van de ongeveer 500 bendecriminelen in het overzicht zijn geregistreerd in de gebieden waar ze misdaden plegen. De jongste bendeleden in het onderzoek zijn 16 jaar (!) en zijn vaak familie van andere mensen in de netwerken. Ze worden voornamelijk veroordeeld voor drugs- en wapendelicten. In een reeks bijzondere interviews in de omliggende gebieden vertellen wijkagenten hoe conflicten tussen gebieden oplaaien en escaleren. In Bredäng begon het bendeconflict in 2013 met een vermoedelijke diefstal uit het eigen politie magazijn. Het geweld heeft inmiddels vele mensenlevens geëist. De meerderheid van de mensen in de review is veroordeeld voor verschillende soorten drugs- en wapendelicten, moord, poging tot moord en mishandeling. De politie ziet jammer genoeg hoe steeds ernstigere misdrijven worden gepleegd door kinderen! Helaas zijn er kinderen, die in de rij staan ​​om tot een crimineel netwerk te behoren. Vroeger waren het meer weggelopen jongens, nu plegen ze moorden. De 500 mensen die in het onderzoek zijn opgenomen, vormen ruim een ​​derde van alle bendecriminelen in de provincie Stockholm. De bendecriminelen in Stockholm zijn gemiddeld 21 jaar oud. Schrikbarend!

Gisteren schreven we nog, dat de kettingzaag kapot was en dat Heiko die maandag mee zou nemen naar Tranås voor een reparatie. Vannacht bedacht hij, om eens op YouTube te kijken. Hij dacht namelijk te weten waar het probleem zat, namelijk in de rem/ blokkering van de ketting. Op de foto hierboven zie je een afbeelding van het onderdeel dat aan de zijkant van de kettingzaag zit en de ketting en het begin van het zwaard afdekt. Dat ronde ding van metaal in het midden van de foto is de rem. Onder het zwarte afdekplaatje daarboven zit een sterke veer, die de rem in- en uitschakelt. Daarin zat het probleem. Op het internet vond Heiko de mogelijkheid om zo´n kapje compleet nieuw te kopen. De kosten vielen mee: ongeveer tussen de €.25,- en €.30,-.

Alle onderdelen waren zelfs los te koop. Via verschillende sites, de meeste in Amerika, werden de onderdelen aangeboden. Heiko besloot om toch nog even verder te kijken naar filmpjes over de reparatie van de “break” (rem) van een Husqvarna kettingzaag. Als de kettingzaag ter reparatie aangeboden zou worden, zou er in ieder geval uurloon betaald moeten worden, minimaal een uur, en op het betreffende onderdeel zou hoogstwaarschijnlijk een winstmarge gerekend worden. Kortom, de nota zou al snel richting de €.150,- kunnen gaan. “Eens kijken wat Youtube biedt”. Als snel werd het juiste filmpje gevonden, waarin heel duidelijk uitgelegd werd, hoe het probleem van de rem/ blokkering (break in het Engels) opgelost kon worden. Héél simpel eigenlijk, als je het maar weet. Meteen dook Heiko de kelder in en binnen vijf minuten (!) was het probleem opgelost. “Goed gedaan, jochie!”

Ondanks de negatieve berichten over bendes kunnen we hier in Ödarp nog rustig slapen en genieten van het mooie weer. Overigens wel, net als gisteren, vanachter het raam. Het waaide nog steeds, waardoor de gevoelstemperatuur niet overeenkwam met de echte temperatuur, zoals aangegeven op de thermometer. Desondanks doet het de mens goed, om zoveel zonneschijn te zien. Het geeft je het gevoel, dat de lente daadwerkelijk in aantocht is. De sneeuw trekt zich steeds verder terug en de grond wordt langzamerhand weer groener en groener. Het is nu de overgangsperiode van winter naar lente. Er zullen nog een paar plaagstootjes volgen van Koning Winter, maar daarna kunnen we echt de tuin weer in! Heerlijk! Ik heb er nu al zin in…

Vandaag heb ik mijn nieuwe staafmixer voor het eerst gebruikt! Mijn verjaardagscadeau van vorige week. We hadden namelijk beide een stuk apfelstrudel bij de koffie en daar hoorde uiteraard slagroom bij. Toch? Normaliter maken we dat met de grote keukenmachine. Het ging echter om slechts een klein beetje slagroom en om daarvoor dat grote ding vuil te maken, terwijl je een staafmixer hebt… Nee! In een mengkom deed ik de vloeibare slagroom met een beetje suiker en met de garde in de staafmixer werd het tot stevige slagroom geklopt. Zo simpel en zo gemakkelijk! Ik ben erg blij met dit ding. Vooral ook omdat het meerdere functies heeft. Ik kan haast niet wachten tot ik iets mag pureren. Oh ja: de koffie en de apfelstrudel met slagroom smaakten ons heerlijk. Wel in de warme kamer met uitzicht op een mooie, zonnige buitenwereld.

Niet alleen wij zaten te eten trouwens. Onder het vogelhokje bij het keukenraam zat een grote merel op de sparrentakken te eten. Zij pikte vele zaadjes uit die takjes, die de andere vogeltjes hadden laten vallen. Als de kool- en pimpelmeesjes aan de vetbollen pikken, valt er vrij veel in die sparrentakken. Deze merel had dat door en deed er haar voordeel mee. “Dankjewel voor het opruimen, mevrouw merel!”

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Na de middag reden we nog even een kort rondje door de omgeving. Een kort rondje van ongeveer drie kwartier tot een uur. Was de bedoeling… Het was ons te koud voor een wandeling, maar van achter de voorruit van de auto zag het er wel erg zonnig en vrolijk uit. Uiteraard hadden we de picknickmand met koffie mee, zodat we onderweg ergens nog even een rustmomentje konden nemen. Op een rustig plekje, met uitzicht en in de zon, parkeerden we de auto en namen we vanuit de kofferbak een bekertje koffie met een koek. Een korte stop, omdat het best frisjes was. Tot de eerste stop hadden vier reetjes gezien in het veld. Mooi! Na de stop kwamen we uit op weg 32 en hadden we de keuze om door te rijden naar Blå Grindar of toch nog even een weggetje rechts proberen.

We sloegen rechtsaf en maakten nog een flink rondje, waar we ook weer van alles te zien kregen. Behalve vier reetjes ook een weilandje vol met wilde zwanen, die daar gezamenlijk met een grote koppel (voor zover we dat in de verte konden zien) kolganzen verbleven. De weg leidde ons richting Frinnaryd en wij sloegen af naar Sunhultsbrunn. Opnieuw kwamen we op weg 32 uit en nu reden we dan wel door naar Blå Grindar. Daarna onze vertrouwde weg naar Bordsjö en zo naar huis. Het geplande rondje van drie kwartier werd zodoende tweeëneenhalf uur! Halverwege de weg naar Bordsjö zagen we rechts van ons nog drie reetjes en bij het landgoed Bordsjö nog eens zes stuks. In totaal waren dat er daarmee twintig stuks. Twintig, een nieuw record! Prachtig! Het was een lang “rondje”, maar wel een leuke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.