Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend hadden we afgesproken voor een koffiebezoekje bij Nederlanders. Een paar weken geleden waren Dick en Janneke bij ons geweest. Nu hadden wij een uitnodiging gekregen, om hun op te zoeken. We werden bijzonder hartelijk ontvangen en ze vertelden heel enthousiast over hun huis en tuin en alle veranderingen die ze inmiddels hadden gedaan. De tuin had enig achterstallig onderhoud en Dick was derhalve flink aan het snoeien geslagen.

Aan de achterzijde van hun huis leverde dat een schitterend uitzicht op over de vallei. En op een eland! Die stond daar zo maar op een dag bijna bij hen in de tuin! Dat is toch geweldig? In huis hadden ze ook al diverse dingen gedaan. Net als bij ons destijds was er echter nog een behoorlijke “to-do-lijst”. Zo gaat dat nu eenmaal als je een gedateerd huis koopt. Maar… Alle goeie dingen komen langzaam! Bij de koffie serveerden ze een lekkere bakplaat appelgebak! Met appels uit eigen tuin. Natuurlijk was daar het toefje slagroom. Heerlijk!

Het was reuze gezellig en we spraken over vele dingen. Na ruim twee uur stapten we weer op. Voor hen was het weer bijna tijd om hun drie kinderen te ontvangen, die in het nabijgelegen dorpje Adelöv naar school gaan. En wij hadden nog een afspraakje in Nässjö. Dit was vast niet het laatste bezoekje aan Dick en Janneke: “Vi ses!”

Vanaf het dorpje Frinnaryd reden we een stukje terug naar Sunhultsbrunn, waar we weg 32 opdraaiden richting Nässjö. We hadden dinsdag vier rollen behang gekocht bij de Rusta winkel in Mjölby, maar toen we thuis waren, vonden we onze keuze niet zo geslaagd. Het was te “mat”. We wilden meer kleur op die wand en met hetgeen we hadden uitgekozen werd dat doel niet bereikt. Daarom reden we vandaag naar de Rusta in Nässjö, om de vier rollen terug te brengen en vier andere weer mee te nemen. Het ruilen van het behang was trouwens geen enkel probleem en we vonden gelukkig iets anders, wat we beiden mooi vonden en wat meer kleur zou brengen.

Nadat we bij Rusta waren geslaagd, waagden we ook een poging bij Jysk. Onze bureaustoel is aan het eind van zijn levensduur. Hij zit nog prima, maar hij wordt een beetje “wiebelig”. Hij moet voor ons op de hoogste stand staan, in verband met onze lange benen. En de laatste tijd zitten we gewoon niet meer stabiel. En warempel: we slaagden ook hier! We kochten een nieuw exemplaar, die hoger kan worden ingesteld dan de oude, waardoor die op onze hoogte behoorlijk stevig stond! Dat was wederom een meevaller! Want laten we maar eerlijk zijn, soms als je iets zoekt is het er net niet.

Eveneens keken we even bij de Öob voor een paar dingen. We liepen de winkel mede door op zoek naar een bloemengieter. Een geschikte vonden we helaas niet, maar we liepen wel langs het zeer uitgebreide assortiment met kerstdecoraties. Oh, oh, oh! Wat is dat toch leuk en gezellig. Ik kan er zo van genieten! Die warmte en sfeer die er in ligt… Zucht… En ieder jaar bedenken ze weer iets nieuws. Dan moet ik enorm mijn best doen om niets te kopen. Ik zou zo maar met een winkelwagen vol met kerstspullen kunnen gooien. Die elandjes… Die bungels… Doorlopen!

Op de terugreis stapten we nog bij Biltema binnen. Biltema bezochten we niet om boodschapjes te halen, maar omdat het inmiddels na twee uur was en onze magen aangaven, dat het tijd was voor een broodje. Bij Biltema hebben ze heerlijke worstenbroodjes en die namen we bij een kopje koffie. Verder namen we er nog een belegd broodje bij en was er bij de koffie een kanelbulle inbegrepen. Die laatste namen we maar mee naar huis, want dat werd te veel van het goede. En die combinatie van hartig met zoet is aan ons niet besteed. Meteen bij de ingang werden we ook hier verrast door de kerstpresentatie. “Oh! Oh! Oh!” of beter gezegd “Ho! Ho! Ho!” Wat een gezelligheid! De verkoop van kerstdecoraties en cadeautjes is in alle winkels weer begonnen. Meteen na de tochtsluis stonden een aantal sneeuwruimmachines opgesteld. De duurste was bijna €.2.200,-! Wát een machine zeg! Voor de hobbyist was er trouwens nog een modelletje voor €.500,-…

Onderweg, op het stuk weg met nummer 40, zagen we, dat er aan beide zijden van deze tweebaansweg een hele brede strook bos was weggehaald. Naast nagenoeg de hele weg vanaf Eksjö tot aan de eerste rotonde in Nässjö. Daar was druk gewerkt, waarbij duidelijk zichtbaar was, dat men in Nässjö was begonnen. Daar waren ze inmiddels bezig met het leggen van grove stenen, als ondergrond voor een nieuwe weg. Halverwege zagen we een gedeelte, waar men net de dikke wortels van de omgezaagde bomen uit de grond had getrokken. Weer een stukje verder richting Eksjö zagen we, dat een Forwarder net alle takken had verzameld en dat daar de wortels nog in de grond zaten. Vlak voor de plaats Eksjö waren de bomen net omgezaagd en lagen alle takken er nog. Aan weerszijden van weg 40 was een strook van een meter of vijftien kaal gemaakt. Het leek erop, alsof er een brede vierbaansweg aangelegd zou gaan worden. Zoveel ruimte was er zeker gecreëerd.

Daar wilden we uiteraard meer van weten. Via de website van Transportstyrelse lazen we, dat de 14 kilometer lange weg nummer 40, het gedeelte tussen Eksjö en Nässjö, vernieuwd wordt. Het wordt zelfs een “ontmoetingsvrije” weg. Dat wil zeggen, dat de twee rijbanen volledig van elkaar gescheiden worden. Wellicht door een strook met groen of met vangrails. Ook wordt er over een afstand van 2 kilometer een deel van de weg omgelegd, waardoor de weg korter wordt. Eveneens komt er langs de hele route een fiets- en voetpad naast de autoweg. Verder komt er aan weerszijden een nieuw hekwerk, dat het wild tegen moet houden. Tenslotte worden er een vijf wild-oversteekplaatsen gemaakt, in de vorm van tunnels die onder de weg doorgaan. In de herfst van het jaar 2025 moet het project afgerond zijn. Fijn dat alles zo eenvoudig online te vinden is.

´s Avonds zagen we in de familie app van WhatsApp, een aantal foto´s voorbijkomen van de kleinkinderen in het Noorden van Nederland. Zij gingen met hun lampionnetjes langs de deuren. Bij de deuren werd aangebeld en werden liedjes gezongen. Als dank voor hun bezoek, het tonen van hun mooie, vaak eigengemaakte lampionnetjes en voor de fraai gezongen liedjes kregen ze snoepjes. Een mooie traditie die alleen in het Noorden van Nederland gekend is. Voor onze andere twee kleinkinderen in Rotterdam gaat deze traditie aan hun neus voorbij. In Onstwedde werd door de drie belhamels grote hoeveelheden snoep opgehaald en uiteraard werd er weer veel plezier beleefd aan deze leuke traditie die Sint Maarten heet.

Grote ophef in Zweden! De website van de Zweedse spoorwegen, Statens Järnväger (SJ) crashte woensdag, toen de kaartjes voor de kerstdagen en de jaarwisseling om middernacht werden vrijgegeven. Het nieuwe dienstrooster en de bijbehorende prijs voor de kaartjes geldt tot 12 maart 2023. Om middernacht werd de druk op de website van SJ zo groot, dat het moeilijk was om toegang te krijgen tot de pagina. Ondanks dat deze release was versterkt met extra servers en er extra personeel was ingezet om dit te voorkomen. Uiteindelijk was het mogelijk om te gaan boeken, maar met veel onderbrekingen. Ook moesten klanten vaak opnieuw beginnen met het boeken. Omdat de ticketprijzen worden bepaald door de vraag, stegen de prijzen elke keer dat de klant dezelfde reis opnieuw probeerde te boeken, wat ertoe leidde dat de ticketprijs voor een en dezelfde route met vele honderden Zweedse kronen steeg. En dat terwijl de klant probeerde zijn reis te boeken! De tickets voor Kerst en Oud & Nieuw hadden eigenlijk in september moeten uitkomen. Maar een vertraagde planning van de Zweedse Vervoersadministratie naar de treinmaatschappijen zorgde ervoor, dat het boeken van tickets langer duurde.

Twee dagen lang werden door de technische problemen in het boekingssysteem de boekingen van klanten vroegtijdig onderbroken en daardoor stegen de prijzen. Het systeem zag dit namelijk als een grote vraag naar de kaartjes. Nu is het zo, dat het kerstweekend het belangrijkste reisweekend voor de Zweden is. De zogenaamde hoge vraag naar tickets zorgde ervoor, dat de website van SJ eerst crashte en vervolgens ongeveer 24 uur met problemen draaide. Het stukje software die de prijs bewaakt en die normaal goed werkt, werd volledig buiten spel gezet. De prijzen schoten in feite omhoog, ook al was het niet mogelijk om tickets te boeken. SJ maakte gisteravond bekend, dat de klanten die op 9 en 10 november door de problemen getroffen zijn, gecompenseerd werden. Voor een aantal treinen is nu een maximum prijs per ticket ingesteld. Alle verkochte tickets die deze prijzen overschrijden, worden automatisch gecompenseerd. SJ gaf eveneens aan, dat voorafgaand aan de ticketuitgifte van volgend jaar, een zogenaamde “wachtkamer” zal worden ingevoerd. Dit om een ​​eerlijker wachtrijsysteem te garanderen voor degenen die vroeg zijn.

Nadat we thuis waren gekomen zette Heiko de nieuwe bureaustoel in elkaar. Dat was niet zo´n hele grote puzzel gelukkig. De meegeleverde gebruiksaanwijzing verdween meteen in de papierbak, waar later de kachel mee gestookt wordt. De oude bureaustoel, waar ik al vele uurtjes op heb gezeten, ging eerst naar de kelder. De nieuwe zit daadwerkelijk iets hoger en zeker comfortabeler. Fijn, dan kunnen we weer met veel plezier (en een stukje zekerheid) achter de laptop verder werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.