Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend troffen we Marco en Viviën tegen half tien op het terras op het oosten, voor een kop koffie met opnieuw een stukje rabarbertaart. De zon scheen er lekker bij! Helaas was er ook een stevige wind, maar op het terras ging het gelukkig prima. Mede door de beschutting van het huis en het oprolbare windscherm. Viviën liet mij gisteren foto´s zien van haar hobby: BuilDIY. En nu had ze een voorbeeldje meegenomen. Het is modelbouwwerk voor de echte knutselliefhebbers. Build betekent in het Engels bouwen en DIY staat voor Do it Yourself. Nadat ze al meerdere projecten heeft gemaakt, waaronder een kas en een drumstel, is ze nu begonnen met het bouwen van een keukentje. Pieterpeuterig werkje, waar je ontzettend veel geduld voor moet hebben. Als het eenmaal af is, ook al is het maar een heel klein onderdeeltje van het geheel, is de voldoening groot! Heel mooi en knap hoor!

Vandaag zou Heiko met hen op pad gaan, om “onze omgeving” te laten zien. Het doel van vandaag was de kloof Skurugata en de oude houten binnenstad van Eksjö. Na de koffie maakte het gezelschap zich reis-klaar en vertrokken ze in de Land Rover van Marco en Viviën richting het zuiden. Richting Eksjö. Ruim een half uur later parkeerden ze de auto op de, verder lege, parkeerplaats bij het prachtige stukje natuurgebied Skurugata. Met het juiste schoeisel om de voeten begonnen ze de wandeling richting de kloof, om vervolgens in de kloof zelf van rotsblok op rotsblok te stappen.

Wisselend omhoog en omlaag en ondertussen genietend van de prachtige natuur. Zoals gezegd scheen het zonnetje er heerlijk bij. De lucht was strakblauw en tussen de rotswanden stond geen wind. Oftewel: de ideale omstandigheden voor deze “wandeling/ beklimming”. Alhoewel het geen enorme lange afstand is, loop je toch zeker 1,5 uur door die kloof. Aan het einde van deze inspanning volgt de beloning, in de vorm van een schitterend uitzicht over de oneindige bossen rondom Eksjö. Boven op de rots waaide het flink trouwens, maar dat mocht de pret niet drukken!

Na een paar foto´s begon de afdaling via het brede en goed toegankelijke pad naar de parkeerplaats waar de auto stond. Daar stonden op dat moment drie auto´s! Dat is in het hoogseizoen overigens wel even anders hoor. Als “commercieel ingestelde Nederlanders” verbaasden we ons erover, dat zoiets prachtigs gratis voor iedereen toegankelijk is en dat er geen verkooppunt is voor koffie, ijs en patat. Geen parkeergeld, geen entreegeld, helemaal niets. Al dit moois is gewoon voor iedereen gratis en men heeft er zelfs diverse picknickbanken neergezet, toiletten gebouwd, bewegwijzering gemaakt, parkeerplaatsen aangelegd, brochures gedrukt en in brievenbusjes ter beschikking gesteld, enzovoort. Net even iets anders dan men het in Nederland zou doen…

Een paar uur na aankomst reden ze weer weg en naar het centrum van Eksjö. Daar maakten ze een wandeling door de oude binnenstad, met de beroemde houten, oude woningen. En als je Eksjö zegt, zeg je in feite ook meteen “Lennarts Konditori”. Want na al die indrukken is een kopje koffie met iets lekkers een welkome tussenstop. Er werd genoten en het eerste uitje was positief! En alles onder een strakblauwe lucht met een stralende zon. Wat wil je dan nog meer?

Ondertussen had ik een paar spulletjes van onze gasten in de wasmachine gehad en uiteindelijk op de waslijn gehangen. De wind had het wasgoed in no time droog! Eenmaal daar buiten, en uiteraard even om me heen kijkend, zag ik het groen van de blaadjes van diverse struiken en bomen! Alsof iemand er plantenvoeding bij heeft gegooid! Het gaat nu ineens ontzettend snel en waar ik ook keek: groen! Misschien duurt het nu nog een weekje, anderhalf en dan is het hier toch allemaal weer groen. Ta da…

Rond de vijver hebben de gewone dotterbloemen inmiddels groene blaadjes. De paars, roze bladeren veranderden van kleur. Momenteel zijn er ontzettend veel knoppen waar te nemen. Hier en daar staan er al een paar op het punt om open te breken en de bloemen te laten zien. Dat wordt hopelijk weer een zee aan kleine, gele bloemetjes. Die maken, dat de omgeving zo vrolijk gaat lijken!

Ja hoor! Ik kon weer kikkerdril redden! Er lag wederom een klompje inmiddels behoorlijk dicht bij de kant van het water, waardoor de bovenkant nagenoeg al droog was. Dat was een voorbode: nog een paar warmere dagen, nog meer terugtrekkend water en ze zouden sterven. Dit werd hopelijk voorkomen, door ze weer een paar centimeter naar het midden van het vijvertje te duwen. Toch maar goed, dat ik soms zo “positief belangstellend” ben…

We hadden deze ochtend het idee opgevat, om te gaan grillen. In de tuin, boven de betonnen ring. We weten, dat Marco en Viviën dat wel heel erg leuk zouden vinden. Echter de sterke wind, zeven meter per seconde overigens, “waaide” roet in het eten. Zelfs grillen op de veranda kon niet doorgaan, omdat ook daar de wind op stond. Hij kwam net uit de verkeerde hoek. Maar niet getreurd: in de keuken was het windstil en daarom hadden we het vlees gewoon in de koekenpan gebakken. Een salade erbij en om eerlijk te zijn: het eten had nagenoeg dezelfde smaak, als wanneer we hadden gegrild. Alleen de geur van hout of kooltjes ontbrak. Na het eten bleven we nog een poosje babbelen, waarna we op enig moment toch onze bedden opzochten. Er waren vandaag vele indrukken te verwerken en dat voel je in de vorm van “lichte” vermoeidheid. Tot morgen!

Vanavond werd de reddingsdienst nog gealarmeerd over een rotorblad van een windturbine. Net ten zuiden van Tranås was die van de windmolen losgeraakt en volledig van de molen afgevallen! Gelukkig zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd! Het is onduidelijk of de windmolen draaide toen het blad eraf viel. De reddingsdienst haastte zich naar de alarmcentrale, die om twintig voor acht ’s avonds de melding had binnen gekregen. Er kon meteen eveneens worden vastgesteld, dat er zelfs geen gebouwen geraakt waren. Ze troffen het rotorblad aan in het land, naast de turbine. De reddingsdienst zal morgen contact opnemen met de eigenaar van de windturbine, die de schade kan herstellen. Waardoor het rotorblad eraf viel is nog niet bekend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.