Geen widgets gevonden in de zijbalk

Een gezamenlijk ontbijtje, een tweetal wasjes gedraaid en gedroogd, kleding opgevouwen en in de kasten gelegd, samen een kopje koffie gedronken en toen stapte ik in de auto. Vandaag kon ik in Nässjö mijn bril ophalen. Wederom was het een grijze, grauwe dag. Een echte herfstdag. De kleuren zijn nagenoeg verdwenen, want de bladeren zijn uiteindelijk zo goed als allemaal afgevallen. Behalve de lariks. Die houdt de kleur er nog een heel klein beetje in. De meeste naalden van deze bomen liggen al op de grond, waarmee ze binnen de kortste keren kaal zullen zijn. Dan blijven er alleen maar de kale bomen en struiken over. Gelukkig zijn er nog de groene sparren en dennen!

Binnen een uur was ik in Nässjö en liep ik de winkel van Specsavers binnen. Omdat er een tijd was afgesproken hoefde ik niet te wachten: ik werd meteen geholpen. De bril werd gepast, een kleine aanpassing aan de stangen gedaan en klaar! Binnen een kwartier stond ik weer buiten. Ik deed nog een paar boodschapjes, onder andere bij Rusta. Ohhhh… Daar word je helemaal bedolven onder kerstspullen. Mooi, mooiers, mooist! Er werden snel een paar foto´s gemaakt, waarna ik in een drafje doorliep. Bang, dat als ik langzamer zou lopen, ik misschien terug zou gaan en iets zou kopen. Het is me gelukt om zonder nieuwe kerstdecoraties uit de winkel te gaan. Goed hè?

Het was in alle winkels druk. Met hoofdletter d. Druk! Dat maakte, dat ik pas rond half een in de auto stapte om aan de terugreis te beginnen. En wat was het mooi weer geworden! Het wolkendek was opengebroken, waardoor het zonnetje af en toe tevoorschijn kwam. Op zulke momenten zag de wereld er prachtig uit! Vlak voor de afslag Aneby, vanaf Eksjö, kreeg ik nog een schitterende regenboog te zien. Het lukte bijna, om de hele boog op de gevoelige plaat vast te leggen. Naarmate ik dichter bij huis kwam trok de bewolking weer meer en meer voor de zon. Om die uiteindelijk volledig te verbergen, op het moment dat ik in Ödarp uitstapte. Toch had ik de zon wel mooi bijna een uur meegemaakt!

Vanochtend in Ödarp: vandaag had Örtengren geen werk voor Heiko en eigenlijk past hem dat ook wel. Hier bij huis is immers ook nog voldoende te doen. De carport is bijvoorbeeld nog niet klaar. De lange zijwand en de korte achterwand is dichtgezet met de brede planken, maar tussen die planken is een ruimte van twee centimeter gelaten. Daaroverheen komen de traditionele afdeklatten. Die liggen erop te wachten tot ze gebruikt gaan worden. Tegelijkertijd ligt er ook nog een heleboel hout dat gekloofd moet worden en er ligt nog een portie hout te wachten in Eksjö. In de garage had Heiko het afgelopen weekend al een aanhangertje hout gekloofd. Echter kan dat nog niet op de definitieve “droog-plek” gelegd worden, omdat beide houtstekken vol zitten en er eerst een andere gebouwd moet worden. En zo heb je ineens een aantal klussen die blijven liggen als er zoveel voor Örtengren gewerkt wordt. Wat is het meest urgent?

Het bouwen van een derde houtstek! De tijdelijke, achter het trollenhuisje, moet leeg en wordt daarna weggehaald. Daar vlakbij zal een andere, losstaande verrijzen. Omdat de houtprijzen op dit moment schrikbarend hoog zijn, besloten we, om de dikke balken, waarvan de schommel voor de kleinkinderen gemaakt was, te gebruiken. Oftewel, de schommel werd afgebroken. Heiko vertelde, dat er veel schroeven in de verbindingen zaten. Die schommel was oerdegelijk gebouwd! Het koste de nodige tijd en moeite om de balken weer los te maken. De schommel was opgebouwd uit vijf dikke balken en die kunnen na de demontage uitstekend dienen voor een stevige dakconstructie voor de derde houtstek. De bodem van die houtstek is al gelegd, in de vorm van vijf pallets achter elkaar. Vijf keer tachtig centimeter en daarmee vier meter lang en 1,20 meter breed. De balken waren ruim vier meter, waarmee ze mooi passen. Na het demonteren van de schommel en het klaarleggen van de bodem voor de houtstek was het echter de hoogste tijd voor Heiko om eveneens in de auto te stappen.

Hij had een afspraak staan bij de fysio. Om een uur ´s middags. Daar gaf hij aan de fysiotherapeut aan, dat de huidige behandelingen hem niet baten. “Zo kunnen we nog een jaar lang doorgaan, maar het geeft geen verlichting van de pijn”, zei Heiko. Daarop stelde de beste man acupunctuur voor. Prima! Zodoende werd vanmiddag een andere vorm van het behandelen van het ischias probleem gestart. Volgende week maandag behandeling twee. Na de fysio reed Heiko naar een bouwmarkt, om vier betonnen funderingspoeren te kopen voor de staanders van de nieuwe houtstek. Dat was snel geregeld en toen snel door naar zijn volgende afspraak. Via Marketplace van Facebook had Heiko een kersenboompje voorbij zien komen. Iemand had zo´n boompje in de tuin, maar die werd te groot en stond eigenlijk in de weg. “Gratis af te halen, maar wel zelf even uitgraven”. Daar zien de meesten tegenaan uiteraard, maar Heiko niet. Het is bijna zijn dagelijks werk. Ze hadden tussen twee en drie afgesproken en om een paar minuten voor twee was hij er al. De eigenaar wees de betreffende boom aan en zei: “Succes ermee!”. Het uitgraven kostte niet zo heel veel moeite of tijd gelukkig. De wortels zaten nog niet zo verschrikkelijk diep in de grond. Een half uurtje later lag de jonge kersenboom al in de aanhanger, die speciaal hiervoor achter de Volvo was gekoppeld.

Tegen drie uur was Heiko weer thuis. Ik had net alle boodschappen opgeruimd en voor zover nodig in de diepvries gedaan. Uiteraard werd mijn nieuwe bril even goed bekeken. Omdat Heiko er náár moet kijken en ik er dóór, was het mooi te horen, dat het hem helemaal niet vreemd leek. Ik had in het verleden al vaker een bril gehad met een donker montuur en misschien dat het daarom niet eens een kwestie van wennen was. We dronken vervolgens samen een kop koffie en praatten elkaar verder even bij. Slechts een half uurtje, want de boom moest immers nog wel weer in de grond gepoot worden en de schemering was inmiddels ingezet. Ik ging de kelder in, om een behoorlijke stapel strijkgoed aan de kant te maken…

Snel werd door Heiko een gat gegraven waar de kluit van de kersenboom ingezet werd. Daarna turfstrooisel erbij gedaan, alsook goede grond. Als laatste drie gieters met water, zodat het zand kon beklinken en de boom vaster komt te staan. Eveneens fijn voor de wortels van de boom, om een beetje vocht te ontvangen. Zo, die staat! Het was al lange tijd een wens om een kersenboom te hebben. Die staat nu op hetzelfde rijtje als de appelboom, de perenboom en de pruimenboom. Alle vier achter het huis, langs de oprit. De betonpoeren werden nog even op de juiste plek bij de te bouwen houtstek gezet en als laatste werd een kruiwagen met brandhout gehaald uit de tijdelijke houtstek. Toen was het ondertussen zwart van de duisternis.

4 gedachten over “Nieuwe bril gehaald”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.