Geen widgets gevonden in de zijbalk

Wat had ik me hierop verheugd! Even weg, weg uit Ödarp. Andere mensen en een andere omgeving zien: we gingen samen naar Nässjö. Waarom naar Nässjö, dat op 45 minuten rijafstand ligt? En niet naar Tranås of Eksjö? De steden die op slechts 30 minuten afstand liggen? Nou, heel simpel, omdat ik namelijk naar een andere bril wilde kijken. Over mijn huidige bril ben ik niet tevreden. Ten eerste: we waren destijds vergeten om te vermelden, dat er ontspiegelde glazen in moesten. Het gevolg is, dat alles enorm in de glazen weerkaatst, wat mogelijk een oorzaak is van mijn, nagenoeg dagelijks terugkerend, hoofdpijn. Ten tweede: de onderkant van het montuur komt steeds aan mijn wangen. Als ik praat, als ik lach. Het montuur is van kunststof en uit een stuk gegoten, waardoor er niets aan bijgesteld kan worden. De bril “klemt” als het ware en dat zit niet lekker. Deze bril had ik gekocht bij Specsavers. In Nässjö. Als je daar binnen een jaar na de oogmeting een nieuwe bril koopt, hoeft er geen nieuwe meting gedaan worden. En ik had nog een geldige tegoedbon van 50% korting.

Om precies tien uur reden we Nässjö binnen en dachten we, dat we het eerste winkelende publiek waren. Daarmee zouden we geen moeite hebben met het vinden van een parkeerplaats. Dat viel echter tegen. Op de vierde parkeermogelijkheid, helemaal aan het einde van de lange winkelstraat, vonden we een braakliggend terrein, waar meer auto´s stonden. Bij de meeste parkeervakken stond niettemin een bordje met een bedrijfsnaam. We waren dan ook niet helemaal 100% zeker of we er wel mochten parkeren… We zagen echter twee lege plaatsen waar geen tekst te lezen was. Dat was zo verweerd, dat er volgens ons niets meer stond. Voor alle zekerheid deden we de parkeerschijf achter het raam en liepen vervolgens naar de brillenwinkel. Ik zocht in de verschillende displays naar een montuur die me goed op de neus stond en ik leuk vond. Na diverse modellen te hebben gepast, bleef ik uiteindelijk aan eentje hangen, die ik als eerste had gepakt. Nadat we alle gegevens hadden ingevuld en de bril hadden betaald, vertelde de dame, dat het ongeveer twee weken zou duren voordat we de bril op konden halen. Zodra de bril er is krijgen we een sms’je.

Hierna liepen wij door een overdekt winkelcentrum en stapten we even kort bij een apotheek naar binnen: we kochten een doosje jodiumtabletten. Daar werden we op attent gemaakt door Daniëlle. Zij hadden ze ook al in huis gehaald. En meer mensen in Nederland, want de tabletten waren uitverkocht (geweest). Aan dergelijke tabletten hadden wij eerlijk gezegd niet gedacht. Echter vanwege de drones boven de kerncentrales in Zweden en de Russische straaljagers, die het luchtruim af en toe schenden, zou het wellicht verstandig zijn, om ze toch in huis te hebben. In het doosje zitten tien jodiumtabletten van 65 milligram, die bescherming bieden als er radioactieve straling in de lucht komt. Na een “ongeluk” met een kerncentrale of na een aanval met radioactieve wapens. De jodiumtablet bevat kaliumjodide en biedt bescherming voor de schildklier. Om schildklierkanker te voorkomen als je radioactieve straling inademt. Voor volwassen is het voldoende om twee tabletten in te nemen. Die bieden vervolgens jarenlange bescherming. De tabletten blijven ongeveer tien jaar goed, mits je ze droog bewaard bij kamertemperatuur.

En toen was het tijd voor een kopje koffie! Bij een gezellig bakkertje op de hoek van de straat kochten we een kopje koffie en daarbij een heerlijk belegd broodje. We hadden geen zin aan iets zoets deze keer. Het broodje was duidelijk vers gebakken en belegd met van alles en nog wat. Om je vingers bij af te likken! Na deze rustpauze liepen we terug naar de auto. Nadat we de hoek omkwamen keken we beiden meteen of er een gele strook achter de ruitenwisser zat. De bekende gele kassabon wat een parkeerbon betekent. Gelukkig was dat niet het geval. In tegenstelling tot hetgeen onze vrienden Klaas en Reinie vorige week bij de Ica in Tranås overkwam. In hun onwetendheid parkeerden zij hun auto op de kleine parkeerplaats, meteen naast de Ica. Niet wetende, dat ze daar een parkeerschijf moesten gebruiken. Bij terugkomst… Ja, een bon. Balen! Wij hadden er geen en konden zodoende opgelucht wegrijden. Onze volgende stop was het winkelcentrum aan de andere kant van Nässjö, waar onder andere de Rusta en Öob zitten.

Toen we bij een van de twee winkels binnenliepen begonnen we beide spontaan te grinniken. Wat was het geval? We hebben in de camper een paar vochtvreters staan. Die moeten zoveel mogelijk nattigheid opzuigen, zodat de camper van binnen zo droog mogelijk blijft. Alleen raken die dingen natuurlijk vol en we konden nergens navulzakjes vinden. Daarom hadden we dezelfde Klaas en Reinie gevraagd een paar mee te nemen, wat ze deden. En hier? Stonden er stapels vochtvreters en navulverpakking!

Op het moment, dat we alle gekochte spulletjes in de auto hadden gelegd, zagen we dat het al half een was. Tijd voor een warme hap! Bij datzelfde winkelcentrum is een Chinees restaurantje gevestigd, waar op doordeweekse dagen een lopend buffet is. Daar zijn we al vaker geweest om iets op te halen. We besloten om er nu te gaan zitten eten. Het heeft ons heel goed gesmaakt en na bijna drie kwartier reden we er met een goed gevulde maag weer vandaan. Nog even de huishoudelijke boodschappen gedaan en toen naar huis!

Tegen half drie verlieten we Nässjö en reden we via Eksjö weer richting het noorden. We konden nog niet direct naar huis rijden, omdat we nog een pakketje op moesten halen bij een postagentschap in Aneby. Het kattenluikje in de achterdeur is namelijk kapot gegaan en Ebba kon er nog maar moeilijk in en uit komen. Online had ik een nieuwe gekocht en die was vandaag af te halen. Tegelijkertijd haalde Heiko bij de Huskvarna winkel de eerder afgegeven kettingen voor de kettingzaag weer op. Die waren weer geslepen en als nieuw. Om iets over drie uur waren we thuis en kon de auto leeg gepakt worden. We waren zes uur onderweg geweest! Erg vermoeiend. De autorit was twee keer drie kwartier en re-de-lijk te doen, echter het winkelen, slenteren en ook het in- en uitstappen was erg zwaar. Toch: het goede gevoel overheerste!

In Aneby was er veel te doen op de markt. Het bleek, dat twee organisaties leden probeerden te werven. Ten eerste was er de FAK. De Frivilliga Automobil Kåren (vrijwillige automobiel corps) is een landelijke vrijwilligersorganisatie, die tot taak heeft chauffeurs bij te scholen, om in een crisissituatie “druk verkeer te begeleiden”. Men heeft een breed netwerk van contacten en werken samen met andere organisaties, overheden en bedrijven. Het bedrijfsconcept van FAK is, om samen met hun leden het vermogen te ontwikkelen, om voertuigen te besturen en logistieke apparatuur te hanteren. Men staat autoriteiten, regio’s en reddingsdiensten bij ​​tijdens crises en oorlogen. FAK zal in dat geval een steun zijn voor de Zweedse strijdkrachten.

Daarnaast was er de FRO: Frivilliga Radio Organisationen. Dit is een vrijwillige defensieorganisatie, die de totale defensie bemant met getraind personeel op het gebied van radiocommunicatie, signaalbescherming en cyberbeveiliging. Totale verdediging wordt gedekt door, zowel militaire, als civiele verdediging. Iedereen kan lid worden. Men biedt (jongeren-) cursussen aan met de mogelijkheid, om het militaire leven uit te proberen en voor degenen die meer willen leren over netwerktechnologie en cyberbeveiliging. Men werft personeel voor oorlogsposities, vooral bij verhoogde paraatheid en oorlog. Zoals nu. Daarnaast ondersteunen ze de samenleving bij verschillende crises. De 23 afdelingen, verspreid over het hele land, kunnen steun bieden aan bedrijven en bijvoorbeeld onderdelen van het leger, die communicatiehulp nodig hebben (de verbindingsdiensten). Er is toch wel het een en ander hier in Zweden gaande…

2 gedachten over “Naar Nässjö geweest!”
  1. Hej Pim!
   Wat attent van jou, om het niet alleen te lezen, maar ook aan ons door te geven! In het eerstvolgend bericht ga ik het zeker noemen. We hadden er al iets over gehoord, maar met de link: prima informatie!
   Erg bedankt voor jouw melding!

   Fijne dag vandaag en geniet van de dag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.