Geen widgets gevonden in de zijbalk

Wát een verschil met het weerbeeld van gisteren en dat van vandaag! Gisteren was het nog 32 graden in Tranås en vielen de mussen spreekwoordelijk dood van het dak. Vandaag was het “slechts” 20 graden en viel er 70 milliliter regenwater! Bij een temperatuur van 32 graden en in de felle zon was het werken buiten haast geen doen. Echter vandaag was het ook geen pretje. Beide dagen hadden iets te veel van het goede. Gisteren had Heiko de hele dag een rieten hoed op, om de sterke zonnestralen tegen te houden en om het hoofd koel te houden. Vandaag was die hoed vervangen door een muts van de regenjas. De flinke regenbui, die nagenoeg de gehele ochtend duurde, was natuurlijk fantastisch voor de natuur. De bui was dermate heftig en langdurig, dat het echt zoden aan de dijk zette voor de kurkdroge grond. En toch… Als je na de middag met een schep een beetje grond opzij schepte, bleek dat de grond na 10 centimeter nog volledig droog was! Oftewel de wortels van de bomen hebben nagenoeg niets van het regenwater kunnen opzuigen: het water bleef aan de oppervlakte.

Vanwege die regen was het dus geen optie om buiten iets te doen. De meeste werknemers van Örtengren waren thuisgebleven, maar Heiko kon verder werken aan de houten bakken waar de planten en struiken ingezet gaan worden. Zodoende werd de zaagmachine wederom gestart en de verschillende planken in eenzelfde lengte gezaagd. Hij had drie bakken van 2 meter breed en vier meter lang en 35 centimeter hoog klaargemaakt en verder twee stuks van 1,5 meter bij 4 meter. Die laatste twee hoefden maar 15 centimeter hoog te zijn, omdat daarin kleine bloempotten kwamen met verschillende plantjes.

Twee uur later diende zich een andere klus voor Heiko aan. De eerder geleverde prullaria, die elke gemiddelde bloemenzaak verkoopt, stond nog in grote dozen op de grond. In een van de grote ruimtes. Dat nam erg veel vloeroppervlakte in beslag. Prullaria in de vorm van vele roestige ijzeren kroontjes waar een bloembak in past. In twee verschillende groottes. Eveneens geverfde kroontjes in wit en zwart. Bloembakken in wit en zwart en in twee verschillende lengtes. En verder nog diverse plastic bloempotten. Dat moest opgeruimd worden in de nieuw gebouwde stellingen in diezelfde grote ruimte. Met vereende krachten gebeurde dat. Dat leverde veel ruimte op de vloer op en een goed overzicht in de schappen. Die stelling is hoog en zodoende moest er een ladder aan te pas komen, om de spullen op de bovenste plank te krijgen.

Ik stapte vanochtend om tien uur in de auto, om richting Aneby te rijden. Maar wat een weertje! Het regende vanochtend aan een stuk door. Toch moest ik weg, want vandaag moesten de watermonsters ingeleverd worden. Zoals gezegd hadden we vorige week een koeltasje met drie flacons ontvangen en die flacons vulde ik vandaag met water uit onze keukenkraan. Water uit onze bron. Nadat de flacons volgens de bijgeleverde instructies gevuld waren, deed ik ze in de koeltas en deed daar de twee bevroren koelelementen bij. Met dat pakketje reed ik naar het gemeentehuis in Aneby.

Rond het middaguur zou een koerier het koeltasje ophalen en naar het laboratorium in Linköping brengen. De koerier komt alleen op dinsdag en daarom moest het pakketje vandaag tussen tien en twaalf afgeleverd worden. We zijn uiteraard erg benieuwd naar de resultaten. Alhoewel die waarschijnlijk wel een paar weken op zich laten wachten. Het een en ander zal wellicht op kweek gezet worden. Toen ik toch in Aneby was stapte ik gelijk even bij de apotheek naar binnen, om herhalingsmedicijnen te halen. Daarmee werd de rit weer iets efficiënter. Helaas moest ik daar erg lang staan te wachten en dat was niet in het voordeel van mijn rug. Eenmaal weer thuis was de opluchting groot: koffie!

Op de terugweg keek ik, zoals eigenlijk altijd, even naar de waterval van Stalpet. Met die regen moest er toch wel gigantisch veel water stromen. Helemaal niet! Er stond zelfs een van de twee volledig leeg! Hoe bijzonder. Even later, op de weg van Aneby via Blå Grindar naar Ödarp stak er nog een grote groep wilde zwijnen over! Ik gok een viertal volwassenen met zeker een stuk of tien jongen! Die heb ik nog niet vaak in levenden lijve gezien. Leuk hoor! En laat ik nou net op dat moment de camera niet in handen hebben… Het regende pijpenstelen en daarmee dacht ik geen leuke foto´s te kunnen maken. Mis! De laatste twee zwijntjes kwamen nog in beeld, zij het ontzettend wazig. Zoals de groep hierboven hád ik ze kunnen vastleggen, maar helaas pindakaas!

Na de middag regende het niet zo extreem meer en ging Heiko links en rechts nog van alles opruimen op de nieuwe locatie van het bedrijf. Eveneens op de oude locatie. Daar stonden bijvoorbeeld nog vele bloempotten met uitgebloeide narcissen en amaryllis en nog “een paar dingetjes” meer. Dat kon allemaal op de aanhanger en naar de stortplaats gebracht worden. Het werd een overbeladen aanhanger, maar er was weer flink opgeruimd. Er zullen overigens nog vele vrachtjes moeten volgen, voordat de oude locatie leeg en opgeruimd is. Die oude locatie denkt Örtengren te kunnen gaan verhuren. De laatste actie voor Heiko vandaag was het leeghalen van een aantal bloembakken op daktuinen van drie verschillende appartementsgebouwen. De planten waren uitgebloeid en moesten verwijderd worden. Die grote panden stonden aan de drukke winkelstraat, de Storgatan (de hoofdweg) en zodoende was het lastig om de bedrijfsauto dicht bij het werk te kunnen parkeren. Zo´n klus is feitelijk leuk, omdat je op plaatsen komt waar je anders nooit komt. Als je door de Storgatan loopt, heb je geen idee, dat daarachter die hoge gevels nog tuinen liggen!

Vanmiddag had ik “ruzie” met het weer! Zoals dagelijks doe je een paar huishoudelijke taken, om het in en om het huis netjes te houden. Vandaag stond al vroeg de wasmachine aan. Vanmiddag zou het niet meer regenen en de voorspellers hadden gelijk. Gedeeltelijk! Op het moment dat het droog was kwam het zonnetje er zelfs bij: was ophangen! Maar ik denk, dat ik nog niet boven was, toen ik de eerste regendruppen alweer hoorde vallen: was binnen halen! Na drie uur was het al langere tijd droog en werd het weer lichter in de lucht: was ophangen! Je raadt het al: binnen tien minuten regende het weer: was binnen halen! Nee, daarna heb ik niet meer op een droog moment gewacht: droger aangezet!

Calle Roman is al 33 jaar eigenaar van Grenna Polkagriskokeri, de meest bekende uit zuurstokkenstad Gränna. Alleen werd dit voorjaar bekend, dat het beursgenoteerde bedrijf Humble Group het bedrijf overneemt. De eigenaar is er nagenoeg van overtuigd, dat alle personeelsleden er kunnen blijven werken, omdat hij denkt, dat het bedrijf niet uit Gränna wordt gehaald. Roman richtte het bedrijf 33 jaar geleden op: wat betekent het voor hem, om het bedrijf te verkopen? “Het voordeel is de financiële positie die de kopers hebben. Zij kunnen in de toekomst investeren.” Hopelijk krijgt de voormalige eigenaar gelijk en blijft het bekende bedrijf in Gränna.

“Turkije heeft dinsdagavond tijdens de NAVO-top in Madrid “Ja” gezegd tegen de aanvraag van Zweden en Finland voor het NAVO-lidmaatschap! In het akkoord van dinsdag, waarin de voorwaarden zijn vastgelegd voor Turkije, om de NAVO-aanvragen van Zweden en Finland goed te keuren, staat: “Finland en Zweden zullen onverwijld en grondig handelen in afwachting van Turkije’s uitzettings- of uitzettingsverzoeken van terrorismeverdachten, rekening houdend met door Turkije verstrekte informatie, bewijs en inlichtingen, en het noodzakelijke wettelijke kader scheppen om uitlevering en veiligheidssamenwerking met Turkije te vergemakkelijken, in overeenstemming met de Europees Verdrag inzake uitlevering.”

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdagavond een tienpuntenakkoord gepubliceerd. Dit betreft onder meer de Zweedse wapenexport naar Turkije en dat Zweden de Koerdische bewegingen YPG en PYG of de Gülen-beweging niet mag steunen. Nu staat niets Zweden en Finland nog in de weg, om lid te worden van de NAVO. Het besluit om beide landen bij de NAVO uit te nodigen zal morgen worden genomen, aldus secretaris-generaal Stoltenberg van de Defensiealliantie. De gesprekken tussen Zweden en Turkije zullen morgen in Ankara worden voortgezet, stelt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken stelt, dat volgende week toetredingsonderhandelingen zullen plaatsvinden in Brussel. Premier Andersson zegt, dat de overeenkomst, die werd bereikt na vier uur intensieve onderhandelingen “over het algemeen goed is voor Zweden en de veiligheid van het Zweedse volk”.

2 gedachten over “Na regen komt zonneschijn. Én andersom!”
 1. Ja, ik weet er alles van, van het weer. Wij zijn maandagmiddag vertrokken, wat eerder vanwege de boerenprotesten ( alleen bij Boerakker een aantal boeren in de berm, maar voor ons aan de goede kant.
  Het bleef de hele middag droog, wel bewolkt met een stevig wind, maar niet koud. Moest ook niet want we hadden geen jassen mee, die zijn wel in Gafsele.
  Een voorspoedige overtocht, maar in Malmö stond een stevige wind, was het zwaar bewolkt en maar 16 graden.
  Hoeverder we kwamen hoe kouder het werd en daar kwam ineens toch een water uit, niet normaal. Afijn, we zaten droog en het was niet erg druk.
  Na Örebro werd het wat lichter en ook wat droger. Nu een dan nog een bui en de temperatuur liep steeds verder op op het laatst was het 25 graden met de zon.
  Onderweg bij de ICA maxi boodschappen gehaald, dus nu in de rust.
  Vanmorgen hier ook behoorlijke regenbuien bij 22 graden, dus het is hier benauwend warm.
  We gaan een paar mooie weken i Sverige tegemoet hopen we.
  Hälsningar från Lappland

  1. Hej!
   Dus jullie zijn al in het noorden: Välkommen!
   De reis ernaartoe was zeg maar “sterk afwisselend” qua weer. Wat een verhaal. Blij, dat jullie veilig zijn aangekomen!

   Vi önskar er en mycket trevlig vistelse i vackra Lappland! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.