Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het zou vandaag een behoorlijk warme dag worden. Rond de 30 graden. Daarom had ik gisteren nog even een paraplu opgehangen. Eigenlijk een paraplu op z´n kop: een waterbakje voor vogels. Nu het de laatste dagen droog is en ook nog eens niet echt koud, is er niet veel water meer. Zelfs niet meer in onze vijver. Die staat nagenoeg droog. Men waarschuwt niet voor niets, dat we allemaal erg moeten opletten met vuur, om berm- en bosbranden te voorkomen. Het is kurkdroog overal. Nou weet ik niet of dit waterbakje voor de vogeltjes wel op de juiste plek hangt, want de keukendeur staat immers de hele dag open. Maar even in de gaten houden en anders verhuizen!

Hoewel Heiko had aangeboden, om de boodschappen na zijn werk te doen, ging ik vanochtend vroeg zelf naar Tranås. Ik kon me voorstellen, dat hij na een werkdag in de tuin en daarmee in de felle zon, het wel gehad had. Dan zou je het liefst meteen naar huis gaan en niet nog eerst langs de supermarkt. Eveneens was het weer een goede test voor mijn rug. Nog maar tien minuutjes van huis werd mijn rit beloond, door het zien van een familie kraanvogel! Helemaal links een volwassene met een jong en rechts eveneens. Wat zijn die jongen al groot! Wel even iets anders dan de vijf jongen van de grauwe vliegenvanger…

In Tranås ging Heiko vanochtend eerst als “timmerman” aan de slag. Örtengren had laatst een giga grote partij planten, bomen en struiken in Nederland gekocht via bemiddeling door Heiko. Die partij stond allemaal met de plastic bloempot rechtstreeks op het asfalt, op de parkeerplaats voor de nieuwe zaak. Met de hoge temperaturen van de laatste tijd wordt dat asfalt echter heel erg warm en daarmee verdampt al het water in de bloempotten in no-time en verdrogen de worteltjes van de planten. Er moest het afgelopen weekend zelfs twee keer per dag gesproeid worden. Een klusje dat per keer drie uur in beslag neemt. Dat moest anders!

Zodoende werden er nu een aantal houten bakken (frames) in elkaar getimmerd van twee meter breed en vier meter lang. Daarin komen later houtsnippers vermengd met turfmolm. De planten en struiken worden daar vervolgens met de plastic bloempot ingezet. Daarmee blijven ze vrij van het asfalt én als ze daarna weer bewaterd worden, wordt het water een tijdje vastgehouden door de houtsnippers en de turfmolm. Het hout voor de bakken had Örtengren rechtstreeks bij een houtzagerij gekocht. Het is ongesorteerd hout en in de stapel zit dan ook van alles. De planken hebben verschillende lengtes, diktes en breedtes. Er moest dus eerst van alles bij elkaar gezocht worden om een “mooie bak” te kunnen maken. Heiko vond het leuk om weer eens iets anders te doen! Variatie in het werk is echt zijn ding.

Na de middag reed Heiko naar een klant waar stenen gelegd moeten gaan worden. Daar was hij eerder met collega Palle geweest om de boel uit te graven en daarna zand met grof vermalen rots weer terug te leggen. Nadat dat was aangetrild bleef de klus even stilliggen, in afwachting van de te leggen stenen. Die zijn nu geleverd en zodoende kan de klus voortgezet worden. Vanmiddag kwam er een vrachtwagen met een paar kuub stenmjöl, zand met fijn vermalen rots, waar de stenen uiteindelijk in gelegd gaan worden.

Voordat de stenmjöl gelegd kan worden moesten buizen op de juiste hoogte neergelegd worden. De bovenkant van die buizen is de onderkant van de te leggen stenen. Met die buizen wordt zodoende de bovenkant van de stenmjöl aangegeven. In dit geval moeten die buizen ten opzichte van elkaar horizontaal gelegd worden en moesten ze alle drie op dezelfde afloop komen te liggen. Een nauwkeurig klusje, maar met behulp van de waterpas én een gezond portie geduld lukte dat. De klus ligt nu klaar voor het neerleggen van de stenmjöl. Helaas zat de werkdag er na deze actie op. Wellicht wordt hier morgen verder gewerkt.

Als dat geen dubbele verkoeling is weet ik het ook niet meer! Heiko kwam terug van het werk en was behoorlijk warm geworden. Toen bood het zwembad uitkomst! Er waren in de loop van de dag nog een paar litertjes koud water bij in gedaan, want de zon had al behoorlijk veel verdampt. Daardoor was het ook een échte verkoeling. Daarbij kreeg hij nog een drop-ijsje. Een nieuw soort ijs, welke ik vanochtend had gekocht. Waarom ik er niet bij in het zwembad zit? Dit keer niet. Ik koos voor een beetje verkoeling in de schaduw van een oude lampenkap. Hoezo “hoe ouder hoe gekker…”?

Omdat er voor morgen regen wordt voorspeld, ging Heiko na het warm eten nog snel even het gras maaien. Het was nog niet extreem hoog en het zou nog kunnen wachten tot zijn vrije woensdag, maar ja als het gras dan nat is, knipt het niet zo gemakkelijk. Toen hij na een paar rondjes maaien er aan dacht om de gras-opvangbakken leeg te gooien, reed hij naar het dijkje waar we het gras altijd opgooien. Hij stopte de maaier, stapte eraf, deed de deksel omhoog en zag dat hij een opvangbak kwijt was geraakt. Hij keek de tuin rond en zag inderdaad ergens in een bocht van de tuin de bak liggen. Die was zo vol en zwaar geworden en er na een paar hobbels in het grasveld afgevallen. Nou ja zeg… Daarna ging het verder goed met het maaien en een uurtje later was het gefikst. Het ligt er weer mooi bij.

Morgen vindt een ontmoeting plaats tussen de Zweedse premier Andersson, de Turkse president Erdogan, de Finse president Niinistö en de NAVO. Dit om de NAVO-aanvraag van Zweden en Finland te bespreken. Het valt te betwijfelen of de bijeenkomst een doorbraak zal betekenen in de houding van Turkije ten opzichte van Zweden en het Finse NAVO-lidmaatschap. “Turkije verwacht een duidelijk Zweeds en Fins standpunt tegen de Koerdische guerrillaorganisatie PKK en de Syrisch-Koerdische partij PYD en haar gewapende tak YPG”, aldus een Turkse woordvoerder. Zaterdag spraken Andersson en Erdogan aan de telefoon, een gesprek dat Andersson omschrijft als “goed”. Minister van Buitenlandse Zaken Linde durfde onlangs echter niet te beloven, dat Zweden groen licht zou krijgen van Turkije. Ze noemt de lopende discussies intens. Linde zegt te hopen dat er uiteindelijk toch een akkoord kan worden bereikt, ondanks de verschillende opvattingen die tussen partijen heersen. “Zoals bij alle onderhandelingen kun je aangeven, dat je over sommige dingen een andere mening hebt, maar je kunt eveneens elkaars verschillende ingangen respecteren”.

Volgens de laptop was het vandaag geen 30 graden, maar zelfs 32! Dat zijn geen leuke temperaturen meer. Voor de groentetuin lijkt het niet zoveel uit te maken. Die staat er na de warme periode eigenlijk best wel redelijk voor. De aardappelen groeien als kool. Evenals de aardbeien. Nou moet ik eerlijk zeggen, dat het meer de planten zijn die groeien en nog niet zozeer de aardbeien zelf. Er zitten al wel behoorlijk veel in de plantjes. We blijven daarom maar gewoon doorgaan met het af en toe water geven. De opbrengst van de rabarber valt dit jaar een beetje tegen, omdat daar nog maar twee keer van geplukt kon worden. Volgens Heiko zijn vader moeten wij ze voor het volgend jaar ergens anders poten. De rabarberplant trekt namelijk behoorlijk veel voeding uit de grond. De planten staan nu al drie jaar op dezelfde plek, dus zal die grond wel uitgemergeld zijn. Na dit seizoen gaan we ze zeker verpoten en zullen we een mooi nieuw plekje voor ze bedenken! Ook zal de grond in de groentetuin weer verrijkt worden met paarden- of koeienmest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.