Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vroeg op pad gaan heeft ook zijn voordelen… De laatste dagen is het buiten nog pikdonker, als Heiko uit bed stapt en in de keuken zijn broodjes voor de komende werkdag smeert. Als hij vervolgens tegen half zeven uit Ödarp vertrekt, is het inmiddels bijna licht. Ja, dan komt de zon op! Dat leverde vanochtend wel een heel bijzonder en schitterend beeld op. Hij was nog maar tien meter van onze oprit weggereden toen hij richting het oosten deze lucht zag. Met de camera van zijn nieuwe mobieltje kon hij die mooie oranjerode gloed in de lucht gelukkig heel goed vastleggen. WoW! Is het niet prachtig?

Een paar kilometer verderop, over de weilanden van Edhult, zag hij opnieuw die prachtige lucht. Die lucht veranderde overigens elke paar seconden. En er was meer! In het weiland stond een familie ree. Een mannetje (reebok), een vrouwtje (reegeit) en twee jonkies (reekalven). Kijk, dat is weer fantastische mooie start van de dag. Wat toch heerlijk, dat we hier zo te midden van de dieren wonen en dat we ze regelmatig in hun eigen leefomgeving kunnen zien. Heerlijk gewoon!

De klus, waar Heiko en zijn collega Anton dinsdag aan waren begonnen, werd vandaag afgemaakt. Van de hele brede, hoge en lange heg van coniferen werden vandaag de laatste uitlopers weggeknipt. Dat deden ze, door een pallet boven op de heg te leggen, zodat ze daar op konden steunen. Zo konden ze de uitlopers, die precies in het midden van de drie meter brede heg zaten, weg knippen. Het was af en toe een kwestie van flink balanceren, echter het is hen gelukt om de heg ook aan de bovenkant redelijk vlak te krijgen. Toen begon het opruimen van alle takken. In totaal hebben ze deze dag vijf volle aanhangwagens naar de stort in Tranås gebracht. Daar waren ze nagenoeg de gehele dag mee bezig. De bewoners kunnen in ieder geval weer eventjes met de heg vooruit.

Het laatste uurtje werd besteed aan het aanvullen, aanstampen en uitvlakken van zand: op een dak van een appartementencomplex. Dat appartementencomplex staat aan de grote, lange winkelstraat van Tranås. Onder zijn winkels gevestigd en daarboven drie lagen woningen. Boven de winkels zit aan de achterzijde een dakterras met gras en een plein van tegels. Men had lekkage gehad in de winkel onder dat dakterras en om dat lek te kunnen vinden, moesten op een punt alle tegels verwijderd worden en het zand weggegraven worden. Daarna volgde een dak inspectie en bleek, dat er geen lekkage was!

Nader onderzoek werd gestart en toen ontdekte men, dat de lekkage in een keukenkastje van een appartement op de eerste verdieping zat! Het zand kon nu weer teruggelegd worden en volgende week mag Heiko daar de tegels ook weer terug leggen. Hij is inmiddels een “echte straatlegger” geworden zo langzamerhand. Vanaf het dak hadden ze een wijds uitzicht over een deel van Tranås. Alleen dat was helaas niet het allermooiste deel van de stad: ze keken op de spoorlijn…

In de tuin komen de eerste paddenstoelen tevoorschijn. Dit is een fraai wit exemplaar, in de nabijheid van het trollenhuisje. Op zich is deze nog wel mooi. We hebben ook hele grote grauwe, bruine exemplaren in de tuin staan. Die zien er niet uit! Zo hebben we ook al een keer gegoogeld, om te kijken welke paddenstoelen je kunt eten en welke (beslist) niet. Eveneens kochten we er een boekje over, maar vooralsnog wagen we ons niet aan het eten van allerlei, voor ons, onbekende en soms exotisch uitziende paddenstoelen. In dat opzicht zijn we nog geen echte Zweden. Die lopen hier nu namelijk met emmers en mandjes in het bos, om lingon te plukken (rode besjes) en paddenstoelen (cantharellen). Beide zijn niet aan ons besteed. Voor de cantharellen doen ze hier volgens mij bijna een moord! Zo gek zijn ze er op. En als men eenmaal een goede plukplek heeft gevonden, doen ze daar heel geheimzinnig over. Ha ha! Wij lachen erom, maar hier is het echt wel “een dingetje”.

Voor het avondeten had ik vandaag gekozen voor aardappelpuree met rode kool en als vlees de bekende Zweedse gehaktballetjes. Vooral bekend van het IKEA restaurant. Over de aardappelpuree doen wij de laatste tijd trouwens vaak patatkruiden en dat maakt het net even iets smakelijker. Bij de gehaktballetjes namen we hallonsylt, een soort dikke jam van frambozen. Dat kun je hier per emmertje kopen. Het wordt dan ook voor van alles en nog wat gebruikt. Hier bijvoorbeeld als ik een pak yoghurt klaar maak voor gebruik. Dat meng ik dan vaak met fruit, slagroom, vanillesuiker, suiker en de hallonsylt. Verder gebruik ik het regelmatig bij het bakken. Het emmertje was leeg, maar gelukkig reed Heiko vandaag na het werk nog eventjes langs de Lidl en nam hij weer een volle emmer mee. Eigenlijk ben ik helemaal niet zo gek op die Zweedse gehaktballetjes (niet verder vertellen), maar met dit sausje erbij lust ik ze juist heel graag!

Grenzenloos (grenzenloos.nl) had twee bijzonder interessante items in hun nieuwsbrief staan, die we hier zeker willen noemen. Het eerste item: “Second Home Beurs. Het is weer zover! De jaarlijkse Second Home Beurs wordt dit jaar gehouden van 30 september tot 2 oktober in de Jaarbeurs in Utrecht. Bezoek de beurs en bestel daarvoor nu vrijkaarten via de onderstaande link! Het jaarlijks terugkerende evenement biedt deskundige financiële en juridische informatie over de aankoop van onroerend goed in het buitenland. Rendement, fiscaliteit, verhuren, verzekeringen… En alles specifiek per land. Al je vragen kunnen tijdens de beurs beantwoord worden. De beurs trekt jaarlijks bijna 20.000 bezoekers die de (dit jaar) 26 vrij toegankelijke seminars over verschillende onderwerpen als onder andere financiering, juridisch en fiscaal, verzekeringen en het verhuren van je woning verzorgen. Specialisten met jarenlange ervaring die jouw vragen per land van interesse kunnen beantwoorden zijn drie dagen lang van 10:00 tot 17:00 non-stop aanwezig. Via deze link kan je nu je vrijkaarten en gratis beurstijdschrift reserveren: secondehome.nl.”

Het tweede item van Grenzenloos: “Belastingvoordeel tweede woning. Droom je er weleens over, om een vakantiewoning in het buitenland te kopen of misschien wel een tweede woning en je langzaam maar zeker in je lievelingsland te vestigen? Na het artikel over de Second Home Beurs vandaag nog meer goed nieuws, voor als je het nog niet wist: je kan er zo maar belastingvoordeel mee opdoen! Over het algemeen heft Nederland meer belasting over je spaargeld, box 3, dan dat de meeste buitenlandse landen heffen op jouw woning aldaar. Een tweede woning zal namelijk in de meerderheid van de gevallen belast worden in dat land en niet in Nederland. Dit is vastgelegd in verschillende belastingverdragen die de Nederlandse overheid heeft afgesloten met vele landen. Investeer je je spaargeld dus in een tweede woning in het buitenland, dan ontloop je de hogere heffing van box 3 op je spaargeld door de corresponderende belasting op je investering in het buitenland te betalen. Je hebt in Nederland immers een vrijstelling om te voorkomen dat je dubbele belasting betaalt. Maar laat je adviseren door echte experts en breng een bezoekje aan de Second Home Beurs! Kaarten zijn hier gratis te verkrijgen: https://www.secondhome.nl/tickets.”
Wellicht zijn deze twee artikelen interessant voor jou…

4 gedachten over “Mooie zonsopkomst met familie Ree”
  1. Hej Wilfred!
   Goed hè? De foto´s waren altijd dof en er leek een blauwe gloed over (nagenoeg) alle beelden te liggen. Die tijd hebben we gehad. “Lang leve de nieuwe mobiele telefoon!”
   Gr. Heiko

 1. Leuk dat Heiko nu nog veel enthousiaster is geworden, met foto’s nemen! Leuk hoor!
  En die spoorrails, loopt die naar Örebro? Want dan zou ik hierover met de trein zijn gereden, met mijn oma. Het verhaal heeft hier een paar maanden geleden gestaan.
  Ben benieuwd wat ik hier straks te lezen krijg van Joke.

  1. Mooie foto´s hè? Ben best wel een beetje jaloers…
   Je kunt inderdaad over dit spoorlijn naar Örebro, Wilma. Treinen daarnaartoe rijden al sinds 1856. Verder kan ik er niet veel over ontdekken.
   Maar dat jij over dit stukje spoorrails hebt gereden: bijna zeker weten 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.