Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend meteen nadat we waren opgestaan scheen de zon. En wat kwam die mooi op! Eerst werden alleen de toppen van de bomen beschenen. Alsof het “gouden” bomen waren. Naarmate de zon hogerop kwam, werden de bomen verder naar beneden verlicht. Het had vannacht opnieuw gevroren en er was ijzelvorming aan de bomen, wat het effect van “zilveren” bomen versterkte. Dat was genieten.

De peertjes die Heiko vrijdag meegekregen had van Martin en Marijke aten wij gisteravond. De stoofpeertjes waren bereid naar het recept van Marijke haar moeder. Dat recept verschilt behoorlijk van de manier waarop wij het zelf altijd klaarmaken. Onze peertjes zijn altijd zoet en deze waren zuur(er). Zo zie je maar weer dat er vele recepten mogelijk zijn. Voor de verandering was dit best lekker hoor!

Bij stoofpeertjes hoort (naar mijn mening) vis, dus bakten we twee pangasius in de koekenpan. Een beetje aardappelpuree erbij met daarover patatkruiden en…

Smullen maar!

Gisteren had ik een kerststukje in elkaar geknutseld. Over het resultaat was niet alleen ik zeer tevreden, maar Heiko ook. Wat hij niet wist, was dat ik nog een paar ideeën had. Daar ging ik vandaag mee verder. In de tvättstuga heb ik mijn eigen “kerst-werkplaats” en kan ik in alle rust en ruimte iets in elkaar zetten. Door de jaren heen hebben we veel materiaal verzameld en daarmee kun je leuke dingen maken. Heiko had eerder deze week al takken van de spar geknipt, waarmee ook fijn geknutseld werd. Ideeën doe ik op via onder andere Instagram en Pinterest, waarbij mijn eigen “creativiteit” dan de taken zeg maar overneemt. Na de vele uren achter de computer was dit een heerlijke afwisseling.

Een rommeltje was het wel: overal op het bureautje lagen de takjes, kerstballen, kaarsen, elanden (op een knipper), nepsneeuw en noem het allemaal maar op. Niemand die er daar last van had. Als ik even een pauze nam om iets anders tussendoor te doen, kon het gewoon blijven liggen. Na het andere klusje kon ik gewoon weer verder gaan. Heerlijk! En het is zo ontzettend prettig, om van “niets” “iets” te maken. Op het bureau lijkt het zelfs afval, verwerkt in de stukjes is het daarmee “af”. Toen Heiko even poolshoogte kwam nemen had ik net een kerstmuts opgezet. Het was beneden niet zo heel warm, waardoor ik mijn oren als het ware verwarmde met deze zachte muts. Daarnaast paste hij uiteraard helemaal bij de activiteiten die ik op dat moment deed.

Ook vandaag maakte Heiko een wandeling. Een korte, omdat we na de middag bezoek kregen. Toch lukte het hem weer om een aantal geweldige foto´s te maken. Een paar daarvan waren echt de moeite meer dan waard! Wat zijn de wit besneeuwde bomen en paden, een strakblauwe lucht en een zonnetje toch uitstekende voorwaarden voor prachtige foto´s. Oh ja! Natuurlijk is Heiko zijn nieuwe mobiele telefoon met een geweldige camera uiteraard ook niet onbelangrijk.

Op mijn bewerkingspagina van WordPress, kon ik altijd in een oogopslag zien hoeveel hits er waren geweest op een bepaald bericht. Een hit is een daadwerkelijk bezoek aan bepaald item bijvoorbeeld. Maar ineens, van de ene op de andere dag, is dat weg. Het is waarschijnlijk toch gebeurd, nadat ik iets moest installeren, om de website sneller te maken. Onder andere moest de cache, de digitale prullenbak geleegd worden. Daar werd een programma, een zogenaamde plugin, voor geïnstalleerd. Hiervoor moesten diverse instellingen ingevoerd worden, om het programma te activeren. Heeft het daar wellicht iets mee te maken gehad? Alle instellingen werden wel drie, soms vier keer bekeken, dingen uit- en weer ingeschakeld, echter de hits terugkrijgen gebeurde niet. Gelukkig hebben we ook een plugin, die de statistieken bijhoudt en daarin wordt alles nog wel geregistreerd. Het was alleen handig en leuk, dat het ook op de bewerkingspagina stond. Nu niet meer en dat vind ik erg jammer.
Is er iemand die me daar mee helpen kan? Het internet kan me namelijk ook niet helpen.

Precies op het moment, dat ik op de overloop voor de balkondeur stond en door het raam naar buiten keek, vloog er een vogeltje tegen het raam. Het was een zwartkop meesje. Door de aanvaring met het harde glas viel het vogeltje op zijn koppie in en onder de sneeuw op het balkon. Ik bleef even kijken naar het vogeltje, om te zien of die weer uit de sneeuw zou krabbelen. Dat leek er niet op. Alleen de staartveren kwamen nog boven de sneeuw uit. Ik besloot toch maar even poolshoogte te nemen of er nog leven in zat. Voorzichtig opende ik de deur, groef het vogeltje op en pakte die op mijn hand. Hij leefde nog! Ik nam het arme beestje mee naar beneden en wilde die in een emmer doen met een theedoek eroverheen. Dat heb ik al veel vaker gedaan. In de emmer kunnen ze even veilig voor Ebba tot rust komen, om daarna weer veilig weg te kunnen vliegen. Deze zwartkop mees had echter geen zin in een rustmomentje in een emmer. Daarop zette ik het diertje buiten onder het voederhokje. Daar bleef het nog een tijdje verschrikt zitten, totdat hij weer voldoende bij zijn positieven was en vloog weg. Een hoge boom in.

En toen kregen we bezoek van Martin en Marijke! Bij de koffie, respectievelijk thee had ik deze keer een ostkaka geserveerd. Dat hadden ze nog nooit gegeten. Het is een lekkernij van Småland. Vlakbij ons huis, in het dorpje Brostorp wordt het onder andere ook gemaakt. Je moet wel even wennen aan de smaak en de structuur denk ik, want het is best “anders” en heel machtig. Ost is kaas en als je er dan hallonsylt (een dikke zoete frambozenjam) bij doet en ook nog zoete slagroom, voel je hem wel in je maag. Na die maagvuller gingen we verder met de zelfgebakken kniepertjes. En omdat de slagroom toch op tafel stond, deden Martin en Heiko daar ook maar slagroom op…

We spraken veel over Zweden, hebben wat foto´s bekeken en hebben meegezongen met een kerstliedje dat hier heel vaak op de radio voorbij komt, op de kerstzender. De tekst van dat liedje hadden we een paar jaar geleden al eens uitgetypt, inclusief de Nederlandse vertaling. Voor ons bezoek was dat meteen een kleine cursus Zweedse taal. Ze vertelden ons, dat ze het heel erg naar hun zin hadden. Marijke maakte vele wandelingen rond het vakantiehuis en de sfeer in de woning was volgens hen geweldig. Mooi te horen, want wij hadden het immers geregeld. We hebben weer heel wat bijgepraat, gelachen en tussentijds gegeten…

´s Avonds belden we uiteraard weer met Heiko zijn ouders. Een speciaal telefoontje dit keer, vanwege de verjaardag van Heiko zijn moeder. Ze werd vandaag 87 jaar! Vanzelfsprekend hebben we voor haar gezongen en haar gefeliciteerd. We hadden eveneens een kaart met chocolade laten bezorgen, wat ze op prijs stelde. Er werd net als anders onderhoudend gesproken met goed beeld en geluid, maar toch wel met een grijs randje rond het gesprek: we hadden daar nu moeten zijn. Dat was de afspraak en dat was ook de planning. Helaas kwam mijn afspraak bij de afdeling pijnbestrijding er tussendoor en de ongebruikelijke reactie van mijn lichaam op de injecties. Heel verdrietig, alleen kon het deze keer echt niet. We waren blij te horen, dat er nog wel bezoek was geweest. Hopelijk kunnen we het geannuleerde bezoek snel alsnog doen.

Een verontrustend nieuwsbericht: “Ziekenhuizen onder druk door virusgolf.” De verspreiding van Covid-19, het RS-virus en griep neemt allemaal tegelijkertijd toe en eist zijn tol van ziekenhuizen in het hele land. Het is ongebruikelijk, dat zoveel verschillende virusziekten zich tegelijkertijd verspreiden. In Regio Stockholm gaat de geplande zorg niet door. Denk daarbij aan afspraken, maar ook aan operaties. De afgelopen week werden 9.766 gevallen van Covid-19 gemeld, een stijging van 45 procent ten opzichte van de week ervoor! Tegelijkertijd nam ook het aantal RS-virusgevallen toe met 926, wat 64 procent hoger was dan de week ervoor! Het is volgens de Zweedse staatsepidemioloog niet ongebruikelijk, dat op hetzelfde moment de verspreiding van deze ziektes toeneemt.

De drie genoemde infectieziekten leggen een zware last op de gezondheidszorg. Momenteel is de druk het hoogst op de pediatrische intensive care. Daar ziet men een zeer sterke toename van patiënten als gevolg van vooral het RS-virus. Dit is een luchtweginfectie, die wordt veroorzaakt door het “Respiratoir Syncytieel”-virus. Het virus veroorzaakt vooral ernstige ziekte bij jonge baby’s, die benauwd worden door een ontsteking van de kleine luchtwegen of door een longontsteking. Bij ouderen met een zwakke gezondheid is het RS-virus een vaak voorkomende oorzaak van luchtweginfecties. Uit de laatste cijfers van de Folkhälsomyndigheten, de gezondheidszorg hier blijkt, dat de toename van Covid-gevallen ook deze week lijkt door te zetten. En volgens een deskundige is de piek nog niet in zicht. Als de situatie wordt vergeleken met Denemarken, dat een paar weken voor Zweden ligt qua verspreiding van de infecties, zie je dat het daar nu begint af te nemen. Ze denken, dat het hier ook binnenkort zal afnemen. Hopelijk hebben ze gelijk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.