Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nog even, voordat we met vandaag beginnen, over gistermiddag. We waren bijna thuis toen we voorbij de boomkapperij reden. We zagen nog net, dat een grote machine werd afgeladen. Het was een zogenaamde forwarder of uitrijcombinatie. Ik had hem onlangs al beschreven, maar wist de naam van de machine niet. “Het is een gespecialiseerde exploitatiemachine, die wordt ingezet voor het uitrijden van stammen. De stammen worden met een kraanarm (reikwijdte 6 à 10 meter), met aan het uiteinde een houtgrijper, in een korf geladen en daarna naar de kant van de weg of stapelplaats gereden. Een forwarder kan met 6 of 8 aangedreven wielen, knikbesturing en een scharnier in het midden, de meest uiteenlopende terreinomstandigheden aan.” We schreven al, dat het voor een forwarder wel heel veel werk zou zijn om alle stammen te verzamelen: hij krijgt hulp!

Bij de tweede tijdelijke oprit zagen we, dat ook daar al flink gekapt was. En dat gebeurde door een harvester. Deze machine werd eveneens door ons beschreven. Deze omschrijving vond ik vanmiddag: “Dit is een houtoogstmachine. In één arbeidsgang wordt een boom geveld, ont-takt, opgemeten, wordt het volume bepaald, de stam op lente gezaagd en gestapeld. Eén harvester kan tot 200 m³ hout per dag verwerken. Het verwerken gebeurt door een processorkop op het uiteinde van de kraanarm. De doorvoerwalsen trekken de stam met hoge kracht door de processor, zodat messen tegelijk de takken afstoten. De hydraulisch aangedreven kettingzaag in de processorkop zaagt de stammen op lengte. Dat gebeurt ongeveer drie keer sneller dan met een gewone kettingzaag. Banden-harvesters met 6 of 8 wielen en knikbesturing worden het meest gebruikt, in vergelijking met rupsbanden-harvesters. Nagenoeg altijd wordt een forwarder ingezet na een harvester, om de gestapelde stamstammen op te laden en uit te rijden. Beide machines gebruiken hetzelfde spoor, om efficiënt te werken.” Hier heeft de harvester zijn werk “goed” gedaan: dit deel van het bos is verdwenen…

Nee, met onze nieuwe klover hoeven we daar niet aan de slag te gaan. Die is daarvoor totaal niet geschikt. Wel voor onze eigen voorraad! En weet je wat Heiko het eerst deed vanochtend? Natuurlijk: de klover uit de verpakking halen! Heel voorzichtig werd met een stanleymes het karton doorgesneden en langzamerhand kwam de inhoud van het pakketje tevoorschijn. Het bleek allemaal goed verpakt te zijn met voldoende extra beschermingsmiddelen. De “handvaten” zaten los in de doos, alsook het hakblok en de wielen. Dat moest hijzelf even monteren. En dat alles volgens de instructies van het bijgeleverde boekje. Duidelijke omschrijving. Als eerste zette Heiko de wielen eronder, zodat hij de zware klover van de aanhanger kon rijden en op de vaste grond verder in elkaar kon schroeven. Dat ging heel vlot en even later kwam hij triomfantelijk binnen: “De klover staat klaar voor gebruik!” Wat een prachtige machine. Als hij nou ook nog aan onze verwachtingen voldoet, dan hebben we zeker de juiste beslissing genomen.

Voordat hij echter begon te kloven ging hij eerst de achterwand van de carport afmaken. Daar was hij vrijdag mee begonnen en geëindigd na zeventien planken. De overige zeventien kwamen er vandaag aan. Dat klusje is in ieder geval, tot zover, ook weer geklaard. Nu moeten de afdekplankjes er nog op en daarna kan het geheel geverfd worden. Of dat laatste voor de winter nog lukt is nog maar de vraag. Het moet uiteraard niet te vochtig zijn voor het schilderen en het mag ook niet vriezen. Overigens is het onder de carport nu een stuk donkerder geworden, nu er twee wanden dicht zijn getimmerd. Een lampje of twee, drie aan het plafond is zo langzamerhand geen overbodige luxe. Zeker op de dagen dat het zo grauw is buiten.

We hadden de afgelopen week ook nog wel zon gezien hoor! En op een van die momenten ging ik even de tuin in met de camera. Nog een keer de herfstkleuren in onze tuin vastleggen, voordat alle bladeren op de grond liggen. Doordat het toch nog flink gewaaid heeft moet ik zeggen, dat nagenoeg alle bladeren er al liggen. Behalve die van de appelboom. Zoals altijd krijgt die in het voorjaar als laatste zijn bladeren, waarna hij ze in het najaar als het laatste laat vallen. De bladeren zijn binnen twee dagen volledig verkleurd van groen naar geel. Het zal mij niets verwonderen, wanneer ze binnen twee dagen ook nog eens allemaal op de grond liggen. Het gaat nu allemaal in een rap tempo!

Na het broodje dat we tussen de middag aten werd de klover naar de “plaats des onheils” gereden. Nabij de stapel hout, dat in stukjes was gezaagd. Twee verlengsnoeren werden aan elkaar gekoppeld en op de klover aangesloten. De groene schakelaar werd ingedrukt en… De motor startte en de kloofbijl ging omhoog. In het instructieboekje had Heiko gelezen, dat je de machine eerst even een paar keer zonder belasting moest gebruiken. Dat wil zeggen, dat hij de bijl omlaag moest laten gaan en daarna weer omhoog moest halen. De hydraulische olie moest een beetje op bedrijfstemperatuur komen alvorens die daadwerkelijk aan het werk gezet kon worden. Toen volgde de vuurdoop. Eerst een paar dunne stammetjes en later steeds dikkere stukken. Moeiteloos drukte de bijl door de blokken. Zelfs de stukken hout met een zijtak erin werden moeiteloos gespleten. Alsof je met een mesje door een pakje boter ging! De rest van de middag heb ik Heiko niet meer gezien of gehoord. Wel hoorde ik de klover. Overigens een heel rustig geluidje, in tegenstelling tot onze oude. Na een paar uur lag er een behoorlijke stapel met gekloofd hout, dat vervolgens in het houthok gestapeld moest worden. Dat gebeurde vandaag niet meer.

Afgelopen nacht gingen we (misschien voor de laatste keer) naar de wintertijd. Doordat er ontzettend veel aandacht aan geschonken wordt, kan ik me niet voorstellen, dat dat aan jou voorbij gegaan is. Deze foto vonden we op Facebook. Iemand uit de provincie Groningen had die geplaatst op zijn tijdslijn. Wij Groningers begrijpen de betekenis meteen, maar voor een niet-Groninger is het wellicht een beetje te cryptisch. Je moet weten, dat het drankje dat rechts van de pijl staat, een borreltje is. In het Gronings is een borreltje een “klôkje”. De pijl wijst naar achteren, waarmee aangegeven wordt, dat de “klok” een uur achteruit gezet moet worden. Grappig toch?

De foto is misschien niet helemaal scherp en duidelijk, maar er is een back-up gemaakt! Ja heus! Ik lieg niet! Hier staat het bewijs! Net voor de komst van “de Bende van Vijf” had ik een nieuw programma gedownload: UpdraftPlus. Die “beloofde” de juiste keuze te zijn voor onze website. En laten ze nou daadwerkelijk een back-up hebben gemaakt! Tijdens het instellen moest ik nog even goed nadenken bij een bepaalde vraag: “Wil je een back-up van de database?” Er is namelijk een verschil tussen website en database. Als een back-up gemaakt wordt van je website dan worden alleen de bestanden opgeslagen, die te maken hebben met de gebruikte webbouw-tool. Zoals WordPress. Hieronder vallen dan het gebruikte thema en de plugins (hulpprogramma´s) die zijn geïnstalleerd. Daarnaast worden alle overige bestanden die naar de website zijn ge-upload, zoals foto’s, hiermee ook geback-upt. De gegevens in de database hebben betrekking op de content: teksten en instellingen, die voor anderen op de website zichtbaar zijn. Voor woensdag staat het maken van een nieuwe back-up op het programma. Oh, wat ben ik nieuwsgierig of het werkt!

Deze laatste dag van oktober werd met een mooi schouwspel afgesloten. Een schouwspel in de lucht welteverstaan. Waren de wolken eerst nog grijs en grauw, ze veranderen op enig moment naar oranje in meerdere tinten. We zagen het aan het licht dat de kamer binnenviel. Het huis staat met de voorkant van de kamer naar het westen en daardoor schenen de zonnestralen door het kamerraam. Even voor de laatste keer vandaag met de camera naar buiten. Welterusten allemaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.