Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag vier jaar geleden werd ons derde kleinkind en tweede kleinzoon geboren: Jelte. Zoon van Gert en Elise en broertje van Merle en Daan. Gisteravond kregen we een foto van Elise met daarop het grote cadeau, waar opa en oma Zweden ook aan hadden meebetaald. Een paar weken geleden vertelde Elise al, dat het lastig was om een cadeau voor hem te vinden. Ze hebben al zoveel en vooral omdat hij hun derde kind is. Hij speelt uiteraard ook met de dingen van zijn oudere broer en zus. Toch kwamen ze nog op iets wat ze nog niet hadden: een skelter. Tijdens een korte vakantie eerder dit jaar hadden de kinderen veel plezier beleefd aan een skelter op een vakantiepark. Via Marktplaats vonden ze een mooie, gebruikte skelter en die werd aangekocht. Vandaag mocht hij het kleed eraf trekken en ermee naar buiten. Kijk hem stralen! En terecht, het is een prachtige skelter. Van harte gefeliciteerd, Jelte!

Een van onze trouwe lezers, Wilfred, reageerde op onze aanschaf van de noodradio. Daarop kunnen we via FM en AM de landelijke zenders ontvangen. Hij vroeg zich af, in hoeverre er in Zweden al DAB+ uitzendingen waren. Eerlijk gezegd had ik er nog nooit van gehoord, dus eerst maar eens uitzoeken wat DAB+ is. Google leerde me het volgende: “DAB+ is de digitale opvolger van FM. Als je luistert via een radio met DAB+ technologie (digitale radio via de ether), kun je luisteren naar de zenders die je al kent van de FM en extra “digital only stations”. Een radio met DAB+ technologie biedt meer keuze aan radiostations, digitale geluidskwaliteit en in bijna heel Nederland gratis ontvangst van radiostations. Net als bij FM heb je geen abonnementskosten en geen gedoe met registreren of inloggen. Alleen maar afstemmen op je favoriete radiostation en radioluisteren in digitale geluidskwaliteit. Daarvoor heb je echter wel een DAB+ radio nodig.

Er zijn een aantal verschillende DAB+ netwerken gebouwd, in eerste instantie voor ontvangst buitenshuis. Inmiddels zijn in Nederland de netwerken van de radiostations met meer en sterkere zenders uitgebreid. Hierdoor is het signaal van de stations op deze netwerken dusdanig goed, dat de programma’s in vrijwel het gehele land (>97%) te ontvangen zijn. Met deze upgrade is ook de binnenhuisontvangst fors verbeterd, maar deze hangt af van bebouwing en constructies ter plaatse, net als bij 4G en FM. In Zweden loopt dit DAB+ radio verhaal nog niet zo´n vaart. Er is een vergunning afgegeven aan de Zweedse Radio van 01-01-2020 tot 31-12-2025, echter wordt er nog niet zo heel veel uitgezonden via DAB+. Volgens de zendvergunning heeft Swedish Radio het recht, om digitale radio uit te zenden in de regio Stockholm, Göteborg, Malmö en Norrbotten. De digitale radio-uitzendingen zijn hier in Zweden dus nog zeer beperkt.

Wij reden vanochtend samen naar Eksjö. Heiko wilde nog een aanhangertje met hout ophalen bij Pentti en ik wilde graag eventjes naar de winkel DollarStore. Er waren een paar dingetjes die we nodig hadden. Bij de geboren Fin Pentti leverden we als eerste de zelfgemaakte rijstevlaai af. Die nam hij dankbaar in ontvangst. Hij kende het niet en was daarmee zeer benieuwd naar de smaak. Daarna liep hij met ons mee naar de plek waar het hout lag. Hij had het weiland inmiddels vergroot en de paarde konden nu vanaf de stallen de wei inlopen en terug. Dat biedt Pentti en zijn vrouw de mogelijkheid, om een keer een paar dagen van huis te zijn. De paarden kunnen zich nu zelf redden. Pentti hielp mee, om het hout op de aanhanger te leggen en liet nog even zien hoe de paarden de bast van de bomenstammen hadden gehaald. Vooral de bast van een populier vinden ze lekker.

Nadat we Pentti opnieuw hadden bedankt voor het hout en vrolijke paasdagen hadden gewenst reden wij door naar de DollarStore. Vervolgens terug naar huis. Daar pakte Heiko de aanhanger meteen leeg, zodat die weer klaarstaat voor een volgende rit. Er moet minstens nog een keer gereden worden voor de door hen gezaagde boomstammen. Daarnaast ligt er nog steeds een groot stuk stam van de enorme populier. Bij de buren van de Fin. De stapel boomstammen tussen de twee houtstekken is ondertussen enorm gegroeid. Heiko ging er op mijn verzoek eventjes bij staan, zodat ik kon zien hoe hoog de stapel nu daadwerkelijk is. Bijna twee meter hoog, twee meter breed en twee meter lang! Dat betekent, dat er ongeveer 8 kuub aan te zagen en te kloven hout ligt. Daarnaast ligt er nog ongeveer 4 kuub aan blokken die nog gekloofd moeten worden. Tenslotte liggen er nog een aantal bomen in ons eigen bos. Zodra de grootste houtstek bij ons vijvertje leeg is gaat Heiko met de stapel aan de slag. In die houtstek kan dan weer ongeveer 15 kuub opgestapeld worden. Vervelen? Wat is dat?

Vanwege het mooie weer ging ik ook weer naar buiten. Ik zocht een plekje op in de zon en uit de wind. Die laatste was namelijk best wel weer fris. Heiko zette voor mij twee bokjes klaar en zette de slee daarop. Die wilde ik graag weer netjes maken. Die staat namelijk nagenoeg het hele jaar voor de sier buiten, waardoor de verf er behoorlijk was afgebladderd. Vandaag had ik daarmee eens geen rood aan de kwast! Dat verven ging behoorlijk vlot en ik kon er op deze manier mooi rechtop bij staan. Eigenlijk ging het me een beetje tè vlot, want het was zo prachtig weer…

Ik besloot het in het zwart te houden vandaag. De trap vanaf de tuin naar de veranda kon ook wel weer een kwastje verf gebruiken. Dat deed ik met zwarte Hammerite. Die trap was mij al langere tijd een doorn in het oog. Althans zoals die eruitzag. Alles heeft nu eenmaal van tijd tot tijd onderhoud nodig. En dat kun je dan maar het beste regelmatig doen, anders loop je een achterstand op en loopt het je op enig moment over de schoenen. We proberen dat te voorkomen. Het verven van de trap koste een beetje meer tijd, maar we zijn blij met het resultaat!

Resultaat kregen we ook te zien, toen het dakje van het vogelvoederhuisje klaar was. Die pakte ik als laatste nog even mee. De pot met zwarte Hammerite was nu toch open. Dat hokje moeten we absoluut goed onderhouden, want er beleven zoveel vogeltjes plezier aan. Dagelijks zien we tientallen vogels eten voor ons keukenraam. Het zal die gevleugelde beestjes uiteraard een zorg zijn hoe het huisje eruit ziet: die komen alleen maar voor het eten. Wij willen echter graag naar een net huisje kijken en dat is (tot zover) weer gelukt.

Heiko verfde de zijwand van de carport nog even. De binnenkant daarvan. Vanwege de hoogte kon ik er, net als aan de buitenkant, niet bij. Ja, met een trapje wel natuurlijk, maar dat durf ik nog niet aan. Hij nam meteen ook de balken mee, zodat die ook klaar zijn. Vervolgens nam hij de scheidingswand, de zijkant van de berging, voor zijn rekening. Die is nog weer een beetje hoger dan de zijkanten. Heiko kon er in principe vanaf de grond bij, maar kreeg toch een lamme arm, waardoor hij koos voor enig gemak. Het korte trapje was voldoende. Hij verfde de bovenste en onderste halve meters van de wand. De twee delen, die voor mij het lastigste zijn. Daarna wilde ik uiteraard heel graag het middelste deel van de planken verven, maar helaas was de verf op! We hebben weer lekker genoten van het buiten zijn en hebben ons tegelijkertijd ook nog eens nuttig gemaakt!

2 gedachten over “Kleinzoon Jelte jarig”
  1. Top, Joke! Bedankt voor het uitzoeken van de DAB+ uitzendingen in Zweden. Het loopt dus nog niet zo’n vaart. Kunnen jullie de noodradio dus nog lange tijd gebruiken (hopelijk alleen recreatief en niet waar die voor is bedoeld).

    1. Graag gedaan! We hadden er immers zelf ook baat bij. Ik wist van het bestaan niet eens…
      En ik hoop met jou, dat we de radio niet als “nödradio” hoeven te gebruiken!

      Fijne dag verder, Wilfred!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.