Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag kregen we een berichtje van dochter Elise. Ze was vandaag naar het zwembad gereden met hun jongste zoon Jelte. Die mocht vandaag beginnen met zwemlessen! In april wordt hij vijf jaar oud. Hij is er mooi op tijd bij. Hij is absoluut niet bang voor water, wat enorm scheelt. Ze zijn met het gezin al zeer frequent naar een zwembad geweest en het “kopje onder” is inmiddels niet vreemd meer voor hem. De stoere bink had het er goed vanaf gebracht schreef Elise. “Goed gedaan, Jelte! Trots op jou!”

Terwijl Heiko zijn collega´s in een klein plaatsje op een half uurtje rijden van Tranås aan het werk waren, was Heiko in Tranås aan het knippen. Overigens zijn de beide collega’s, Håkan en Robban al enkele dagen samen in dat kleine plaatsje genaamd Linnekulla. Bij een groot boerenbedrijf. Vorig jaar was Heiko daar met Anton en waren er vier bomen die gesnoeid moesten worden. Met dat in het achterhoofd reden Håkan en Robban die kant maandag op. De klant was echter zo tevreden over het resultaat van vorig jaar, dat er nu nog veel meer fruitbomen werden aangewezen die gesnoeid mochten worden. Het aantal ging van vier naar veertien!

Eveneens kwam de vraag of ze de fruitbomen van de broer van deze klant ook “even” wilden snoeien. Dat bleken er nog eens acht stuks te zijn. Dat was nog een hele klus, omdat die bomen behoorlijk groot waren en ook verwaarloosd. Ondertussen zijn ze al vier dagen met z´n tweeën in Linnekulla. Vorige week waren ze al drie dagen bij de buurman en daar vlakbij hebben ze nog een klant waar een dag zoet gebracht kan worden. Oftewel: bijna twee volle weken werk daar in dat kleine dorpje. Wij waren vorig jaar overigens een keer samen naar Linnekulla toegereden, toen de koeien voor het eerst naar buiten mochten. Zodoende weet ik precies waar het is en waar Heiko het over heeft. Een prachtige omgeving en een schitterend bedrijf trouwens.

In Tranås bezocht Heiko zelf vijf verschillende adresjes, waar in totaal vijftien kleinere bomen gesnoeid konden worden. Bij zijn laatste klant was hij een beetje verbaasd. Die wilde vooraf een offerte. Heiko had al doorgegeven, dat het waarschijnlijk ongeveer drie uur in beslag zou nemen, om haar vier bomen te snoeien. Dat was akkoord, maar “het moest zo goedkoop mogelijk!” Een hele vreemde uitspraak als je weet in welke peperdure villawijk mevrouw woont en als je haar grote huis ziet. Maar goed, zo goedkoop mogelijk. Heiko stelde toen voor, dat ze de afgeknipte takjes zelf zou gaan oppakken. Dat scheelt immers tijd. Oké, dat zou ze doen. Heiko begon te knippen met de appelboom, de perenboom en de walnootboom. De vledderstruik was al geknipt. Een uur later was hij klaar. Omdat de vledder, ook wel vlier genoemd niet hoefde en er niet opgeruimd hoefde te worden en niet naar de stort gereden hoefde te worden, was het in dat uurtje gepiept.

Hij meldde zich af bij de klant en die kwam in de deur opening met haar mobiele telefoon. Eerst dacht Heiko nog, dat ze aan het bellen was. Maar nee: ze had de stopwatch op haar mobiele telefoon ingedrukt! Heiko zei, dat het nu erg meeviel: slechts anderhalf uur in plaats van drie uur. “Wat? Je was hier om zo laat en het was slechts een uurtje!” was de verbaasde vrouw haar vraag. “Ja, het knippen wel, maar ik moet hier ook heen rijden en terugrijden naar de zaak.” Wow, onvoorstelbaar. Wel maandelijks €.100,- besteden aan de kapper (oké, beetje suggestief, maar toch…), alleen het eenmalige bezoek van de tuinman mag niets kosten. Hmmm… In zijn lijst houdt Heiko nu overigens dagelijks het aantal bomen bij, die hij en zijn collega´s knippen en daarbij hoeveel tijd het dit jaar in beslag nam. Dat is weer een mooi hulpmiddel voor het inplannen van deze klanten volgend jaar. Aan het einde van de dag moest de aanhanger nog even geleegd worden en daarna zat de werkdag erop.

Bij een van de klanten waar Heiko aan het snoeien was ging het om een kersenboom.
Toen dacht hij er meteen aan, om een aantal takken van die boom mee te nemen naar huis.
De mooiste, rechte takken zocht hij er tussenuit en legde hij in de auto.
Aan het einde van de middag werd ik daarmee getrakteerd.
Het zijn nu nog kale takken met alleen knoppen. Als het goed is komen er mooie kleine roze bloemetjes in. De bloesem van een kersenboom.
Het seizoen van “de-takken-van-een-fruitboom-op-de-vaas” is daarmee weer begonnen! Vanaf nu kan ik verwachten, dat Heiko vaker met een paar (kale) takken in huis komt…

Er is een zware storm op komst! Die zal in de nacht van morgen op zaterdag over zuid Zweden trekken. Vanuit het westen richting Finland zal de storm gaan. De storm wordt serieus en heeft al een naam gekregen ook: “Otto”! Tezamen met de harde wind zal het ook flink gaan regenen. Er worden windsnelheden verwacht van 23 tot 25 meter per seconde. Dat komt overeen met windkracht 10! Er wordt nu al heel veel gewaarschuwd voor bomen die zullen omwaaien en over de weg komen te liggen. Het verkeer zal er zeker hinder door ondervinden. Treinen en bussen zullen vertraagd zijn. In het bericht wordt ook gewaarschuwd voor stroomuitval. Ik zou haast zeggen: “uiteraard denken wij aan stroomuitval”. Die bomen vallen (natuurlijk) op stroomkabels, waardoor de stroomvoorziening onderbroken wordt. We zullen de kaarsen en zaklantaarns vrijdagavond klaarleggen. En alvast wat extra water uit de bron tappen. Voor de koffievoorziening van zaterdagochtend… Hout is er genoeg op voorraad, waardoor warmte geen probleem is. Ook het aggregaat staat klaar, om ons stroom te leveren. Tenslotte staan er voldoende jerrycans met benzine klaar voor het aggregaat. Meer kunnen we niet doen. Oh ja, toch wel. De kettingen voor de kettingzaag zijn eveneens geslepen. De eventuele omgewaaide bomen kunnen meteen in korte stukken gezaagd worden.
Of wij ermee te maken krijgen?

2 gedachten over “Jelte krijgt zwemles!”
 1. Oei. Hopelijk gaat alles goed. Nou niet weer met halve boomstammen gaan slepen, ik denk dat je wel leergeld hebt betaald. Ik lees hier in Västerbotten niets over harde wind, hopelijk gaat het aan ons voorbij. Wel wordt er vanaf vanavond, vrijdag, een pak sneeuw verwacht. Gister kwam ook al een dikke sneeuwbui voorbij, we kunnen er weer even tegen. Ik wilde op de scootertrail hierachter een wandeling maken, maar ben omgekeerd. Er laag een laag losse sneeuw op het spoor en dan kun je de gaten niet goed zien. Een ongeluk zit in een klein hoekje en een enkel is snel verstuikt of erger.
  We hadden vanmorgen een prachtige zonsopkomst, nu raakt het steeds meer bewolkt en het lijkt idd. op sneeuw in aantocht.
  Jullie sterkte met Otto, een veilig weekend gewenst.

  1. Beloofd! Ik blijf binnen!
   Lekker sneeuw! Alleen daadwerkelijk gevaarlijk, omdat het alles verbergt waar je over kunt struikelen of in kunt stappen. Wat verstandig om terug te gaan!
   Jullie ook een veilig weekend gewenst, Rinske!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.