Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vergeet ik toch helemaal het voetballen! Zondagavond konden we gelukkig de tweede helft van de wedstrijd Zweden tegen Portugal nog zien. Men schreef de volgende dag, dat Zweden aanvallend traag was geweest tijdens de start van het toernooi, maar dat ze tegen Portugal losser waren geworden. De laatste groepswedstrijd eindigde in een 5-0 score. Voor de wedstrijd had Zweden een zwakte in hun tegenstander gesignaleerd: de vaste posities. Het was ook precies die zwakte die werd uitgebuit. En met succes. Het Zweeds team is door naar de kwartfinale en speelt vrijdagavond om negen uur tegen België.

Nederland speelde op dat moment ook en won de laatste groepswedstrijd, door met 4-1 te winnen van Zwitserland. Het eerste doelpunt viel vlak na de rust, toen de kopbal van Van der Gragt via een Zwitserse aanvaller in het Zwitserse doel belandde. In de slotfase liep Nederland nog uit naar 4-1 via doelpunten van Pelova en wederom Leuchter, die twee keer scoorde. In Groep C eindigde Zweden door deze eindstand als groepswinnaar. Nederland gaat door deze score net als Zweden door naar de kwartfinale. De wedstrijd van Nederland is tegen Frankrijk en wordt aanstaande zaterdagavond om negen uur gespeeld.

Vanmorgen hoorde ik Heiko al op tijd uit bed stappen. Ik keek op de wekkerradio en zag dat het half vijf was. Jeetje, een uur vroeger dan normaal! Hij moest vandaag naar Mjölby voor de klus die we zondagmiddag hadden bekeken, alleen had hij er niets over gezegd, dat ze een uur eerder zouden vertrekken. Toen ik een half uurtje later ook uit bed stapte, om elkaar in ieder geval nog even te kunnen zien, zat hij achter de laptop. “Grrrr… Ik was een uur te vroeg! Ik had niet goed op de klok gekeken…” Oepsie! Jammer, een uur slaap gemist. Hij vertrok uiteindelijk dus op de normale tijd, om half zeven, richting Tranås. Daar was collega Anton ook mooi op tijd en konden ze om iets over zeven wegrijden met de volle aanhanger, die ze gisteren al hadden voorbereid. Anton voelde zich echter niet helemaal fris, moest veel hoesten en voelde dat hij koorts had. Toch zette hij door. Een uur later waren ze in Mjölby.

WoW! De mailbox van Hostnet is leeg! Betekent dat, dat er geen spamberichten meer zijn binnengekomen sinds de aanpassingen van eergisteren? Is het dan toch gelukt? Na uren van zwoegen? Na vele pogingen? Nou nee, want in een ander programma stonden er wel 35 stuks. Vijfendertig! In twee dagen! Gelukkig krijgen we nu niet die vervelende meldingen meer in de privé mailbox van Gmail, maar staan ze op de site in een mapje. We zijn er dus wel iets mee opgeschoten, maar opgelost is het nog (steeds) niet. Ik laat het echter eerst voor wat het is.

De hoge heg aan de voorzijde van een tuin in Mjölby moest verwijderd worden. Ze begonnen eerst met het kortwieken van de heg met een heggenschaar. Daarmee werd de heg letterlijk gehalveerd. Na die actie konden ze beter bij de stammen komen en hadden ze gisteren al bedacht, dat ze een strop om de kluit konden doen en het andere eind om de trekhaak van de auto. Met de auto wilden ze de kluiten er vervolgens uittrekken. Door rondom de kluit met de schep een beetje te steken om een paar wortels door te steken, lukte het op die manier. Zonder al te veel fysieke krachtsinspanningen. Anton gaf ondertussen aan, dat hij zich steeds beroerder ging voelen. Anderhalf uur later hadden ze de heg verwijderd.

Ze begonnen de boel een beetje te fatsoeneren door te harken en alle rommel van de weg af te vegen, toen er een vrachtauto stopte. Op de vrachtauto stond een luxe bubbelbad/ hottub. Die werd met een lange kraan van de vrachtauto opgetild, over de garage heen en daarachter op een, nieuw gemaakt houten vlonder in de tuin neergezet. De lange giek van de kraan schoof steeds verder uit en verder en verder en kon maar nét de plek bereiken waar de klant het bubbelbad wilde hebben staan. Nadat de vrachtauto was vertrokken konden Heiko en Anton hun werk voortzetten. Dat moesten ze onderbreken, omdat de vrachtauto op hun werkplek moest staan, zo dicht mogelijk bij het huis.

De volgende stap was het verbeteren van de grond waar de nieuwe heg in gepoot moest worden. Vervolgens werden de nieuwe heg planten daadwerkelijk gepoot. In de bestaande heg tussen de klant en de buren stond een heg van hetzelfde soort. Daarin zaten op twee plekken gaten en daar werden nog enkele planten tussen gezet. Daarna werden alle planten flink van water voorzien door Anton, terwijl Heiko de heg met de buren knipte. De zon was er ondertussen in alle hevigheid bij gekomen en het was bijzonder warm. Haast té warm om te werken. Gelukkig was er nog wel een beetje wind bij. De klant had aangegeven, dat hij zelf alle rommel naar de stort zou brengen. Dat scheelde hen minstens anderhalf uur. Na het bewateren zat hun werk er zodoende op en konden ze weer richting Tranås rijden. Onderweg werd gebeld met Kenth Örtengren, om aan te geven dat ze onderweg waren en tegen half een bij de zaak zouden zijn. Eveneens vertelden ze hem, dat Anton bij aankomst meteen naar huis zou gaan. Hij was té ziek om door te gaan.

Vanmiddag ben ik even in de tuin bezig geweest. Al snel werd mijn aandacht getrokken naar het zuidelijk deel. Daar was het groener dan het in een paar weken geweest was. Warempel: het gras komt boven de grond! Oh, wat mooi om te zien! Kijk nou! Heerlijk frisgroen gras. Een centimeter, anderhalf. De sprietjes komen net met hun koppies boven. Dan komt het toch zo´n beetje uit op 10 dagen. Je kunt wel zien waar we gesproeid hebben. Daar is meer te zien, dan waar het niet zo nat is geworden. Het gaat de goede kant op!

Minder leuk was het zien van hele kleine zwammetjes op een “stoel”. Bij de grilplaats hebben we een paar stammen geplaatst, die dienst doen als stoel of als tafeltje. Op een van die grote jongens zaten er zeker een paar tientallen. Zwammen zijn schimmels en die kunnen behoorlijk schade aanrichten bij bomen. Bijvoorbeeld vernieling van de structuur, door afbraak van eiwitten, vetten en koolhydraten. Ook kunnen ze de stofwisseling verstoren door afscheiding van giftige stoffen of hormonen, die de cellen beschadigen, doden of de groei ontregelen. En wat te denken van verstopping van de houtvaten door de groei van schimmeldraden en de afgrendelings-reactie daarop van de boom. Nou zijn schimmels massaal in de natuur aanwezig, maar niet altijd actief. Sommige wachten erop, dat een boom verzwakt, waarna zij hun slag slaan. Nou gaat het hier alleen maar om een stammetje. Aangezien schimmels niet te bestrijden zijn, is het dus heel belangrijk om de conditie van je (hele) boom goed te volgen en te voorkomen dat de boom verzwakt.

De boswilg, de boom achter het huis en midden op de oprit, had een paar zwammetjes. Die zijn nu nagenoeg weg. Toen ik daar een paar jonge scheuten wegknipte viel echter een stuk van de schors af. En dat leefde. Tientallen mieren liepen als kip zonder kop over dat stuk schors. Op het moment, dat ik naar de stam keek zag ik ze daar natuurlijk ook lopen. Er zat dus schijnbaar een nest! Daar heb ik niets aan gedaan. Normaliter wordt er met waspoeder gestrooid, maar dat kan vast niet goed zijn voor de boswilg. Dit houden we even in de gaten. Gaat het de spuigaten uit lopen, dan moeten we een oplossing zoeken. Het zou jammer zijn, dat de wilg het loodje moet leggen vanwege die insecten.

Daarna kwam ik niets bijzonders meer tegen. Aan de ene kant jammer, want dat is het leuke van de natuur: je ziet elke dag wel iets nieuws. Aan de andere kant wel weer goed, want een ontdekking kan immers ook een slechte zijn. Aan het einde van de middag had ik de tuin weer redelijk op orde, waardoor Heiko gewoon eens voor de verandering een vrije avond had. Gewoon genieten van de bloemetjes en de bijtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.