Geen widgets gevonden in de zijbalk

Op 20 oktober 2020 schreven we hier iets over de aanleg van de nieuwe tunnel tussen Duitsland en Denemarken. De tunnel, die de overtocht per boot tussen Puttgarden en Rødby in principe overbodig maakt. Dat verhaal is terug te lezen via deze link: Grote stroomstoring o.a. in Aneby – Heiko en Joke (heiko-joke.com) Het verhaal is echter ruim 2,5 jaar oud. De hoogste tijd voor een update:

De werkzaamheden aan het grootste infrastructuurproject van Europa zijn in volle gang! Vanaf 2029 zal de Fehmarnbelt-tunnel Duitsland en Denemarken met elkaar verbinden, via een kortere weg dwars door de zeestraat. Welke vooruitgang is er tot nu toe geboekt en hoe nu verder? Wanneer de Fehmarnbelt-tunnel met zijn geëlektrificeerde spoorlijn in 2029 is voltooid, zal deze een kortere weg bieden voor het vervoer van goederen en passagiers per spoor tussen Denemarken en andere Scandinavische landen naar Midden-Europa. De treinreis door de tunnel duurt 7 minuten en vermijdt een omweg van 160 kilometer via het Deense vasteland. De tunnel is ook geschikt voor autoverkeer. Het meest recente nieuws is, dat Femern A/S, belast met de planning van de bouw, en het Spaanse Elecnor op 22 december 2022 contracten hebben getekend voor de bouw van een transformatorstation in Rødbyhavn (DK). Het wordt een van de grootste installaties in zijn soort in Denemarken, dat stroom zal leveren voor de spoorlijn van de Fehmarnbelt-tunnel en 10 kilometer spoorlijn op Lolland, evenals voor de elektrische installaties van de tunnel, zoals verlichting en ventilatie. De voorbereidende werken aan het transformatorstation zijn al in 2022 gestart. Elecnor start in 2023 met de bouw van het transformatorstation zelf. Het wordt gefaseerd opgeleverd en zal naar verwachting in 2028 gereed zijn.

De Fehmarnbelt-tunnel wordt een afgezonken tunnel, veilig gelegen op de zeebodem, waar hij wordt beschermd tegen passerende scheepsankers en aanvaringen. De tunnelelementen worden neergelaten in een 18 kilometer lange tunnelsleuf, die op zee wordt gebaggerd. Het uitgraven van de tunnelsleuf is in volle gang en wordt uitgevoerd met enkele van ’s werelds grootste graafmachines. Eind november 2022 was ongeveer 70 % van het werk opgeleverd, gemeten naar volume. Het meeste opgegraven materiaal uit de 18 kilometer lange tunnelsleuf wordt naar de kust van Lolland (DK) gebracht en hergebruikt voor de grote landaanwinningsgebieden. Een kleiner deel wordt naar Fehmarn getransporteerd en daar ook hergebruikt. Het wordt gebruikt om bijvoorbeeld de opritten voor de toekomstige bruggen op de Duitse tunnelbouwplaats te bouwen. Op deze manier worden natuurlijke grindafzettingen gespaard en transporten naar het eiland voorkomen. Voordat er echter met de baggerwerkzaamheden voor de Fehmarnbelt-tunnel kon worden begonnen, onderzocht Femern A/S het gebied rond de tunnel zorgvuldig op eventuele ongewenste verrassingen, waaronder explosieve overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. In het voorjaar van 2021 werd inderdaad niet-ontplofte munitie ontdekt in het Deense en Duitse deel van de Fehmarnbelt. De meeste vondsten werden snel geborgen en onschadelijk gemaakt.

Nu alle objecten uit de weg zijn, is de tunnel klaar om gebouwd te worden. Het eerste schip met materialen voor de bouw van de Fehmarnbelt-tunnel meerde in juli 2022 aan in de haven van Rødbyhavn op het eiland Lolland. Deze werkhaven is speciaal gebouwd naast de grote tunnelfabriek waar de elementen voor de tunnel worden gemaakt. Na werk van Fehmarn Belt Contractors (FBC), bestaande uit de Nederlandse (!) bouw- en baggerbedrijven Boskalis en Van Oord, is deze haven in 2022 operationeel geworden, maar zal naar verwachting pas in 2023 volledig zijn opgeleverd, wanneer de permanente havenkantoren en technische uitrusting aanwezig zijn. De eerste lading bestond uit 7.000 ton granietgranulaat uit Noorwegen voor de aanleg van toegangswegen op de bouwplaats. Het moet goed voorbereid zijn met alle benodigdheden, zoals water, elektriciteit en toegangswegen, zodat het klaar is voor alle aannemers. In Rødbyhavn wordt een fabriek gebouwd, die de tunnelelementen gaat produceren. Voor zes productielijnen worden fabriekshallen gebouwd: vijf voor de standaardelementen van de tunnel en één voor de speciale elementen. Een standaardelement wordt 217 meter lang en weegt 73.500 ton. In de fabriek worden de elementen stap voor stap in segmenten van ongeveer 24 meter gegoten. Negen segmenten vormen één standaardelement en het hele proces zal zo’n negen weken in beslag nemen. Als alle zes de productielijnen van de tunnelfabriek in bedrijf zijn, zal de haven aan de Deense kant wekelijks tot 70.000 ton bouwmaterialen zoals zand, grind, cement en wapening ontvangen. Iets ten westen van de productiefaciliteit komt een groot onderkomen voor de tunnelwerkers, samen met kantoor- en administratiefaciliteiten.

Er zijn enkele duizenden arbeiders nodig om de Fehmarnbelt-tunnel te bouwen. Op het hoogtepunt van de werkzaamheden zullen zo’n 1.300 tunnelwerkers op het terrein wonen en werken. Het afgelopen jaar woonden er ooit zo’n 750 medewerkers in het “FLC Village”. Dit zijn voornamelijk buitenlanders, maar ook enkele Denen die in de bouw werken maar verder van de bouwplaats wonen. Aan Duitse zijde wordt ook gewerkt aan een bouwplaats, al zal deze bouwplaats beduidend kleiner zijn dan de Deense. Een werkhaven voor de aanvoer van materialen naar de Duitse locatie is in aanbouw en zal naar verwachting in 2023 operationeel zijn, waarbij materiaal naar de bouwplaats op het land wordt aangevoerd. De Duitse tunnelingang wordt gebouwd in een bouwput, die al is dichtgemaakt en grotendeels drooggelegd. Begin mei 2022 zijn de werkzaamheden aan het Deense tunnelportaal gestart. Hoewel er nog veel bouwwerkzaamheden moeten worden verricht voordat kan worden begonnen met de aanleg van de spoorlijn door de tunnel, zijn de voorbereidingen voor de spoorweg al in volle gang. In het voorjaar van 2023 zal Femern A/S het spoor en bovenleidingsysteem voor elektrische treinen van de Fehmarnbelt-tunnel aanbesteden. Met de opdracht is zo’n 200 miljoen euro gemoeid. Aangezien het om een grootschalig project gaat, zal het enige tijd duren voordat de beslissing is genomen en de winnaar van het Tunnel Track and Catenary (TTC)-contract zal in het voorjaar van 2025 worden bekendgemaakt. Het zal een tweesporige spoorlijn van 25 kilometer omvatten, om treinen met 200 kilometer per uur te laten rijden, en een bovenleiding waarvan 18 kilometer in de tunnel zelf en in totaal 7 kilometer buiten de tunnel, aan de Deense en Duitse zijde.

Bron: www.railtech.com

Wil je meer weten over de tunnel? Dan is een bezoekje aan de website: Femern zeker de moeite waard!

2 gedachten over “Fehmarnbelt tunnel: stand van zaken”
 1. Goedemiddag Joke en Heiko,

  Leuk stukje om te lezen! Ze zijn dus druk bezig. Ik heb wel tegenstrijdige gevoelens bij deze tunnel. Het geeft de tocht naar Zweden altijd wel een extra dimensie. Even een rustpuntje in de reis, de benen strekken en een broodje eten. Maar wel mooi dat de reis weer wordt verkort. Wel benieuwd hoe duur de tunnel gaat worden.

  1. Hej hej!

   Kan me alles voorstellen bij dat gevoel. Wij hadden, net als jullie, ook altijd een vaste plek, waar na zoveel uurtjes rijden gestopt werd. Het maakte de reis als het ware compleet. Je wist dan ook “nog zoveel uurtjes rijden en we zijn er…”. Het rijden zal inderdaad heel wat uurtjes korter worden.

   Op jouw vraag naar de kosten: ben nog even verder in de site gedoken en heb “interessante cijfers” gevonden. Zal ze vandaag even in de blog verwerken. Je zult versteld staan voor hoeveel de tunnel op de begroting staat!

   Fijne dag, allemaal 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.