Geen widgets gevonden in de zijbalk

Het was de bedoeling, dat ik zondagmiddag zou gaan schilderen. Alles wat ik nodig had haalde ik vanuit de kelder. Inclusief de ezel. Ik zou in de keuken gaan zitten, want het leek me gezelliger af en toe even met Heiko te kunnen babbelen. Die zat in de kamer. Doordat het weer echter zo mooi was, gingen we “even rondtoeren”, waarmee de middag voorbij was. We hebben genoten hoor. Het was vervolgens de bedoeling, dat ik maandag, gisteren zou gaan schilderen. Doordat ik de vervelende gewoonte heb, alvorens met zo iets te beginnen, eerst al het andere af te willen maken, was de dag daarmee weer volledig gevuld. Een bericht op de website plaatsen, mailbox even leegmaken, meteen documenten op de juiste plaats opslaan en in de cloud hangen, een paar huishoudelijke dingetjes doen: “Hej Heiko! Hoe was jouw dag?” Het was de bedoeling, dat ik vandaag zou gaan schilderen…

Sinds kort ben ik weer mijn oefeningen aan het doen! Sinds de injecties van november durfde ik dat niet meer. Dat klinkt misschien overdreven, maar ik was er gewoon bang voor, dat ik het erger zou maken.
Die tijd heb ik nu wel gehad. Ik ben het gewoon zat, om er zoveel rekening mee te moeten houden.
En wat denk je? Het ging mooi!
Natuurlijk begon ik in een rustig tempo en met eenvoudige oefeningen. Hier en daar een paar spieren weer oprekken, die al veel te lang weinig tot niets hebben gedaan. Dat voelde allemaal zo lekker! Deze oefeningen hou ik nu een poosje aan en dan langzamerhand weer een beetje meer.

Wat zijn dat mooie beesten, die kolganzen! Ik zou haast zeggen “natuurlijk”: ik ging ik op zoek naar onbekende vogels, die zondag in groten getale bij de wilde zwanen te vinden waren. De kolgans dankt zijn naam aan het feit, dat de volwassen vogels een witte pluis hebben rond de basis van de snavel. De volwassen vogels onderscheiden zich verder door de zwarte en grove dwarsvlekken op het achterlijf, in combinatie met een relatief donkere effen rugkleur en scherpe snavel. De kolganzen die in de herfst in Zweden verschijnen, broeden in het noordoosten op de Russische en Siberische toendra.

De overwintering vindt echter plaats in West-Europa en de herfsttrek volgt daarom een ​​zuidwestelijke koers over de Oostzee. Met een rustplaats op terreinen in het zuiden en zuidoosten van Zweden. In totaal is de omvang van de verhuizing in de orde van grootte van 3.000 tot 5.000 kilometer. Dat ze pauzes inbouwen kan ik me voorstellen… De meeste overvliegende ganzen komen voor in Skåne en dan voornamelijk in de oostelijke en zuidelijke delen. De kolgans is als het ware “vorstgevoelig” en in echt strenge winters ontbreekt de kolgans daardoor eigenlijk in Zweden. Deze mooie gans is tussen de 66 en 76 centimeter groot. Ze broeden dus niet in Zweden. Ze eten hier alleen maar tijdens die welverdiende rustpauzes. Verschillende plantendelen worden dan gezocht. Ze bouwen hun nest graag op droge grond in de buurt van een kleine watermassa of een beek op de arctische toendra. Mooie dieren!

Maandag werd er voor vandaag veel sneeuw en wind voorspeld. Er zou 25 tot 30 centimeter sneeuw gaan vallen! Code oranje was daarvoor afgegeven. Iedereen die thuis kon werken werd geadviseerd om thuis te blijven en iedereen die niet per se met de auto op pad hoefde werd aangeraden om eveneens thuis te blijven. Ook zou de stroom uit kunnen vallen. Het openbaar vervoer zou zeer waarschijnlijk veel hinder ondervinden van de sneeuw in combinatie met de stevige wind. Het zou zeer wel mogelijk zijn, dat er zelfs bussen en treinen uit zouden vallen. Heiko had de afspraak gemaakt met Kenth, om ´s morgens om zeven uur naar buiten te kijken om te zien of er gewerkt kon worden of niet. Vanochtend om zeven uur geen vlokje in de lucht en geen wit tapijtje op de grond! Geen enkele belemmering dus om te gaan snoeien. Dat duurde echter niet lang. Heiko was nog maar net onderweg naar Tranås of het begon te sneeuwen. De vlokken werden dikker en kwamen in grotere getale. Eenmaal op het werk was het al een echt winters tafereeltje! Fikse sneeuwbuien met daarbij een stevige wind. De parkeerplaats bij het bedrijf werd voorzien van een mooi laagje sneeuw van zes à zeven centimeter. Bepaald geen ideale omstandigheden om bomen te snoeien. Toch gingen Heiko en collega Håkan op pad.

Ze begonnen met het snoeien van deel twee van de grootste en hoogste perenboom van Tranås. Maandag was Håkan daar al begonnen en vandaag wilden ze die klus afmaken. Behalve die grootste perenboom staan daar nog drie kleinere fruitomen, die eveneens geknipt worden. Die nam Heiko voor zijn rekening. In totaal zijn ze daar ongeveer twaalf manuren mee bezig. Ieder jaar is met name die grote perenboom weer een spannende en tijdrovende klus. Het is onmogelijk, om de ladder op één plaats neer te zetten, zodat je vanaf die plek een groot deel van de boom kunt snoeien. Nee! Je moet de ladder diverse keren verplaatsen, om overal bij te kunnen komen. Daarnaast moet onze snoeischaar op de telescoopsteel veelvuldig gebruikt worden voor de langere takken aan de zijkant. Daar kun je vanaf een trap niet bij komen en daar je kun geen ladder tegenaan zetten. Op de foto zie je Heiko zijn collega Håkan op de ladder in de boom. Heiko klimt niet meer op ladders, hij houdt het bij trapjes. Het was echter zoals gezegd geen ideaal weer voor dit werk. Het werd glad op de treden van de trap, waardoor er zeer rustig en uiterst voorzichtig gewerkt moest worden.

Na de lunch om een uur, gingen de beide mannen eerst sneeuwruimen op drie adresjes in Tranås. Daarover is al vele jaren een doorlopende afspraak van toepassing. Komt er veel sneeuw, dan worden op die drie adressen de opritten naar de garages en de paadjes naar de voordeur geschoven. Eveneens wordt er een beetje steenslag gestrooid. Er lag op dat moment zes tot acht centimeter sneeuw en het sneeuwde nog steeds. De kans was zeer groot, dat er de volgende dag opnieuw geschoven moest worden, omdat er ook voor de komende nacht nog meer sneeuw wordt voorspeld. Dan mag Håkan dat alleen doen, omdat Heiko op de woensdag niet werkt. Na het sneeuwruimen gingen ze verder met snoeien, bij een andere klant. Koud? Nee, koud had Heiko het niet gehad, zo vertelde hij mij. Het zicht werd hem af en toe ontnomen als er sneeuw op de brillenglazen zat… Hij geniet hiervan. Barre omstandigheden en dan buiten aan het werk. Ja, gezond is het wel, want ik denk, dat hij zo wel veel weerstand opbouwt.

“Peter geeft de strijd tegen de wilde zwijnen op en plant bos in de velden.” Die krantenkop trok mijn aandacht en ik las het artikel: “Boer Petersson in de gemeente Alvesta (in de buurt van Växjö) heeft er genoeg van. Na een aantal jaren strijd tegen “het gieren van wilde zwijnen” en het wroeten in zijn grond, heeft hij nu besloten om te stoppen met het verbouwen van graan. Daarvoor in de plaats zal hij bomen planten. De boer riep eind februari parlementspolitici, de jagersvereniging en de boerenfederatie bijeen voor een persconferentie bij hem thuis. “We kunnen de kosten van het herstellen van de gewassen niet meer zelf dragen. Als de staat heeft besloten, dat we wilde zwijnen in onze Zweedse fauna moeten houden, waar ik niet tegen ben, moet de staat ook de schade vergoeden die de wilde zwijnen hebben aangericht”, zegt Petersson. Volgens hem kost het hem ongeveer sek 100.000,- per jaar (!), om de schade aan de velden te herstellen, nadat de wilde zwijnen daar zijn geweest. Hij is moe en vertelt de journalist met droefheid, dat er geen graan meer groeit op zijn land. “Het land wordt al twaalf generaties bewerkt, dat is meer dan 300 jaar. Voedsel om te overleven wordt daar al vele jaren geproduceerd en dieren zullen dat overleven doorbreken”. Ook aanwezig was een parlementslid uit Älmhult. Ze vindt het voorstel van de boer, dat de staat hen moet vergoeden voor de kosten van herstel van schade door wilde zwijnen, niet geheel onredelijk. “Ik kan moties indienen in de Riksdag (parlement) en de kwesties verder uitdiepen met minister van Plattelandszaken.” Of dat helpt? We houden het in de gaten. Zo lang er nog geen besluit is genomen, gaan de wilde zwijnen gewoon door met wroeten. Wat sneu voor deze boer en zoveel meer boeren…

Oh ja, het schilderen… Het is de bedoeling, dat ik morgen ga schilderen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.