Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag was het de Eerste Advent! Advent, wat aankomst betekent, is een periode van ongeveer vier weken, die begint op de zondag die valt tussen 27 november en 3 december. Vanaf vandaag kunnen de echte voorbereidingen voor kerst beginnen. Voor ons betekent het, dat de kerstverlichting buiten mag branden. De streng onder de carport, onder de veranda en een kerstboompje in de border langs de oprit. Licht in de donkere dagen, winterse maanden en specifiek voor de kerstdagen. Eind deze week gaan we waarschijnlijk alle kerstspulletjes weer van de zolder halen en de kamer, hal en keuken in kerstkleuren omtoveren met allerlei prullaria. De kerstboom wordt opgezet, overal komen kaarsjes te staan en de kerstklokken, kerststerren en guirlandes worden weer opgehangen. Op de radio zoeken we de zender op, waar onafgebroken kerstmuziek op te horen is. En een fles met glögg wordt uit de kelder voorraadkast gehaald en in de keuken gezet, zodat we af en toe een warm glaasje van dit lekker alcoholvrij drankje kunnen nemen. De gezellige periode komt er weer aan. Genieten!

Voor dit weekend hadden we een aantal kerstmarkten in onze agenda gezet. We konden kiezen uit verschillende mogelijkheden. Zo was er iets te doen in de plaats Vadstena. Daar was het grote slot aan het meer Vättern opengesteld voor publiek en het slot in kerstsferen ingericht. Vlakbij was in de plaats Motala een kerstmarkt. Dat was een leuke combinatie. En in Bälaryd was eveneens een kleine kerstmarkt, op ongeveer een half uurtje rijden. In Vireda, in het cultuurdorpje Åsens By, was een meer traditionele kerstmarkt. Daar waren we vier jaar geleden geweest en het leek ons wel leuk om daar weer eens te gaan kijken. Daar leerden we trouwens, dat het eten van dikke rijst een traditie is tijdens de kerstdagen. Daarnaast was er nog een kerstmarkt in Smedbyn, in Huskvarna. Tegenover het Husqvarna fabrieksmuseum. Tenslotte zouden we daarvandaan nog even door kunnen rijden naar de andere kant van Jönköping, waar de grootste overdekte kerstmarkt van Jönköping georganiseerd werd. Dat waren dan alleen nog maar de kerstmarkten bij ons in de buurt. Het beloofde een gezellig weekendje te worden.

Richting Vadstena en Motala viel voor mij af, omdat het minstens een uur rijden was. Dat betekent een uur heen, ter plekke minstens twee uur slenteren en daarna nog een uur terugrijden. Dat zagen we beide niet zitten. De andere kant op, naar Huskvarna en Jönköping, was hetzelfde verhaal: ook dat is een uur in de auto heen en een uur terug plus de slentertijd. Nee, voor vandaag ook geen optie. Bälaryd waren we al eens geweest en is zeer kleinschalig. Toen bleef Åsens By over, maar dat is op zeer ongelijk terrein en vanaf de parkeerplaats best ver lopen. Tel daarbij op, dat de sneeuw aan het dooien is en de grond extra nat en glibberig is, waardoor we tot de conclusie kwamen dat ook dát geen verstandige optie zou zijn. Kortom, we gingen niet… We lieten de kerstmarkten van dit weekend aan ons voorbijgaan. Erg jammer…

Toch gingen we nog wel even weg. We hadden namelijk van elke soort behang, dat vorige week geplakt was, nog een volle rol overgehouden. Die wilden we terugbrengen en de dichtstbijzijnde winkel van Rusta is in Nässjö. Dat is drie kwartier rijden. In het winkelcentrum, waar ook Rusta gevestigd is, is het vlak en schoon en kun je veilig lopen. Zodoende reden we om half elf weg. Voor de verandering namen we een andere route, om niet steeds hetzelfde beeld te zien langs de kanten van weg 32. Deze route ging via Flisby en Solberga, waarna we bij Hunseberg de plaats Nässjö binnenreden.

Leuk, even een keer een andere weg. Alleen was het gigantisch mistig! Heel veel van de omgeving konden we daardoor niet zien. Toen we overigens Flisby net voorbij waren kwamen we door een klein plaatsje genaamd Förås. En wat schetste onze verbazing? Grote drukte op de weg, parkeerwachters, weilanden vol met auto´s, veel mensen: een kerstmarkt! Nou ja zeg! “Wat doen we?” Ondanks dat we wel graag wilden, zagen we er eveneens tegenop. De auto moest best wel een eind verderop geparkeerd worden en er waren veel mensen op de been. Dat betekende schuifelen en slenteren, waardoor we besloten om toch ook hiervan af te zien…

In Nässjö leverden we de twee rollen behang in en liepen alsnog even de winkel door. Dat leverde toch nog weer een paar kleine aankopen op. Bij de kassa werd het nog even spannend of men onze digitale kassabon met daarop de rollen behang wel accepteerde. Geen enkel probleem! We zijn namelijk “medlem” oftewel lid van Rusta en hebben een digitale klantenkaart. Ze vroeg naar ons mobiele telefoonnummer en kon zodoende de aankoop en de juiste kassabon op het scherm tevoorschijn toveren. Alles werd keurig gecrediteerd en verrekend met onze nieuwe aankopen. Perfect!

Toen we de winkel uitliepen was het net iets na twaalf uur. Vlak bij de Rusta en Öob en meer van onze favoriete winkels, is een Chinees restaurant gevestigd. Daar hadden we al menig maal gegeten en gezien het tijdstip besloten we dat vandaag opnieuw te doen. Een lopend buffet, onbeperkt eten, inclusief drinken voor €.12,- per persoon. Het was kwalitatief weer uitstekend en met een volle maag reden we ruim een uurtje later terug naar het centrum van Nässjö. Nog even een korte stop bij de supermarkt, om vervolgens via weg 32 terug naar huis te rijden. Helaas hebben we onderweg geen enkel stukje wild gezien. Deels vanwege het tijdstip denk ik en deels vanwege de erg dikke mist, die bijna de gehele dag aanwezig was.

Thuis zette ik mij achter de laptop, terwijl Heiko de kachel stookte en een paar kruiwagens met hout haalde. ´s Avonds werd gebeld met Heiko zijn ouders. Opnieuw via een groot scherm van de laptop. Gezien het feit, dat het gehoor van Heiko zijn ouders achteruit gaat, horen ze ons niet zo goed door het luidsprekertje in de laptop. We stelden voor, dat wij via internet een setje luidsprekers zouden kopen. Luidsprekers die je eenvoudig aan de laptop kunt koppelen. Via die luidsprekertjes zal het geluid vast en zeker harder en duidelijker voor hen worden. Meteen na het telefoongesprek keek ik op de website van Bol.com en bestelde ik een setje. Die wordt als ze hun belofte nakomen, op dinsdag al geleverd! De luidsprekers kunnen heel eenvoudig via een usb aansluiting op de computer worden aangesloten en dat kunnen ze prima zelf doen. Hopelijk kunnen ze ons volgende week dan weer luid en duidelijk horen.

Overigens spraken we onder andere over het feit, dat we de volgende maand misschien niet naar Nederland komen. Zoals ik me nu voel, maar ook Heiko met zijn heupklachten, zien we het niet zitten. De autorit en de boottocht zouden we wellicht nog kunnen overzien, maar het is het verblijf in Nederland zelf waar we ook wel een beetje tegenop zien. Het slapen op een ander bed (hoe goed die ook ligt!), het zitten op verschillende stoelen en banken en tenslotte het “niet vrij zijn” om te doen en te laten zoals je zou willen. Zoals bijvoorbeeld even slapen in de middag. De extra pijn na de injecties in de rug zouden veertien dagen na de behandeling weer moeten verdwijnen. Dan zou vervolgens de oorspronkelijke pijn ook langzaamaan minder moeten worden. De cortisone-injecties gaan hun werk dan doen. Die veertien dagen zijn aanstaande woensdag om. Volgend weekend nemen we een definitief besluit. Het zou wel erg verdrietig zijn, als het opnieuw (hoofdzakelijk om mij) niet door kan gaan. Een klein pluspuntje is toch wel, dat we in augustus nog samen geweest zijn. Toen Heiko zijn vader 92 jaar werd. In december viert Heiko zijn moeder haar 87ste verjaardag. Uiteraard willen we daar ook graag bij aanwezig zijn. We hopen op een klein wondertje…

Een ander klein wondertje is natuurlijk de gedachte aan een witte kerst. We rekenen er niet op, omdat het in de vijf jaar dat we hier nu wonen slechts één keer is voorgekomen. Maar toch… Als we de voorspellingen voor de komende week bekijken zien we, dat er wel alweer sneeuw onderweg is! Donderdag aanstaande lijkt er 2,3 millimeter sneeuw te vallen. Dat komt overeenkomt met 2,3 centimeter. Ook vrijdag zal er witte neerslag komen. Zoals het nu lijkt, krijgen we het zonnetje weer eens te zien! De temperaturen blijven nét onder nul, wat de perfecte temperatuur is voor sneeuw. De sneeuw die valt, blijft dan immers liggen en eind volgende week zal er nog weer wat sneeuw bijkomen. Tot en met de 9e december zou het dus in principe wit kunnen zijn om ons heen. Dan is het nog maar twee weken tot de kerstdagen… Zou het voor ons dit jaar dan opnieuw een witte kerst worden?

3 gedachten over “Eerste Advent 2022”
 1. Hier bij ons ook al diverse kerstspullen van zolder gehaald. Mijn schoondochter en zoon en kleinzoon zouden de zolder opduiken om hun kerstspullen op te halen. Ik had de dag ervoor ook al mijn spullen klaargezet. Dus die haalden ze ook gelijk naar beneden.
  Kerstkrans hangt al aan de buitendeur. Zo leuk vind ik… En de boom komt misschien morgen wel naar beneden. Hebben we in een hele grote stevige plastic zak. Is een klein boompje en alles laten we erin zitten. Neerzetten en klaar is Kees! Ook wat klein spul. Nog nooit zoooo vroeg geweest! Maar het lijkt wel of iedereen de geest heeft. Overal lichtjes buiten aan de ramen. Genieten dus!

  Mooi dat jullie van die speakertjes hebben besteld voor jullie (schoon)ouders. En nu maar hopen dat ze alles beter kunnen verstaan.

  Ik bel sinds kort een meneer die bijna door is, maar een speciaal apparaatje heeft, waardoor hij goed kan horen. Nu heb ik me ook voorgenomen om dan heel duidelijk te spreken en natuurlijk niet te snel. Ik heb voorheen iedere week 1 of 2 keer in de week een mevrouw gebeld. Was heel gezellig en ik heb haar een paar keer opgezocht. Ze woonde in Amstelveen en voor mij is dat een uur heen en een uur terug. De laatste keren dat ik belde, nam ze de telefoon niet op. Toen heb ik iemand gebeld van het verpleeghuis naast haar flat. Die wisten me te vertellen dat ze in de nacht was overleden. Voor haar was dit een prachtige dood, maar je rekent hier toch niet op. Hoewel: 92 jaar!
  Nu bel ik deze meneer en die is nu 104 jaar. In februari zal hij 105 gaan worden….. Morgenochtend ga ik hem weer bellen. Heerlijk opgewekte man. Zijn hersenen doen het nog goed! Leuk he?

  Zo, nu weer verder lezen!

  1. Wat fijn, dat je deze mensen helpt, door hen gezelschap te houden. Soms alleen al door de telefoongesprekken.
   Ben benieuwd naar jullie kerstversieringen!
   Misschien ben je nu wel bezig met de boom…

   1. Boom wordt donderdagmiddag uit de zak gehaald.
    Eerst even in de tuin een gat graven, voor een gekregen appelboom, een Jonathan/Golden Delicious.
    Misschien doe ik nog een beroep op Heiko zijn snoeikunst. Heb al wel wat gelezen op een you tube filmpje.
    Maar dan stuur ik een foto van het boompje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.