Geen widgets gevonden in de zijbalk

“It´s a misty morning…” En niet alleen de morning oftewel de ochtend was mistig. De hele dag was het zicht niet meer dan dit! Nu de temperaturen rond de nullijn liggen is het hier erg triest. Een beetje nattig van de nevel en koud en… Geen zonnetje te zien. Dit weertype lijkt mij verdacht veel op herfst. Het is dat er sneeuwresten liggen. Gelukkig is het in huis lekker warm. Daar brandt de kachel en brengen we sfeer in huis door kaarsjes en waxinelichtjes aan te steken. Dit zijn nou eenmaal de donkere dagen voor Kerst.

De geverfde vloer van de voorste overloop was vanochtend helemaal droog. Dat betekende, dat we de ruimte weer in gebruik konden nemen. Als eerste plaatsten we de grote, meidenkast van mijn moeder terug. Op dezelfde plaats als waar die stond. Dat deden we even samen, maar daarna maakte Heiko zich snel uit de voeten. In alle rust pakte ik de kast opnieuw in en daar heeft hij geen geduld voor. Als hij dat zou inpakken was het binnen vijf minuutjes klaar en zouden we vervolgens niets terug kunnen vinden. Graag laat hij zoiets aan mij over, zodat het er allemaal geordend in komt te staan. Bij het inpakken van de kast kwamen een paar dingetjes in de grote rieten manden van de douchekast terecht. Daar was ook nog ruimte. Nadat ik klaar was met de kast was het tijd voor een pauze met koffie.

Na de koffie ging ik verder met het inrichten. De antieke dekenkist kwam er weer in en een wit, rond tafeltje bij de balkondeuren met daarop een lamp. Verder een paar stekjes van de sanseveria en enkele andere decoratiespulletjes. Niet te veel, niet te druk. Het enige wat nog ontbreekt is een vloerkleedje. Daar gaan we binnenkort nog wel eventjes naar op zoek bij een loppis. We hebben nog wel een paar, maar die zijn te lang voor deze ruimte of hebben niet de juiste kleuren.

We zijn heel erg blij met de witte vloeren. Ze maken een heel groot verschil. De vloeren waren donker, de kleur van hout en dat maakte de ruimtes kleiner. Daarbij kwam, dat er behoorlijke vlekken en beschadigingen aan de vloeren zaten. Nu zijn de vloeren mooi egaal en vanwege de witte kleur lichten de ruimtes er enorm van op. Fijn ook dat beide ruimtes dezelfde kleur vloer hebben, zodat het in elkaar overloopt. Ja, we zijn tevreden met het eindresultaat. Er zal nog een ruimte volgen. De grootste, de fitnessruimte. Wanneer we die aanpakken weten we nog niet. We doen het lekker rustig aan, want het verslepen van de inboedel, het schoonmaken van de vloer, het schuren en het drie keer verven is toch wel een aanslag voor onze ruggen en Heiko zijn heupen.

Gisteren liet ik aan de hand van twee foto´s de veranderingen buiten zien. Toen van de voorzijde van het huis. Hier het verschil in aanblik achter ons huis. Binnen een week tijd. Van een prachtig wit winters plaatje met veel sneeuw en een zonnetje van vorig weekend, naar een iets “troosteloze” aanblik nu? Alleen die kale boomstammen, maken het een beetje somber. Jammer, maar het is niet anders. We hebben het nu eenmaal niet voor het kiezen. Als we dat wel hadden, koos ik voor veel sneeuw, een beetje vorst, lekker zonnetje en strakblauwe luchten.

Ebba snapte echt niet waar we ons “zo druk” over maakten. Ze vond het zelfs allemaal maar slaapverwekkend!
En dat liet ze ons duidelijk merken!
Ze begrijpt helemaal niets van ons “grote mensen”.
Haar leventje is een stuk eenvoudiger. Ze slaapt veel in deze periode en is dan ook veel binnen.
Een paar momentjes per dag gaat ze even naar buiten.
Om te jagen en om haar behoefte te doen.
Daarna is het rechtsomkeer het luikje door, om vervolgens weer in haar warme hangmandje te gaan liggen. Of op het kleedje in de schommelstoel.
En lukt het jagen even niet? Dan staat er altijd in de keuken een bak met brokjes voor haar klaar. Naast het bakje met vers water.
Het leven van een kat is niet zo verkeerd…

Van ons ook niet hoor! Zo had ik gisteren bitterballen gemaakt en in de diepvries gedaan. Met uitzondering van een paar balletjes… Vandaag hebben we die maar meteen geproefd! Wij eten vrij gevarieerd vind ik zelf. De ene keer aardappelen met groente, waarbij de soort groente elke keer afgewisseld wordt. Een andere keer eten we pasta: macaroni, spaghetti, noedels, nasi of bami. Of een keer rijst. De zondag is nagenoeg altijd gereserveerd voor een pizza. Natuurlijk alles met iets aan vlees: gehaktbal of schnitzel, falukorv of rookworst, zuurkoolspek of kip. Af en toe hoort in de gevarieerde kost ook een bordje ovenpatat. Niet in de frituur, zoals we dat in Blijham altijd deden. Zodoende is de patat een stuk minder vet en dus gezonder. Alleen de bitterballen gingen in de frituur… Wat smaakten ze ons weer goed! Deze keer had ik meer veel vlees in de ragout gedaan en dat kon je proeven. Lekkerrrr!

Het was me wel eens opgevallen, dat de voorspellingen ten aanzien van de te vallen hoeveelheid sneeuw niet altijd juist was. Er werd bijvoorbeeld 1 millimeter in de weersverwachting van de app van Yr of Klart vermeld, terwijl er in werkelijkheid bijvoorbeeld ongeveer 1 centimeter sneeuw viel. “Hoe kan dat nou?” Dat blijkt afhankelijk te zijn van de temperatuur! En tot op zekere hoogte ook nog van wind en vochtigheid. Als het in Zweden flink sneeuwt, is het vaak tussen de 0 en 5 minus graden en dan komt één millimeter in de voorspelling overeen met één of twee centimeter verse sneeuw. Hoe kouder het is, hoe minder water de lucht bevat. Daardoor wordt de sneeuw lichter en luchtiger. Als het minus 15 graden is, kan de sneeuwdiepte tot vijf keer zo groot worden, als wanneer het nul graden is. Terwijl de hoeveelheid neerslag in gesmolten vorm hetzelfde is.

Dit is een overzichtje van de verwachte hoeveelheid sneeuw per millimeter. Des te kouder het is, des te meer neerslag aan sneeuw men kan verwachten. Als het erg hard waait, zal de sneeuw zeer ongelijk vallen. De meeste sneeuw wordt dan tegen hekken, richels en bomen op hopen geblazen. Om een ​​sneeuwhoogte te meten, die representatief is voor een iets groter gebied, moet men meten op bijvoorbeeld een weiland. Alhoewel de laatste sneeuw bij ons nog moet smelten, wordt er over iets meer dan een week in grote delen van het land al nieuwe sneeuw verwacht! Volgende week vrijdag of zaterdag wordt er een koude noorden- en noordoostenwind verwacht. De temperatuur zal daarmee in nagenoeg het hele land onder nul graden dalen, waarbij ook sneeuwval verwacht wordt. Wat ons betreft mag het komen!

3 gedachten over “Voorste overloop klaar!”
  1. Nou, die bitterballen zien er heerlijk uit! Ja, inderdaad jammer dat ik niet wat dichter in de buurt ben!
    Wat betreft de sneeuw….. We hadden vorig jaar of het jaar daarvoor veel sneeuw, veel stuif sneeuw. Onze achterdeur kon amper open. Gelukkig hadden we de sneeuw schuivers al uit de schuur gehaald. Overigens vind ik het altijd een leuk karweitje om het weg te schuiven. Jan vindt het meestal te koud. Als je je goed kleed, dan is het heerlijk!

      1. Ja, dank je wel Joke! Zo voel ik het ook, een beetje Zweeds! Misschien een herinnering uit een vorig leven?
        Niets is vreemd tegenwoordig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.