Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nadat Heiko vanochtend weer aan het werk was gegaan pakte ik de cadeautjes uit. Dat wil zeggen, dat ze uit de dozen werden gehaald. Het ging hier om de twee kaarsenhouders en de staafmixer. Vanavond zouden we samen de kaarsenhouders een plekje geven en dan zou Heiko ze morgen op kunnen hangen. De staafmixer was uiteraard een ander verhaal. Het was niet alleen een staafmixer! De motor hiervan kan ook worden gebruikt voor een hakselaar en een garde. Zelfs een mengbeker is meegeleverd. Ik weet nu al wel, dat ik aan deze machine veel plezier ga beleven!

Wat moet je hier nu over zeggen? Het was simpelweg genieten van de zon vandaag! Vanaf het moment dat we opstonden totdat de zon onderging: heerlijk! Als er geen sneeuw had gelegen, had je kunnen zeggen, dat de lente begonnen was! Maar…

Volgens een artikel in Aftonbladet: “Op verschillende plaatsen wordt een temperatuur van meer dan tien graden verwacht. Alleen zal het lenteweer van korte duur zijn. “Tot vrijdag kun je hiervan genieten, echter de volgende week keert de pool-kou terug”, aldus een meteoroloog bij Klart . In bijna heel Zweden zijn dinsdag lentetemperaturen gemeten bij SMHI, de Zweedse KNMI. Temperaturen kunnen oplopen tot tien plus graden. Na donderdag slaat het weer echter om! Dan keren zelfs volgende week de temperaturen onder het vriespunt terug! Vrijdag wordt het al nul graden in Götaland (waar wij onder vallen). De komende week zal de arctische kou behoorlijk over het land beginnen neer te dalen: ’s Nachts kan de temperatuur in, zowel Götaland, als Svealand bij helder weer dalen tot min 15 graden! Het wordt volop winter en er zal veel sneeuw vallen.” Wanneer het weer warm wordt durft de meteoroloog niet te zeggen. Met de weersomstandigheden die we krijgen zal de koude lucht een groot deel van maart over Zweden blijven neerdalen. Het kan tegen eind maart of begin april beginnen te draaien. Dus… “Heiko, zet de sneeuwschuiver maar klaar en haal de kruiken maar van zolder!”

Zondag, toen we een rondje Ödarp hadden gemaakt, kregen we deze jongen in het vizier. Het was een buizerd. Een grote! Wist je, dat de buizerd een middelgrote tot grote roofvogel is en uit de familie van de havikachtigen stamt? Hoewel hij vrij algemeen voorkomt, zorgt hij toch vaak voor verwarring. Het is namelijk de roofvogel met de meest uiteenlopende kleuren. In de vlucht zie je de brede, afgeronde vleugels en een vrij korte staart. De buizerd kan een spanwijdte hebben van 113 tot 128 centimeter. De totale lengte, van kop tot staart, loopt uiteen van 51 tot 57 centimeter. Daarbij zijn de vrouwtjes het grootst! De roofvogel heeft een bruinig verenkleed. Zoals gezegd bestaan ze in verschillende kleurvariëteiten, gaande van donkergekleurde exemplaren tot exemplaren met een bijna witte onderkant. Dat we de buizerd op de foto kregen was zeker bijzonder, want hij vloog behoorlijk hoog. Toch zijn de foto´s nog redelijk scherp geworden.

Aan het einde van de ochtend stopte het autootje van PostNord bij de brievenbus. Soms weet ik echt even niet meer wanneer ze precies komen. Het was de ene week op de maan-, woens- en vrijdag en de andere week op dins- en donderdag. Alleen veranderen ze hun “strategie” nog wel eens, waardoor je volledig in de war raakt. Toch was ik blij, dat ze geweest waren, want ik kreeg nog een paar kaartjes!
Heel erg bedankt, lieve “afzenders”

Knip, knip, knip, knipper-de-knip! Tja… Er zijn nog ruim driehonderd bomen te gaan: Gewoon doorgaan Heiko!” Elke dag een paar bomen knippen, zodat het voor half april klaar is. Althans, als er met 2,5 – 3 personen geknipt wordt. Kenth had gezegd dat hij ook ongeveer 20 uur per week bomen zou gaan snoeien, maar helaas is daar nog niets van terechtgekomen. Daarbij komt, dat collega Håkan ziek is, waardoor Heiko op dit moment de enige is die bomen snoeit! Hij neemt echter alleen de kleintjes voor zijn rekening en de grotere bomen blijven voorlopig op de lijst staan. Toch kunnen er elke dag weer een paar bomen afgestreept worden. Het “frustrerende” is echter, dat Kenth regelmatig met nieuwe klanten met fruitbomen aankomt. De lijst wordt steeds langer!

Vandaag was Heiko in een villawijk aan het werk. Er zijn beroerdere werkplekken. De klanten wonen op een heuvel en aan de voet van deze heuvel ligt het grote Sommen meer. Zodoende een mooi uitzicht! Bij een vaste klant werden vier fruitbomen gesnoeid op een bijzondere manier. Deze klant wil graag, dat de fruitbomen in elkaar over groeien, net zoiets als bij een leilinde. Op het moment, dat Heiko bijna klaar was met die bomen kwam de buurvrouw naar buiten en vroeg of Heiko haar fruitbomen ook kon snoeien. Hij was hier nu immers toch. Het ging om drie kleinere bomen en daarmee ging hij akkoord! En zo komen er steeds nieuwe klanten bij. Van werk komt werk!

Even iets anders dan fruitbomen knippen. De eerste heg van dit jaar! Een spirea heg moest geknipt worden. Deze klant en de buren hebben dezelfde heg. Alleen was die van de buren lager dan de heg van de klant. Daar stoorde de klant zich aan en zodoende mocht Heiko dat varkentje wassen. De heg moest een kopje kleiner gemaakt worden. Ook de grote, dichtgegroeide fruitboom, die je op de foto links achter de heg ziet staan, moet onder handen genomen worden. Vandaag echter eerst de heg. Twee uur later was de heg aan drie kanten gesnoeid met dank aan de motor heggenschaar. Nu nog een keer tijd inruimen voor de fruitboom.

Tijdens een renovatie vond de eigenaar van het huis oude dierenskeletten! Op de zolder van zijn oude huis in Kråksjö, buiten Skruv in de gemeente Lessebo. De eigenaar vermoedt dat het een oude traditie is om bescherming te krijgen en nu is hij van plan de gewoonte voort te zetten. Hij plaatste zijn vondst in een groep voor diegenen die geïnteresseerd zijn in bouwgeschiedenis. Hij kreeg geweldige reacties. “Het is heel uniek, dat je zoveel skeletdelen vindt. Het bleek iets te zijn dat mensen in het verleden deden om boze geesten weg te houden”, zegt hij. Volgens de man maken de skeletten deel uit van de geschiedenis van het huis en is hij daarom van plan de vondsten terug te plaatsen waar hij ze vond. “Het doet me geen pijn als ze blijven, ik woon hier al vele jaren. Het voelt als een mooie traditie en we zullen wat “symbolische waarde” uit onze tijd neerleggen. Met een brief die uitleg geeft voor de toekomstige “vinders”, eigenaren.

Opmerkelijk nieuws. Of toch niet? “Mensen in Zweden reizen minder dan een paar jaar geleden”. De redenen zijn de pandemie, de oorlog in Oekraïne en de economische crisis en inflatie. Aldus de uitkomst van een onlangs uitgevoerd onderzoek. Zijn het de duisternis en de winter die het fijn maken om even van huis weg te zijn? Ja, voor velen gold dat inderdaad. Het vreemde was, dat vorig jaar het reizen nog was toegenomen. Nu reizen veel minder mensen dan in 2019, voor de coronapandemie. Voor de pandemie werden meer dan 15 miljoen reizen naar het buitenland gemaakt en vorig jaar “slechts” bijna 10 miljoen reizen. Dat blijkt uit hetzelfde onderzoek. Een mevrouw uit Söderköping reist rond deze tijd meestal naar het buitenland. Zo ook dit jaar. Ze merkte dat, zowel voeding, als elektriciteit duurder zijn geworden. Toch heeft ze nog steeds geld kunnen sparen om te kunnen reizen. Ze koopt geen duur eten en geen nieuwe kleren, zegt ze.” Het gaat dan inderdaad om het stellen van prioriteiten.

2 gedachten over “Cadeautjes uitgepakt”
 1. Hej Joke,

  Wat een leuk houten bord met jullie namen en die eland er op staat er achter je handige multitool staafmixer.
  Hebben jullie dat ergens laten maken?

  Hebben Heiko en zijn collega’s ondertussen niet een extra collega nodig met de steeds maar langer wordende lijst van te snoeien fruitbomen en extra werkzaamheden die geregeld op hun pad komen?
  Ik ben beschikbaar hoor 😉

  Alvast een fijn weekend gewenst.

  1. Hej!

   Dat bord hebben we ooit eens gekregen van vrienden. Is gemaakt op een kerstmarkt ergens in Duitsland. Mooi cadeau hè?

   Kom maar snel, want hulp is welkom!

   Ook een fijn weekend, Oskar en Nicoline!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.