Geen widgets gevonden in de zijbalk

´s Morgens gaat Heiko om half zes uit bed. Om te voorkomen dat hij zich verslaapt, stelt hij de wekkerradio in, die naast zijn bed op het nachtkastje staat. Meestal, in 95% van de gevallen, is hij voor de wekker aan wakker. Zo ook vandaag. Helaas was hij vanochtend vergeten, om die wekker uit te zetten toen hij uit bed stapte. Hij was al aangekleed en beneden, toen ik wakker werd van die herrie. Er zat niets anders op dan het bed uitstappen, om het bed heenlopen en die wekkerradio uit doen. En dan ben je meteen klaarwakker. Het had geen zin om nog weer te gaan liggen. Zodoende was ik vandaag ook erg vroeg beneden en trof ik Heiko aan bij de keukentafel. Hij had zijn broodjes al gesmeerd en was met vriend Jan de 50 spelletjes Wordfeud aan het spelen. Buiten scheen de maan nog aan de donkere hemel. Goedemorgen!

Bij een appartementen complex in Tranås werden vandaag tien bomen gepoot door Heiko en zijn collega Anton. Vier 3e-jaars kersenbomen, drie lijsterbessen, twee perenbomen en een kastanje. De tien bomen kwamen allemaal keurig op een rij te staan, met acht meter tussenruimte en zes meter vanaf het nieuwe hekwerk. Gelukkig had een graafmachine vorige week het zware werk al gedaan, door tien plantgaten te graven en die gaten ook meteen van goede tuingrond te voorzien! Voor de beide mannen was het daarom slechts een kwestie van een klein gaatje graven in die losse grond, koemest met turf erbij en de boom met kluit op de juiste hoogte poten. Vervolgens twee palen erbij en de boom vastzetten met juteband.

Dat liep gesmeerd. Heiko groef het gat en Anton gooide die weer dicht (nadat de boom er in stond). Toen alle bomen stonden zette Heiko de twee palen erbij en maakte Anton de bomen vast met juteband. Het was lopende bandwerk voor hen. Vooraf had Örtengren op de achterkant van een grote envelop een schema gemaakt. De vier verschillende soorten bomen waren uit de voorraad bij de zaak gehaald en moesten een beetje gemixt gepoot worden. Met behulp van de aanhanger waren de bomen van de zaak naar de klant gebracht. Om de bomen zorgvuldig te vervoeren en schade aan de bast te voorkomen, moesten ze wel twee keer rijden. Op de plaats waar eerder hele grote bomen stonden, is nu de rij van tien stuks gepoot. Het ziet er meteen een stuk netter uit.

Omdat de graafmachine de bestaande grasmat behoorlijk had beschadigd door zijn wielen en het zware gewicht, moesten de beide mannen na het poten van de bomen, verder met het verbeteren van de grasmat. Daarvoor was een vrachtauto met 10 kuub (!) tuinaarde besteld. Ze vroegen de chauffeur, om de lading op twee bultjes te leggen, zodat ze dichter bij de te verbeteren stukken gras het zand weg konden scheppen. Dat was geen enkel probleem. Toen bedacht Heiko, dat het erg omslachtig was, om het zand óver het hekwerkje heen in een kruiwagen te scheppen en daarna ergens anders weer neer te leggen. Ze besloten, om een accuboormachine op te halen, om een paar planken van de nieuwe schutting los te draaien. Daar konden ze dan met de kruiwagen tussendoor.

Na een paar minuten kwam de conciërge van het gebouw even kijken naar de vorderingen. Ze maakten een praatje en toen vroeg Heiko de man of hij misschien even kon helpen met het verspreiden van het zand. Hij wist namelijk, dat de conciërge een klein trekkertje had met een laadschep ervoor. Daarmee zou het oppakken van de grond en de verspreiding daarvan een stuk sneller gaan dan met kruiwagens. En veel gemakkelijker. Dat wilde de man wel doen en zodoende was de eerste 5 kuub binnen een half uur verspreid. Prima geregeld! De kleine hoopjes die de man verspreid neerlegde werden vervolgens met de hark verdeeld. Morgen maken ze die klus af en zal er graszaad ingezaaid worden.

En ik had vandaag weer eens ruzie met het weer! Omdat het een mooie dag zou worden besloot ik het beddengoed te wassen. “Normaal” doe ik het na het wassen in de droger, alleen om stroom te besparen, doe ik dat nu niet meer. Ik hang de was op de waslijn. Maar, net op het moment, dat ik de eerste kussensloop had opgehangen voelde ik een drup: het begon lichtjes te regenen. Kussensloop er maar weer af en met het wasgoed terug naar de tvättstuga, het washok. Om te weten te komen hoe het weer er de komende uren ongeveer uit zou gaan zien keek ik op de app van Klart. Hmmm… Slechts een paar drupjes juist op dat moment. Eigenlijk had ik net zo goed door kunnen gaan met het ophangen, want het was weer droog. Het wasgoed ging aan de lijn!

Maarrr… Je raadt het al: het begon een half uurtje later toch serieus te regenen! Het wasgoed maar weer binnen gehaald. En wat denk je dat Klart zei? Ja hoor, voor de komende uren zou het dit weertype blijven. Grrr… Het wasgoed werd in de tvättstuga verdeeld over de crosstrainer, over de gordijnen van het douchegedeelte en over het aanrecht. Na een paar uurtjes controleerde ik even hoe droog het wasgoed was. Jammer genoeg droogt het in het washok niet erg snel en daarom besloot ik het dekbedovertrek boven op te hangen. Over het droogrekje. Omdat ik nu zeker wist, dat ik het beddengoed vandaag niet meer op bed zou krijgen werd er een ander setje uit de kast gepakt en daarmee werd het bed opgemaakt. Het weer werkte me weer eens tegen. Alleen wint de aanhouder. Ik in dit geval, gewoon door een tweede set beddengoed te gebruiken!

Het is deze week “Krisbered­skaps­veckan”, crisisparaatheidsweek, in Zweden. Dat betekent extra aandacht via een jaarlijkse voorlichtingscampagne, die tot doel heeft de weerbaarheid van mensen te vergroten bij sociale crises en uiteindelijk oorlog. Het wordt ieder jaar uitgevoerd in week 39 en dit jaar dus van 26 september tot 2 oktober. Een langdurige stroomstoring of een andere ernstige verstoring in de samenleving, kan het dagelijks leven op zijn kop zetten. “Neem deel aan lezingen en activiteiten tijdens Krisbered­skaps­veckan en leer meer over hoe je je kunt voorbereiden” is het advies! “Met de juiste voorbereidingen draagt ​​u er toe bij dat, zowel u, als het hele land beter omgaat met een lastige stress, ongeacht wat er is gebeurd.” Doordeweeks worden er lezingen aangeboden in de stadsbibliotheek van Eksjö en activiteiten gehouden op het grote marktplein. Alles met de nadruk op crisisparaatheid en thuisparaatheid. Je kunt daar kennis maken met de Defensie Trainers en de Reddingsdienst. De lezing “Voor uw veiligheid” wordt gehouden door het Ministerie van Defensie in samenwerking met de gemeente Eksjö, op 1 oktober aanstaande. De lezing is gratis en open voor het publiek. Als je deelneemt, krijg je basiskennis over waar je informatie kunt vinden in tijden van crisis en hoe je kunt samenwerken met anderen.

Voor degenen die niet in de gelegenheid zijn om de lezing bij te wonen, maar wel geïnteresseerd zijn in het onderwerp, is er de podcast “Als de crisis komt”. Een podcast is een uitzending die je kunt streamen of downloaden op je eigen apparaat naar keuze. Daarin leer je meer over hoe de samenleving werkt bij een crisis of ramp en wat je kunt doen om je voor te bereiden. Alle afleveringen zijn te vinden in podcast-apps die beschikbaar zijn op smartphones. Zoek op “msb”, er zijn 15 afleveringen beschikbaar. Hierbij de link voor geïnteresseerden: Link naar MSB podcast. Wat doe je bijvoorbeeld als het internet niet meer werkt, de mobiele telefoon uitvalt en de elektriciteit en de watervoorziening wegvalt? Het is verstandig om na te denken over hoe je het leven van alledag kunt leiden in tijden van crisis en oorlog. Het hebben van een goede “thuisparaatheid”. We hopen, dat we situaties waar men ons op wil voorbereiden nooit zullen voorkomen. “Echter een gewaarschuwd en goed voorbereid mens telt voor twee…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.