Geen widgets gevonden in de zijbalk

Eerder dit jaar zijn een stel Nederlanders, Dick en Janneke, met hun kinderen geëmigreerd naar Zweden, naar het plaatsje Frinnaryd. Dat plaatsje ligt op ongeveer een kwartier rijden vanaf ons huis. Deze mensen hadden een paar weken geleden bij Kenth Örtengren een paar fruitbomen gekocht en ze wilden advies over het snoeien van de fruitbomen. Toen ze vertelden, dat ze uit Nederland kwamen, noemde Kenth Heiko zijn naam en zo is het balletje gaan rollen. Heiko heeft ze een keer gebeld inzake die fruitbomen en we zijn toen samen langsgereden. Dat was een korte kennismaking, omdat ze hun kinderen van school moesten halen. Eveneens maakten we kennis met hun hondje.

Vandaag kwamen ze bij ons op de koffie voor een uitgebreidere kennismaking. Zonder kinderen en zonder hond. We hoorden onder andere, dat ze uit Dalfsen (tussen Zwolle en Ommen) kwamen en dat hij een technische man was en in Nederland aan veel grote verwarmingsinstallaties heeft gesleuteld. Een heel gezellig, spontaan stel mensen, die met heel veel plezier nu in Zweden wonen, om hun droom waar te maken. Rust en ruimte, respect voor elkaar waren voor hun belangrijke redenen om deze kant op te komen. Er werd over en weer veel gepraat en de tijd vloog werkelijk om. We spraken af, dat we de volgende keer bij hen een kopje koffie gaan halen.

Na de middag reden we samen naar Aneby, om een nieuwe voorraad pleisters op te halen. De grote pleisters die ik op mijn rug moest plakken voor het slapen gaan. In die pleisters zit een werkende stof die de zenuwen tot rust moet brengen. De eerste doos met die pleisters was leeg en afgelopen dinsdag was ik in Aneby voor de mammografie en dacht ik meteen nieuwe voorraad op halen. Helaas waren de pleisters niet in voorraad, maar ze zouden ze bestellen. De volgende dag, woensdag, kreeg Heiko inderdaad een sms´je binnen, met de melding dat de pleisters er waren. Later op die woensdag kreeg ik het telefoontje van de arts van de afdeling pijnbestrijding. Die vroeg hoe het ging met de medicijnen en met de pleisters. Toen ik vertelde, dat ik geen enkel effect vernam van die pleisters zei hij, dat ik daar dan wel mee kon stoppen.

“Hmmm… Er ligt nog wel een nieuwe doos vol bij de apotheek, die speciaal voor mij besteld is. Wat doen we?” We besloten om die doos toch maar op te halen vandaag en de pleisters te blijven plakken, onder het mom van “baat het niet, schaadt het niet”. Om half drie stapte ik bij de apotheek binnen en vroeg om die pleisters. De apotheker keek in het computersysteem en vertelde me, dat ze de pleisters niet af kon geven. Er stond namelijk geen recept meer in de computer: de arts van de afdeling pijnbestrijding had die er meteen uitgehaald! Heel zorgvuldig en correct, alleen wisten we dat niet. Zodoende werd het een zinloos ritje van Ödarp naar Aneby en terug…

Helemaal zinloos was het ritje niet hoor. Onderweg genoten we uiteindelijk weer van de mooie herfstkleuren. In de bermen zagen we vele kleurrijke paddenstoelen staan. Het paddenstoelen-seizoen is weer geopend! Op enig moment stopten we om er een paar van op de foto te zetten. De vele witte en bruine lieten we aan onze camera voorbij gaan, echter die mooie ronde rode blijft toch trekken. Daar wonen toch kabouters in? Vandaag waren ze niet thuis. Alleen hun huisje hebben we op de foto gekregen. De kabouters waren in geen velden of wegen te bekennen…

Tegen vier uur waren we weer thuis. Ik ben meteen naar bed gegaan, ja wederom eens volledig op. Heiko ging naar buiten om nog even te kloven. De laatste grote, zware blokken van de populier lagen nog op hem te wachten. Ongeveer twee uur was hij bezig om de blokken middels de kloofmachine te verkleinen. Het hout kwam in de kruiwagen en werd daarna meteen gestapeld in de houtstek. Net toen hij met het laatste blok bezig was, hoorde Heiko achter zich een geluid… Een geluid dat hij al vaker had gehoord…

Het geluid van vallende stukken gekloofd hout… Oh nee! De voorste rij was gevallen en lag in het gras. De tweede rij ligt ook zo, dat je denkt dat het een dezer dagen naar beneden komt. Dit vallen is niet de eerste keer trouwens. Dat gebeurde in Blijham al wel eens (vaker) en is hier ook al menig keer voorgekomen. Het stapelen van hout heeft Heiko blijkbaar nog niet zo goed onder de knie. Hij liet het deze keer maar liggen. Morgen is er weer een dag. Dan moet het maar opnieuw, en dan beter, opgestapeld worden. Een dingetje voor ons beide wellicht? Misschien kunnen we dan ook een start maken met een dakje boven deze stapel hout.

Toen ik nog even achter de laptop zat, zag ik dat we een mailtje hadden gekregen in de postbus van onze website. Via het contactformulier. Het was een reactie van vaste lezers, die op dit moment met hun camper op de camping in Tranås stonden, aan het grote Sommen meer. Ze schreven dat ze al een jaar lang ons via de site volgen. Uiteraard werd het berichtje meteen beantwoordt door een mailtje terug te sturen. Zelfs met een uitnodiging voor een kopje koffie morgenochtend. Maar of ze de mail hebben gelezen? Of ik nog aan het bakken moet? We bedanken ze in ieder geval voor de lieve woorden en wensen hun een hele fijne vakantie toe!

´s Avonds speelde Heiko, zoals gebruikelijk, een paar spelletjes Wordfeud met Jan uit Assen.
Die “paar” spelletjes zijn inmiddels een beetje uit de hand gelopen. Via het op de mobiel geïnstalleerde officiële spel Wordfeud zijn ze zeven of acht jaar geleden begonnen met één spelletje.
Dat werden er twee, drie en meer en op een gegeven moment speelden ze inmiddels twintig spelletjes tegelijkertijd.
Er kunnen echter maximaal 30 spelletjes tegelijkertijd gespeeld worden.

Dat was niet voldoende voor beide heren.

Jan ging op zoek naar iets anders en vond eenzelfde spel, met meer variatie in het speelbord en een zeer verrassende puntentelling. Dat heet Wurdian.
Via die app spelen ze inmiddels ook alweer twintig spelletjes.
Dus “even” met Jan een spelletje Wordfeud spelen is er niet meer bij.
Ze spelen ongeveer twee keer per dag 50 (!) spelletjes van dat letter-woordspel.
Ze vinden het schijnbaar leuk, want anders houd je dit niet zo lang vol!
Succes, heren!

3 gedachten over “Bezoek uit Frinnaryd!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.