Geen widgets gevonden in de zijbalk

Twee svartvit flugsnappare gesignaleerd in “Geert”! Geert is het vogelbroedhokje, welke we hebben gekregen van Geert en Froukje, vandaar de naam. Maar Geert hangt op het terras, aan de wand van de serre en dat betekent, dat ons dametje Ebba bij het nestje van de bonte vliegenvangers zou kunnen komen. Of via de leuning of via de bank. Dat willen we natuurlijk zien te voorkomen. Maar hoe? Een poosje geleden dacht ik al aan een paraplu, maar weer de vraag “Hoe”? Vanochtend ging ik er toch maar mee aan de slag. Als je geen begin maakt, krijg je ook het einde immers ook niet.

Als eerste haalde ik het stof van de paraplu. Daarna wilde ik hem middendoor doen, zodat de mogelijkheid ontstond om hem aan de muur te monteren. Alleen kwam ik niet door het harde plastic van de bovenste knop. Terwijl ik aan het zagen was, drukte ik per abuis een stang krom. Dat kwam mooi uit! Ik hoefde niet meer te zagen: de stangen werden gebogen! En wel zo, dat ze dicht bij elkaar zouden zitten, zodat Ebba er niet tussendoor zou komen. De steel werd net onder de veer afgezaagd en toen werd de constructie onder het huisje gehangen. Zouden de vogeltjes er nu wel weer naar toe gaan? Het is uiteindelijk best wel een “gevaarte”. Nog geen tien minuten later kwamen het mannetje en het vrouwtje van de bonte vliegenvanger gelukkig weer terug en gingen door met het maken van hun nest.

In Hoogezand zullen ze ook wel blij zijn met de bescherming van het broedhokje. Gisteren hadden we Heiko zijn ouders over de twee vogeltjes verteld. Heiko zijn vader zei toen meteen, dat Ebba een gevaar zou kunnen vormen. Opgelost! Het gesprek ging natuurlijk niet alleen over onze vogeltjes. Zij hadden alweer even op het balkon gezeten: het weer was zo mooi geweest! Wel een beetje wind helaas, maar voor de rest prima. We zagen tekenen daarvan meteen toen we beeld kregen: Heiko zijn moeder zat er lekker zomers bij!

Vandaag was het hier ook zo lekker, dat de was weer buiten kon worden gehangen. Dat hebben we al meerdere keren kunnen doen dit jaar. Niet altijd was er een zonnetje bij, maar de wind wel. Vandaag was eerst was de bonte was aan de beurt en daarna de witte was. Nee, de spijkerbroek die je ziet hangen tussen de witte was is niet in het programma van 95 graden gewassen hoor. Die was in de boord nog net niet helemaal droog en mocht daarom nog even blijven hangen. Het heeft wel iets, wasgoed wat buiten gedroogd is. Het voelt heel anders als dat het uit de droger komt. Persoonlijk vind ik de handdoeken uit de droger lekkerder. Ze zijn dan iets zachter voor mijn “gevoelig huidje…”

Onder perfecte weersomstandigheden was Heiko vandaag in Tranås werkzaam. Met collega Palle. Ze konden vandaag het bestratingswerk bij een klant afmaken. Het laatste deel van de ruim twintig meter weggezakte bestrating moest weer netjes gemaakt worden. Daarvoor hadden ze nog wel bijna de gehele dag nodig. Het was namelijk niet zo eenvoudig, om op het snijvlak van het talud alles weer een beetje stevigheid te bieden. Het wonen op een heuvel heeft ook zo zijn nadelige kanten. Eerst vulden ze het talud een beetje op met zwaar materiaal: dikkere stenen vermengd met grus. Daar legden ze een zwaar antiworteldoek overheen. Dat werd aan de bovenkant van het talud vastgelegd onder de laatste stenen van de bestrating en onder dikke keien. Die keien moeten tegelijkertijd voorkomen, dat het grind wat er later op komt, onder en door de heg van de buurman rolt. Tenslotte werden de bestratingsstenen weer netjes op hoogte en aansluitend teruggelegd met een dikke, zware kantsteen. De klant kwam naar buiten en vertelde zeer enthousiast, dat ze enorm tevreden was met het resultaat. Fijn te horen!

Die Jan uut Assen! Zaterdag kreeg ik een WhatsApp bericht van hem binnen. Niet vreemd, want zo hebben we vaker contact. Wel vreemd was de inhoud! Jan had namelijk een paar foto´s meegestuurd. Nee, tekeningen zijn het! Hij heeft hiervoor foto´s van Facebook gehaald en die verwerkt in een of ander programma. We vinden ze geweldig. Erg bedankt, Jan!

Heiko hoorde vanmiddag van zijn baas Kenth, dat er zaterdag tijdens de officiële opening van de nieuwe zaak ongeveer 300 mensen waren geweest. Een mooi aantal denk ik zelf, maar volgens Heiko had Kenth meer drukte verwacht. Dat zou misschien wel leuk geweest zijn, echter dan had hij waarschijnlijk minder zaken kunnen doen. Dan moeten de klanten te lang wachten, om advies te vragen en/ of om af te kunnen rekenen en niet iedereen heeft tegenwoordig nog geduld… Wat de reden ook is blijft een gok. Het is in ieder geval een mooi tuincentrum geworden en die 300 mensen hebben er zeker van genoten. Waaronder wij twee. Hopelijk groeien niet alleen de bloemen en planten, maar ook het bedrijf!

Het laatste uurtje van de dag ging Heiko met Palle naar een andere klant, waar een strookje gras langs de gevel weggegraven moest worden. De klant wil daar een rijtje stenen hebben, zodat het gras niet meer rechtstreeks tegen de gevel aan komt. Dat is lastig met grasmaaien en om het netjes te houden moet hij nu steeds met de trimmer erbij langs. Daar heeft hij geen zin meer in, dus komt er één steen in de lengte vanaf de gevel te liggen. Het weggraven ging niet zo eenvoudig, omdat er vele wortels liepen. Morgen zetten ze die klus voort. De graszoden en het zand wat er uitgegraven werd kwam op de aanhanger, die uiteindelijk vol mee naar Ödarp ging. Ergens deze week of uiterlijk volgende week komt buurman Roy immers met zijn grote graafmachine, om de dikke wortels uit de grond te trekken. Dat laat gaten achter. Daarvoor kunnen we wel een beetje opvulzand in de vorm van graszoden gebruiken. De aanhanger met rommel zou in principe naar de stort gebracht zijn, maar nu komt die veel beter van pas.

Zweden zal het lidmaatschap van de militaire alliantie NAVO aanvragen. Dat heeft de regering vandaag besloten. Het gebeurt nadat de sociaaldemocraten hun houding ten opzichte van de militaire alliantie veranderden. Premier Andersson is de partijleider van de sociaaldemocraten. Ze zegt, dat de kans op militaire conflicten hier en Noord-Europa kleiner wordt als Zweden lid wordt van de NAVO: “Met een Zweeds NAVO-lidmaatschap wordt de drempel voor militaire conflicten in Zweden en in onze directe omgeving verhoogd. In Noord-Europa wordt de gemeenschappelijke conflictvoorkomende kracht versterkt en daarmee ook de veiligheid voor Zweden en voor het Zweedse volk.” Alle landen rond Zweden zijn lid van de NAVO, behalve Finland. Maar Finland heeft ook besloten toe te treden tot de NAVO. Zweden en Finland zullen nu tegelijkertijd het lidmaatschap aanvragen. De grootste partij van Zweden, de sociaaldemocraten, is al lang tegen de toetreding tot de NAVO. Gisteren besloot de partij toch “Ja” te zeggen. De sociaaldemocraten veranderden, nadat Rusland de oorlog tegen Oekraïne begon. Zweden heeft de veiligheidsgaranties nodig die er zijn als je lid wordt van de NAVO, aldus de sociaaldemocraten.

Premier Andersson had een persconferentie met Kristersson, partijleider van de Nya Moderaterna, de “Gematigden”, de op een na grootste partij in Zweden. “We hebben twee verschillende perspectieven gehad op de weg hierheen, echter hebben nu afgesproken om deze reis samen te maken. Het gaat niet meer om partijpolitiek. Zonder gezamenlijke verantwoordelijkheid te nemen in het belang van de natie”, aldus Kristersson. Eerder vandaag hadden de partijen een debat over de NAVO. Alleen de Groene Partij en de Linkse Partij zijn tegen de toetreding tot de militaire alliantie. De partijleider van de Linkse Partij was zeer kritisch. Ze vindt, dat de beslissing te snel is gegaan en dat de mensen niet hebben mogen zeggen wat ze denken. Verder ze zei, dat “verschillende NAVO-landen kernwapens hebben…. De beslissing om de vrijheid van alliantie op te geven en een nucleair bondgenootschap aan te gaan, met autoritaire regimes, wordt over de hoofden van de burgers genomen”. Nu begint het proces om Zweden lid te maken. Het eerste dat gebeurt, is dat Zweden een aanvraag moet indienen bij de NAVO.

4 gedachten over “Svartvit flugsnappare onder moeders paraplu!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.