Geen widgets gevonden in de zijbalk

Nadat gisteren de randen rondom de deuren klaar waren, deed ik vandaag de staalconstructie aan de binnenkant in de garage. Ook die waren erg roestig en ze zagen er niet meer zo netjes uit. Vanwege zijn lengte kon Heiko een dragende balk doen, die boven over de deuren loopt en de betonplaten van de veranda opvangt. In zijn totaliteit ging er best wel veel verf op trouwens. Meer dan ik had verwacht. De eerste bus ging namelijk volledig leeg! Gelukkig hadden we destijds meteen twee bussen gekocht. Wetende dat we wel vaker iets van ijzer (met roest) zouden gaan verven. En dat bleek ook wel, want ik zag een oude hooivork staan met roestige ijzeren pennen. Die maakte ik toen ook maar meteen even mooi zwart. Het zat immers toch aan de kwast. Zie je het verschil tussen de bovenste en onderste tanden?

Ondertussen was Heiko alweer door de knieën gegaan. Niet voor mij hoor, maar voor het onkruid in de border naast de oprit. Vandaag wilde hij dat klusje afmaken. Opnieuw werd de grond goed en zo diep als mogelijk omgewoeld en al het onkruid met de wortels verwijderd. Hopelijk heeft hij alles kunnen opgraven, maar op basis van eerdere jaren heb ik er een hard hoofd in. Er hoeft maar een héél klein worteltje achter te blijven en het onkruid groeit weer aan. Maar, ik ben positief ingesteld en kan bevestigen, dat het er op dit moment keurig uitziet! Die border is de meest vervelende van alle borders en daarom begin ik er zelf niet zo graag aan. Gelukkig vullen we elkaar dan weer mooi aan en pakte Heiko die border op.

Daarna pakte Heiko de pootaardappelen uit de schuur. Die, die we gisteren bij Örtengren hadden gekocht. In totaliteit kwamen er 7 rijtjes met 7 aardappelen in de grond. Oftewel 49 stammen. Nu maar afwachten wat ervan opkomt en hoe ze smaken. Met die 7 rijtjes is de groentetuin trouwens ook bijna vol. Er kunnen nu nog een drietal rijtjes worteltjes gezaaid worden, maar dan is de ruimte echt op. Misschien moeten we de groentetuin volgend jaar toch maar een stukje uitbreiden. We hebben gelukkig nog twee vrije moestuinbakken waar nog wat in kan. Even bedenken wát!

Het poten van de aardappelen nam niet zo heel veel tijd in beslag, zodat Heiko nog even verder ging met onkruid wieden. Op de grens tussen onze oprit met de grijze steentjes en het gras, wilde het gras en ander onkruid stiekem de oprit ingroeien. Dat laten we echter niet toe en daarom ging het harkje erdoor en werd al het groene spul tussen de grijze steentjes er tussenuit gehaald. Aan het einde van die grenslijn kreeg Heiko de border met de Japanse roos in de gaten. Daar groeide ook het nodige groene spul onder wat er niet hoort. Zijn nauwkeurige schoonmaakactie werd zodoende voortgezet. Toen ik hem daar bezig zag bedacht ik me ineens, dat we nog een doosje met aardbeien in de koelkast hadden liggen. Toen ik Heiko vroeg of hij daar zin aan had hoefde hij nog geen seconde na te denken: “JA!”. Het waren voor ons de eerste aardbeien van 2022 en ze smaakten heerlijk. “Waarom kopen we die eigenlijk niet vaker?” Omdat we aardbeien in de tuin hebben?

Na deze actie verdween Heiko met de kettingzaag, helm en beschermbroek richting ons bos. Daar waar hij en Marco vorige week een aantal bomen hadden gezaagd, wilde hij vandaag nog eentje in stukjes zagen. Een grote berk, die al horizontaal lag en los van de kluit lag, maakte hij in stukje van 40 centimeter. Hij liet het bij het zagen, want hij had geen zin meer om de aanhanger achter de auto te koppelen om het hout op te halen. Het ligt nu in ieder geval wel klaar. Misschien woensdag, als hij weer een werk-vrije-dag heeft. Nu de tuin “klaar” is wordt het de hoogste tijd om weer prioriteit te geven aan het kloven. Het droge hout in de linkerkant van de grote houtstek naast de vijver is inmiddels weggehaald, waardoor er daar weer wat gestapeld kan worden. Niet zo heel veel meer, maar de rest komt bij de andere twee houstekken te liggen. Daar moet een tijdelijke oplossing voor gemaakt worden. Het hout houdt ons wel bezig…

Gaat het dan dit jaar gebeuren? Krijgen we dan dit jaar een paar peren aan de perenboom? We zijn hier in augustus 2017 komen wonen en in 2018 hadden we (maar liefst) drie peren. Heerlijk sappig en goed van smaak. En daar bleef het bij. We hebben zelfs niet iets in de boom gehad wat er op leek! Wel zoals nu elke keer bloesem. Maar als die niet bevrucht wordt… Dit keer zijn ze echter wat groter dan anders. Is dat een goed teken?

Na de duidelijke verklaring van Finland donderdag over de NAVO-kwestie, gaat het proces nu een beslissende fase in. Verwacht wordt dat, zowel Finland, als Zweden binnenkort een lidmaatschapsaanvraag zullen indienen bij de NAVO. De Finse president en premier hebben donderdagochtend aangekondigd, dat Finland onverwijld lid moet worden van de NAVO. De aankondiging was verwacht en geeft aan dat Finland snel een lidmaatschapsaanvraag wil indienen. De president en de minister-president plannen zondag een gezamenlijke persconferentie, waarna verdere details over het tijdschema worden gepresenteerd. Op zaterdag komen de Finse sociaaldemocraten bijeen voor een beslissende vergadering, waar naar verwachting een besluit zal worden genomen over een “Ja” tegen het NAVO-lidmaatschap. Het Zweedse proces loopt parallel. Alles wijst erop, dat Zweden zich met Finland wil aansluiten bij de NAVO. Vrijdag werd de veiligheidsbeleidsanalyse gepresenteerd, die het kabinet en de parlementaire partijen de afgelopen weken hebben uitgewerkt. Naar alle waarschijnlijkheid zal het tot soortgelijke conclusies leiden als het Finse rapport, dat onlangs werd gepubliceerd en waarin werd gesteld dat de veiligheid van Finland baat heeft bij het NAVO-lidmaatschap. De afgelopen dagen heeft de Finse president duidelijk gemaakt, dat de acties van Rusland tegen Oekraïne volledig achter de keuze van Finland voor het veiligheidsbeleid liggen. Als Finland nu de stap wil zetten in de NAVO, worden Russische tegenreacties verwacht. Voor Rusland is het waarschijnlijk een grotere misrekening, dat Finland lid wordt van de NAVO dan dat Zweden dat wordt.

Dit gaat niet in de laatste plaats over de geografische ligging van Finland met een lange landgrens met Rusland. Het is voor Finland dan ook van groot belang, dat Zweden tegelijkertijd een aanvraag voor lidmaatschap indient. Zo hoopt men eventuele Russische tegenreacties tussen de landen te kunnen verdelen. Niemand weet echter wat die Russische tegenreacties zouden kunnen zijn. Naar alle waarschijnlijkheid geen militaire aanvallen, aangezien Rusland volop bezig is met de oorlog in Oekraïne. Maar verschillende waarnemers hebben gewaarschuwd voor verschillende vormen van hybride oorlogsvoering. Dat wil zeggen beïnvloedingsoperaties, schendingen en cyberaanvallen. Daarom is het voor Zweden en Finland van groot belang, dat grote NAVO-landen als de VS, Groot-Brittannië en Duitsland steun en bescherming toezeggen tijdens het lidmaatschapsproces. Het wordt omschreven als een grijs gebied, omdat kandidaat-lidstaten niet worden beschermd door artikel 5 van het NAVO-Handvest, totdat alle 30 lidstaten de overeenkomst met de nieuwe leden hebben geratificeerd. Artikel 5 is het kernprincipe van de NAVO en gaat over wederzijdse defensiegaranties. Als de president en premier van Finland nu duidelijk “Ja” hebben gezegd tegen het Finse NAVO-lidmaatschap, ligt de focus op Zweden.

Na de presentatie van vrijdag van de nieuwe analyse van het veiligheidsbeleid, kwamen de sociaaldemocraten in Zweden vandaag bijeen voor een partijbestuursvergadering waar de kwestie formeel zal worden beslist. Hoewel er nog steeds kritische S-stemmen tegen een NAVO-lidmaatschap worden gehoord, wordt steeds duidelijker dat de partij op een “Ja” afstevenen zou. De minister van Defensie ging deze week op pad en legde uit, welke voordelen het NAVO-lidmaatschap met zich mee zou brengen. Hij was eerder een categorische tegenstander van de NAVO. De voormalige ministers van Buitenlandse Zaken hebben ook gepleit voor het NAVO-lidmaatschap en hun boodschap weegt zwaar in de partij. Vanmiddag werd een beslissing door de sociaaldemocraten genomen: ze gaan voor een lidmaatschap. Morgenochtend is er in de Riksdag een extra debat over het NAVO-vraagstuk. In verband hiermee is het waarschijnlijk, dat de Zweedse regering een formele aankondiging zal doen, om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Wanneer de Finse president dinsdag in Zweden aankomt voor een officieel staatsbezoek, kan de kwestie dan ceremonieel worden bevestigd, tijdens een gezamenlijk optreden van Niinistö en haar Zweedse collega premier Magdalena Andersson.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.