Geen widgets gevonden in de zijbalk

Deze week tellen we af. Nog drie nachtjes slapen en het is alweer zover: Kerst 2021! Ben ik de enige, die het gevoel heeft, alsof het nog maar drie à vier maanden geleden is, dat we de kerstboom naar de zolder hebben gebracht? Wat vliegt de tijd toch. Het glipt ons door de vingers! Aan het weer is gelukkig te zien, dat het winter is en dat daar de kerst bij hoort. Gisteren was er een heel dun laagje sneeuw gevallen en vandaag werden we opnieuw getrakteerd op een heel fijn en dun laagje poedersneeuw. Daarmee is het nu wel wit (-ter) buiten. Met de sneeuw, die voor morgen en overmorgen wordt voorspeld, lijkt zo langzamerhand 100% zeker, dat het een witte kerst gaat worden! Het vriest ´s nachts een paar graden en overdag is het nét rond het vriespunt. Het water in onze vijver is daardoor opnieuw bevroren. Althans de bovenste laag. Daaronder stroomt het water, net als een paar weken geleden, ook nu met enig geweld. Aan de lage kant van het dammetje levert dat wederom leuke ijselijke taferelen op.

Vandaag was het wederom een koude dag, maar ondanks dat ging Heiko toch nog naar buiten. Behalve hout uit een houtstek halen, ging hij met de kettingzaag aan de slag. Er lagen nog een paar “onhandelbare” stukken hout bij de twee houtstekken. Die konden, zoals ze er nu bij lagen, niet gekloofd worden. Sommigen waren veel te groot en andere hadden een dermate onhandig model, dat het ook niet zou gaan lukken. Met de kettingzaag maakte hij de grote en onhandige blokken een kopje kleiner.

Eenvoudig ging het echter niet. Het hout was behoorlijk bevroren en het was alsof Heiko met de zaag door beton heen moest. Met gepaste kracht lukte het toch, waarna hij de kleinere delen in de kruiwagen naar de schuur bracht. Vier kruiwagens met blokken, ongeveer een kuub brandhout. Waarom naar de schuur? Nou, daarin staat de klover. Die mag niet buiten staan als het vriest. Om toch een beetje te kunnen doen in de winter had Heiko bedacht, dat hij het kloven wel binnenshuis kon doen, in de schuur. Ook had hij de blokken hout naar binnen gelegd, omdat er meer sneeuw wordt verwacht, waardoor de blokken aan het einde van de week wellicht niet terug te vinden zouden zijn. Wanneer hij er nu mee aan de slag gaat weet hij nog niet. Het ligt in ieder geval klaar binnen handbereik.

Vanmiddag hadden we een “vergadering” ingelast. We moesten maar eens even het kerstmenu definitief maken. We hadden er tot dat moment lang genoeg over kunnen nadenken. Tegelijkertijd ontstond er een boodschappenlijstje. Morgen moeten we voor ons boosterprik naar Aneby en gaan we ook meteen een paar boodschappen halen. Dat willen we niet op de allerlaatste dag doen, want dan zal het wel verschrikkelijk druk zijn in de supermarkten. Nadat we het kerstmenu zo ongeveer op papier hadden gekrabbeld, werkte ik dat verder uit op de laptop. Ieder jaar, en dat is al heel veel jaren zo, maak ik een kerstmenu. Uit ontzettend veel plaatjes op internet kies ik een kleur voor de kaarten en ga dan verder op zoek naar geschikte printjes.

Leuk, om even te “spelen” in Word. Voor op de voorkant zoek ik een kerstplaatje uit en binnenin komt het menu te staan. De plaatjes komen trouwens op de achtergrond en daarvoor komt de tekst. Dat print ik uiteindelijk op A5-formaat en zet ik, dubbelgevouwen, zaterdag en zondag op tafel. Inderdaad: eentje voor eerste kerstdag en eentje voor tweede kerstdag. Tegen vijf uur gingen we samen met het eten aan de slag. We zouden bami eten met casselerrib als vlees. Dat sneed Heiko in dunne plakjes en daarna in kleine blokjes. Ook sneed hij een aantal tomaatjes en paprika´s in kleine stukjes, waarna ik alles bij elkaar bracht in de pan en het eten verder bereidde. Gezellig hoor, zo samen even in de keuken bezig.

Op de radio hoorden we vandaag dat SVT, een Zweedse televisiezender, nieuws had. Het ging om de traditionele uitzending van Donald Duck en zijn vriendjes op de middag voor kerst. Men kondigde aan, dat het dit jaar niet om drie uur zou worden uitgezonden. “Wat?!? Maar dat is al jaren vaste prik! Veel kinderen (en ouderen) kijken om precies drie uur in de middag naar Donald Duck. En nu gaat SVT ineens deze traditie verbreken?” Daar schrokken we wel even van hoor. Maar gelukkig was het minder ernstig, dan ze in eerste instantie deden voorkomen. Het bleek namelijk, dat de uitzending van Donald Duck wel degelijk doorgaat, maar niet om drie uur. Ze beginnen dit jaar om vijf óver drie! Puh!

Ergens in de middag ging Heiko proberen, om Nederlandse televisie te kijken. We hebben alleen maar Zweedse zenders via ons abonnement namelijk. Via ZiggoGo van familie. “Wel even de juiste inlogcode gebruiken, Heiko”… Uiteindelijk lukte het om verbinding te maken en zodoende kon hij een paar wedstrijden darts zien. RTL7. Van 15 december 2021 tot en met 3 januari 2022 vindt namelijk het PDC World Darts Championship plaats. PDC staat voor Professional Darts Corporation. De kampioenschappen worden traditiegetrouw gehouden in het Alexandra Palace te Londen. Helaas waren er vanmiddag geen Nederlanders in actie, maar Heiko vond het wel even lekker ontspannend om te kijken. Hij lag op de bank en wekte de indruk een echte luie middag te hebben. Nou ja, dat mag ook wel eens een keer. “Maar moeten we nu tot de finale op 3 januari 2022 darten kijken, Heiko?”

Weer konden we een paar enveloppen uit de brievenbus halen: kerstkaarten! Een van de enveloppen had geen postzegel in de rechterbovenhoek, echter alleen maar cijfertjes en letters. Ik had dat nog nooit eerder gezien en vond het vreemd. “Zou men vergeten zijn een postzegel te plakken en heeft PostNord dit alsnog geregeld? Is het “fraude”?Blijkt het een postzegelcode te zijn! Daar had ik nog nooit van gehoord, laat staan dat ik het had gezien. Hoe het werkt? Een postzegelcode koop je heel eenvoudig online of via de PostNL-app. Het is een combinatie van cijfers en letters, die je op de plek schrijft waar je normaal een postzegel plakt. Via de app ga je naar “versturen”, kies je wat je wilt versturen en geeft je het gewicht aan en betaal je de postzegelcode digitaal. Binnen een minuut heb je een code, waarmee je je brief kunt frankeren. Je schrijft de code rechts in de hoek, op je kaart of envelop en het kan gepost worden. Heel erg handig in het geval je geen postzegels meer in huis hebt. Nu hoef je de deur niet meer uit om een postzegel te kopen. En het geldt ook voor het buitenland. Weer wat geleerd. Bedankt, Phaedra!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.