Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vanochtend viel het ons op, dat het om half acht al redelijk licht was. Dat betekent, dat we echt het verschil alweer kunnen merken, met bijvoorbeeld drie tot vier weken geleden. Toen werd het pas ruim na acht uur licht. We hebben zeer duidelijk de kortste dag achter ons gelaten en zijn op weg naar de lente. Gevolgd door de zomer. De zon kwam op tijd op en scheen tegen de wolken aan, hetgeen ons weer een mooi schouwspel opleverde. Vannacht heeft het wel weer flink gewaaid met aardige windstoten, maar lang niet meer zo erg als afgelopen maandag gelukkig. Het heeft wel weer vijf à zes graden gevroren en daardoor was het vandaag overdag nog behoorlijk koud. Het voelde aan als min tien. Een van de eerste dingen die ik elke ochtend doe is de houtkachel opstoken. ´s Nachts verwarmen we het huis via de pelletkachel, alleen die bleek vanmorgen in storing. De aanvoer van de pellets was verstopt geraakt. In de kamer was het zodoende kouder dan normaal, maar toch nog 19 graden. Door de houtkachel te stoken werd het al snel weer 21 en later zelfs 22 graden. We hebben geen thermostaat in de kamer, alleen op de houtkachel zelf. Wil je het warmer hebben, dan moet die thermostaat in de kelder omhoog. Wordt het dan op enig moment té warm, moet je in de kelder de thermostaat van de ketel terugschroeven. Beetje omslachtig? Jazeker, maar daar zijn we inmiddels aan gewend.

Na het ontbijt ging ik met de Hyundai (!) naar Tranås. Het halen van de wekelijks boodschappen hadden we al twee dagen uitgesteld vanwege de storm. Je weet immers nooit wanneer er een boom door die storm over de weg valt. Om de risico´s niet op te zoeken had ik het ritje maar uitgesteld. Vandaag was het ergste voorbij en de bomen die wilden vallen, waren inmiddels wel gevallen. Die zag ik onderweg dan ook bij bosjes liggen. Links van de weg, rechts van de weg én bomen die afgezaagd in de berm lagen, omdat ze over de weg hadden gelegen. Net als die bij ons voor het huis. Gek genoeg was het ongeveer halverwege de twintig kilometer afstand naar Tranås een stuk minder met de omgewaaide bomen. Blijkbaar was de storm een beetje om Tranås heen gegaan. Omdat ik zo vroeg was weggereden, was het erg rustig bij de winkels. De supermarkten zijn gelukkig op tijd open, alleen de overige winkels gaan pas om tien uur open. Als mensen boodschappen halen en dat willen combineren met winkelen, gaan ze pas later op pad. Mijn geluk. Bij de Lidl werden de levensmiddelen die op het lijstje stonden gekocht. Deze keer zonder telefonische ondersteuning. Joke was wel paraat in Ödarp met haar mobiele telefoon, maar ik hoefde deze keer niets na te vragen.

Nadat de diepvriesproducten in de koelbox lagen en de overige boodschappen in twee tassen gepakt waren, reed ik naar de Preem. Het benzinestation met het postagentschap, waar je pakketjes kunt afhalen. Ik had namelijk een sms´je met een afhaalbericht gekregen, van het bedrijf waar ik in december 2020 de elektrische snoeischaar had gekocht. De oude was immers kapot en had ik teruggestuurd. Er bleek gelukkig drie jaar garantie op te zitten en nadat de oude snoeischaar door hun retour ontvangen was, kon ik vandaag de nieuwe ophalen. Perfecte service! Vervolgens reed ik naar het St1 benzinestation, om de Hyundai tank vol te gooien met diesel. Ook wilde ik een aantal jerrycans met benzine vullen. Dat heb ik graag op voorraad. ´s Zomers voor de grasmaaier en het hele jaar door voor de kettingzaag. Eveneens moet er altijd een beetje voorraad zijn voor het aggregaat. Tegen half elf was ik terug in Ödarp, borgen we de boodschappen op en dronken we samen een kop koffie.

Joke was vanochtend in de keuken bezig geweest. Ze wilde lekkere Boedapest gebak voor mij maken en dit kon ze rechtop bij het aanrecht doen. Alle benodigde ingrediënten had ik, op haar aanwijzingen, voor haar op het aanrecht gezet, zodat ze zich niet hoefde te bukken of te strekken om iets te pakken. Een aantal jaren geleden, toen we meteen na onze emigratie tijdelijk in ons vakantiehuis in de buurt van Vetlanda woonden, had ze dit gebak ook gemaakt. Toen lukte het niet helemaal. Nu deed ze een nieuwe poging. Er komt bij dit gebak geen meel aan te pas. Voor dit gebak is eiwit de basis. Toen ik thuis kwam stond het net in de oven op 150 graden, gedurende 20 minuten. Daarna moest het minstens een uur afkoelen en zou je het moeten kunnen oprollen. Helaas bleek later, dat het eiwit zo stevig vastplakte aan het bakpapier, dat het oprollen onmogelijk was. Hmmm, ergens zit nog een addertje onder het gras. Er moet een andere manier zijn van het bereiden. Voor een volgende keer maar eens aan een ervaren Boedapest bakker of bakster vragen hoe die het doet. Ondanks dat het er anders uit kwam te zien dan de stukken die je in de winkel kunt kopen, smaakte het mij prima! Uiteraard geserveerd met slagroom, mandarijntjes en een beetje chocolade eroverheen.

Met Joke gaat het nog niet zo heel jofel. Ze heeft veel pijn en alles is ongemakkelijk. Het korset biedt wel steun, maar daar gaat de pijn niet mee weg. Daarbij komt, dat het korset op de wond drukt van de galblaasoperatie, waar ze een jaar na dato nog steeds last van heeft. Plus nog het vervelende, dat het ook drukt op de punten waar ze normaal elke dag pijn heeft. Van die pijnen wordt ze moe en omdat ze niet datgene kan doen wat ze graag wil, wordt ze onrustig. Heel frustrerend. Lang zitten is niet goed en voelt ook niet goed, dus is puzzelen of een spelletje doen ook geen optie. Achter de laptop gaat ook niet. Een beetje bankhangen, waarbij de verveling snel toeslaat. Hopelijk zakt de zwelling bij en van de tussenwervelschijf na een paar dagen iets af en wordt de druk op de zenuwen hierdoor snel minder. Daarnaast hopen we, dat de morfine ´s nachts zijn werk (beter) gaat doen. Het is een langwerkende en het schijnt, dat het lichaam daar eerst aan moet wennen. Omdat ze er duizelig en misselijk van wordt gebruikt ze deze morfine voor de nacht. Dan kan ze immers ook niet “even anders gaan zitten”…

Na de koffie was het inmiddels twaalf uur en namen we een broodje. Ik had een paar vers afgebakken broodjes meegenomen en die gingen er lekker in. Daarna ging Joke even rusten en verdween naar boven. Nadat ik haar had geholpen, om bijvoorbeeld de sokken uit te doen, ging ik naar buiten met de kettingzaag. De grote omgewaaide berkenboom werd verder ontmanteld. Alle zijtakken werden verwijderd en de uiterste takjes gooide ik op een grote stapel. De iets dikkere delen van de zijtakken zaagde ik in kleinere stukjes en bracht die meteen in de houtstek. Nadat alle zijtakken verwijderd waren, werd de dikke stam in kortere stukken gezaagd. Totdat ik met de ketting op een bemoste steen kwam, de vonken eraf sprongen en de ketting stomp was. Tijd om te stoppen. Het was op dat moment ook alweer twee uur later en tijd om Joke, volgens afspraak, wakker te maken. Er is een mooi deel van de bovenkant van de boom weggewerkt. Morgen misschien het laatste deel en dan is dat varkentje gewassen. De volgende boom die dan aan de beurt is, is de lange populier. Vervolgens liggen er nog een tiental bomen op onze eigen grond te wachten…

2 gedachten over “Berkenboom is nagenoeg opgeruimd!”
  1. Och wat jammer van de Budapestrulle…
    De tips zijn: vet het bakpapier vooraf in. Of leg een vochtige theedoek op het bakpapier na het bakken voor je het er aftrekt.
    Het is zo lekker, budapestrulle is mijn favoriet!
    Succes.
    Groet, Jet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.