Geen widgets gevonden in de zijbalk

Goedemorgen! Beiden waren we vroeg onder het dekbed vandaan. Ik als gebruikelijk om vijf uur en Heiko ook al een half uurtje later! Die ging meteen door naar de kelder, om de houtkachel te stoken. Hij zag toen direct, dat de pelletkachel (alweer) in storing stond. Deze keer was de automatische oververhittingscensor in actie gekomen. De warmte was namelijk niet via de normale route, via de schoorsteen, naar buiten gegaan, maar via de pellets-aanvoerbuis. Tot en met de buis is dat geen probleem. Alleen zit op die buis een slang van polyurethaan aangesloten en die kan niet zo heel veel hitte verdragen. Die slang was dan ook volledig weggesmolten. Eerder hadden we al een stuk slang van een meter gekocht, bij de online pellets-kachel-onderdelen-store van PBS. We hebben slechts een halve meter nodig, waarmee we van die meter twee keer plezier hebben. Het laatste stuk van een have meter heeft Heiko er nu aangezet. Echter het probleem moest natuurlijk ook opgelost worden.

Het probleem zat in de rookafvoerpijpjes. Achter in de kachel zitten acht rookafvoerpijpjes, waar de rook en as-deeltjes doorheen gaan, richting de schoorsteen. In die acht kanaaltjes zitten metalen “muizentrappetjes”. Die remmen de trek in de kachel. Gelukkig maar, omdat anders alle warmte meteen via de trek in de schoorsteen naar buiten zou ontsnappen. Tegelijkertijd is het zo, dat die kanaaltjes met die “muizentrappetjes” na een x-aantal branduren van de pelletskachel, verstopt raken. Door de as. Het gevolg is dan, dat de warmte niet meer weg kan en een andere uitgang zoekt. Dat is dus richting de polyurethaan-slang. De vorige eigenaar van ons huis had Heiko ooit uitgelegd hoe hij dat zelf schoon kon maken en zodoende wist hij precies wat er moest gebeuren. En, ook belangrijk, hoe. Een klein uurtje later was het weer mooi schoon en kon de pelletskachel weer gestart worden. De schoorsteenveger, die twee keer per jaar bij ons komt doet datzelfde klusje ook, maar twee keer per jaar is dus niet voldoende. In ieder geval niet over de wintermaanden. Gelukkig kunnen we het zelf veel doen. Na deze klus hebben we meteen weer een nieuwe slang van een meter lengte gekocht. Het is goed om zo´n ding op voorraad te hebben.

Naast dochter Daniëlle en haar man Peter, kreeg ik een berichtje, dat ook mijn vriendin Carla uit Siddeburen corona heeft. En vanmorgen hoorde Heiko, dat eveneens zijn baas Kenth met het virus is besmet. Gisteren schreven we al, dat hij veiligheidshalve thuis was gebleven. Vanochtend had hij een test gedaan en bleek hij positief te zijn. Die blijft dus een paar dagen thuis in quarantaine. Meteen belde hij alle collega´s op, die hij de afgelopen week had gezien of gesproken, om dit door te geven. Eveneens deed hij iedereen het verzoek, om zelf ook de test te doen. Vooral wanneer er corona-gerelateerde klachten zouden ontstaan. Toevallig had hij donderdag twee doosjes met tien zelftesten gekocht en daar konden de collega´s allemaal eentje van pakken. Vooralsnog heeft Heiko geen klachten en ziet hij op dit moment nog geen noodzaak om me te testen. De uitbraaktermijn is volgens mij ook iets van drie dagen en daarom zal hij zich zondag voor alle zekerheid testen. In ieder geval voordat hij maandag weer aan het werk gaat. Allemaal heel veel beterschap gewenst!

Na de middag ging Heiko naar de kelder om te gaan kloven. De stapel die voor de garagedeuren lag wilde hij graag wegwerken. Die blokken, voornamelijk berkenhout, lagen namelijk op het grote groene dekkleed. En met de weersvoorspellingen in het achterhoofd, leek het ons een goed plan om de camper een dekentje over te doen. Het gaat opnieuw hard waaien dit weekend en er zou sneeuw komen. Met name voor dat laatste is het prettiger dat er een kleedje over de camper ligt. Ondanks dat hij weer zo´n twee kuub heeft gekloofd, was het kleed nog niet helemaal vrij. Die laatste blokken heeft hij zodoende maar binnen in de garage gelegd. Ook mede met het oog op de komende sneeuw. Binnen wordt het hout in elk geval niet natter. De meest recent gebouwde houtstek zit nu helemaal vol en in de grote houtstek bij de vijver is nu een vakje (1/4 deel) afgezet waar hij nu is begonnen met stapelen. Toen al het hout van het kleed was, heeft Heiko het grote dekkleed over de camper getrokken. Touwtje er omheen en een paar jerrycans met water aan het kleed geknoopt met tie rips. Hopelijk doorstaat dat de voorspelde storm. Overigens is er alweer hout bijgekomen. Dat stapeltje voor de volle houtstek. Via het werk kwam er het een en ander binnen en er is nog meer onderweg. Volgens mij zitten we er straks voor de komende drie (!) jaar warmpjes bij.

En dan is het ineens helemaal stil. Stil rond militairen. Stil rond het eiland Gotland. De laatste dagen is er helemaal geen nieuws meer te lezen over de vele militairen en materieel op het eiland Gotland. Totaal niets! Vreemd toch? Wel zijn er extra vergaderingen geweest met de partijleiders over de veiligheidssituatie. Echter over de mogelijke aanval van Rusland op het eiland Gotland wordt niets meer vermeld. De zes legervaartuigen van Rusland schijnen de Oostzee weer te hebben verlaten. Ze waren klaarblijkelijk toch niet op weg naar Gotland. Laten we hopen, dat het zo rustig blijft. Hoe het met de drones zit, die onder andere boven de kerncentrales en vliegvelden hebben gevlogen, zijn ze nog aan het onderzoeken. We houden het nieuws uiteraard in de gaten en als er iets te melden is doen we dat zeker.

In de namiddag keken we weer even op de weer-app van Klart, om te zien wat de laatste stand van zaken was met betrekking tot de weersvoorspellingen. Met name wilden we graag weten, wat men aan windkracht verwacht. Dat ging de laatste dagen al de “verkeerde” kant op. Helaas is het nog erger geworden. Zoals het nu lijkt, gaat het zaterdag en zondag behoorlijk waaien. Met name in de nacht van zaterdag op zondag gaat het stormen. Voorspelde windsnelheid is dan tussen de 10 en 11 meter per seconde. Dan kunnen er windstoten ontstaan, die tot windkracht 10 horen! Dat is 24 en 25 meter per seconde… Als je nagaat, dat maandag de 17e januari er ongeveer 9 meter per seconde waaide en hoeveel schade dat opleverde… We gingen samen aan het brainstormen over te nemen maatregelen. Want dat met een dergelijke storm we zonder stroom komen te zitten is hoogstwaarschijnlijk. Op internet waarschuwde Klart en de website van Krisinformation over de storm, welke inmiddels risico oranje heeft gekregen. Daarnaast waarschuwde stroomleverancier E-On al voor stroomuitval. Het is haast vanzelfsprekend met dergelijke windsnelheden, dat er bomen omwaaien. En als die over een kabel vallen is het natuurlijk meteen mis. Ze hebben extra menskracht paraat staan de komende dagen.

Maar mogelijkerwijs kunnen die niet meteen worden ingezet. Niet zolang het zo waait, want dat is immers niet verantwoord. Wij besloten om in ieder geval de beide oplaadbare zaklantarens vol te laden en de batterijen van de hoofdlampjes eveneens vol te laden. Daarnaast werden de gasaanstekers bijgevuld met gas, de grijpvoorraad waxinelichtjes aangevuld en de accu´s van de beide mobiele telefoons, de tablet en de fotocamera´s opgeladen. De voorraad kleinere houtjes voor de kachel in de kamer en in de keuken had Heiko vorige week al aangevuld. Net als het goed vastmaken van het “slangetje” van het aggregaat. Mochten we die nodig hebben kunnen we hem gebruiken. Verder pakten we alvast drie lege 1,5 liter flessen, die we morgenvroeg meteen met water vullen. Op een papiertje kwamen nog een paar actiepunten te staan voor morgenvroeg. Zoals de tuinmeubelen op het terras in de luwte zetten, want de storm komt in eerste instantie uit het zuidwesten, waarna hij langzaam richting het westen zal draaien. Ook worden de bloembakken aan het hekje van het balkon binnengehaald. Als laatste vanavond maakte ik een grote pan vol met erwtensoep. Stel dat we langere tijd geen stroom hebben. Dan kunnen we in ieder geval een beetje van deze maaltijdsoep warm maken in een steelpannetje. Op het houtkacheltje in de keuken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.