Geen widgets gevonden in de zijbalk

Als eerste werd vanmorgen de dompelpomp in de vijver gehangen! Er komt nu nauwelijks meer water bij in vanaf het beekje. Dus dacht Heiko, dat het een goed idee zou zijn om het water dat in de vijver blijft stilstaan, eruit te pompen. Als dat gaat lukken, kan hij beginnen met het maken van een muurtje van keien. Aan de binnenzijde van het “sluisje”, wat nu de mini-waterkrachtcentrale moet worden. Door dat muurtje zou die wand waterdicht moeten worden. Zodra de dompelpomp stroom kreeg begon die te spuiten en dat bleef de pomp de hele dag doen. Vele liters water werden vanuit de vijver via de buis voor de waterkrachtcentrale uit de vijver gepompt. Zienderogen daalde het waterniveau. Per uur was het zichtbaar. ´s Avonds tegen tien uur ging de stroom eraf en was meeste water weg. Morgen maar verder kijken.

Terwijl de pomp stond te draaien, ging Heiko op zoek naar keien. De gemakkelijkste manier daarvoor is onder de kluit van een omgewaaide boom. De wortels trekken zoveel grond en keien mee omhoog dat je daar wel een kruiwagen vol kunt vinden. En het voordeel is, dat je er rechtop bij kunt staan en niet te veel hoeft te graven. Je kunt de keien als het ware uit de wortels plukken. Hij begon bij de kluit achter het beekje, naast de witte deur. Die werd helemaal leeggeplukt en de kluit werd steeds kleiner en kleiner. Tijdens het plukken valt er namelijk ook zand uit. Uit die kluit kwamen een heleboel kleine keitjes. Handig ter opvulling van het muurtje, maar met grote keien is de muur sneller klaar.

Zodoende ging Heiko op zoek naar een andere omgewaaide boom. De berk tegenover ons huis! Die had ook een flinke kuil veroorzaakt, doordat de wortels mee omhoog gingen. Daar werden een aantal kruiwagen vol met grote keien weggehaald. Dat waren keien van het juiste formaat! Alle keien werden verzameld bij het sluisje, zodat ze vanaf die stapel gemakkelijk en snel verwerkt kunnen worden, in het te metselen muurtje. Als het water voldoende is gezakt en Heiko kan in de vijver staan, kunnen de keien in de loop van de week gebruikt gaan worden. Een beetje cement er tussendoor laten lopen en we hebben een waterdichte wand!

Bijna vergeten: tussendoor werden beide auto´s voor de laatste keer gewassen! Als alles goed gaat worden ze morgen ingeruild voor onze nieuwere auto. Morgen wordt een Volvo XC60 Summun thuisbezorgd en kunnen we er een proefritje in maken. We gaan de auto dan testen op de slechte weg voor ons huis langs en kunnen zodoende de vering meteen goed proberen. Dat is voor ons een heel belangrijk punt. Zijn er verder ook geen gekke dingen aan deze auto, dan ruilen we de Volvo XC70 en de Hyundai IX35 in. Schoon! Zowel van binnen als van buiten zijn beide auto´s netjes gemaakt. We krijgen immers ook een schone auto terug. Dan moet hetgeen je inlevert ook schoon zijn vinden wij. Met de hogedrukspuit en een sopje werd het stof van de wegen er afgehaald. Dat was wel een groot verschil. De glans kwam terug!

Ik ben vandaag de hele dag bezig geweest met onze website. In de afgelopen week had ik er geen tijd voor gehad, mede in verband met ons bezoek. Die waren er niet de hele dag, echter heb je toch te maken met de nodige voorbereidingen als ze komen eten en voor het bakken van taarten en zo. Uiteraard waren we zelf ook nog een dagje weggewees, naar de markt in Jönköping. En zo ging de week heel snel om. Gelukkig had Heiko wel elke dag een verslagje geschreven en kon ik op basis daarvan teksten toevoegen, de foto´s erbij zoeken, aanpassen en plaatsen. Aan het einde van de dag had ik vier dagen “ingehaald”. Terwijl buiten de zon scheen, was dat af en toe wel een zware opgave hoor. Je wilt immers naar buiten met dit mooie weer. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat er wel erg veel wind stond.

Om toch even een beetje beweging te krijgen, liep ik een rondje door de tuin met de fotocamera in de hand. Samen met Ebba trouwens. Die week niet van mijn zijde. Ik zag onder andere in de groentetuin dat de boontjes er al mooi boven stonden. Dat is werkelijk voor het eerst dat de boontjes zo goed opkomen! Meestal kwam hier en daar eentje tevoorschijn. Nu lijkt het erop dat ze allemaal opkomen. Leuk! Dat wordt dan wel dringen trouwens, want ze staan redelijk dicht bij elkaar. Ook zag ik hele kleine plantjes van de gezaaide paksoi opkomen en van de rode bieten. Die laatste doen het ieder jaar eigenlijk wel goed. Oh ja, en de eerste rabarber kan ook alweer geplukt worden. Op de plek waar de sla gezaaid is, was het nog opvallend leeg, op een beetje onkruid na. We wachten het maar af.

Ik denk, dat we ook al nieuw leven in de tuin hebben. Getuige de lege dop van een eitje dat Heiko in het gras vond. De meeste broedhokjes aan de bomen in onze tuin zijn bezet en van dit betreffende nestje lijken de eitjes al te zijn uitgebroed. Mooi!

De seringen krijgen er nu ook zin in: ze laten sinds een paar dagen grote en grotere knoppen zien. Dat duurt vast niet lang meer, dat we ze in bloei zien staan!

Het matkop mannetje en vrouwtje vliegen nog de hele dag heen en weer. Tussen voedsel en hun jongen. Er is geprobeerd, om de jongen in het huisje op de foto te krijgen, maar dat is niet gelukt. Pa en moe vonden het ook niet leuk, dat ik zo dicht bij het broedhokje kwam. Ik heb ze daarom maar met rust gelaten.

Net zoals de mooie knoppen van de oude appelboom.
En de bloesem van de kers.
Wat is de natuur toch mooi!
Met name op dit moment.

´s Avonds belden we met Heiko zijn ouders. Helaas was de verbinding vandaag niet zo goed en bleef het beeld een beetje wazig. Wat wel goed was, was het geluid! Wij hadden de verkregen luidsprekerboxen aangesloten en daarmee konden we hen nog beter horen. Heiko zijn ouders vertelden ons, dat ze een mooie dag achter de rug hadden voor wat het weer betreft. De hele dag zon! Helaas was er veel wind bij. Hun zonnescherm moest wel omlaag om de zon een beetje tegen te houden, anders werd het te warm op hun balkon. Vanwege de harde wind moest datzelfde zonnescherm weer omhoog. Jammer, want daardoor konden ze vandaag niet op hun balkon zitten. Toch hebben ze wel genoten van het mooie weer. Wij hadden wat meer te vertellen dan normaal, omdat ik een beetje achterliep met de website. Heiko zijn vader zei al, dat hij een aantal keren had gekeken, maar dat er nog niets nieuws geplaatst was. Vandaag had ik echter een paar dagen geplaatst en daarmee kunnen zij (onder anderen) weer lezen van onze avonturen. Over ons bezoek, ons dagje Jönköping en de eventuele aankoop van de mooie Volvo XC60.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.