Geen widgets gevonden in de zijbalk

Als eerste reed Heiko vanochtend naar de garage MECA in Aneby. Met de verkopende garage van onze Volvo XC60 waren we overeengekomen, dat het dopje in de bumper, een rubber bij het voorraam en een schadeplekje op de achterbumper op hun kosten gerepareerd kon worden. “Wel graag bij een MECA-garage.” Laat die nou toevallig in Aneby gevestigd zijn! De garage waar we sowieso altijd al naar toe gaan voor onderhoud. Aan de man achter de balie werd gevraagd om even mee te lopen naar de auto en Heiko wees hem op de plekken waar ze iets moesten doen. De man schreef het op en er werd een datum en tijdstip vastgesteld voor deze actie. Deze en volgende week zaten ze vol, maar in de week van 19 juni kon er een afspraak in de agenda gezet worden. Fijn! Dat was geregeld! Onze sleutel voor de Volvo is er eentje met afstandsbediening. In die afstandsbediening zit een “noodsleutel”, waarmee je de auto open kunt maken als de afstandsbediening het niet meer doet, bijvoorbeeld omdat het batterijtje leeg is. Maar waar een sleutelgat zit voor die noodsleutel? Gelukkig wist deze man dat wel. Goed verstopt Volvo!

Na terugkomst pakte Heiko een emmer, een harkje en een kniebeschermer. Hij wilde de border naast de oprit onkruidvrij maken. Even een uurtje zonnebaden zoals hij dat noemde. Stilliggen is niets voor hem. Op deze manier pakt hij twee vliegen in een klap. Vitamine D absorberen, een gezond kleurtje krijgen en het onkruid wordt verwijderd. Mooi man! Het onkruid is gemakkelijker te verwijderen als de grond goed droog is. Zoals nu. Met een klein harkje krab je de grond los en pak je het onkruid met alle worteltjes eruit. Op die manier komt het niet zo snel terug.

Schoffelen kan nu ook prima. De worteltjes van het onkruid verdrogen snel in deze warmte, waardoor ze afsterven. Na anderhalf uur lag de border er weer keurig netjes bij. Meestal is dit de border die als laatste wordt aangepakt, omdat er altijd zo veel onkruid in komt. Nu was deze als eerste aan de beurt. Het regelmatig bijhouden en soms rigoureus uitgraven van een plant en die vervolgens weggooien werpt wel zijn vruchten af. De border blijft steeds schoner!

Na een gezamenlijke kop koffie op het heerlijk zonnige terras, werden vele meters slang uitgerold. Er was water nodig voor het maken van beton bij het dammetje in de vijver. Zaterdag waren twee gaten in de dam dichtgemaakt met keien en beton. Vandaag zou de laatste lekkage in de dam aangepakt worden. De opening helemaal rechts van de dam. Begin dit jaar werd gesignaleerd, dat het water daar overheen en bij langs liep. Het zand werd daarom nu weggegraven en het einde van de dam werd blootgelegd. Daarna werd het oude beton schoongespoten met water en konden de eerste keien in de grond gegooid worden. In de speciekuub werden wederom een aantal zakken kant en klare beton aangemengd met water. Dat werd over de keien gegooid.

Langzamerhand vulde het gegraven gat zich met stenen en beton. We hopen dat hiermee alle gaten gedicht zijn en dat het water alleen nog door de buis van de mini waterkrachtcentrale gaat stromen. Er stond overigens alweer verrassend veel water in de vijver! Toch stroomt er geen water meer door het beekje. Dit water moet dus echt wel grondwater zijn. Of er zit een bron in de vijver. Als laatste zal de wand van de dam netjes afgewerkt gaan worden met keien, maar daarvoor moeten er eerst weer een voldoende aantal opgespoord worden. Alles wat verzameld was van onder de kluiten van de omgewaaide bomen is gebruikt! De weggegraven grond werd gebruikt om een stukje van de oever op te hogen.

Normale situatie.

We krijgen dit jaar te maken met een extra warme zomer! En niet alleen in Zweden! Deskundigen denken te weten waarom de zomer dit jaar zo extra warm lijkt te worden! Dat komt door El Niño! Wie? Dat zal ik proberen hieronder uit te leggen in simpel Nederlands. We hebben El Niño en La Niña. El Niño (Spaans voor jongetje) is een natuurverschijnsel dat plaats vindt in de Stille Oceaan rond de evenaar. Onder normale omstandigheden waait El Niño, de passaatwind, van oost naar west. Deze wind stuwt warm water naar de kust van Azië en Australië. Dan ontstaan er grote plekken met warm zeewater in het westen van de Stille Oceaan. Langs de kust van Amerika heeft de stroming van de wind El Niño het effect dat het koude water, van dieper uit de oceaan, het warme oppervlaktewater verdringt en dat er zodoende warmte-uitwisseling plaatsvindt.

Situatie El Niño.

Elke 3-5 jaar zorgt El Niño voor een verzwakking van de west waaiende passaatwinden. Naarmate die wind zwakker wordt, resulteert dit in minder warm water naar het westen. Daardoor is er ook minder koud opwellend water voor de kust van Amerika. De circulatie tussen koud en warm water komt niet op gang. Als gevolg hiervan stapelt warm water zich centraal in de Stille Oceaan op, waardoor de normale temperatuurbalans tussen de oostelijke en westelijke van de Stille Oceaan wordt verstoord. De wind neemt vervolgens de warmere lucht vanaf het zeeoppervlak mee naar het oosten. Naar onder andere Europa! La Niña (Spaans voor het meisje) is eigenlijk het omgekeerde El Niño.

In plaats van een verzwakking van passaatwinden veroorzaakt La Niña juist een versterking van de luchtcirculatie. La Niña duwt warm water nog verder naar het westen. Vervolgens verhoogt het de opwelling van kouder water in de oostelijke Stille Oceaan, waardoor de temperaturen daar dalen. Net als El Niño kan La Niña een grote impact hebben op het wereldwijde weer. Als onderdeel van het grote geheel geeft El Niño enorme hoeveelheden energie vrij, die de temperatuur op aarde doen stijgen. Dit is de reden waarom El Niño-jaren vaak de warmste ooit zijn.

Hoe sterk El Niño dit jaar zal zijn, is moeilijk te zeggen, maar er zijn veel aanwijzingen dat het een impact kan hebben op de komende zomer. De afgelopen jaren hebben we een weersituatie gehad waarbij La Niña een verkoelend effect heeft gehad op het klimaat. We gaan nu naar een periode met El Niño, die naar verwachting wereldwijd warmere temperaturen zal brengen. Aldus de deskundigen.

Er is dus een sterke aanwijzing van een zomer met meer hogedruk dan normaal boven Noord-Europa. Dit betekent meestal, dat er meer hittegolven zijn dan gewoonlijk en ook over grote gebieden. Voor Zweden betekent de term “hittegolf”, dat de temperatuur vijf of meer dagen op rij 25 graden of hoger bereikt. Hoe hoog de temperatuur dit jaar uiteindelijk zal zijn is (uiteraard) nu nog niet precies te zeggen. Om misverstanden te voorkomen: al lijkt het totaalbeeld van de zomer van 2023 gedomineerd te worden door hogedruk, er zullen één of twee lagedrukperiodes komen met meer regen en deels koeler weer. Wanneer de verschillende weertypes optreden, kan op dit moment eveneens niet worden bepaald. Het is mogelijk, dat regen- en onweersbuien vanuit Midden- en Oost-Europa in een paar ronden hun weg naar het noorden over Scandinavië vinden. Denemarken, evenals Zuid- en West-Zweden, zullen hier waarschijnlijk het meest door worden getroffen. Het weer: niets is zo onvoorspelbaar. Gaat bovenstaande echt gebeuren? We zullen het vernemen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.