Geen widgets gevonden in de zijbalk

We zijn inmiddels ruim een week verder na mijn val en het herstel aan de tussenwervelschijf gaat langzaam. Mij (vanzelfsprekend) te langzaam. Maar het gaat vooruit, heel belangrijk en ik ben terug op de site! Heb al jullie beterschapswensen gelezen en wil iedereen daarvoor heel hartelijk bedanken! Dat heeft me enorm goed gedaan! Het zitten achter de laptop gaat weer voor een half uurtje achter elkaar en daarmee heeft Heiko ontslag gekregen. Die is vrijgesteld van het overnemen van deze taak. Vanavond bracht hij een plant voor me mee! Een anthurium. Een witte en die is leuk! Van zijn baas kreeg hij ook een bloemetje voor mij. Een bosje witte tulpen. Hoe aardig is dat? Nogmaals heel erg bedankt voor de lieve woorden!

Dat de storm niet alleen voor het huis heeft huisgehouden is een feit. Vele, met name naaldbomen, liggen ook achter ons huis plat. Afgeknapt of volledig uit de grond gerukt. Een chaos! Dat grond is niet van ons en daarmee kunnen we (later) niet zomaar beginnen met opruimen. Maar van wie is dat land en daarmee de bomen eigenlijk? Wie zouden we kunnen vragen om hulp? We gingen zoeken op internet en dan met name op de site van Lantmäteriet. Dat is de Zweedse autoriteit, die het land in kaart brengt. Hun taken omvatten ook het registreren en veiligstellen van alle eigendommen en het beheren van de (eigendoms-) grenzen. Ze behoren tot het ministerie van Financiën. Vergelijkbaar met het Kadaster. Daar kregen we inderdaad antwoord op onze vraag. We vonden de kadastrale gegevens en via een andere site kregen we de eigenaar in beeld. Die gaan we binnenkort benaderen, om te vragen hoe we moeten of mogen handelen.

Maar we vonden meer! Op de site van Lantmäteriet vonden we historische kaarten. Met daarop veel kadastrale gegevens van Zweden. Zo ook van ons eigen Ödarp. Er waren drie kaarten van onze omgeving. De oudste kaart was van 1945. Daarnaast een van 1948 en een van 1954. Die konden we via hun website kosteloos bestellen, wat we uiteraard deden. We zouden binnen vijf werkdagen de historische kaarten in de mailbox vinden. Nou, dat ging sneller hoor: we hadden ze binnen vijf minuten. En leuk dat ze zijn! Zo konden we zien, dat er in die negen jaar veel grond van eigenaar was verwisseld. Kleine stukjes land gingen naar andere eigenaren, waarmee zij hun land vergroten. Heel frappant is dan te zien, dat Ödarp Björkhaga 1 eigenlijk altijd qua afmeting “gelijk” gebleven is. Mooi stukje historie van ons huis!

Het feest is weer begonnen: het sorteren van de foto´s van 2021! Toch weer 13.347 foto´s die bekeken moeten worden: “Wel of niet geschikt voor het Jaarboek 2021?” En dan gaat het er uiteraard om, of de foto iets bijzonders laat zien. Het album moet immers een overzicht geven van hoogte- en dieptepunten van het betreffende jaar. Het bekijken van de foto´s is ontzettend leuk en geeft heel veel “Oh ja!”-momenten. Dat is meteen een nadeel, want het bekijken duurt daardoor vele malen langer. Meteen gooi ik ook foto´s weg, die eigenlijk niet eens bewaard hadden moeten worden: een wolkje hier, een boompje daar. Of kiekjes die we gebruikt hebben voor de site, maar eigenlijk niet meteen in het jaarboek geplaatst hoeven te worden. Mooie bezigheid!

Niet alleen het feest van het maken van het fotojaarboek is begonnen: ook het feest van het snoeien van de fruitbomen. Eveneens een jaarlijks terugkerende activiteit. Ongeveer 450 fruitbomen in en om Tranås moeten voor half april gesnoeid zijn. Vandaag deed Heiko er vier. Een kersenboom, een pruimenboom en twee appelbomen. Op zich is het best leuk werk, want je ziet direct resultaat. Natuurlijk in de boom. Die meer ruimte krijgt, doordat Heiko ook altijd meteen een beetje uitdunt en alle uitlopers, de pieken, laat verdwijnen. Eveneens zie je het resultaat onder de boom. Langzamerhand ontstaat er een stapel takken. En ieder jaar is hij weer erg benieuwd, hoeveel vruchten de klant nu feitelijk van zijn boom haalt, nadat Heiko die heeft gesnoeid. Het is trouwens geen enkele garantie, dat een goed gesnoeide boom meer vruchten geeft dan een slecht gesnoeide. Of helemaal niet gesnoeide boom. Tegenover de zaak van Örtengren staat namelijk een oude appelboom, die al enige jaren niet is gesnoeid. Vorig jaar had die, ondanks dat, een gigantisch goede opbrengst. Zeg het maar. Collega Urban hield zich in dezelfde tuin bezig met het verder afwerken van de grote zilverspar. Alle takken werden er afgezaagd en in twee keer met een volle aanhanger naar de stort gebracht. Die tuin is nu zo ongeveer wel klaar. Alleen de dikke stam van de zilverspar moet nog omgezaagd worden. Daarna is er niets meer van de stormschade te zien. En wat staat er morgen op het programma? Fruitbomen snoeien! Komend weekend zal Heiko onze eigen boompjes ook “te grazen nemen”.

Even met “de-neus-op-de-feiten” gedrukt. Bij de post zat een brief van de vårdcentral, de huisartsenpost in Aneby. Er was een afspraak voor mij gemaakt voor 21 februari aanstaande. 21 Februari! Dat kwam even hard aan. Zo ver in de toekomst een controle van de rug had ik even niet verwacht. En toch wist ik, dat (nu) over vijf weken nieuwe röntgenfoto´s gemaakt worden. En dat bij aanhoudende pijn het korset in totaal acht tot tien weken gedragen moet worden. Waarom ik dan zo schrok? Waarschijnlijk omdat er een datum in de brief genoemd werd… Ik ga er nu vanuit, dat in de eerste week van maart die foto´s gemaakt worden. Daarnaast hou ik er nu rekening mee, dat het eind maart kan worden, dat alles “achter de rug” is. We gaan voor eerder!

Je zou er echt wel gék van kunnen worden! Van de puzzel met 2.000 stukjes! Eenvoudig is deze niet. Allesbehalve. Er zit te veel van dezelfde kleuren in de afbeelding en dat maakt het erg lastig. Desondanks zijn we wel een mooi stukje gevorderd hoor. Het is namelijk tegelijkertijd erg leuk om te doen. Vooral als je een paar stukjes op de juiste plaats kunt drukken. Dan werkt het weer erg verslavend. Dan ga je meteen verder zoeken naar het volgende puzzelstukje. Eigenlijk is het best wel relaxed. Ondanks het feit, dat je er wel gek van kunt worden. Lekker rustig zitten en kijken, beoordelen, passen en… Terugleggen! Gewoon omdat het stukje niet past. Voorlopig is deze puzzel nog niet af. De laatste paar dagen lag die weer op de keukentafel en konden we er af en toe even bij gaan zitten. Vanavond hebben we de puzzel maar weer opgerold en weggelegd. Even een pauze.

Nog even een paar weetjes over sneeuw. In dit geval sneeuwstormen. De winters zijn over het algemeen de laatste jaren milder geweest. De gemiddelde temperatuur is gestegen en het klimaat is milder geworden door de opwarming van de aarde. Deze factoren dragen ertoe bij, dat we minder sneeuw zien in dit land. Toch was er soms sprake van sneeuwchaos. Sommige erger dan andere. Een hele bekende sneeuwstorm is die van 29 januari 1850, ook wel “sneeuwstorm dinsdag” genoemd. Het was de ergste van allemaal. De sneeuwstorm raasde over Svealand en Götaland op die bewuste dinsdagochtend en had verwoestende gevolgen. Naar schatting zijn meer dan 100 mensen omgekomen, nadat ze waren verrast door het snelle verloop van de storm. Op 5 december 1998 trok een sneeuwstorm vanuit zee Gävle binnen en ging de geschiedenis in als een van de ergste sneeuwstormen. Anderhalve meter sneeuw bedekte de straten van de stad, welke ongeveer 175 kilometer boven Stockholm ligt. De infrastructuur werd volledig stilgelegd. Ziekenhuispersoneel kon niet aan het werk en karren reden door de straten, om ambulances te vervangen. Scholen en bedrijven gingen dicht en het leger werd zelfs ingeschakeld. Stockholm zelf lag in 2016 volledig ondergesneeuwd. Een sneeuwstorm trok in de nacht van 8 en 9 november boven de stad. Tot 40 centimeter sneeuw bedekte de straten. Ook toen werden scholen gesloten, het trein- en wegverkeer stilgelegd. Een sneeuwbuitje is leuk, ontzettend leuk. Maar sneeuwstormen als genoemd wens je toch echt niet mee te maken…

2 gedachten over “Terug van weggeweest…”
 1. Dag Joke, en de ontslagen Heiko. Hij heeft prima de honneurs waargenomen hoor, hulde. Fijn dat jij weer even op de stoel kunt zitten, niet overdrijven nu. Geduld is een schone zaak, luidt het gezegde.
  Wij zijn inmiddels aan het aftellen, volgende week vertrekken we voor een aantal weken. Heerlijk.
  Voor nu een fijne dag en tot blogs

  1. Dag Rinske!
   Ja, ik denk ook dat Heiko het goed gedaan heeft. En dat overdrijven… Niet met het zitten. Integendeel. Ik ga vandaag met een vriend contact opzoeken over wat ik wel precies mag en wat niet.
   Jeetje! De volgende week gaan jullie al? Komen jullie hier nog in de buurt? Er is altijd tijd voor koffie hoor!
   Fijne dag vandaag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.