Geen widgets gevonden in de zijbalk

Vandaag was onze jongste dochter Daniëlle jarig. Ze is geboren op 28 augustus 1990 en werd zodoende 32 lentes vandaag. Tjonge wat worden we “oud”… Ze had vandaag bezoek in verband met haar verjaardag, maar helaas was haar man Peter er niet bij. Die zat, uiteraard in goed overleg met Daniëlle, met een vriend in België op het circuit van Francorchamps naar de wedstrijd van de Formule 1 te kijken. Peter gaat daar al vele jaren achtereen naar toe en toevallig vielen die races deze keer op Daniëlle haar verjaardag. Dat werd echter geen belemmering. Haar verjaardag vieren ze gewoon op een andere dag. Dat is eenvoudiger dan die Formule 1 wedstrijden verplaatsen… Overigens werd Max Verstappen winnaar in België. We hebben contact gehad via beeldbellen, waarbij we ook onze beide kleinzoons Noud en Mason nog even zagen.

Gisteravond was een paar keer de stroom uitgevallen. Nagenoeg na elke bliksemschicht was de stroom eventjes weg. In de verwachting, dat dat nog wel een paar keer zou gaan gebeuren, hadden we ons tussen die onderbrekingen door een beetje voorbereid. Voor het geval de stroom een paar uur weg zou blijven. Het onweerde namelijk langdurig en we hielden er rekening mee, dat we in de loop van de nacht geen stroom meer zouden hebben. Er werd alvast koffie in een thermoskan klaargezet, water in flessen gedaan, gedoucht, kaarsen klaargezet met aansteker, zaklantaarns klaargelegd, enzovoort. Voordat we gingen slapen hadden we de wekkerradio´s bijgezet en we hielden er rekening mee, dat we zondagochtend wakker zouden worden met een knipperend exemplaar. Of dat die helemaal uitgevallen zou zijn. Om die reden had ik mijn horloge op het nachtkastje gelegd. Met mijn bril! Dan kon ik in ieder geval zien hoe laat het was als ik wakker werd. Maar… Alle voorbereidingen waren voor niets geweest. We hadden gewoon stroom en werden vanochtend wakker van het gekletter van regen op het dak van de veranda.

De straten waren goed nat en het water liep al snel van de weg af in onze tuin. Ook ons vijvertje was al snel helemaal vol gestroomd. Volgens de regenmeter was er vannacht 25 millimeter regen gevallen. De moeite waard! Na het ontbijt kregen we al vrij vroeg een telefoontje van buurman Erling uit Västorp. Hij en zijn vrouw Britt nodigden ons uit voor een “elfuurtje” zoals ze dat hier noemen. Een kopje koffie met “toebehoren” rond de klok van elf uur in de ochtend. Deze keer in hun vakantiehuisje dat weer leeg staat sinds de laatste huurder vertrokken is. Daar hadden we best zin in, dus accepteerden we de uitnodiging. Het was tenslotte ook alweer een tijdje geleden, dat we elkaar hadden gezien en gesproken.

Op het moment dat we wegreden uit Ödarp regende het inmiddels pijpenstelen. Met bakken vol kwam het omlaag. Overal vormden zich grote plassen, zowel op de oprit, als in het gras en rond de fruitbomen. Verschrikkelijk! Wát een gigantische hoeveelheid water kwam er omlaag! Het was overigens te verwachten, dat er een super natte periode moest komen. De zomer was zo gigantisch droog en er is zo enorm veel water verdampt, dat het water zeker een keer weer naar beneden moest komen. Dit weekend dus. Onder een paraplu liepen we het korte stukje van de achterdeur naar de carport. Zonder de paraplu waren we doorweekt geweest.

Om iets over elf uur stapten we de voordeur binnen van het tweede huis van Erling en Britt. Het huis dat ze voor de verhuur hebben. Eerder verhuurden ze dat langdurig uit, voor meerdere maanden of jaren. Nu willen ze het als vakantiehuis gaan verhuren, per week. Binnen hadden ze de open haard gestookt en was het op dat moment aangenaam warm. De koffie was klaar evenals het zelfgemaakte gebak. Fika tijd! Voordat we echter konden gaan zitten, kregen we een rondleiding door het huis. Het bleek veel groter te zijn dan we in eerste instantie dachten.

Een redelijke kamer en keuken waren gevestigd in het oorspronkelijke oppervlak van het huisje. Zij hadden er een grote badkamer bij aangebouwd, met daaronder een grote kelder (berging). Eveneens was er een serre aangebouwd, die volledig dicht was gemaakt met glazen schuifdeuren. Erg praktisch. Boven waren twee slaapkamers. Ze hadden het oorspronkelijke oude huis zelf verbouwd en er tot 17 jaar geleden zelf gewoond. Ik meen me te herinneren, dat zij er vijf jaar gewoond hebben. Nadat Erling zijn vader was overleden verhuisden ze naar het grotere huis van zijn ouders, een paar honderd meter verderop.

Meteen naast dit huis hebben ze vorig jaar nog een huis gekocht, toen ze bij toeval ontdekten dat dat te koop kwam. Voor slechts €.16.000,- kochten ze dat huis erbij, omdat het in de familie moest blijven… Nu, een jaar later, heeft hun jongste zoon dat huis overgenomen en is hij druk bezig met de renovatie. Als eerste heeft hij alle planken van de gevels weggehaald en nieuw hout aangebracht. Ook zijn alle kozijnen vervangen. Op dit moment is hij binnen bezig. De hele houten vloer was vervangen zagen we. Er komt een geïsoleerde betonvloer weer in. Tenslotte wordt er achter iets bijgebouwd, waar een grote badkamer in komt.

Een serieuze verbouwing dus, waarbij naar onze mening het karakter van het huis wel een beetje verdwijnt. Rondom het huis is de tuin inmiddels netjes gemaakt en ziet het er een stuk beter uit dan een jaar geleden. Voorlopig kan er echter nog niet in gewoond worden. Er moet nog stroom in het huis aangelegd worden, water en riolering. Als het klaar is zal het eveneens als vakantiehuis worden aangeboden. De zoon die het heeft gekocht kwam later ook nog even langs voor een kopje koffie. Gezellig!

Het was erg gezellig bij Erling en Britt, maar op enig moment ging het voor mij niet langer en moesten we opstappen. Op dat moment was het buiten net even droog en kon de paraplu dicht blijven. Toen we dichter bij huis kwamen zagen we, dat het greppeltje naast de weg voor ons huis volledig vol stond met water en dat ter plekke van ons huis de weg ook half onder water stond! Ook het bouwwerkje waar onze brievenbus aan hangt stond met zijn poten in het water. Dat hadden we nog niet eerder gezien. Zoveel water in een keer waardoor het niet verwerkt kan worden door de slootjes. Achter het huis zagen we bij ons sluisje, dat het water met heel veel kracht door de opening van de sluis spoot, tevens over het gemetselde wandje met keien spoelde en zelfs over het gras wegliep naar lager gelegen gedeelten. Extreem! Het beekje was achter in onze tuin drie keer zo breed geworden!

er zijn geen afbeeldingen gevonden

Op de beide foto´s hier boven zie je meteen het verschil in de hoeveelheid water binnen 24 uur! De linker foto had ik zaterdag gemaakt toen Heiko de dikke blokken hout uit de aanhanger pakte en bij de klover legde. De rechterfoto is van vanmiddag!

Ebba bleef mooi binnen in haar mandje vandaag. We hadden de deur voor haar geopend vanochtend, maar toen ze zag dat het zo erg regende besloot ze om geen stap buiten de deur te zetten. Ze bleef lekker in haar mandje liggen. Ik ging er na het bezoek aan Erling en Britt ook even bij liggen. De energie was op en het zweverige gevoel was weer aangezwollen. Ruim twee uur later maakte Heiko me wakker en pakten we het spel Triominos erbij en een paar stukjes kaas en worst. We speelden een vijftal spelletjes, die dit keer allemaal door mij werden gewonnen. Meestal is het andersom, echter vandaag had ik de winnende hand. Het werd al snel zes uur, zodat het tijd was om met Heiko zijn ouders te bellen. Dat was een leuk, spontaan gesprek, waarin ze onder andere vertelden, dat ze deze middag bezoek hadden gehad van kleindochter Elise en haar man Gert en de drie achterkleinkinderen Merle, Daan en Jelte. En dinsdagmiddag bezoek hadden gehad van een neef van Heiko. De bezoekjes waren plezant geweest en gaf hen de nodige afleiding.

2 gedachten over “Slideshow – Regenachtige zondag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.