Geen widgets gevonden in de zijbalk

Weet jij hoeveel hulpprogramma´s er zijn voor WordPress, alleen al van ReCaptcha? Tè veel! En dat maakt het allemaal alleen maar moeilijker om een beslissing te maken. ReCaptcha van Google werkte niet correct op onze site. Daarmee zeg ik niet, dat het programma niet goed is, maar onze site en hun programma waren nou eenmaal “geen vriendjes”. En dan moet je afscheid van elkaar nemen. Op zoek naar een nieuwe vriend. Maar dat was niet zo eenvoudig… Er zijn veel programma´s te vinden met hetzelfde doel: spam tegen te gaan. Welke kies je dan?

Na veel speurwerk op het internet denk ik een nieuwe vriend te hebben gevonden.
ReCaptcha v2 for Contact Form7. Die laatste drie woorden hebben betrekking op het contactformulier welke wij gebruiken. De recensies van dit programma waren heel positief en het zou werken met onze versie van WordPress. Proberen! De oude software verwijderd en deze geïnstalleerd en geactiveerd. Een paar vrienden verzocht een reactie onder een bericht te plaatsen en… Het werkt! Hou er aub rekening mee, dat onder het knopje “reactie plaatsen” nog gevraagd wordt een code in te vullen. De volgorde is een beetje vreemd, maar het werkt in ieder geval!
Reageren mag en kan weer!

Trimmen, trimmen en nog meer trimmen. De beide accu´s waren weer vol, het was droog (!) en Heiko was vandaag thuis. Trimmen dus! Er was nog voldoende gras en onkruid dat getrimd kon worden. Gisteren had Heiko met Kenth gebeld en gezegd, dat het hem beter leek, dat hij deze week dinsdag, woensdag en vrijdag zou werken. Dit in verband met de weersvoorspellingen voor vandaag. Het zou weer flink gaan regenen, terwijl het de rest van de week droog zou blijven. Vandaar dat hij zijn werkdagen aanpaste aan het weer. Er viel echter geen enkele drup hier bij ons. Daarom kon er toch buiten gewerkt worden. Het eilandje werd getrimd, het stuk grond achter het beekje en het zuiveringsdijkje. De laatste keer dit jaar? Nou, waarschijnlijk nog niet. Alles groeit nog steeds, dus het grasmaaien en trimmen is vast nog niet gebeurd.

Verder werd er een schakelaar gemaakt tussen het stroompunt en de tl-armatuur in de berging achter de carport. Als eerste zette Heiko een stekkerdoos vanaf het stroompunt aan een van de hoogst liggende balken onder de carport. Een plek waar geen water bij kan komen. Daarvandaan legde hij een kabel richting de berging, waar de schakelaar moest komen. De tl-armatuur werd eraan gekoppeld, even checken… Ja, het licht gaat nu aan en uit via die schakelaar! Waarom er eerst een stekkerdoos gemonteerd werd? Omdat we nog meer verlichting onder de carport willen maken, vooral met het oog op de donkere wintermaanden. Dat kan nu op een eenvoudige manier ingeplugd worden.

“Record dure elektriciteit wordt deze winter verwacht”. Die krantenkop trekt uiteraard mijn aandacht. Het schijnt, dat het in de verwachting ligt, dat de elektriciteitsprijzen deze winter een recordhoogte zullen bereiken. Elektriciteit voor de wintermaanden kost nu al twee tot vier keer (!) zoveel als de recordhoge elektriciteitsprijs van afgelopen winter. Volgens een energiestrateeg kan elektriciteit in het ergste geval aanzienlijk meer kosten als er een koude winter is en Rusland het gas volledig afsluit. De elektriciteitsprijzen zijn de laatste tijd ook sterk gestegen in Europa. Hier zitten onder meer de hoge kosten van kolen en gas achter, iets wat ook in met name Zuid-Zweden de prijzen beïnvloedt. De zomerelektriciteitsprijs was hoog met historische prijspieken en huishoudens in heel Zweden kunnen verwachten, dat de elektriciteitsprijzen in de herfst en winter sterk zullen blijven stijgen!

Als je kijkt naar het komende winterhalfjaar, dan zijn de elektriciteitsprijzen in de elektriciteitsgebieden 1 en 2 twee keer zo hoog en in de elektriciteitsgebieden 3 en 4 ongeveer vier keer zo hoog als vorig winterhalfjaar. Het feit, dat de elektriciteitsprijzen zijn gestegen en hoogstwaarschijnlijk nog meer zullen stijgen, is iets om je wel degelijk zorgen over te maken. Dat de rekening dit jaar meer dan twee keer zo duur zou kunnen zijn is echter moeilijk te bedenken. Velen Zweden maken zich zorgen: “Hoe moeten we dit betalen?” Want ook hier zijn niet alleen de energieprijzen flink gestegen. Ook eten en drinken, hout, brandstof: eigenlijk alles. Vele huishoudens probeerden zich voor te bereiden op de hoge elektriciteitsprijs. Er worden zonnepanelen aangeschaft, warmtepompen worden vernieuwd (meer energiezuinig), er wordt gekeken naar het verbruik van diverse (keuken-) machines in en buitens huis en apparaten die veel gebruiken worden vervangen of verwijderd. Alles om de nota zo “laag” mogelijk te houden.

“Heiko! Wat doe je nou?” Ineens zie ik hem met de motorkettingzaag naar de kersenboom lopen. Die, die hij vorig jaar van het werk had meegenomen en waar hij zo blij mee was… Helaas had dit fruitboompje slechts nog vier levende blaadjes aan de takken, de rest was dood. Net als de takken waar ze aan hingen. Met andere woorden: het boompje was dood. Dan moet hij gewoon weg. Om zich veel moeite te besparen had Heiko de motorkettingzaag gepakt in plaats van de handzaag.

Ebba keek eveneens vol verbazing naar Heiko zijn actie…

In een paar minuten was het boompje tot bijna bij de grond afgezaagd. Dat laatste stukje stam gebruikte Heiko om de kluit uit de grond te trekken. Er zaten voor een dode boom nog veel wortels aan, die ook nog eens tegenwerkten. In de zin van dat ze best nog wel diep zaten. Uiteindelijk won Heiko. De stam van de kersenboom gaat de kachel in en de kluit en wortels verdwenen in ons bosje. Dit is de laatste keer, dat op die plek iets gepoot wordt, want alles gaat daar dood.

Het loof van de aardappelen lijkt ook dood. En dat is eigenlijk in dit geval alleen maar goed. Dat betekent namelijk, dat het bijna zover is, dat we de aardappelen daadwerkelijk kunnen rooien. Als het loof geel wordt en zich laat vallen is het moment daar. Al snel daarna zullen we de worteltjes ook uit de grond trekken. Ik had even eentje gepakt, om een idee te krijgen hoe de wortels erbij stonden. Ze mogen nog wel een beetje groter en dikker worden. Nog een weekje wachten wellicht.

Van Marijke en Rob kreeg ik een foto toegestuurd (de linker) van hun oogst van de gele struiktomaat. Ze hadden ons ook een stekje gegeven en we hielden elkaar op de hoogte van de groei van de struikjes. Marijke had een handje vol heerlijk zoete tomaatjes! Die van ons leverde in eerste instantie eentje op die al gegeten kon worden. Nog niet rijp… Gisteren konden er nog eens vier geplukt worden, terwijl het struikje nog druk in productie is: er hangen nog veel tomaatjes aan die nog moeten rijpen. Dit keer waren de kleine vruchtjes heel lekker! De pruimenboom hebben wij gisteren ook maar leeggeplukt. De ene pruim was inmiddels rood en rijp. We hebben er elk een halve gehad en dat smaakte naar meer! Die halve pruim was me toch lekker! Hopelijk heeft het boompje plezier gehad aan het groeien van die ene vrucht en wil hij er het volgend jaar een paar meer bij doen…

“Zweedse vrouwen baren steeds minder kinderen”. Het aantal bevallingen in het voorjaar van 2022 is volgens het Zweedse CBS op het laagste niveau, in meer dan twintig jaar. Toen de Zweden tijdens de pandemie aan huis gebonden raakten, nam het aantal kinderen toe. Maar nu blijkt uit statistieken, dat het krijgen van kinderen in de periode januari tot april dit jaar stopte en bleef staan op iets minder dan 1,6 kinderen per vrouw. Tussen januari en april 2022 werden in Zweden 35.467 kinderen geboren. Dat zijn 2.483 kinderen minder dan vorig jaar in dezelfde periode.

Dat de vruchtbaarheid het afgelopen jaar is afgenomen, kan in verband worden gebracht met de massale vaccinatie tegen covid, die in het voorjaar van 2021 begon. Toen hadden mensen geen tijd meer om kinderen te krijgen. “Toen beseften velen, dat het einde van de lockdown en het thuiszitten was aangebroken en dat ze zouden terugkeren naar “het normale leven”, aldus een demograaf. Dat is iemand die de samenstelling van de bevolking naar bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, nationaliteit, etniciteit en beroep onderzoekt. Het geboortecijfer eind jaren negentig lag op hetzelfde lage niveau als nu. Per vrouw werden toen 1,5 kinderen geboren. “Begin jaren 90 hadden we een economische crisis en toen kozen minder mensen ervoor om kinderen te krijgen”, volgens de demograaf. Of het duurder worden van het leven nu ook een reden is om minder of geen kinderen te krijgen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CAPTCHA Image
Reload Image

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.